Beyaz Yaka Nedir? 2022’de Beyaz Yaka Motivasyonundaki Değişim

Multinet Up Editör

Yazar:

Multinet Up

Editör

13.04.2021
4 Dakika Okuma Süresi

Beyaz yaka, bedensel değil zihinsel olarak faaliyetlerini yürüten masa başı çalışanlarına verilen genel bir isimdir. 

Beyaz yaka grubu, işlerini genellikle ofis ortamında icra eder. Beyaz yaka, büro, idari, yönetsel görevleri içerir. Beyaz yakalı işleri arasında örnekleri; teknoloji, muhasebe, pazarlama ve danışmanlık çalışanları şeklinde çoğaltabiliriz. Beyaz yaka terimi, bu profesyonellerin çoğunun geleneksel olarak giydiği beyaz gömlekleri ifade eder.

Bu profesyoneller en az bir lise diplomasına veya lisans derecesine ihtiyaç duyabilir ve genellikle ek eğitim ile daha yüksek kazanç potansiyeline sahip olabilirler. Ofis ortamında bulunan çalışanların belli bir mesai saatleri, yan hakları ve işlerini sistemli yürütmek için uyguladıkları iş planları vardır. 

Bu genel tanımların, içinde bulunduğumuz pandemi döneminde değişiklik gösterdiğini söyleyebiliriz. Özellikle evden çalışma ya da hibrit çalışma modeliyle karşılaşan beyaz yakalılar, bu süreçte alışkanlıklarının ötesinde faaliyetlerini göstermeye başladı. Bu da beklentileri ve motivasyon algısını bir hayli etkiledi. 

2022'de mavi yaka çalışan motivasyonunu sağlamak için nelere dikkat etmelisiniz? Mavi yaka motivasyonu yazımızda sizler için detaylandırdık. Yazıyı inceleyemek için tıklayın.


Pandemi Döneminde Beyaz Yakalı Çalışanları 


Pandemi dönemiyle beraber çalışma şekilleri sadece ülkemizde değil, dünya çapında değişikliğe uğradı. Personeller, daha güvenli bir ortam için evden çalışmaya devam ediyor. Elbette evden çalışmanın konforlu ve güvenli olduğu yadsınamaz bir gerçek. Fakat yapılan araştırmalara göre, pandeminin başlangıcındaki aylara nazaran beyaz yaka çalışanları bu sistemin etkilerini sorguluyor. 

Pandemi Döneminde Evden Çalışanların Sorunları


Evden çalışanların şikâyet ettikleri durumların başında işverenlerinin kendilerine kolayca ulaşabilip gece veya gündüz fark etmeksizin herhangi bir saatte kendilerinden bekleneni yapmak zorunda bırakılmaları yer alıyor. Bir diğer şikâyet edilen durum ise iş-özel hayat dengesinin sağlanamaması. Özellikle kadınların ev ve çocuk bakımı gibi konuları işleriyle beraber yürütmek zorunda kalması da işleri zorlaştıran bir husus. Çalışanların rahatsız olduğu başka bir konu ise yemek saatlerine toplantıların atanması. Evden çalışma düzenine geçilmesiyle birlikte ortaya çıkan diğer bir sorun ise ofiste çalışırken işverenin ödemekle yükümlü olduğu faturaların evden çalışmaya geçilmesiyle beraber çalışanın üzerine kalması. 

Pandemi Dönemi Sonrası Beyaz Yakalı Çalışanların Beklentileri


Pandemi döneminde evden yoğun olarak çalışma durumu bazı çalışanlarda zihinsel yıpranmaya neden oluyor. Bu sürecin uzamasıyla önlemler alınmadığı takdirde strese bağlı hastalıkların baş göstereceği bile tartışılıyor. Çalışanların pandemi dönemi sonrası hobilerine ve ailelerine daha çok zaman ayırarak motivasyonlarını desteklemek istiyor. Bu nedenle mesai saatlerinin düzenlenmesi en sık görülen beklentilerden biri. Diğer bir beklenti konusu ise pandemi dönemi evden çalışma ile  beraber artan ev giderlerinin zararını karşılayacak tatmin edici maaş artışı ve prim sistemi.

beyaz yaka motivasyonu

Beyaz Yaka Motivasyonu Nasıl Sağlanır?

Çalışan motivasyonu, verimliliğin sağlanması açısından şirketler için büyük önem arz ediyor. Çünkü motivasyonu artan beyaz yakalı çalışan, hedeflerine ulaşmak adına daha somut adımlar atar, daha istekli olur ve zamanla verimi artar. Çalışan motivasyonunu sağlamak için yapılması gereken birkaç şeye dikkat etmek gerekebilir. 

  • Yaptığı işin karşılığında takdir görmek, özel günlerinde hatırlanmak ve yaptığı önerilerin dinlenmesi çalışan adına motive edici bir davranıştır. Önerilerinin dinlendiğini görmek bir çalışana değerli hissettirir.
  • Çalışanın stresinin azaltılması, karşılaşılan sorunlar karşısında çözüm odaklı adımlar atılması, gerekirse grup çalışmalarına yönelinmesi de doğru bir davranış olur.
  • Motivasyon sağlamak amaçlı diğer bir girişim ise belirli zaman aralıklarında veya proje bazlı verilecek hediyeler ve ödüller olabilir. 

Beyaz Yaka Motivasyonunu MultiGift ile Sağlayın!

 Türkiye’nin ilk kurumsal hediye kartı MultiGift, çalışanlarınızın motivasyonunu arttırmak konusunda sizlere avantajlı çözümler sunuyor. MultiGift hediye kartı, Ramazan yardımlarında, Kurban Bayramı yardımlarında, yılbaşı ve doğum günü hediyelerinde veya ödül bazlı sistemlerde prim olarak değerlendiriliyor. Üstelik MultiGift hem fiziksel kart hem de sanal kart olarak hizmete sunulabiliyor. Siz yardımlarınızda operasyonel kolaylıklardan ve %45’e varan vergi avantajından yararlanırken, çalışanlar da Türkiye çapında 20.000’e yakın noktada  giyim, gıda, kırtasiye ve elektronik alışverişi yapmanın keyfine varıyor.

MultiGift geçen yerleri öğrenmek için tıklayın.

Submitted bygamzegulden.sigircion13.04.2021

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi girin

Yukarı Çık