“Doğrudan parasal olmayan; ürün ya da hizmet olarak sağlanan yardımlar”, ayni yardım olarak adlandırılır. Özellikle bayram, yılbaşı, doğum ve babalık gibi durumlarda tercih edilen ayni yardımlar, çalışanların motivasyonunu ve iş yerine olan bağlılıklarını artırabilir.
Bu yazımızda sizin için ayni yardım hakkında merak edilen soruları ve öne çıkan noktaları cevapladık.
Başta da belirttiğimiz gibi işletmeler tarafından çalışanlarına ya da ihtiyaç sahiplerine yapılan yardım türlerinden olan ayni yardım, doğrudan para olarak değil erzak yardımı, giyim yardımı, Ramazan yardımı gibi şekillerde sunulan yardımlardır. Ülkemizde özellikle Kurban Bayramı ve Ramazan ayında gerçekleştirilen bu yardımlar, işletme personelini mutlu ettiği gibi işteki verimlerini de artırmaktadır.
Her türlü mal veya hizmet şeklinde yapılan yardımlar, ayni yardım kapsamında ele alınmaktadır. Bu yardımlar her ne kadar temelde aynı içeriğe sahip olsalar da verilme nedenlerine ya da zamanına göre isimlendirilmektedir. Günümüzde işletmeler tarafından yapılan başlıca ayni yardımlar şunlardır:
Ramazan, Kurban, Yılbaşı, terfi veya doğum gibi özel dönemlerde ayni yardım yaparken Türkiye’nin ilk kurumsal hediye kartı olan MultiGift’i tercih edip %45’e varan vergi avantajından yararlanabilirsiniz. Aylık olarak ayni yardımlarınızı yaparsanız, 10 çalışan için 67 bin TL’den fazla tasarruf edebilirsiniz.
Vergi avantajı dışında MultiGift ile yapılan ayni yardımların avantajları şöyle sıralanır:
Çalışanlarınız ayni yardım yapmak için aşağıda yer alan formu doldurun, sizi arayalım!
Ayni destekler, genellikle ihtiyaç sahiplerinin belirli bir dönemdeki temel gereksinimlerini karşılamak amacıyla yapılır. Bu yardım türüne Ramazan Bayramı, örnek olarak gösterilebilir. Ramazan Bayramı ayni yardımı, ihtiyaç sahibi ailelere gıda ve temel ihtiyaç maddelerinden oluşan yardım paketleri şeklinde sunulur.
Bu yardımlar, kurumlar veya yardımsever bireyler tarafından sağlanır. Nakdi yardım ise doğrudan para olarak verilen destektir. Ayni yardımın belirli bir değeri bulunurken nakdi yardım kişinin ihtiyacına bağlı olarak değişebilir. Her ikisi de ihtiyaç sahiplerine destek olmak amacıyla yapılan farklı yardım türleridir.
Ayni yardımlar, Gelir Vergisi Kanunu’nun 61. maddesinde yer alan “Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.” açıklamasına göre ele alınmaktadır. Yani Gelir Vergisi Kanunu’na göre ayni yardımlar da ücret olarak değerlendirilmekte; buna göre bordrolaştırılıp vergilendirilmektedir.
Gelir vergisinden muaf ayni yardımlar;
5510 sayılı Kanun'un 80. maddesi incelendiğinde, gift kart olarak da adlandırılan hediye kart ile yapılan ayni yardımların SGK işçi ve işveren primleri ile işsizlik sigortası işçi ve işveren primleri primlerinden muaf olduğu görülür.
Ayni yardımlar, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) primine tabi değildir. Ayni yardımlar; nakdi paraya dönüşmeyen, ihtiyaç sahiplerine gıda, giysi, barınma gibi temel ihtiyaçları karşılamak amacıyla yapılan yardımlardır. Dolayısıyla bu tür yardımlar, SGK primi kesintisine tabi değildir. Ancak bazı durumlarda işverenler veya çalışanlar tarafından yapılan ayni yardımların vergi yönünden değerlendirilmesi gerekebilir. Bu durum, yardımın miktarına ve işleyişine göre değişiklik gösterebilir. Şartları sağladığınız takdirde ayni yardım kesintisinden faydalanabilirsiniz. Çalışanlar, ayni yardımların vergisel etkilerini öğrenmek için vergi danışmanlarından destek alabilirler.
Ayni yardım süreçleri ile ilgili merak edilen soruları ve cevaplarını sizin için listeledik. Aşağıda yer alan soru ve cevapları inceleyip ayni yardım süreçleri ile ilgili detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Ayni yardımlar, maaşa ek olarak yapılır ve bordroda gösterilmesi gerekir. Ayni yardım için işveren, gelir ve damga vergisi ödemekle yükümlüdür. Genellikle işverenler çalışanın maaşını tam olarak yatırır ve ayni yardımı daha sonra bu tutara eklerler. Bu nedenle de bordroda ayni yardım gibi ifadeler görülebilir.
Gelir Vergisi Kanunu’nun 61. maddesinde ücret “işverene tabi belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve
para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.” şeklinde tanımlanmıştır. Yani ayni yardımlar ücret kapsamındadır. Bu nedenle de gelir vergisi ödenmesi gerekir.
Kurban, Ramazan, Yılbaşı veya doğum gibi özel dönemlerde verilen ayni yardımlar tek seferliktir. Fakat işverenler dilerse aylık olarak market yardımı ya da giyim yardımı gibi farklı ayni yardımları her ay gerçekleştirebilirler.
Ayni yardımların kaç ayda bir verileceği ile ilgili özel bir kısıtlama yoktur. Ramazan ve Kurban gibi dönemsel ayni yardımlar, yılın belirli bir döneminde verilir. Aylık olarak verilen ayni yardımlar ise her ay verilebilmektedir. İşveren ile çalışanlar arasında toplu iş sözleşme varsa değişiklikler söz konusu olabilir. Örneğin sözleşmede her ay ayni yardım yapılacağı belirtilebilir.
Genellikle iş sözleşmelerinde veya bordro gibi resmi evraklarda ayni ödeme ya da nakdi ödeme şeklinde iki farklı ödeme çeşidi yaygın olarak görünür. Nakdi ödeme, para olarak verilen ödeme türüdür. Ayni ödeme ise para dışında ürün veya hizmet olarak verilen ödeme çeşididir. Örneğin çalışanın maaşı nakdi, hediye çeki ise ayni ödemedir.
Multinet Up Blog’da yer alan içeriğin yalnızca bilgi verme amaçlı olduğunu, hukuki görüş ve tavsiye içermediğini, bilgilerin Multinet Up Blog’un hazırlanma tarihindeki mevzuata dayalı olduğunu ve zamanla mevzuat değişiklikleri ile ilgili kurumların görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabileceğini bildiririz.