notification-announcements

Duyurular

 

Bulut Bilişim Nedir?

Bulut Bilişim Nedir, Kimler Kullanır?

Multinet Up
Multinet Up
İnovasyon & Girişimcilik 7 Dakikalık Okuma Süresi

Hızla gelişen dijitalleşme, iş dünyasında yeni bir dönem başlattı. Bu süreçte işletmelerin finansal ve operasyonel süreçleri dönüşüme uğradı. Dijital dönüşümü hedefleyen şirketler, BT (Bilgi Teknolojileri) işlemlerini bulut bilişim dünyasına taşıdı. Yani hizmet sağlayıcılardan BT altyapısı kiralamaya başladı. Sizin için bulut bilişime dair merak edilen detayları bir araya getirdik. 

Bulut Bilişim Nedir?

Bulut bilişim, geleneksel BT altyapıları yerine kullanılan internet tabanlı bir alternatiftir. Veritabanı, yazılım, depolama ve sunucu gibi hizmetlere web servislerinden erişim imkânı verir. Bu sayede işletmelerin bilgi işlem kaynaklarını esnek bir şekilde kullanmasını mümkün kılar. Dijital dönüşüme ayak uydurmak isteyen şirketler, bilgi işlem altyapısını hizmet sağlayıcılardan kiralayarak yalnızca kullandıkları çözümler kadar ödeme yapabilir. Yani web tabanlı sistemlerle iş akışınızı sürekli, verimli, güvenli ve hesaplı hâle getirebilirsiniz. 

MultiNet Yemek Kartı ile Dijital Dönüşümde Öne Geçin!

Binlerce firmanın tercihi MultiNet yemek kartı ile ister 1 ister 1000 çalışanınız olsun, ödemelerinizi e-fatura ya da e-arşiv fatura ile alabilirsiniz. Böylece süreçlerinizi dijitalleştirebilir, fiş-fatura toplama gibi yöntemlerle uğraşmanıza gerek kalmaz. Hemen MultiNetli olup 10 çalışan için yılda 113.000 TL’ye varan vergi tasarrufu fırsatından yararlanabilirsiniz.

35.000'i aşkın noktada geçerli MultiNet yemek kartının sunduğu operasyonel kolaylıkları öğrenmek ve yılda 113.000 TL'yi aşan vergi avantajından faydalanmak için bilgilerinizi bırakın, sizi arayalım.

05xx xxx xx xx

İşinizin Dijitaldeki Varlığı Bulut Bilişimin Özellikleri Nelerdir?

Dijital dönüşümün anahtarlarından bulut bilişim teknolojilerinin geçmişi, 1950’li yıllara kadar uzanmaktadır. Teknoloji şirketi Amazon, bu dönemde veri merkezlerini modernize etmek için bulut tabanlı sistemlerin temelini atmıştır. 2006 yılında hizmete başlayan Amazon S3 bulut bilişim teknolojisini, en düşük kapasiteli cihazlarda dahi yüksek işlem kapasitesi sunan hizmet sağlayıcılar izlemiştir. İşinizin dijitaldeki varlığını sağlayan bulut bilişimin özellikleri ise aşağıdaki gibidir. 

  • Ortak altyapı: Bulut bilişim çözümlerinde yer alan ortak altyapı, BT hizmetlerinin aynı anda birden fazla yerde kullanılmasını sağlar. Genel ağ erişimi sayesinde şirketler, iş süreçlerinde çalışanları ve müşterileriyle aynı veri altyapısında faaliyet gösterebilir. 
  • Yüksek güvenlik: Bulut tabanlı bilgi işlem servislerinde yüksek güvenlik önlemleri vardır. Gelişmiş şifreleme algoritmaları, kimlik doğrulama adımları ve düzenli veri yedekleme işlemleri sayesinde şirketinize ait datalar koruma altında olur.
  • İnternet tabanlı erişim: Bulut bilişim hizmetlerine internet bağlantısının olduğu her yerden erişim sağlamanız mümkündür. Özellikle iş süreçlerini online olarak yürüten şirketler, bulut tabanlı sunucular üzerinden zamandan ve mekândan bağımsız çalışma fırsatı bulur. 
  • Otomatik yedekleme: BT süreçlerinde bulut sistemlerinden yararlanarak verilerinizi otomatik şekilde yedekleyebilirsiniz. Böylece veri kaybını önlemeniz ve datalarınıza arşiv üzerinden dilediğiniz cihazdan erişmeniz mümkün hâle gelir. 

Bu noktada genel, özel, hibrit ve çoklu bulut bilişim hizmet modellerinden de bahsetmek gerekir. Alınan hizmet kadar ödeme yapılan genel bulut, geniş bir kullanıcı kitlesine açıktır. Sınırlı sayıda kişinin erişimine açılan özel bulut, kritik iş süreçlerine uygun altyapıyı sağlar. Hibrit bulut ise bu iki modeli birleştirerek faaliyete uygun sistemi tercih etme esnekliği tanır. Son olarak çoklu bulut, farklı sağlayıcılardan alınan bilgi işlem hizmetlerinin bir kombinasyonudur. 

Bulut Bilişim Hizmet Türleri Nelerdir?

Çeşitli yönleriyle ön plana çıkan bazı bulut bilişim hizmet türleri vardır. Farklı amaçlara yönelik faydalar sağlayan IaaS, PaaS ve SaaS seçenekleri arasından işletmenizin ihtiyaçlarına uygun bilgi işlem hizmetini belirlemeniz mümkündür. Örneğin şirket içi operasyonların yönetiminde e-postadan görüntülü görüşmeye, müşteri ilişkilerinden proje oluşturmaya kadar Hizmet Olarak Yazılım (SaaS) hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Veri depolama için Hizmet Olarak Altyapı (IaaS); uygulama geliştirme süreçlerinde ise Hizmet Olarak Platform (PaaS) uygundur. 

Hizmet Olarak Altyapı (IaaS)

Bulut bilişim türleri arasındaki Hizmet Olarak Altyapı (IaaS), işletmeleri fiziksel sistemlere yatırım yapma zorunluluğundan kurtarır. Bilgi işlem faaliyetleri için gereken altyapıyı, internet tabanlı sistemler üzerinden kiralama olanağı tanır. Böylelikle şirketler, iş süreçlerini sanal sunucular, ağ kaynakları ve depolama alanları üzerinden yürütür. 

Bu modelde bulut sağlayıcı, donanımın ve yazılımın sahibidir. BT süreçlerinde web tabanlı sistemleri kullanmak istediğinizde bu sağlayıcılara kullanım kapasiteniz kadar ödeme yapmanız gerekir. İşletmeler, kaynakları ve ihtiyaçları arttıkça daha fazla maliyete katlanarak ilave bilgi işlem çözümlerine ulaşabilir. Bu sayede Bilgi Teknolojileri faaliyetleri için ayrı ayrı altyapı, depolama alanı, yazılım ve personel yatırımı yapmaya gerek kalmaz. 

Hizmet Olarak Platform (PaaS)

Hizmet Olarak Platform (PaaS) bulut bilişim türü, uygulama geliştiricilerine ve BT yöneticilerine hitap eder. PaaS, bu kullanıcıların mobil ya da web tabanlı uygulama yazılımlarını oluşturması ve yönetmesi için gereken platformu sunar. Bu platformlarda kullanıma hazır programlama dili bileşenleri yer alır. Örneğin PaaS kullanıcıları, yapay zekâ (Al) ve blok zinciri gibi yenilikçi teknolojilerle uygulama yazılımları geliştirebilir. Ayrıca veri analitiği, içerik yönetimi ve bulut güvenliği gibi imkânlara ulaşılabilir. 

Hizmet Olarak Yazılım (SaaS)

Bulut bilişim türlerinden Hizmet Olarak Yazılım (SaaS), hizmet sağlayıcının, uygulamanın gelişiminden ve güvenliğinden sorumlu olduğu bir modeldir. Bu kapsamda bulut sağlayıcısı, tüm donanımları yönetir ve güncellemeleri gerçekleştirir. Bulut kullanıcısı ise internet üzerinden hazır yazılımlara ulaşır. Abone olduğu yazılımdan yararlandığı kadar ödeme yapar. Kullandıkça öde mantığına dayalı olan SaaS, işletmelerin e-posta işlemleri ve müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) gibi farklı süreçlerinde önemli rol oynar. 

Bulut Bilişim Teknolojisinin Temel Kullanım Alanları Nelerdir?

Her geçen gün hızla gelişen bulut bilişim teknolojisinin temel alanları bulunur. Veri depolama, bu çözümlerin kullanıldığı başlıca alanlardan biridir. Bulut depolama sisteminde yer alan datalara, internet bağlantısının olduğu her yerden erişmek mümkündür. Üstelik bu veriler, hizmet sağlayıcılar tarafından sürekli yedeklenir. Böylece veri yedekleme ve kurtarma işlemleri için ekstra iş ya da maliyet yükü ortaya çıkmaz. Bulut bilişim teknolojisinin diğer kullanım alanları şöyledir:

  • Uygulama geliştirme: Bulut bilişim çözümleriyle web ya da mobil uygulamaları geliştirebilirsiniz. Geliştiriciler, bu uygulamaların oluşturulmasından testine ve dağıtımına kadar tüm adımları söz konusu sunucularla gerçekleştirir. 
  • Veri analizi: Bulut yazılımlarıyla işletmenize ait verileri analiz edebilirsiniz. Bu sayede geçmiş verilere dayanarak yeni projeler, kampanyalar ve stratejiler geliştirmeniz mümkün olur. 
  • Makine öğrenimi ve yapay zekâ: Bulut tabanlı hizmetler, makine öğrenimi (ML) ve yapay zekâ (AI) teknolojilerini iş akışınıza entegre eder. Bu yeniliklerle hedef kitlenizin davranışlarını ölçebilir, envanter yönetimini optimize edebilir ve işletme yönetimini verimli hâle getirebilirsiniz. 

Bulut bilişim çözümleri, ekip çalışmaları için son derece idealdir. Uzaktan faaliyet gösteren ekip üyelerinin iş birliğine katkı sağlar. Ayrıca iş akışını, eş zamanlı olarak aynı belgeler üzerinden yürütme imkânı verir. 

İşletmeler için Bulut Bilişimin Avantajları Nelerdir?

İşletmelerde dijital dönüşümün kapısını açan bulut bilişim, finansal ve operasyonel açıdan pek çok faydayı beraberinde getirir. Aşağıda farklı ölçeklerdeki şirketlerin tercih ettiği bulut bilişimin avantajlarını görebilirsiniz.

  • Donanım ve yazılım satın alma gibi BT maliyetlerini ortadan kaldırır. 
  • Kullanım kadar ödeme şansı verdiği için kaynak yönetimini kolaylaştırır.
  • Büyük çaplı bilgi işlem süreçlerini dahi kısa süre içinde tamamlar. 
  • Sıkı güvenlik önlemleriyle işletmenize ait verileri korur.
  • İnternet tabanlı olduğu için kolay erişimi mümkün kılar.
  • Bulutta depolanan veriler sayesinde iş sürekliliği sağlanır. 

Bulut bilişimin faydaları arasında ölçeklenebilirlik de yer alır. İşletmenizin ihtiyaçlarına uygun BT hizmetlerine, mali açıdan zorlanmadan ulaşmanız mümkündür. Ayrıca hizmet sağlayıcılar, bulut tabanlı yazılımlarını sürekli günceller. Böylelikle şirketler, daima en güncel bulut bilişim sürümleriyle ve son teknolojilerle faaliyet gösterir. 

Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnovasyon
İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
kurumsal seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
lojistik ve filo yönetimi
İlgili Yazılar
İnovasyon Nedir, Çeşitleri Nelerdir?
İnovasyon Nedir, Çeşitleri Nelerdir?
ROI Nedir, Nasıl Hesaplanır?
ROI Nedir, Nasıl Hesaplanır?
Malware Nedir?
Zararlı Yazılım (Malware) Nedir?
İnovasyon Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

İnovasyon Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

İnovasyon veya bir diğer ismiyle yenileşim; bir ürün, hizmet, süreç veya iş modeline yenilikçi çözümler getirerek mevcut durumu iyileştirme ve geliştirme sürecidir.

Konkordato Nedir, Şartları Nelerdir?

Konkordato Nedir, Şartları Nelerdir?

Konkordato, finansal zorluklar yaşayan şirketlerin borçlarını yapılandırma sürecidir. Süreç, şirketlerin alacaklılarla borçlarını yeniden yapılandırmak için anlaşmaya varmalarını sağlayarak, iflasın önüne geçilmesini hedefler.

ROI Nedir, Nasıl Hesaplanır?

ROI Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Her başarılı yatırım şirketinizin büyümesine ve rekabet edebilme gücünün artmasına yardımcı olur. Yatırımların başarısının ölçülmesi noktasında da "ROI Nedir?" sorusu ile karşılaşılır.