Şirketinizin yemek kartından, hediye kartına, akaryakıttan, kurumsal seyahat platformuna kadar, çalışana bağlı tüm giderlerinize özel çözümlerimiz için başvurun, sizi arayalım.
SGK Hizmet Dökümü Nedir? SGK Hizmet Dökümü Ne İçin Kullanılır?
Multinet Up
Bağlantı kopyalandı
İnsan Kaynakları
5
Dakikalık Okuma Süresi
İşverenin işletmesinde çalıştırdığı her bir işçiye sigorta yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu yasal zorunluluk çerçevesinde sigortalı olarak çalışan kişinin prim günlerinin ödemesi yatar, emekli olma yaşı ve maaşı gibi bilgiler hizmet dökümü aracılığıyla takip edilir.
SGK hizmet dökümü nedir, ne amaçla kullanılır, bu belgede bulunan bilgiler nelerdir inceleyelim.
SGK Hizmet Dökümü Nedir?
SGK hizmet dökümü kişinin SGK’ya yani Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olarak çalıştığı iş yerindeki sigorta ve prim bilgilerinin ayrıntılı olarak listelendiği bir belgedir.
Eski sistemde Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı uygulamaları mevcutken yeni yasaya göre tüm sistemler Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) adı altında tek bir yerde birleştirilmiştir.
SGK hizmet dökümü 4A, 4B ve 4C olmak üzere üçe ayrılmaktadır:
4A hizmet dökümü: Eski sistemde SSK’ya bağlı olan kişiler 4A grubundadır. Bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişiler bu grubu ifade eder.
4B hizmet dökümü: Eski sistemde Bağ-Kur’a bağlı olan kişiler 4B grubundadır. Kariyer meslek grubu dışında kalan meslekler bu gruba dahildir.
4C hizmet dökümü: Eski sistemde Emekli Sandığı’na bağlı olan kişiler 4C grubundadır. Mevsimlik işler, bir yıldan daha kısa süreli projeler ve bu işlerde Bakanlık tarafından belirtilen ücret ve kontenjan ile çalıştırılan kişiler bu grubu oluşturur.
SGK Hizmet Dökümü Ne İçin Kullanılır?
4A hizmet dökümünün içerisinde yer alan bilgilere birçok alanda ve konuda ihtiyaç duyulabilir. Bu sebeple hizmet dökümleri farklı amaçlarla kullanılabilmektedir.
Hizmet dökümünün kullanıldığı alanlar şu şekilde sıralanabilir:
Kıdem tazminatı hesaplaması
SGK borcu sorgulaması
Sigortalının prim günü ve sayısının tespiti
Emeklilik yaşı hesaplaması
Emeklilik yaşı sorgulaması
Emeklilik maaşı hesaplaması
Vize işlemlerinde vize alım süreci
İhtiyaç duyulması halinde mahkeme ve diğer resmi kurumlar
SGK Hizmet Dökümünde Hangi Bilgiler Bulunur?
SGK hizmet dökümünde yer alan bilgiler şu şekilde sıralanır:
Kişinin temel sigorta bilgileri
Sigortalı olarak ilk kez işe giriş ve çıkış tarihleri
Sigortalı olarak çalışılan gün sayısı
Kişinin sigortalı olarak çalışılan döneme ait hizmetleri
Ay ay yatırılan prim miktarları
Aylara göre sigortanın yatıp yatmadığı (Hangi aylarda yattığı, ödenip ödenmediği gibi)
Çalışılan iş yerinin adres bilgileri
SGK Hizmet Dökümü Nereden Alınır?
SGK hizmet dökümü temin etmek isteyen kişiler iki farklı şekilde bu evrağa ulaşabilirler:
Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bizzat giderek: Bulunduğunuz bölgedeki yetkili SGK merkezine gidip 4A hizmet dökümünü elden teslim alabilirsiniz.
e-Devlet üzerinden: e-Devlet şifreniz ile (yoksa PTT şubelerinden temin ederek) e-devlet uygulamasına giriş sağlayıp arama butonuna bağlı olduğunuz grubu yazarak (4A, 4B ya da 4C) hizmet döküm belgesini aratabilirsiniz. Sonrasında internet üzerinden belgeyi yazdırarak temin edebilirsiniz.
Barkodlu SGK Hizmet Dökümü Nasıl Alınır?
SGK hizmet dökümünün doğruluğunu tespit etmek amacıyla ihtiyaç duyulan barkodlu hizmet dökümü e-Devlet uygulaması üzerinden kolaylıkla alınabilir.
Hizmet dökümü belgesini yazdırmadan önce “Barkodlu Belge Oluştur” butonunu seçerek hizmet dökümüne barkod eklenebilir. Böylelikle belgenin teslim edildiği kurum e-Devlet uygulaması üzerinden barkod sorgulaması yaparak hizmet dökümündeki bilgilerin doğruluğunu kontrol edebilir.
Maaş ile ilgili tüm detayları öğrenmek için “Bodro Parametleri Nelerdir?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi giriniz
Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
İlgili Yazılar
İşverenler İçin İdeal Çalışan Profili Nasıl Oluşturulur?
4A/4B/4C Sigorta Çeşitleri Nedir?
E-Devlet İkametgah (Adres) Değişikliği Nasıl Yapılır?
İstihdam Ne Demek?
İstihdam ne demek ya da istihdam nedir sorularına “Çalışma çağındaki bireylerin iş hayatına ve üretim faaliyetlerine katılması” şeklinde yanıt verilebilir.
Çalışanınız için Yılbaşı Hediyeleri
Yeni yıl, yeni umutlar ve heyecanı beraberinde getiriyor. Yeni yılda çalışanlarınızın umutlarına ve heyecanına ortak olmak için ise yılbaşı hediyelerinden faydalanabilirsiniz. Kutlamaya dahil olmak için yapabileceklerinizin ise adeta sınırı yok.
Bayramda Çalışanları Teşviklendirme: Nakdi Ücret
Bayramlar her birimiz için farklı bir anlam taşıyor. Bazılarımız bayramları aile büyükleri ve dostlar ile bir arada geçirerek yaşarken; bazılarımız ise yoğun iş temposundan bir süreliğine uzaklaşarak geçiriyor.
Ramazan Kolisi Yardımı Nedir? Ramazan Kolisi İçinde Neler Olur?
Ramazan ayının başlangıcı 2024’te 11 Mart Pazartesi gününe denk geliyor. Çalışanlarının sahur veya iftar sofralarına ortak olmak ya da ihtiyaç sahiplerini desteklemek isteyenler için ise Ramazan kolileri satışa sunuluyor.
Mobbing Nedir? Mobbing Türleri Nelerdir?
İş hayatında görülen en ciddi sorunlardan biri, çalışanların karşı karşıya kaldığı psikolojik baskıların ve zorbalıkların yarattığı olumsuz etkilerdir. Bu zorlayıcı davranışların en yaygın türlerinden biri ise mobbing olarak adlandırılır.
İş Kazası Nedir, İş Kazası Sayılan Durumlar Nelerdir?
İş yerinde yaşanan kazaları çoğu zaman bireysel bir talihsizlik olarak görürüz. Ancak bu tür olaylar; aynı zamanda işverenin sorumluluklarını, çalışan haklarını ve iş güvenliği standartlarını da doğrudan ilgilendirir.
İşten Çıkış Kodları Nelerdir? İşten Çıkış Kodları ve Anlamları
İşten çıkış kodları, bir çalışanın iş akdinin neden sonlandığını ifade eden kodlardır. Bu kodlar, çalışanın işten çıkarılmasının sebebinin daha iyi anlaşılmasını sağlar. Bu kodlar, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenmiştir.
Evlilik Tazminatı Nedir, Nasıl Hesaplanır?
Evlilik tazminatı, kadın çalışanların evlilik nedeniyle işten ayrılma durumunda alabildikleri bir tazminat türüdür. Nikah kıyılması sonrasındaki 1 yıl içerisinde kadın çalışanın işten ayrılmış olması gerekir. Aksi takdirde bu tazminatı alamaz.
Ayni Yardım Nedir ve Nasıl Bordrolaştırılır?
“Doğrudan parasal olmayan; ürün ya da hizmet olarak sağlanan yardımlar”, ayni yardım olarak adlandırılır.
İş Hayatında Yaratıcılık Nasıl Teşvik Edilir?
Şirketler, her biri farklı potansiyeller taşıyan çalışanlardan meydana gelir. Yetenekleri, bakış açıları ve fikirleriyle birbirinden ayrılan ekip üyelerinin firmanın başarısında kritik rolleri vardır. Bu çeşitlilikten en iyi şekilde faydalanmanın yolu ise yaratıcılığı teşvik etmekten geçer.