Beyaz yaka, bedensel değil zihinsel olarak faaliyetlerini yürüten masa başı çalışanlarına verilen genel bir isimdir.
İşletmelerin en büyük beklentilerinden bir tanesi çalışanların önceden belirlenen iş günlerinde ve mesai saatleri içinde iş yerinde olması ve işin devamlılığının yerine getirilmesidir. Elle yapılan puantaj veya personel devam kontrol sistemleri sayesinde ay sonunda çalışılan süreler ve maaş hesaplamaları pratik ve doğru bir şekilde yapılabilmektedir.
Beraber yemek yemek sosyal bağlarımızı oluşturan en önemli aktivitelerden birisidir. İş yerlerinde de günün en önemli konularından birisi öğle yemeklerinin menüsü olmuştur.Ancak koronavirüs hayatımızdaki birçok şey gibi yemek ritüellerimizi de değiştirdi.Artık masalarda yan yana oturamıyoruz, öğle arasında gittiğimiz restoranlar, lokantalar bir süredir kapalı, hatta evden çalışma sistemine geçenler öğle yemeklerini evde yemek durumundalar.
İş hayatına girdikten sonra sık sık duyduğumuz mavi yaka kavramı, işletmelerde çalışanların yaptıkları iş kriterleri esas alınarak sınıflandırılmıştır. Beden gücüne dayalı çalışanlar mavi yaka olarak tanımlanmıştır. Peki modern endüstrinin ilk zamanlarından beri süre gelen bu tanım, hala güncelliğini koruyor mu? Multinet Up’ın bu yazısında değişen mavi yaka dinamiklerine genel bir bakış atıyoruz.