İş hayatına girdikten sonra sık sık duyduğumuz mavi yaka kavramı, işletmelerde çalışanların yaptıkları iş kriterleri esas alınarak sınıflandırılmıştır. Beden gücüne dayalı çalışanlar mavi yaka olarak tanımlanmıştır.
Peki modern endüstrinin ilk zamanlarından beri süre gelen bu tanım, hala güncelliğini koruyor mu?
Multinet Up’ın bu yazısında değişen mavi yaka dinamiklerine genel bir bakış atıyoruz.
Mavi yakada daha çok beden gücü ve el emeğine dayalı bir çalışma söz konusudur.
Mal veya hizmet üretimi yapan bir yerde, arazide, sahada veya üretim tezgâhı başında emek sarf ederek ve zihin gücüne oranla daha çok beden gücüne dayanan işlerde çalışan mavi yaka, maaş dışında parça başına, saatlik veya yevmiye usulüne göre ücretlendirilebilir.
Günümüzde teknoloji ve otomasyonun artması ile bazı sektörlerde mavi yaka çalışanlarının beden gücü sarfı azalırken, tekniğe dayalı değer yaratma oranları artmıştır.
Mavi yakalı çalışan gücü bir işletmenin en büyük kaynaklarından biridir.
Mavi yakalıların sağlayacağı yüksek performans ise en büyük kazançlardan biri olacaktır. Bu büyük değerin verimli olarak kullanabilmesi yolunda en kritik rollerden biri de insan kaynakları departmanlarınındır.
Mavi yakanın işletmeye kattığı değerin iyi anlaşılması ve süreçlerin buna göre oluşturulması gerekir. Çalışanların genelinde sisteme inanç ve kuruma bağlılık olgularının geliştirilmesi, bireysel düzeyde de yetkinliklerin farkında olunması ve becerilerin gelişimine sürekli katkı sağlanması gerekiyor. Bu sayede mavi yaka çalışanlardan azami verim alınabilir, süreçlere ve iyileştirmeye katkıları sağlanabilir.
Peki tüm bunlar nasıl mümkün olabilir? Yapılan araştırmalara göre, artık mavi yaka çalışanların, beyaz yaka kriterlerine yaklaşan beklentileri şu şekilde:
Mavi yaka motivasyonu düşüşe geçtiğinde bu durum kurum kültüründen şirketin başarılarına kadar pek çok noktayı olumsuz etkiler.
Şirketler için mavi yaka motivasyonu çalışanın bağlılığını, memnuniyetini ve verimliliğini arttırmak açısından çok değerlidir.
Motivasyonun somut ödüllerle, esnek yan haklarla desteklenmesi gereklidir.
Bir ödüllendirme ve takdir stratejisi oluşturulmalıdır.
Mavi yaka ödüllendirme programlarında, çalışanlar aldıkları puanların karşılığında ihtiyaçları doğrultusunda ödüllendirilebilir. Bu bir hafta sonu tatili, beyaz eşya ya da hediye çeki benzeri şeyler olabilir.
Ayrıca çalışanların ödüllendirilmesi dışında, bireysel önerilerin paylaşılabileceği, olumlu görüşlerin söylenebileceği, çalışanların takdir ve tebrik edileceği, şirket içi haberlerin paylaşılacağı bir platform oluşturulabilir.
Çalışanı motive etmenin birçok yolu olsa da bunlardan en önemlisi kurumsal hediyelerdir.
Çalışanların motivasyonlarını artırmak ve mutlu etmek, değer gördüklerini hissetmelerini sağlamak için birçok şekilde ayni yardım yapılabilir.
En çok yapılan yardım türleri;
Çalışanlarınızı özel günlerde motive etmek için onlara çeşitli hediyeler sunabilirsiniz. Şirketinizin talepleri doğrultusunda, mavi yaka çalışan ödüllendirmesi için yapacağınız ayni yardımlarda MultiGift hediye kartı kullanabilirsiniz.
İster Ramazan Bayramı ve yılbaşı gibi özel günlerde çalışan yardımı şeklinde, isterseniz de çalışana teşvik, motivasyon veya esnek yan haklar şeklinde kişi özelinde veya yaş, cinsiyet gibi farklı gruplara göre ödüllendirme seçenekleri oluşturabilirsiniz.
Multinet Up’ın kurumsal hediye kartı çözümü olan MultiGift Hediye Kartı ile, çalışanlara yapılacak olan hediye, prim ve diğer türlerdeki ayni yardımlar için kullanıldığında, %45'e varan oranlarda vergi istisnası sağlamaktadır. Bunun yanında operasyonel iş yükü ve yan maliyetlerden de kurtulursunuz.