notification-announcements

Duyurular

 

KOBİ Tanımı Değişti!

Multinet Up
Multinet Up
İnovasyon & Girişimcilik 5 Dakikalık Okuma Süresi

Ülke ekonomisindeki ve ihracattaki etkili rolü ile adından sıkça söz ettiren KOBİ’lerin tanımı artık değişti! Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkındaki Yönetmelik’te yapılan değişiklik yürürlüğe girerek KOBİ’lere devlet desteklerinden faydalanabilme imkânı sunarken birçok işletmenin de KOBİ olarak kabul görmesine vesile olacak.

Peki küçük ve orta büyüklükteki işletmeleri yakından ilgilendiren bu haber neleri değiştirdi? İşletmeler için bu güncelleme ne ifade ediyor?
 

KOBİ Nedir?

Kobi kelime anlamı olarak ‘Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler’ tanımının kısaltılmış halidir. 

Ancak Türkiye’de KOBİ’ler, çalışan sayıları göz önüne alınarak 3 basamakta sınıflandırılmaktadır:

  1. Mikro ölçekli işletmeler: Çalışan sayıları 10 kişiyi geçmeyen işletmelerdir.
  2. Küçük ölçekli işletmeler: Çalışan sayıları 50 kişiyi geçmeyen işletmelerdir.
  3. Orta ölçekli işletmeler: Çalışan sayıları 250 kişiyi geçmeyen işletmelerdir.

İşletmelerin KOBİ sıfatı kazanabilmesi için sadece maksimum çalışan sayılarına bakılmaz. Bir işletmenin KOBİ başvurusunda bulunduğunda birtakım kriterleri de sağlıyor olması gerekmektedir.
 

KOBİ Olabilmek için Gereken Kriterler

3 milyonu aşan KOBİ sayısını yükseltmeyi ve KOSGEB destekleri başta olmak üzere diğer devlet teşviklerinden daha fazla işletmenin faydalanabilmesini amaçlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, KOBİ tanımında ciddi bir değişikliğe giderek birçok işletmeyi KOBİ destek ve yardımlarına dahil edebilmeyi amaçlıyor.

Son güncellemeden önce KOBİ olabilmek için işletmelerin çalışan sayısı sınırına uymasına ek olarak sahip olması gereken kriterler şunlardır;

 

  • Mikro ölçekli işletmeler: Yıllık net satış hasılatı veya mali bilanço üst limitinden herhangi biri 3 milyon lirayı geçmeyecek.
  • Küçük ölçekli işletmeler: Yıllık net satış hasılatı veya mali bilanço üst limitinden herhangi biri 25 milyon lirayı geçmeyecek.
  • Orta ölçekli işletmeler: Yıllık net satış hasılatı veya mali bilanço üst limitinden herhangi biri 125 milyon lirayı geçmeyecek.

 

 

Kimler Artık KOBİ Sayılabiliyor?

Yeni yönetmeliğe göre işletmelerin KOBİ olarak sayılabilmesi için yıllık net satış hasılatı veya mali bilanço üst limitleri 250 milyon lirayı aşmamalıdır.

Bu karara göre;

 

  • Mikro ölçekli işletmeler: Yıllık net satış hasılatı veya mali bilanço üst limiti 3 milyon liradan 5 milyon liraya,
  • Küçük ölçekli işletmeler: Yıllık net satış hasılatı veya mali bilanço üst limiti 25 milyon liradan 50 milyon liraya,
  • Orta ölçekli işletmeler: Yıllık net satış hasılatı veya mali bilanço üst limiti 125 milyon liradan 250 milyon liraya çıkarılmıştır.

 

Böylelikle TÜİK’in 2021 yılında yaptığı araştırmaların yayınlanan istatistiklerine göre Türkiye’de bulunan 3.427.891 işletmeden 3.419.773 tanesi KOBİ olarak kabul görürken 2.044 adet işletme daha KOBİ sınıfına girerek bu sayıyı 3.421.817’ye çıkaracak.

Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnovasyon
İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
kurumsal seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
lojistik ve filo yönetimi
İlgili Yazılar
ROAS Nedir Nasıl Hesaplanır?
ROAS Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Bir İşçinin Maliyeti Nasıl Hesaplanır?
Personelin İşletmeye Maliyeti Nasıl Hesaplanır?
SWOT Analizi Nedir, Nasıl Yapılır? Örnek SWOT Analizi
SWOT Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?
  • Kitle İletişimi Nedir?
    Kitle İletişimi Nedir, Kitle İletişimi Araçları Nelerdir?

    Kitle iletişimi, geniş kitlelere bilgi, fikir ve mesajların etkili bir şekilde iletilmesini sağlayan stratejik bir süreçtir. Bu süreçte kullanılan kitle iletişiminin özellikleri, mesajların hızla yayılmasını, geniş kitlelere ulaşmasını ve hedeflenen etkileşimin sağlanmasını mümkün kılar.

  • İnovasyon Nedir, Çeşitleri Nelerdir?
    İnovasyon Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

    İnovasyon veya bir diğer ismiyle yenileşim; bir ürün, hizmet, süreç veya iş modeline yenilikçi çözümler getirerek mevcut durumu iyileştirme ve geliştirme sürecidir.

  • ROI Nedir, Nasıl Hesaplanır?
    ROI Nedir, Nasıl Hesaplanır?

    Her başarılı yatırım şirketinizin büyümesine ve rekabet edebilme gücünün artmasına yardımcı olur. Yatırımların başarısının ölçülmesi noktasında da "ROI Nedir?" sorusu ile karşılaşılır.

  • Malware Nedir?
    Zararlı Yazılım (Malware) Nedir?

    Zararlı yazılımlar veya diğer bir adıyla malware, bilgisayar sistemlerine zarar verme amacıyla tasarlanan yazılımlardır. Halk arasında sıkça virüs olarak bilinse de aslında virüs, bu zararlı yazılım türlerinin sadece bir tanesidir.

  • Instagram Reklam Görseli Boyutları
    Instagram Reklam Formatları ve Görsel Boyutları

    Sosyal medya uygulamaları arasında en popüler platformlardan biri olan Instagram’da reklam verebilmek için görsel veya video kullanmanız gerekir. Türlerine göre reklam boyutları ve bilmeniz gerekenleri sizin için listeledik.

  • Sosyal Medya Görsel Boyutları
    2024 Sosyal Medya Görsel Boyutları Nelerdir?

    Instagram post boyutu, Facebook kapak fotoğrafı ölçüleri veya X (eski adıyla Twitter) profil resmi boyutları gibi detaylar, paylaşımların etkisini artırmada büyük rol oynar.

  • İmza Sirküleri Nedir?
    İmza Sirküleri Nedir, Nasıl Alınır?

    “İmza sirküleri nedir?” sorusuna şirket yetkililerinin imza yetkilerini resmî olarak belgeleyen bir doküman olarak yanıt verilebilir. Bu belge, imza yetkisine sahip kişilerin kimler olduğunu ve bu yetkilerin hangi sınırlar içerisinde kullanılabileceğini net bir şekilde ortaya koyar.

  • Marka Tescili Nedir?
    Marka Tescili Nedir, Nasıl Yapılır?

    Marka tescili, bir markanın yasal olarak korunmasını sağlayan ve işletmelere önemli avantajlar sunan bir süreçtir. Bir markanın tescili, isim, logo, sembol veya slogan gibi ayırt edici işaretlerin yalnızca tescil sahibi tarafından kullanılmasını garanti eder.

  • POS Cihazı Nasıl Alınır?
    POS Cihazı Nasıl Alınır?

    Modern teknolojilerin günden güne gelişmesi ile hızlanan dijital dönüşüm süreci, üretim ve tüketim alışkanlıkları üzerinde oldukça önemli bir etkiye sahiptir. Özellikle alışverişlerde kredi kartı kullanımında ciddi bir artış söz konusudur.

  • İleti Yönetim Sistemi Nedir?
    İleti Yönetim Sistemi (İYS) Nedir, Ne İşe Yarar?

    Hizmet sağlayıcılar, SMS ve e-posta gibi yöntemler aracılığıyla müşterileriyle iletişime geçer. Gerçek ve tüzel kişilerin ticari faaliyetleri kapsamında gönderdiği bu mesajlara elektronik ileti denir. Ticari elektronik iletiler, sadece alıcıların onay vermesi durumunda gönderilir.