Karne İzni Nedir?

Multinet Up Editör

Yazar:

Multinet Up

Editör

21.08.2023
5 Dakika Okuma Süresi

Hızla değişen iş dünyasında pek çok şirketi müşteri deneyimini geliştirmeye odaklanmış durumdadır. Elbette rekabetin en üst safhada yaşandığı piyasa ortamındada varlık gösterebilmenin yolu, müşteriler kadar çalışanların da deneyimini iyileştirmekten geçer. Günümüzde pek çok şirketin çalışanlarının memnuniyetini, motivasyonunu ve bağlılığını artırmayı hedefleyen uygulamalara başvurduğuna sıkça rastlamak mümkündür. Karne günü izni, bu bağlamda çalışanlara verilebilecek en özel izinlerden biridir. Multinet Up büyük şirketlerin örnek teşkil eden uygulamaları ile gündeme gelen ve gün geçtikçe popülerlik kazanan karne iznine dair merak edilen ayrıntılara değindik. 

Çalışan Motivasyonunu Artırmaya Yardımcı Karne İzni Nedir?

İlköğretim, ortaöğretim ve lise kurumlarında eğitim gören öğrenciler, yarıyıl ve dönem sonu olmak üzere yılda iki kez karne alır. Karne günü, her ne kadar öğrencinin yıl boyu gösterdiği performansın öğrenildiği gün olsa da aslında bu anı heyecanlı kılan keyifli bir tatilin başlangıcı olmasıdır. Çalışan velilerin büyük bir kısmı, bu özel güne ancak mesai saatlerinin sonunda dâhil olabilir. Personele karne izni veren şirketler ise çalışanlarının iş ve özel hayat dengesini sağlamalarına yardımcı olarak memnuniyetlerini kazanır. 

İş yeri karne izni uygulamalarına son dönemlerde daha sık rastlamak mümkün. Bu izin, çalışan ebeveynlerin çocuklarının okul dönemindeki başarılarını kutlamalarına ve beraber keyifli vakit geçirmelerine imkân tanır. Üstelik çocuklarıyla vakit geçirme fırsatı bulan çalışanlar, işe döndüklerinde kendilerini daha enerjik ve motive hisseder. 

Çocuğunuzun Karne Gününü Beraber Kutlayın: Karne İzni Nasıl Kullanılır?

Uzun ve yorucu bir dönem sonunda özlenen tatil günlerinin gelmesi, neredeyse tüm öğrencileri sevindiren bir durumdur. Karne izni sayesinde çalışan velilerin de bu keyifli anlara ortak olması mümkün hâle gelir. Bu uygulama, özellikle son dönemlerde gündeme geldiği için tüm şirketler için geçerli olmayabilir. Eğer iş sözleşmenizde böyle bir madde bulunmuyorsa ilgili birimlere danışarak şirketinizin karne iznine ilişkin ne tür bir prosedür uyguladığını öğrenebilirsiniz. 

Karne izni, genellikle iki farklı şekilde kullanılır. Dilerseniz karnelerin dağıtıldığı gün için alabilirsiniz. Ayrıca karneler dağıtıldıktan sonraki iş günü için de izin kullanılabilir. Bu uygulama, iş yeri tarafından sağlanan bir hak olduğu için çalışanların kurumun politikalarından haberdar olmaları gerekir. Bu noktada karne izni kullanımı için önceden iş yerindeki yöneticilerle iletişim kurulması faydalı olacaktır. 

Karne İzni Zorunlu mu?

Karne izni, Türkiye’de yasal bir zorunluluk değildir. Ancak 4857 sayılı İş Kanunu’na göre işverenler çalışanlarına yıllık izinler dışında özel izinler de verebilir. Bu istisnai durumlar arasında karne izni de bulunur. Bu konuda iş yerinin politikası ve çalışanların sözleşmesinde tanımlanan haklar belirleyicidir. 

Karne İzni Ücretli mi?

Çalışanlara tanınan yasal bir hak olan ücretli izin, İş Kanunu ile güvence altına alınmıştır. Bu hak kapsamında bazı durumlarda yazılı onay almak kaydıyla belirlenen günlerde işe gidilmez. Çalışan, işe gitmediği günler için ücret almaya devam eder. 

Personele karne günü izni veren şirketlerde bu durum, genellikle sözleşmeye dâhil edilmiştir. İş sözleşmesinde tanımlanan yan haklar kapsamında bulunan karne izni, ücretli izin statüsünde yer alır. Eğer iş sözleşmeniz bu şekilde düzenlendiyse ücretli karne izni alabilirsiniz. 

Ücretsiz Karne İzni Alınabilir mi?

Ücretsiz izin, çalışan ile işveren arasında anlaşma sağlanarak iş sözleşmesinin belirli bir süre geçerli olacak şekilde askıya alınmasıdır. İş Kanunu’nda tanımı ve kapsamı açıkça belirtilmese de iş yerlerinin yol ve doğum gibi durumlarda ücretsiz izin vermesi zorunlu kılınmıştır. Bunlar dışında tüm izinler işveren ve çalışan arasındaki anlaşmaya göre belirlenir. Dolayısıyla işverenlerin bu konuda yasal bir yükümlülüğü olmadığı için ücretsiz karne izni alma talebinizi mutlakla yöneticilerinizle görüşmeniz gerekir. 

MultiGift Kurumsal Hediye Kartı ile Çalışanlarınıza Esnek Avantajlar Sunun!

MultiGift Kurumsal Hediye Kartı ile çalışanlarınıza avantajlı imkânlar sunarak motivasyonlarını artırabilirsiniz. Multinet Up kurumsal çözümleri arasında yer alan bu hizmet, şirket çalışanlarına pek çok farklı mağazada ve online platformda kullanabilecekleri hediye seçenekleri sunar. Bu sayede çalışanlarınız kendilerine uygun hizmeti veya ürünü özgürce seçebilir. 

MultiGift Kurumsal Hediye Kartı, işletmeler için bütçe dostu ve tasarruflu bir çözüm sunar. Siz de bu hizmetten yararlanarak çalışanlarınıza esnek avantajlar sunabilir, iş performansınızı yükseltebilirsiniz. Multinet Up’ın avantajlarla dolu dünyasına katılın ve çalışanlarınızın memnuniyetini artırmak için en kolay yolu keşfedin!

Audio file
Submitted bykurucayon21.08.2023

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi girin

Yukarı Çık