Hızla gelişen dijitalleşme, iş dünyasında yeni bir dönem başlattı. Bu süreçte işletmelerin finansal ve operasyonel süreçleri dönüşüme uğradı. Dijital dönüşümü hedefleyen şirketler, BT (Bilgi Teknolojileri) işlemlerini bulut bilişim dünyasına taşıdı. Yani hizmet sağlayıcılardan BT altyapısı kiralamaya başladı. Sizin için bulut bilişime dair merak edilen detayları bir araya getirdik.
Bulut bilişim, geleneksel BT altyapıları yerine kullanılan internet tabanlı bir alternatiftir. Veritabanı, yazılım, depolama ve sunucu gibi hizmetlere web servislerinden erişim imkânı verir. Bu sayede işletmelerin bilgi işlem kaynaklarını esnek bir şekilde kullanmasını mümkün kılar. Dijital dönüşüme ayak uydurmak isteyen şirketler, bilgi işlem altyapısını hizmet sağlayıcılardan kiralayarak yalnızca kullandıkları çözümler kadar ödeme yapabilir. Yani web tabanlı sistemlerle iş akışınızı sürekli, verimli, güvenli ve hesaplı hâle getirebilirsiniz.
Binlerce firmanın tercihi MultiNet yemek kartı ile ister 1 ister 1000 çalışanınız olsun, ödemelerinizi e-fatura ya da e-arşiv fatura ile alabilirsiniz. Böylece süreçlerinizi dijitalleştirebilir, fiş-fatura toplama gibi yöntemlerle uğraşmanıza gerek kalmaz. Hemen MultiNetli olup 10 çalışan için yılda 113.000 TL’ye varan vergi tasarrufu fırsatından yararlanabilirsiniz.
Dijital dönüşümün anahtarlarından bulut bilişim teknolojilerinin geçmişi, 1950’li yıllara kadar uzanmaktadır. Teknoloji şirketi Amazon, bu dönemde veri merkezlerini modernize etmek için bulut tabanlı sistemlerin temelini atmıştır. 2006 yılında hizmete başlayan Amazon S3 bulut bilişim teknolojisini, en düşük kapasiteli cihazlarda dahi yüksek işlem kapasitesi sunan hizmet sağlayıcılar izlemiştir. İşinizin dijitaldeki varlığını sağlayan bulut bilişimin özellikleri ise aşağıdaki gibidir.
Bu noktada genel, özel, hibrit ve çoklu bulut bilişim hizmet modellerinden de bahsetmek gerekir. Alınan hizmet kadar ödeme yapılan genel bulut, geniş bir kullanıcı kitlesine açıktır. Sınırlı sayıda kişinin erişimine açılan özel bulut, kritik iş süreçlerine uygun altyapıyı sağlar. Hibrit bulut ise bu iki modeli birleştirerek faaliyete uygun sistemi tercih etme esnekliği tanır. Son olarak çoklu bulut, farklı sağlayıcılardan alınan bilgi işlem hizmetlerinin bir kombinasyonudur.
Çeşitli yönleriyle ön plana çıkan bazı bulut bilişim hizmet türleri vardır. Farklı amaçlara yönelik faydalar sağlayan IaaS, PaaS ve SaaS seçenekleri arasından işletmenizin ihtiyaçlarına uygun bilgi işlem hizmetini belirlemeniz mümkündür. Örneğin şirket içi operasyonların yönetiminde e-postadan görüntülü görüşmeye, müşteri ilişkilerinden proje oluşturmaya kadar Hizmet Olarak Yazılım (SaaS) hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Veri depolama için Hizmet Olarak Altyapı (IaaS); uygulama geliştirme süreçlerinde ise Hizmet Olarak Platform (PaaS) uygundur.
Bulut bilişim türleri arasındaki Hizmet Olarak Altyapı (IaaS), işletmeleri fiziksel sistemlere yatırım yapma zorunluluğundan kurtarır. Bilgi işlem faaliyetleri için gereken altyapıyı, internet tabanlı sistemler üzerinden kiralama olanağı tanır. Böylelikle şirketler, iş süreçlerini sanal sunucular, ağ kaynakları ve depolama alanları üzerinden yürütür.
Bu modelde bulut sağlayıcı, donanımın ve yazılımın sahibidir. BT süreçlerinde web tabanlı sistemleri kullanmak istediğinizde bu sağlayıcılara kullanım kapasiteniz kadar ödeme yapmanız gerekir. İşletmeler, kaynakları ve ihtiyaçları arttıkça daha fazla maliyete katlanarak ilave bilgi işlem çözümlerine ulaşabilir. Bu sayede Bilgi Teknolojileri faaliyetleri için ayrı ayrı altyapı, depolama alanı, yazılım ve personel yatırımı yapmaya gerek kalmaz.
Hizmet Olarak Platform (PaaS) bulut bilişim türü, uygulama geliştiricilerine ve BT yöneticilerine hitap eder. PaaS, bu kullanıcıların mobil ya da web tabanlı uygulama yazılımlarını oluşturması ve yönetmesi için gereken platformu sunar. Bu platformlarda kullanıma hazır programlama dili bileşenleri yer alır. Örneğin PaaS kullanıcıları, yapay zekâ (Al) ve blok zinciri gibi yenilikçi teknolojilerle uygulama yazılımları geliştirebilir. Ayrıca veri analitiği, içerik yönetimi ve bulut güvenliği gibi imkânlara ulaşılabilir.
Bulut bilişim türlerinden Hizmet Olarak Yazılım (SaaS), hizmet sağlayıcının, uygulamanın gelişiminden ve güvenliğinden sorumlu olduğu bir modeldir. Bu kapsamda bulut sağlayıcısı, tüm donanımları yönetir ve güncellemeleri gerçekleştirir. Bulut kullanıcısı ise internet üzerinden hazır yazılımlara ulaşır. Abone olduğu yazılımdan yararlandığı kadar ödeme yapar. Kullandıkça öde mantığına dayalı olan SaaS, işletmelerin e-posta işlemleri ve müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) gibi farklı süreçlerinde önemli rol oynar.
Her geçen gün hızla gelişen bulut bilişim teknolojisinin temel alanları bulunur. Veri depolama, bu çözümlerin kullanıldığı başlıca alanlardan biridir. Bulut depolama sisteminde yer alan datalara, internet bağlantısının olduğu her yerden erişmek mümkündür. Üstelik bu veriler, hizmet sağlayıcılar tarafından sürekli yedeklenir. Böylece veri yedekleme ve kurtarma işlemleri için ekstra iş ya da maliyet yükü ortaya çıkmaz. Bulut bilişim teknolojisinin diğer kullanım alanları şöyledir:
Bulut bilişim çözümleri, ekip çalışmaları için son derece idealdir. Uzaktan faaliyet gösteren ekip üyelerinin iş birliğine katkı sağlar. Ayrıca iş akışını, eş zamanlı olarak aynı belgeler üzerinden yürütme imkânı verir.
İşletmelerde dijital dönüşümün kapısını açan bulut bilişim, finansal ve operasyonel açıdan pek çok faydayı beraberinde getirir. Aşağıda farklı ölçeklerdeki şirketlerin tercih ettiği bulut bilişimin avantajlarını görebilirsiniz.
Bulut bilişimin faydaları arasında ölçeklenebilirlik de yer alır. İşletmenizin ihtiyaçlarına uygun BT hizmetlerine, mali açıdan zorlanmadan ulaşmanız mümkündür. Ayrıca hizmet sağlayıcılar, bulut tabanlı yazılımlarını sürekli günceller. Böylelikle şirketler, daima en güncel bulut bilişim sürümleriyle ve son teknolojilerle faaliyet gösterir.