notification-announcements

Duyurular

 

Ayni Yardın Nedir, Nasıl Başvurulur?

Ayni Yardım Nedir? Ayni Yardım Bordrolaştırma Kolaylıkları

Multinet Up
Multinet Up
İnsan Kaynakları 5 Dakikalık Okuma Süresi

“Doğrudan parasal olmayan; ürün ya da hizmet olarak sağlanan yardımlar”, ayni yardım olarak adlandırılır. Özellikle bayram, yılbaşı, doğum ve babalık gibi durumlarda tercih edilen ayni yardımlar, çalışanların motivasyonunu ve iş yerine olan bağlılıklarını artırabilir. 

Bu yazımızda sizin için ayni yardım hakkında merak edilen soruları ve öne çıkan noktaları cevapladık. 

Ayni Yardım Nedir?

Başta da belirttiğimiz gibi işletmeler tarafından çalışanlarına ya da ihtiyaç sahiplerine yapılan yardım türlerinden olan ayni yardım, doğrudan para olarak değil erzak yardımı, giyim yardımı, Ramazan yardımı gibi şekillerde sunulan yardımlardır. Ülkemizde özellikle Kurban Bayramı ve Ramazan ayında gerçekleştirilen bu yardımlar, işletme personelini mutlu ettiği gibi işteki verimlerini de artırmaktadır.

Ayni Yardım Çeşitleri Nelerdir?

Her türlü mal veya hizmet şeklinde yapılan yardımlar, ayni yardım kapsamında ele alınmaktadır. Bu yardımlar her ne kadar temelde aynı içeriğe sahip olsalar da verilme nedenlerine ya da zamanına göre isimlendirilmektedir. Günümüzde işletmeler tarafından yapılan başlıca ayni yardımlar şunlardır:

  • Erzak yardımı: Gıda yardımı, market yardımı, yardım kolisi gibi farklı isimlerle de anılan erzak yardımı genellikle bayram ya da tatil öncesinde sunulan bir yardım türüdür.
  • Giyim yardımı: İşletmelerin çalışanlarına sunduğu bir diğer ayni yardım türü olan giyim yardımı belirli dönemlerde sunulmakta ve kıyafet yardımı ya da ayakkabı yardımı olarak da gerçekleştirilebilmektedir.
  • Ramazan yardımı: Ramazan döneminde çalışanlara sunulan bir ayni yardım türüdür. Erzak kolisi gibi yöntemler tercih edilebileceği gibi %45’e varan vergi tasarruf oranı ile öne çıkan MultiGift hediye kartı da ayni yardım olarak çalışanlara verilebilir. 
  • Kurban yardımı: Kurban Bayramı döneminde birçok işletme, çalışanların sofralarına ortak olmak ve onlarla bayramın coşkusunu beraber yaşamak için ayni yardım yapıyor. 
  • Doğum yardımı: Doğum yapan çalışanlarınız için kurumsal doğum hediyelerini ayni yardım olarak verebilirsiniz. 
  • Market yardımı: İşverenler çalışanları için marketlerde geçerli ayni yardım kartları da sunabilirler. Böylece çalışanlar ihtiyaçlarına uygun olarak market alışverişlerini gerçekleştirebilirler. 

Ayni Yardımlarda %45’e Varan Vergi Tasarrufu Sizi Bekliyor!

Ramazan, Kurban, Yılbaşı, terfi veya doğum gibi özel dönemlerde ayni yardım yaparken Türkiye’nin ilk kurumsal hediye kartı olan MultiGift’i tercih edip %45’e varan vergi avantajından yararlanabilirsiniz. Aylık olarak ayni yardımlarınızı yaparsanız, 10 çalışan için 67 bin TL’den fazla tasarruf edebilirsiniz. 

Ayni Yardım Vergi Avantajı

 

Vergi avantajı dışında MultiGift ile yapılan ayni yardımların avantajları şöyle sıralanır: 

  • Çalışanlara yapmak istediğiniz gıda yardımlarında, erzak kolilerinin hazırlanması, ürünlerin belirlenmesi gibi birçok operasyonel işi ortadan kaldırabilirsiniz.
  • Ayni yardımlarda operasyonel iş dışında bu durumlar sonucunda ortaya çıkan gizli maaliyetleri de ortadan kaldırmış olursunuz. (Kolilerin tedarik süreçleri, lojistik yönetimi vb.)
  • Erzak kolilerinde ürün içerikleri belirlenmiş şekilde sunulur, ancak hediye kartları ile çalışan anlaşmalı noktalardan ihtiyacı olan ürünleri seçip, satın alabilir. Böylece çalışanınıza ihtiyacı olan ürünü seçme hakkı sunmuş olursunuz.
  • Sunulan bu özgürlük ile çalışanlarınızın memnuniyeti artarak şirkete olan bağlılıklarını kuvvetlendirmiş olursunuz.
  • MultiGift ile çalışanlarınız hediye kartlarını hem fiziki hem de sanal kart olarak kullanabileceklerdir. MultiPay uygulamasından kart limitlerini anlık kontrol edebilir, ihtiyaçlarına göre bakiyelerini istedikleri gibi harcayabilirler.

Çalışanlarınız ayni yardım yapmak için aşağıda yer alan formu doldurun, sizi arayalım!

MultiGift hediye kartıyla vergi avantajı sağlayarak çalışanlarınızı ödüllendirmek için hemen bilgilerinizi bırakın, MultiGift ayrıcalıklarını öğrenin.

05xx xxx xx xx

Ayni Yardım ve Nakdi Yardım Arasındaki Farklar Nelerdir?

Ayni destekler, genellikle ihtiyaç sahiplerinin belirli bir dönemdeki temel gereksinimlerini karşılamak amacıyla yapılır. Bu yardım türüne Ramazan Bayramı, örnek olarak gösterilebilir. Ramazan Bayramı ayni yardımı, ihtiyaç sahibi ailelere gıda ve temel ihtiyaç maddelerinden oluşan yardım paketleri şeklinde sunulur.

Bu yardımlar, kurumlar veya yardımsever bireyler tarafından sağlanır. Nakdi yardım ise doğrudan para olarak verilen destektir. Ayni yardımın belirli bir değeri bulunurken nakdi yardım kişinin ihtiyacına bağlı olarak değişebilir. Her ikisi de ihtiyaç sahiplerine destek olmak amacıyla yapılan farklı yardım türleridir.

Ayni Yardım Avantajları Nelerdir?

  • Ayni yardım, mavi yaka, beyaz yaka olarak adlandırılan çalışanların motivasyonu üzerinde olumlu etki yaratmaktadır.
  • Giyim, mutfak gibi harcamalarını azaltıcı etkisinin yanı sıra, hediye olması da ayni yardımların değerini artırmaktadır. 
  • Çalıştığı işletmenin kendisine değer verdiğini, destek olmaya çalıştığını gören çalışanların işletmeye olan aidiyet duyguları artmaktadır. Bu sayede çalışanların motivasyonları artmakta ve işletmenin verimliliğine fayda sağlamaktadır.

Ayni Yardım Nasıl Bordrolaştırılır?

Ayni yardımlar, Gelir Vergisi Kanunu’nun 61. maddesinde yer alan “Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.” açıklamasına göre ele alınmaktadır. Yani Gelir Vergisi Kanunu’na göre ayni yardımlar da ücret olarak değerlendirilmekte; buna göre bordrolaştırılıp vergilendirilmektedir.

Gelir vergisinden muaf ayni yardımlar;

  • İşyeri içerisinde, işçilere verilen yemek.
  • Çalışanlara verilen yemek çeki ya da yemek kartı.
  • 100 metrekareye kadar olan lojman kirası, elektrik ve su giderleri.
  • İşçilerin ulaşımı için sağlanan servis hizmeti.
  • İşçilere, iş yerinde giymesi için verilen ve işten ayrıldığında geri alınan giysiler.
  • İşveren tarafından ödenen; işçinin brüt ücretinin %15’ini ve toplamda yıllık asgari ücret tutarını aşmayan miktardaki sağlık sigortası primleri, bireysel emeklilik katkı payları.

Kanunda belirtilen istisnalara bakıldığında, gift kart olarak da adlandırılan hediye kart ile yapılan ayni yardımların vergi istisnası kapsamında olduğu görülebilmektedir.

Ayni Yardımlar SGK Primine Tabi midir?

Ayni yardımlar, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) primine tabi değildir. Ayni yardımlar; nakdi paraya dönüşmeyen, ihtiyaç sahiplerine gıda, giysi, barınma gibi temel ihtiyaçları karşılamak amacıyla yapılan yardımlardır. Dolayısıyla bu tür yardımlar, SGK primi kesintisine tabi değildir. Ancak bazı durumlarda işverenler veya çalışanlar tarafından yapılan ayni yardımların vergi yönünden değerlendirilmesi gerekebilir. Bu durum, yardımın miktarına ve işleyişine göre değişiklik gösterebilir. Şartları sağladığınız takdirde ayni yardım kesintisinden faydalanabilirsiniz. Çalışanlar, ayni yardımların vergisel etkilerini öğrenmek için vergi danışmanlarından destek alabilirler.

Ayni Yardımla İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Ayni yardım süreçleri ile ilgili merak edilen soruları ve cevaplarını sizin için listeledik. Aşağıda yer alan soru ve cevapları inceleyip ayni yardım süreçleri ile ilgili detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. 

Ayni Yardım Maaştan Kesilir mi?

Ayni yardımlar, maaşa ek olarak yapılır ve bordroda gösterilmesi gerekir. Ayni yardım için işveren, gelir ve damga vergisi ile SGK işçi ve işveren primi ve işsizlik sigortası işçi ve işveren primlerini öder. Genellikle işverenler çalışanın maaşını tam olarak yatırır ve ayni yardımı daha sonra bu tutara eklerler. Bu nedenle de bordroda ayni yardım gibi ifadeler görülebilir. 

Çalışanlara Yapılan Ayni Yardımlarda Gelir Vergisi Ödenir mi?

Gelir Vergisi Kanunu’nun 61. maddesinde ücret “işverene tabi belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve

para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.” şeklinde tanımlanmıştır. Yani ayni yardımlar ücret kapsamındadır. Bu nedenle de gelir vergisi ödenmesi gerekir. 

Ayni Yardım Tek Seferlik mi?

Kurban, Ramazan, Yılbaşı veya doğum gibi özel dönemlerde verilen ayni yardımlar tek seferliktir. Fakat işverenler dilerse aylık olarak market yardımı ya da giyim yardımı gibi farklı ayni yardımları her ay gerçekleştirebilirler. 

Ayni Yardım Kaç Ayda Bir Verilir?

Ayni yardımların kaç ayda bir verileceği ile ilgili özel bir kısıtlama yoktur. Ramazan ve Kurban gibi dönemsel ayni yardımlar, yılın belirli bir döneminde verilir. Aylık olarak verilen ayni yardımlar ise her ay verilebilmektedir. İşveren ile çalışanlar arasında toplu iş sözleşme varsa değişiklikler söz konusu olabilir. Örneğin sözleşmede her ay ayni yardım yapılacağı belirtilebilir. 

“Ayni Olarak Ödemek” Ne Demek?

Genellikle iş sözleşmelerinde veya bordro gibi resmi evraklarda ayni ödeme ya da nakdi ödeme şeklinde iki farklı ödeme çeşidi yaygın olarak görünür. Nakdi ödeme, para olarak verilen ödeme türüdür. Ayni ödeme ise para dışında ürün veya hizmet olarak verilen ödeme çeşididir. Örneğin çalışanın maaşı nakdi, hediye çeki ise ayni ödemedir. 

Multinet Up Blog’da yer alan içeriğin yalnızca bilgi verme amaçlı olduğunu, hukuki görüş ve tavsiye içermediğini, bilgilerin Multinet Up Blog’un hazırlanma tarihindeki mevzuata dayalı olduğunu ve zamanla mevzuat değişiklikleri ile ilgili kurumların görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabileceğini bildiririz.

Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnovasyon
İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
kurumsal seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
lojistik ve filo yönetimi
İlgili Yazılar
İş Arama İzni Nedir?
İş Arama İzni Nedir, Nasıl Hesaplanır?
Çalışanlar İçin Kıdem Ödülleri
Kıdem Ödülü Nedir ve Nasıl Seçilir?
Emekli Çalışan Maliyeti 2024
Emekli Çalışanın İşverene Maliyeti [2024]
İş Arama İzni Nedir?

İş Arama İzni Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Personelin işten çıkarılması veya kendi isteğiyle görevinden ayrılması, iki taraf için de bazı yükümlülükler doğurur. Şirket, yeni bir işçi bulana kadar işlerini sürdürmek durumundadır.

Çalışanlar İçin Kıdem Ödülleri

Kıdem Ödülü Nedir ve Nasıl Seçilir?

Bir firmayı başarıya ulaştırmayı sağlayan en önemli unsur, şirketini seven, yüksek motivasyonlu personelleridir. Çalışanlarının sadakatini kazanan firmalar, rakiplerine karşı oldukça önemli bir avantaj yakalar.

Emekli Çalışan Maliyeti 2024

Emekli Çalışanın İşverene Maliyeti [2024]

Çalışanların işverene maaş ve diğer giderleri içeren bir maliyeti bulunur. Bu maliyete sigorta primi ödemeleri de dâhildir. İşveren, henüz emekli olmayan personeller için SGK primi yatırır.