Yakıt Tasarrufu Nedir? Yakıt Tüketimi Nasıl Hesaplanır?

Multinet Up Editör

Yazar:

Multinet Up

Editör

27.04.2021
5 Dakika Okuma Süresi

Bir motorlu araç sahibi olmak büyüyen şehirler ve hızlanan yaşam temposu içinde artık lüks değil ihtiyaç olarak kabul ediliyor. Araçlarımız, günlük yaşamda, boş vaktimizde veya acil durumlarda büyük kolaylık ve konfor sağlıyor. 

Bunun yanında, şirketlerin faaliyetlerinde motorlu taşıtlar büyük önem taşıyor. Şirkete ait araç ya da araçlar, iş yükünü hafiflettiği gibi zamandan kazanmaya da olanak sağlıyor. Hatta motorlu araçlar sayesinde birçok küçük, orta ve büyük kuruluşun yer aldığı dev sektörler oluşmuş durumda.

Bütün bu saydıklarımız, hatırı sayılır bir yakıt maliyetlerini de beraberinde getiriyor.

Neyse ki yakıt tüketimini kontrol edeceğiniz ve tasarruf önlemleri alacağınız, uygulaması zor olmayan önlemler de bulunuyor. Yakıt tasarrufu hakkında verdiğimiz ipuçlarına bir göz atın deriz. 

Yakıt Tasarrufu Nedir?


Motorlu araç üreticileri her ne kadar ürettikleri araçlar için kâğıt üzerinde şehir içi ve şehir dışı genel bir yakıt tüketim değeri verseler de aslında yakıt tüketim miktarı büyük oranda sürüş pratiklerine bağlıdır. 

Aynı miktar yakıtla daha fazla yol gitmek için yapılan uygulamaların tümüne yakıt tasarrufu denir. Yakıt tasarrufu maliyeti azaltırken bir yandan da aracınızın hareketli parçalarının ömrünü uzatır. Üstelik daha az karbon salınımı yaparak çevreye verilebilecek zararı da azaltmış olur.

Yakıt Tasarrufu Yöntemleri Nelerdir?


Yakıt  tasarrufunun, herkesin kolayca uygulayabileceği birçok püf noktası vardır. Bu püf noktalar, aracınız ister benzinli ister dizel olsun yakıt tasarrufu konusunda size yardımcı olacaktır. Otomobil ya da ağır vasıta kullanıcılarının faydalanabileceği noktalardan bahsedelim;
 

  • Gaz pedalının kullanımı, üzerinde çok durulmayan fakat çok etkili bir tasarruf yöntemidir. Gereksiz ani hızlanmalardan kaçınarak gaz pedalına yavaş basmak, seyir esnasında da sabit bir hızda kalmak ciddi bir yakıt tasarrufu sağlar. İlaveten yokuş tırmanışında yüksek viteste gaza tam basmak yerine vites düşürerek daha az gaz vermek de yakıt kullanımını azaltır.
  • Hızlı araç kullanımı da bir çoğumuzun bildiği gibi yakıt tüketimini artırır. Genelde modern araçlarda 90 km/saat civarı bir sürat optimum yakıt tüketimi sağlar. 120 km/saat ve daha yukarı çıktığınızda yakıt tüketiminiz 2 katına varan oranlarda artabilir.
  • Aracı rölantide uzun süre tutmak da sanılanın aksine çoğu zaman iyi bir fikir değildir. Motor boşta iken dahi hacmine ve silindir sayısına göre yakıt tüketimi yapar.
  • Düzenli bakım yaptırmak da aracınızın verimini artırır ve böylece yakıt tüketimine etki eder. Filtrelerinizin temiz ve açık olması yakıt tüketiminizi düşürür.

Yakıt kartı kullanmanın şirketlere sağladığı avantajları biliyor musunuz? İçeriği inceleyemek için tıklayın.

Benzinli Araçta Yakıt Tasarrufu
 

  • Benzinli araçlarda yakıt tasarrufu için öncelikle kullanılan yağın temiz olması elzemdir. Bu sayede motordaki sürtünme minimum olur ve daha az benzin harcarsınız.
  • Motor soğukken daha fazla yakıt harcar. Benzinli araçlarda motor nispeten çabuk ısındığından, aracınızı yavaş bir kalkışla bir müddet yavaş sürerek ısıtmalısınız.
  • Özellikle binek otomobiller ağırlık taşımak için üretilmediklerinden, gereksiz ağırlıklar daha fazla benzin tükettirir. Bagajınızdaki kullanmadığınız ağır eşyalardan kurtulursanız, yakıt tasarrufu için güçlü bir adım atmış olursunuz.
  • Aracınızda bir hız sabitleyici sistem varsa mutlaka kullanmalısınız. Gazı manuel olarak sabit tutmaya göre ciddi fark yaratacaktır.

Dizel Araçta Yakıt Tasarrufu
 

  • Benzinli araçların aksine dizel araçlarda motoru ısıtmak için aracı çalıştırıp bir süre beklemek gerekir. Motor ısındıktan sonra yola koyulursanız yakıt tüketiminiz azalacaktır.
  • Gaza aniden yüklenmek ve birden ayağınızı gazdan çekmek yakıt tüketimini artırır.
  • Lastik basınçlarınıza dikkat etmeniz. Lastikleri önerilen basınçta tutmanız gerekir. Yeterli basınca sahip olmayan lastikler, zeminle sürtünmeyi artırır ve yakıt masrafınız artar.

Ağır Vasıtalarda (Kamyon, Tır vb. Araçlarda Yakıt Tasarrufu)

  • Kamyon ve tırlarda yakıt tüketimini düşürmek için gaz pedalı kullanımı diğer bütün araçlardan daha önemlidir. Aracınızı yavaşça hızlandırmak, yakıt tüketimi konusunda oldukça fark yaratacaktır.
  • Yüksek hızdan kaçının. Trafiği ve çevrenizi gözlemleyerek yavaşlamak için freni kullanmak yerine ayağınızı gaz pedalından çekerek yavaşlarsanız da kamyon yakıt tüketimi düşecektir.
  • Kamyon kullanırken daha az yakıt tüketmek için lastik basınçlarını her ay düzenli olarak ölçün ve doğru basınçta olduğundan emin olun. Kamyonların lastik temas yüzeyi diğer araçlara göre fazla olduğundan bu konu kritiktir.
  • Dingil ve hava deflektörü ayarınızı da düzenli olarak yaptırarak yakıt verimliliğinizin düşmesini önleyebilirsiniz.

Shell filo yönetimi ile filolarınızı kolay, rahat ve hızlı bir şekilde yönetebileceğinizi biliyor musunuz? Detaylı bilgi almak için yazımızı inceleyebilirsiniz.

Yakıt Tüketimi Nasıl Hesaplanır? 

Yakıt tüketimi kullanılan araca ve motor tipine göre değişir.  Örneğin bir binek otomobilde 100 km’de ortalama 4-8 litre seviyelerinde yakıt tüketilir. 

Kamyon yakıt tüketimi ise yüklü halde genelde 100 km’de 24-30 litre arasında olur. Bu değer kamyonun büyüklüğüne göre değişir. Örneğin 30 metreküplük 6 teker Isuzu kamyon yakıt tüketimi 17-20 litre civarında iken 10 tekerli 60 metreküplük araçlar 27-32 litre civarında yakar.


Kısaca yakıt tüketiminizi;
 

[Aldığınız Yakıt Bedeli (TL)] / [Gittiğiniz Yol Miktarı (km)] = [km başına yakılan yakıt]


[Gittiğiniz km yol miktarı /100] x [Tükettiğiniz yakıt (Litre] = [100 Km’de tüketilen litre yakıt]


olarak hesaplayabilirsiniz.

MultiPetrol ile Yakıt Tüketimini Yönetme Zamanı!

Shell’in Türkiye’de en fazla hacme sahip aracı kurumu Multinet Up'ın akaryakıt çözümü MultiPetrol ile siz de akaryakıt giderlerinden tasarruf edebilirsiniz!
 

 MultiPetrol Yakıt Kartı ile;

  • Aylık akaryakıt giderlerinizi 2 faturada toplayıp, muhasebe yükünüzü azaltırsınız. 
  • Akaryakıt giderlerini, firmanıza özel ödeme seçenekleriyle , ister nakit ister kredi kartı ya da doğrudan borçlandırma sistemi (DBS) ile ödeyebilir ve iskontolar ile tasarruf sağlayabilirsiniz.
  • Shell’in Türkiye’nin dört bir yanında  bulunan 1000’den fazla yakıt istasyonu ile istasyon derdi arama derdi olmadan dolaşımı azaltır, yakıt tasarrufu konusunda önemli bir adım atmış olursunuz.
  • Şirket araçlarınız, Shell'in Taşıt Tanıma Sistemi ile tüm Shell istasyonlarında otomatik olarak akaryakıt alabilirsiniz. 
  • Yakıt giderlerinizi her an kontrol edebilirsiniz.  
  • Shell TTS ile tüm araçlarınızın litre/kilometre takibini yaparak tasarruf edebilir, dilediğiniz araçlara günlük, haftalık, aylık litre ya da kilometre limitleri koyabilirsiniz. 
  • Hiç beklemeden, aracınızdan inmeden, ödemeniz pompada otomatik olarak alabilirsiniz. Böylece çalışanlarınız da zaman kazanır.

Shell Türkiye premium distribütörü Multinet Up ile filo yönetimi çok pratik. Taşıt tanıma sistemi, yaygın şube ağı ve daha fazla

 
 
Submitted bygamzegulden.sigircion27.04.2021

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi girin

Yukarı Çık