Ayni Yardım Nedir? Ayni Yardım Bordrolaştırma Kolaylıkları

Multinet Up Editör

Yazar:

Multinet Up

Editör

30.10.2020
5 Dakika Okuma Süresi

Toplumsal birlik ve beraberliğin yanı sıra, kurum içi birlik ve beraberlik konusunda da faydaları dikkat çeken sosyal ihtiyacı karşılayan ayni yardım, kelime anlamı itibariyle “Doğrudan parasal olmayan; ürün ya da hizmet olarak sağlanan yardım” anlamına gelmektedir ve özellikle bayramlarda, yılbaşlarında ya da diğer önemli günlerde karşımıza çıkmaktadır.

Multinet Up olarak bu yazımızda; ayni yardım çeşitleri, işverene sağladığı avantajlar ve ayni yardımların bordroda gösterilmesi gibi çeşitli konulara değindik.

Ayni Yardım Nedir?

Başta da belirttiğimiz gibi işletmeler tarafından çalışanlarına ya da ihtiyaç sahiplerine yapılan yardım türlerinden olan ayni yardım, doğrudan para olarak değil erzak yardımı, giyim yardımı, Ramazan yardımı gibi şekillerde sunulan yardımlardır. Ülkemizde özellikler Kurban Bayramı ve Ramazan ayında gerçekleştirilen bu yardımlar, işletme personelini mutlu ettiği gibi işteki verimlerini de artırmaktadır.

Ayni Yardım Çeşitleri Nelerdir?

Her türlü mal veya hizmet şeklinde yapılan yardımlar, ayni yardım kapsamında ele alınmaktadır. Bu yardımlar her ne kadar temelde aynı içeriğe sahip olsalar da verilme nedenlerine ya da zamanına göre isimlendirilmektedir. Günümüzde işletmeler tarafından yapılan başlıca ayni yardımlar şunlardır;

Erzak yardımı: Gıda yardımı, market yardımı, yardım kolisi gibi farklı isimlerle de anılan erzak yardımı genellikle bayram ya da tatil öncesinde sunulan bir yardım türüdür.

Giyim yardımı: İşletmelerin çalışanlarına sunduğu bir diğer ayni yardım türü olan giyim yardımı belirli dönemlerde sunulmakta ve kıyafet yardımı ya da ayakkabı yardımı olarak da gerçekleştirilebilmektedir.

Ramazan yardımı: Günümüzde işletmeler tarafından en yoğun şekilde yapılan yardım türü Ramazan yardımıdır. Diğer adı Ramazan Kolisi olan bu yardım türünde, işletme çalışanlarına, içerisinde çeşitli gıdaların yer aldığı bir paket verilmektedir. Genellikle marketler tarafından hazırlanan Ramazan kolileri farklı içeriklere ve fiyat etiketlerine sahip olmaktadırlar.

Ayni Yardım Avantajları Nelerdir?

  • Ayni yardım, mavi yaka, beyaz yaka olarak adlandırılan çalışanların motivasyonu üzerinde olumlu etki yaratmaktadır.
  • Giyim, Mutfak gibi harcamalarını azaltıcı etkisinin yanı sıra, hediye olması da ayni yardımların değerini artırmaktadır. 
  • Çalıştığı işletmenin kendisine değer verdiğini, destek olmaya çalıştığını gören çalışanların işletmeye olan aidiyet duyguları artmaktadır. Bu sayede çalışanların motivasyonları artmakta ve işletmenin verimliliğine fayda sağlamaktadır.

Ayni Yardım Bordrolaştırma

Ayni yardımlar, Gelir Vergisi Kanunu’nun 61. maddesinde yer alan “Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.” açıklamasına göre ele alınmaktadır. Yani Gelir Vergisi Kanunu’na göre ayni yardımlar da ücret olarak değerlendirilmekte; buna göre bordrolaştırılıp vergilendirilmektedir.

Gelir vergisinden muaf ayni yardımlar;

  • İşyeri içerisinde, işçilere verilen yemek.

  • Çalışanlara verilen yemek çeki ya da yemek kartı.

  • 100 metrekareye kadar olan lojman kirası, elektrik ve su giderleri.

  • İşçilerin ulaşımı için sağlanan servis hizmeti.

  • İşçilere, iş yerinde giymesi için verilen ve işten ayrıldığında geri alınan giysiler.

  • İşveren tarafından ödenen; işçinin brüt ücretinin %15’ini ve toplamda yıllık asgari ücret tutarını aşmayan miktardaki sağlık sigortası primleri, bireysel emeklilik katkı payları.

Kanunda belirtilen istisnalara bakıldığında, gift kart olarak da adlandırılan hediye kart ile yapılan ayni yardımların vergi istisnası kapsamında olduğu görülebilmektedir.

MultiGift Kurumsal Hediye Kartı ile Ayni Yardımlarda %45'e Varan Oranlarda Vergi Avantajı Yakalayacağınızı Biliyor Muydunuz?

Multinet Up’ın kurumsal hediye kartı çözümü olan MultiGift Hediye Kartı ile, çalışanlara yapılacak olan hediye, prim ve diğer türlerdeki ayni yardımlar için kullanıldığında, %45'e varan oranlarda vergi istisnası sağlamaktadır.  

Vergi avantajı dışında;

  • Çalışanlara yapmak istediğiniz gıda yardımlarında, erzak kolilerinin hazırlanması, ürünlerin belirlenmesi gibi birçok operasyonel işi ortadan kaldırabilirsiniz.

  • Ayni yardımlarda operasyonel iş dışında bu durumlar sonucunda ortaya çıkan gizli maaliyetleri de ortadan kaldırmış olursunuz. (Kolilerin tedarik süreçleri, lojistik yönetimi vb.)

  • Erzak kolilerinde ürün içerikleri belirlenmiş şekilde sunulur, ancak hediye kartları ile çalışan anlaşmalı noktalardan ihtiyacı olan ürünleri seçip, satın alabilir. Böylece çalışanınıza ihtiyacı olan ürünü seçme hakkı sunmuş olursunuz.

  • Sunulan bu özgürlük ile çalışanlarınızın memnuniyeti artarak şirkete olan bağlılıklarını kuvvetlendirmiş olursunuz.

  • MultiGift ile çalışanlarınız hediye kartlarını hem fiziki hem de sanal kart olarak kullanabileceklerdir. MultiPay uygulamasından kart limitlerini anlık kontrol edebilir, ihtiyaçlarına göre bakiyelerini istedikleri gibi harcayabilirler.

MultiGift hediye kartıyla vergi avantajı sağlayarak çalışanlarınızı ödüllendirmek için hemen bilgilerinizi bırakın, MultiGift ayrıcalıklarını öğrenin.

Submitted byburakaon30.10.2020

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi girin

Yukarı Çık