10 Başlıkta Araç Filolarının Kışa Hazırlığı

Multinet Up Editör

Yazar:

Multinet Up

Editör

02.12.2021
5 Dakika Okuma Süresi

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla  sürüş güvenliğini sağlamak için şirketlerin filolarında yer alan araçların hava koşullarına hazır olduğundan emin olması gerekiyor. Şirketler filodaki araçlarını kışa hazırlayarak sürüş performansını arttırabilir ve kaza gibi istenmeyen riskleri en aza indirebilir. Böylece, başta çalışanların can güvenliğine yönelik olumsuzlukların ve operasyonel süreçlerdeki iş aksamalarının önüne geçilebilir. Bu yazımızda, sizler için araç filonuzun kışa hazır olması için yapılması gerekenleri listeledik. 

Araç Filosunun Kış Hazırlıkları

Şirketler kış şartlarını göz önünde bulundurarak filolarında yer alan araçlar için belirli hazırlıkları tamamlaması gerekir. Özellikle periyodik bakım yapılmayan şirket araçları yağışlı ve karlı dönemlerde büyük sorunlar ile karşılaşabilir. Bu sorunlar, hem sürüş güvenliği hem de operasyonel iş süreçlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Şirket filosunun kışa hazır olması için yapılması gereken hazırlıklar şu şekilde listelenebilir:

1. Periyodik Bakımı

Periyodik bakımlar araçların normal dönemlerde daha verimli ve güvenli olmasını sağladığı gibi kış şartları için de gerekli bakım, değişim ve kontrollerin yapılarak araç motorunun bu dönemde randımanlı çalışmasını sağlar. Özellikle periyodik bakımında yağ, motor ve fren sisteminin kontrolü kış şartlarında karşılaşılacak ciddi sorunların önüne geçilmesine büyük katkı sağlar.

2. Akü

Araç aküsüne özellikle soğuk kış dönemlerinde daha uzun süre kullanılan ısıtma sistemi ve farlar nedeniyle fazla baskı uygulanabiliyor. Bu nedenle, yokuşlarda ve normal seyir halinde güvenli bir sürüş sağlamak için önemli bir bileşen olan araç aküsünün kış dönemi  için gerekli kontrollerinin yapılması gerekir.

3. Antifriz

Antifriz, araçların uygun sıcaklık aralığında çalışmasında önemli bir rol oynar. Soğuk hava koşullarında motorun verimli bir şekilde çalışabilmesi için ihtiyaç duyduğu ısı seviyesine ulaşmasına yardımcı olur. Motorun gerekli ısı seviyesini ayarlayamadığı durumlarda araç performansı zorlanarak yakıt tüketimi artar. Antifiriz işlevini sağlayamaması durumunda motor bloğu donma donarak, ciddi ve masraflı hasarlara sebep olabilir.

araçlarda kışa hazırlık

4. Kış Lastikleri

Kış dönemleri, yağış ve donma gibi nedenlerden dolayı otoyollarda sürüş yapmanın en tehlikeli olduğu zamanlardır. Bu nedenle, kış koşullarında yol tutuşunu arttırmak, maksimum çekiş ve güvenlik sağlamak için aracın dört lastiğinin de kış lastiğiyle değiştirilmesi önerilir.

5. Kar Zincirleri

Taze kar yağışı veya ani ısı düşmesine bağlı donma gibi belirli hava koşullarında kar lastikleri yeterli olmayabiliyor. Bununla birlikte, trafik kanunları bakımından çeşitli yollarda zincir kullanımı zorunlu kılınıyor. Bu nedenle, kış döneminde araçlarda bir set kar zincirinin bulunması ve sürücülerin de kar zinciri takma işlemine ait bilgi sahibi olması oldukça önemlidir.

6. Aydınlatma

Kış döneminde günlerin kısalması, gecelerin uzaması ile araçlarda daha fazla aydınlatma kullanımı gerekir. Bu nedenle, araçlardaki aydınlatma sistemlerinin uygun şekilde çalıştığından emin olunmalı, gerektiği takdirde gerekli onarım işlemleri uygulanmalıdır. Bir araçtaki aydınlatma sistemi, kötü hava koşullarında sürücünün yolu görmesi kadar diğer sürücüler tarafından da görülmesine yardımcı olur.

7. Cam Temizliği ve Silecek Bakımı

Aracın özellikle ön ve arka camlarının kış döneminde donarak sürücü görüşünü engellememesi için cam suyunun antifiriz ile doldurulması gerekir. Ayrıca, sileceklerin sorunsuz bir şekilde çalıştığından emin olunmalı, gerektiği takdirde bakımlar yaptırılmalıdır.

8. Klima Bakımı

Klima bakımı soğuk havalarda sürücüye sağladığı konforun yanı sıra iç ısı değişiminden  kaynaklı araç camında oluşabilecek buğunun önüne geçilmesinde etkilidir. Bu açıdan, klimanın düzenli ve randımanlı çalışması oldukça önemlidir.

9. Acil Durum Çantası

Diğer dönemlerde olduğu gibi kış dönemlerinde de acil durumlarla başa çıkmakta yardımcı olan araç ve gereçlerin bulunduğu bir çantanın araçta bulunması oldukça önemlidir. Bu çanta fener, ufak bir kürek, ağrı kesici, ilk yardım kiti gibi nesnelerden oluşturulabilir.

10. Taşıt Tanıma Sistemi Kolaylığı

Araçların akaryakıt tüketimlerinin takip edilmesini sağlayan taşıt tanıma sistemleri sayesinde soğuk kış dönemlerinde çalışanlarınızın araçtan inmeden, kasada ödeme beklemeden akaryakıt alabilirler. Shell TTS sayesinde çalışanlarınız vakit kaybetmeden akaryakıt ikmali yapabilirken, işletmeniz Shell tarafından sunulan muhasebe kolaylığı, online raporlama, yönetim ve kontrol kolaylığı gibi avantajlarından faydalanabilir. Shell kalitesi ve avantajlarından yararlanmak için MultiPetrol ile hemen tanışın!

Shell Türkiye premium distribütörü Multinet Up ile filo yönetimi çok pratik. Taşıt tanıma sistemi, yaygın şube ağı ve daha fazla


Şirket araçlarınızın kış dönemine hazır olması için yapılması gerekenleri yukarıda sizler için listeledik. Kış döneminde olduğu gibi diğer dönemlerde de filo yönetiminizi etkin bir şekilde sürdürmek için ihtiyacınız olan pratik bilgilere Multinet Blog sayfamız üzerinden ulaşabilir, lojistik ve filo yönetimi ile ilişkin gelişmeleri takip edebilirsiniz. Ayrıca, bu süreçlerde şirketinize çeşitli avantajlar sağlayacak Multinet UP çözümlerini de keşfedebilirsiniz.

Submitted bygamzegulden.sigircion02.12.2021

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi girin

Yukarı Çık