notification-announcements

Duyurular

 

Geleceğin Meslekleri Nelerdir? 2022 Sonrası Popüler Olacak Meslekler

Multinet Up
Multinet Up
İnovasyon & Girişimcilik 5 Dakikalık Okuma Süresi
geleceğin meslekleri

Bilimsel ve teknolojik gelişmeler yaşam tarzımızı, alışkanlıklarımızı ve ihtiyaçlarımızı durmaksızın değiştirmeye devam ediyor. Özellikle yeni teknolojiler ve dijitalleşme ile gereksinimlerimizin değişimi, belirli mesleklere duyulan ihtiyaçların da değişmesine neden oluyor. Dünyanın, sektörlerin ve biz insanların ihtiyaçlarını karşılamak için artık daha az ihtiyaç duyulan bazı meslek ve meslek grupları önemini yitirirken; ihtiyaçlara çözümler sunan veya sunması planlanan meslekler ön plana çıkıyor.

Nasıl ki günümüzün meslekleri, geçmiş bilimsel ve teknolojik gelişmelerin ürünü ise geleceğin meslekleri de  günümüzdeki gelişmelerin ürünü olarak ortaya çıkacak. Geleceğin meslekleri hakkında bilgi sahibi olarak çalışanlarınızın yetkinlerini bu yönde geliştirebilirsiniz. Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada popüler olacağı öngörülen geleceğin mesleklerinden bazılarını şöyle bir sıralayalım.

 

 

 

1. Veri Analisti ve Veri Bilimci 

Veri analisti bir şirket, kuruluş, proje veya kişiye ait verileri istatistik, yazılım ve matematiksel yöntemleri kullanarak anlamlı kılmaya çalışan kişidir. Veri analistleri ile aynı amaca sahip veri bilimciler ise kaynaklardan verilerin toplayan, verilerin yapılarını çözümleyen ve istatiksel araştırma modellerini belirleyen kişilerdir. Temelleri istatistik ve teknoloji bilimlerine dayanan bu mesleklere özellikle sektörlerin dijitalleşmesi ve verilerin çeşitlenmesi ile daha fazla ihtiyaç duyulacak.

2. Büyük Veri Mühendisi

Büyük veri mühendisi, şirketler veya kurumlar için çok büyük miktar ve çeşitliliğe sahip verileri belirli bir sistematiğe göre düzenler ve kullanılabilir hale getirir. Böylece, kurum ve şirketin veri odaklı kararlar alabilmesine ve süreçler yüretebilmesine katkı sağlar. Özellikle dijitalleşme ile şirket ve kurumların internet üzerinden daha fazla veri elde etmeleri gelecekte büyük veri mühendislerine olan ihtiyacı artıracak. 

3. Veri Güvenliği Uzmanı

Şirket ve kurumların dijital ortamlarda yer almasıyla kendilerine, çalışanlarına ve müşterilerine ait verileri koruması zorunlu ve önemli bir sürece dönüşüyor. Veri güvenliği uzmanı ise tam da bu noktada devreye giriyor. Veri güvenliği uzmanı, şirket ve kurumların dijital güvenlik altyapısını tasarlar, olası siber saldırılara karşı güvenlik sistemlerini analiz eder, iyileştirir ve geliştirir. 

4. Yapay Zeka Uzmanı

Adını yavaş yavaş duymaya başladığımız yapay zeka uzmanlığı geleceğin en önemli mesleklerinin başında geliyor. Yapay zeka uzmanları makine öğrenimini yani makineleri insan beynine benzer süreçleri ve fonksiyonlarıyla tasarlayan, programlayan kişilerdir. Yapay zeka uzmanlarından, özellikle şirket ve kuruluşların karar alma, problem çözme, hedef belirleme gibi süreçleri için katkı sağlayacak sistemler geliştirilmesi bekleniyor.

5. Yazılım ve Uygulama Geliştirme Uzmanı

Günümüzde oldukça popüler olan yazılım ve kodlamanın gelecekte daha da öne çıkacağı düşünülüyor. Bu nedenle, yazılım ve uygulama geliştirme uzmanlığı hem günümüzün hem de geleceğin mesleği olarak değerlendiriliyor. Yazılım geliştirme uzmanı şirket, kurum veya kişilerin ihtiyaç duyduğu uygulamalar, programlar için gerekli kodları tasarlayan, yazan veya iyileştiren kişidir.

6. IoT (Nesnelerin İnterneti) Uzmanı

Nesnelerin interneti son yılların en önemli teknolojik gelişmelerden biri olarak kabul ediliyor. Tarımdan şehirciliğe, sağlık hizmetlerinden lojistiğe birçok sektörde IoT ürünlerinin geliştirilmesi amaçlanıyor. IoT ürünleri yalnızca internete bağlı olan cihazlar değil internet üzerinden birbiriyle bağlı olan ve bilgi paylaşan cihazlardır. Hayatımızın bir parçası olacak bu cihazların hem üretim hem de kullanım süreçlerinde IoT uzmanlarına ihtiyaç duyulacak. 

7. Alternatif Enerji Uzmanı

Yeryüzünde kömür, petrol, doğalgaz gibi fosil yakıtların sınırlı olması ve her geçen gün azalması gelecekte yenilikçi enerji kaynaklarına daha fazla ihtiyaç duyulacağını gösteriyor. Bu noktada ise alternatif enerji uzmanlarına iş düşüyor. Alternatif enerji uzmanı, yenilikçi ve verimli enerji kaynakların belirleyen ve kullanımına yönelik projeler tasarlayan kişidir.

8. 3D Üretim Mühendisi

Günümüzde kendini özellikle sağlık alanında göstermeye başlayan 3D üretim mühendisliğinin gelecekte gıda, giyim, turizm, mimari gibi birçok sektörün tasarım alanında yer alacağı öngörülüyor. 3D üretim mühendisi, 3D yazıcıların denetim, kurulum, işleme süreçlerini takip eden ve 3D yazıcıların daha donanımlı bir hale gelmesi için üretim süreçlerinde yer alan kişidir.

9. Dijital Pazarlama ve Strateji Uzmanı

Dijitalleşme ile şirketlerin online ortamlara taşınması ve sayılarının her geçen gün artması ile şirketler arasındaki rekabet farklı boyutlara taşınıyor. Şirketler bu rekabet ortamında kendilerini öne çıkaracak dijital pazarlama ve strateji uzmanlarına daha fazla ihtiyaç duymaya başlıyor. Dijital pazarlama ve strateji uzmanları şirketlerin online pazardaki hedeflerini belirleyen, markayı daha tanınır hale getiren ve kitle iletişimini güçlendirmeye çalışan kişilerdir. 

10. Risk Yönetimi Uzmanı

Risk yönetimi uzmanı, özellikle kurumsal firmalarda analiz araçlarının belirlediği riskleri değerlendiren, azaltan ve gidermeye çalışan kişidir. Risk yönetim uzmanları, her geçen gün artan rekabet ortamında şirketlerin öne çıkmaları için almaları gereken riskleri belirler, ölçer ve risk haritaları ortaya koyar.

Yukarıda sunulan geleceğin meslekleri hakkında dikkat edilmesi gereken bir nokta bulunuyor. Geleceğin mesleklerinin birçoğunun “uzmanı” olarak adlandırılması, bu mesleklerin günümüz meslekleri ile bağlantılı olduğunu gösteriyor. Siz de şirketinizin mevcut çalışanlarının sahip oldukları yetkinlikleri geliştirerek geleceğin mesleğine yönlendirebilir, şirketinizin kurumsal çevikliğine katkı sağlayabilirsiniz. 

 

**2 senede bir hazırlanan  World Economic Forum (Dünya Ekonomik Forumu) tarafından yayınlanan  Ekim 2020“Future of Jobs” / “İşlerin – Mesleklerin Geleceği” raporundan faydalanılmıştır.

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi giriniz

Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnovasyon
İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
kurumsal seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
lojistik ve filo yönetimi
İlgili Yazılar
Franchising Nedir?
Franchising Nedir?
Tüzel Kişi Nedir?
Tüzel Kişi Nedir? Tüzel Kişi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Bir İşçinin Maliyeti Nasıl Hesaplanır?
Personelin İşletmeye Maliyeti Nasıl Hesaplanır?
  • Komandit Şirket Nedir, Nasıl Kurulur?
    Komandit Şirket Nedir, Nasıl Kurulur?

    Ticari faaliyet göstermek isteyenler, öncelikle şirket türleri arasında seçim yapmalıdır. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’na göre 5 ayrı şirket çeşidi bulunur.

  • 10 Kârlı İş Fikri
    Kendi İşini Kurmak İsteyenler İçin 10 Kârlı İş Fikri

    Girişimcilik, şüphesiz son dönemlerde sıkça bahsedilen konuların başında gelir.

  • ROAS Nedir Nasıl Hesaplanır?
    ROAS Nedir? Nasıl Hesaplanır?

    Return on advertising spend (ROAS) ya da Türkçesi ile reklam harcamasının getirisi, reklam üzerinden elde edilen getiriyi hesaplayıp reklamların optimize edilmesi için kullanılır.

  • SWOT Analizi Nedir, Nasıl Yapılır? Örnek SWOT Analizi
    SWOT Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

    SWOT analizi, işletmelerin içsel ve dışsal faktörleri göz önünde bulundurarak stratejik planlamalar yapmalarına olanak tanıyan, oldukça kapsamlı ve etkili bir yöntemdir.

  • Kitle İletişimi Nedir?
    Kitle İletişimi Nedir, Kitle İletişimi Araçları Nelerdir?

    Kitle iletişimi, geniş kitlelere bilgi, fikir ve mesajların etkili bir şekilde iletilmesini sağlayan stratejik bir süreçtir. Bu süreçte kullanılan kitle iletişiminin özellikleri, mesajların hızla yayılmasını, geniş kitlelere ulaşmasını ve hedeflenen etkileşimin sağlanmasını mümkün kılar.

  • İnovasyon Nedir, Çeşitleri Nelerdir?
    İnovasyon Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

    İnovasyon veya bir diğer ismiyle yenileşim; bir ürün, hizmet, süreç veya iş modeline yenilikçi çözümler getirerek mevcut durumu iyileştirme ve geliştirme sürecidir.

  • ROI Nedir, Nasıl Hesaplanır?
    ROI Nedir, Nasıl Hesaplanır?

    Her başarılı yatırım şirketinizin büyümesine ve rekabet edebilme gücünün artmasına yardımcı olur. Yatırımların başarısının ölçülmesi noktasında da "ROI Nedir?" sorusu ile karşılaşılır.

  • Malware Nedir?
    Zararlı Yazılım (Malware) Nedir?

    Zararlı yazılımlar veya diğer bir adıyla malware, bilgisayar sistemlerine zarar verme amacıyla tasarlanan yazılımlardır. Halk arasında sıkça virüs olarak bilinse de aslında virüs, bu zararlı yazılım türlerinin sadece bir tanesidir.

  • Instagram Reklam Görseli Boyutları
    Instagram Reklam Formatları ve Görsel Boyutları

    Sosyal medya uygulamaları arasında en popüler platformlardan biri olan Instagram’da reklam verebilmek için görsel veya video kullanmanız gerekir. Türlerine göre reklam boyutları ve bilmeniz gerekenleri sizin için listeledik.

  • Sosyal Medya Görsel Boyutları
    2024 Sosyal Medya Görsel Boyutları Nelerdir?

    Instagram post boyutu, Facebook kapak fotoğrafı ölçüleri veya X (eski adıyla Twitter) profil resmi boyutları gibi detaylar, paylaşımların etkisini artırmada büyük rol oynar.