AdBlue Nedir, Nasıl Çalışır?

Multinet Up Editör

Yazar:

Multinet Up

Editör

02.12.2021
5 Dakika Okuma Süresi

Günümüzde, otomotiv sektörü sıfır atık ve temiz çevre kavramlarıyla yeni teknolojiler ortaya koymaya çalışıyor. Bu teknolojilerden biri olan AdBlue ise araçların performansına veya yakıt tüketimine katkı sağlayan diğer sıvıların aksine zararlı gaz salınımını azaltmak için geliştirilmiş bir emisyon sıvısıdır. Özellikle dizel motorlu araçların zararlı gaz salınımını düşürülmesi amacıyla kullanılması önerilen çözümlerden biri olarak sunuluyor. Bu yazımızda sizler için AdBlue teknolojisini açıklayarak nasıl çalıştığından ve ne işe yaradığından söz ettik.

AdBlue Nedir?

AdBlue, egzozdan çıkan emisyon oranını düşürerek Euro 6 emisyon standartlarına uyum sağlanması amacıyla araçlara eklenen bir sıvıdır. Geçmişte daha çok kamyon, tır, yolcu otobüsü gibi ticari araçlarda kullanılan bu sıvı, günümüzde emisyon standartlarının öneminin artmasıyla kullanım alanı giderek artıyor ve binek araçlar için de sıklıkla kullanılıyor. 

AdBlue sıvısı sanılanın aksine bir yakıt değildir. Ayrıca, bu sıvı aracın yakıt tüketimini düşürmez veya performansını arttırmaz. Aslında bir marka adı olan AdBlue içeriği açısından su bazlı üre çözeltisi olarak üretiliyor. Bu içeriğin %32.5’u temizlenmiş üreden, %67.5’u ise saf sudan oluşuyor. Bu emisyon sıvısı, belirli sistemlere sahip araçlarda kullanılarak atmosfere salınan zararlı gaz miktarını düşürülmesi sağlıyor.

adblue nasıl çalışır

AdBlue Nasıl Çalışır?

Dünya çapında çok fazla AdBlue için özel bir istasyon bulunmuyor. Bunun yerine, benzin istasyonlarından ve ilgili satış noktalarından bidon olarak satın alınarak AdBlue tankının doldurulması gerekiyor. AdBlue tankını doldurmak gerekli talimatlar takip edildiği sürece oldukça basit bir işlemdir. Araçta bu sistemin olup olmadığını anlamak da oldukça basittir. Bunun için, aracın kullanma kılavuzu incelenebilir veya dizel yakıt kapağının yanında yer alan, üzerinde AdBlue yazan mavi bir kapak olup olmadığını kontrol edilebilir.

%32.5 oranında temizlenmiş üreden, %67.5 oranında saf sudan oluşan bu emisyon sıvısının çalışabilmesi için araçların normal katalitik konvertör (CRT) ve seçici katalitik indirgeme (SCR) sistemlerine sahip olması gerekiyor. Bu emisyon sıvısı Dizel motordan çıkan yüksek sıcaklıktaki egzoz gazına püskürtülüyor ve sıcaklığın da etkisiyle amonyağa dönüşüyor. Dizel yanmasıyla oluşan nitrojen ile reaksiyona giren AdBlue, atık gazın zararsız nitrojen ve su buharına dönüşmesini sağlıyor.

AdBlue Ne İşe Yarar?

Araçlarda doğaya zararlı olan karbon gazların salınımını üzerinde etkili olan dizel partikül filtre gibi sistemleri bulunur. Ancak, bu sistemler azot gazları üzerinde aynı performansı gösteremez. Bu nedenle, zararlı azot gazı salınımının önüne geçmek için araçlarda seçici katalitik indirgeme (SCR) sistemi yer alır. Bu sistem, filtre sisteminin yetersiz kaldığı durumlarda AdBlue sıvısı ile birlikte çalışır ve zararlı azot gazlarının egzozdan çıkmasını ve atmosfere karışmasının önüne geçer. Bu sayede, emisyon değerlerinin yüksek oranda düşmesini ve atmosferdeki zararlı gaz miktarının azaltılmasını sağlar.

  

Teknolojik gelişim ve değişimlerin hızla gerçekleştiği günümüzde şirketlerin lojistik ve filo süreçleri için yeni nesil uygulamaları takip etmeleri ve kullanmaları oldukça önemlidir. Siz de Multinet Blog sayfamızı takip ederek lojistik ve filo yönetimi ile ilişkin gelişmeleri takip edebilir, bu süreçlerde şirketinize çeşitli avantajlar sağlayacak Multinet UP çözümleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Shell Türkiye premium distribütörü Multinet Up ile filo yönetimi çok pratik. Taşıt tanıma sistemi, yaygın şube ağı ve daha fazla

Submitted bygamzegulden.sigircion02.12.2021

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi girin

Yukarı Çık