2020 yılında pandemiyle başlayıp günümüzde de devam eden uzaktan çalışma, iş dünyasındaki en önemli değişimlerden biri olarak görülüyor. Pandeminin uzun sürmesi ile ortaya çıkan uzaktan çalışma modeli şirketlerin iş süreçlerinin işleyişini ve çalışma şekillerini büyük ölçüde değiştirdi. Ancak geçen bu zaman içerisinde salgının etkileri büyük ölçüde azaldı. Bu durum, hem çalışanların hem de şirketlerin aklına “Uzaktan çalışma döneminin sonu geliyor mu?” sorusunu getirdi. Sizler için bu yazımızda çeşitli başlıklar altında söz konusu soruya yanıtlar aradık.
Pek çok şirket ve çalışan uzaktan çalışma modelini ilk kez pandemi sürecinde deneyimledi. Bu modelde iş süreçleri şirketler tarafından uzaktan çalışmaya uyarlandı. Çalışanlar ise evlerinden veya bulundukları herhangi bir alandan süreçlere dahil oldu.
Uzaktan çalışma ile belirli bir özgürlük elde edip ofise göre daha farklı ve görece rahat bir çalışma düzenine uyum sağlayan çalışanların, pandemi etkilerinin azalması ile açılan ofislere geri dönme istekleri yöneticiler ve şirketlerin merak ettiği konular arasında yer alıyor.
Çalışanlara yönelik yapılan anket ve araştırmalara göre bir kısmı pandemi öncesindeki gibi tamamen ofisten çalıştıkları bir çalışma düzenine geri dönmek istemiyor. Söz konusu çalışanların büyük bir çoğunluğu çalıştıkları konumları kendileri seçmek istedikleri gibi mesai aralıklarını da belirleme özgürlüğünü talep ediyor. Şirketlerdeki uzaktan çalışanların aksine tam zamanlı ofise geri dönme fikrine sahip olan belirli bir oranda yönetici de bulunuyor.
Çalışanların çoğunluğu tam zamanlı ofis düzenine dönme fikrine sıcak bakmıyor. Ancak yöneticiler pandemi öncesindeki düzene dönülmesinin daha uygun olduğunu düşünüyor. Bu durum, şirketlerin hem fiziksel hem de operasyonel olarak ”Pandemi öncesindeki düzene tam olarak dönüş yapması mümkün mü?” sorusunu akıllara getiriyor. Günümüzde dünyanın en büyük kuruluşlarında çalışanlara, çalışacakları zaman aralıklarını ve konumları seçme özgürlüğü tanınırken; özellikle finans gibi güvenlik riskleri barındıran alanlarda hizmet veren şirketlerin pandemi öncesi düzene yakın çalışma modelleri uyguladığı görülüyor. Ancak pandeminin hem iş süreçleri hem de çalışma modeli üzerindeki etkilerinden keskin bir dönüş yapılması, tüm şirketler için çok da mümkün görünmüyor. Bu nedenle bu süreçte şirketlerin çalışma alanlarına en uygun ve yenilikçi çalışma modelleri belirlemeleri oldukça önemli.
Multinet Up’ın üç binden fazla çalışanla gerçekleştirdiği ankete göre uzaktan çalışma ve ofise dönüş fikri ile ilgili sonuçlar ise şöyle:
Pandemi ile yaygınlaşan uzaktan çalışma modeli, iş süreçlerinde ve dolayısıyla çalışma alışkanlıklarında değişime neden oldu. Bu çalışma modeli ile çalışma alışkanlıklarına, özellikle iletişim süreçlerinde, teknolojinin yoğun bir şekilde kullanımı dahil oldu. Bununla birlikte uzaktan çalışma sürecinde çalışanlar, ofiste çalışma düzenindeki ortak kullanılan alanların sorumluluklarından uzaklaştılar. İş süreçlerinin işleyişinin dijital uygulamalara taşınması ile çalışanlar, geleneksel yöntemlere göre daha hızlı ve pratik olan bu yöntemlere uyum sağladı.
Bununla birlikte, uzaktan çalışma modeli ile iş süreçlerine yönelik daha farklı yöntem ve işleyişe alışan çalışanların, çalışma saatlerindeki alışkanlıkları da büyük ölçüde değişti. Bunların başında çalışanların iş arkadaşları ile kurdukları iletişim geliyor. Uzaktan çalışma ile çalışanlar arasındaki iletişimin sıklığı artsa da, fiziksel çalışma ortamındaki iletişime göre daha az etkili olduğu düşünülüyor.
Uzaktan çalışma modeliyle çalışanların çalışma saatlerinde değişen bir diğer alışkanlığı ise beslenme alışkanlıkları. Ofis çalışma düzeninde tabldot, catering gibi yemek hizmetinin sunulduğu şirketlerdeki çalışanlar uzaktan çalışma modeli ile çalışma saatlerinde diledikleri yemeği yeme özgürlüğüne sahip oldular. Bu durum, uzaktan çalışma modelinin çalışanların iş süreçlerine odak ve motivasyonu üzerindeki olumlu etkilerinden biri olarak görülüyor.
Şirketlerin iş süreçlerinin işleyişi ve çalışma alışkanlıklarındaki değişimlerini göz önünde bulundurarak ofise dönüş sürecinde ofiste çeşitli konularda belirli önlemleri alması gerekiyor. Bu noktada, şirketler çalışanların uzaktan çalışma döneminde elde ettikleri fiziksel alan rahatlığını sağlayabilir, uzaktan çalışma döneminde iş akışında faydalanılan teknolojileri entegre edebilir, çalışan memnuniyet ve motivasyonu için gerekli olan çözümlerden faydalanabilir. Yapılması gerekenler ise şu şekilde sıralanabilir:
Uzaktan çalışma modelinin hem çalışanlar hem şirketler adına belirli avantajları bulunuyor. Bu avantajlar belirli başlıklar altında şu şekilde sunulabilir:
Uzaktan çalışmanın avantajları olduğu gibi çalışanların ve şirketlerin karşılaştığı belirli dezavantajlar da bulunuyor. Bu dezavantajlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Uzaktan çalışma sürecinde şirketlerin tüm süreçleri dijital olarak gerçekleştirmesi gerekebiliyor. Bu süreçlerden biri de hem çalışan hem de işverenleri yakından ilgilendiren yemek hizmeti sürecidir. MultiOnline sayesinde dakikalar içerisinde MultiNet yemek kartı sahibi olabilir, sağladığı avantajlardan faydalanmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca, ihtiyaçlara göre özelleştirilebilen MultiNet yemek kartı çözümünün tüm yönetim süreci online panel üzerinden gerçekleştirilebiliyor. MultiNet yemek kartı sahibi olmak ve avantajlarından yararlanmak için MultiOnline üzerinden başvurunuzu hemen yapabilirsiniz.