KOBİ Kredileri Nelerdir, Nasıl Alınır?

Multinet Up Editör

Yazar:

Multinet Up

Editör

02.12.2021
5 Dakika Okuma Süresi

KOBİ, küçük ve orta büyüklükteki işletmelere karşılık gelen bir kavram olarak kullanılır. Sahip oldukları belirli özelliklere bağlı olarak mikro ölçekli, küçük ölçekli gibi çeşitli KOBİ türleri bulunuyor. KOBİ’ler işletmelerini büyütmek veya geliştirmek adına finansal desteğe ihtiyaç duyabiliyorlar. Bu noktada, KOBİ’ler ihtiyaçlarına bağlı olarak kendilerine özel koşullarda sunulan çeşitli KOBİ kredilerinden faydalanabiliyor. Bu yazımızda sizler için, KOBİ kredilerini ve özelliklerini sunarak nasıl faydalanabileceğinizi açıkladık.

KOBİ Kredileri Nelerdir?

KOBİ’ler ihtiyaçlarını belirleyerek bu ihtiyaçları için en uygun krediyi bulmaları, koşullarını değerlendirmeli ve başvurularını bu doğrultuda yapmaları oldukça önemlidir. Bununla birlikte, KOBİ’lerin başvuracakları kredilerin maliyeti, vadesi ve geri ödeme şekli gibi etkenleri de göz önünde bulundurması gerekir. KOBİ’lerin başvurabilecekleri krediler hem bu etkenler hem de ihtiyaç doğrultusunda çeşitlenebiliyor. KOBİ’lerin faydalanabileceği krediler şu şekilde özetlenebilir:

  • Taksitli Krediler: İşletmeyi büyütmek ve geliştirmek için alınan uzun vadeli kredilerdir. Ödeme seçeneği genellikle aylık ve eşit taksitlerle olduğu için bu krediyi kullanacak KOBİ’lerin düzenli nakit akışına sahip olması önemlidir.
  • Spot Krediler: Tutarı, faiz oranı ve vadesi kredinin kullanıldığı tarihteki piyasa koşullarına göre sabit olarak belirlendiği kısa vadeli kredilerdir. KOBİ’lerin bu kredi türünün erken ödeme olanağının bulunmadığını, vade ile son bulunduğunu bilmeleri önemlidir.
  • İskonto Krediler: Kısa vadeli finansman ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlayan iskonto kredileri ticari çek veya senetlerin vade tarihine kadarki süreye tekabül eden faiz, komisyon gibi kesintiler sonrasında kalan bakiyenin nakde dönüştürülmesi ile verilen bir kredidir. 
  • Hazır Hesap: KOBİ’lerin kısa süreli ihtiyaçlarını karşılamaları için kullanabileceği bir tutarın hesap bakiyesi olarak sürekli var olduğu bir kredi türüdür. Bu kredi, hesapta para bulunmasa bile çek veya fatura gibi ödemelerin yapılması için kullanılabiliyor. Hesaba para yatırılarak kredi otomatik olarak kapatılabiliyor.                                                                          
  • KOSGEB Kredileri: KOSGEB sunduğu KOBİ Finansman Destek Programı ile KOBİ’lere ihtiyaçları temelinde işletme kredisi, makine-teçhizat kredisi ve acil destek kredisi olmak üzere üç farklı kredi imkanı sağlıyor. Bu kredilerden faydalanmak için KOBİ’lerin programda yer alan temel koşulları sağlaması gerekiyor.

kobi kredileri nasıl alınır


KOBİ Kredileri Nasıl Alınır?

KOBİ’ler kredi türüne bağlı olarak kredi ihtiyaçlarını farklı şekillerde karşılayabiliyor. KOBİ’ler ihtiyaçları olan kredileri alırken kredi türüne ve kredi sağlayıcı kuruma bağlı olarak belirli koşulları sağlaması gerekebiliyor. KOSGEB kredileri dışında kalan taksitli kredi, spot kredi gibi kredi türlerinden faydalanmak isteyen KOBİ’ler doğrudan bankalara veya ilgili finans kuruluşlarına başvurularını yapabilirler. 

KOBİ’lerin KOSGEB tarafından sunulan kredilerden faydalanabilmeleri için KOSGEB veri tabanında kayıtlı ve aktif olmaları, KOBİ Bilgi Beyannamesi’nin güncel olması ve KOBİ Finansman Destek Programı’nda tanımlanmış işletme türlerinden birinde yer almaları gerekiyor. Bu koşulları sağlayan KOBİ’ler bankadan kredilerini kullanabilir ve kullandıkları kredilerin faiz/kâr payı tutarları geri ödemesiz olarak desteklenir.

35.000'i aşkın noktada geçerli MultiNet yemek kartının sunduğu operasyonel kolaylıkları öğrenmek ve 73.000 TL'yi aşan vergi avantajından faydalanmak için bilgilerinizi bırakın, sizi arayalım.

KOBİ kredileri ve başvuru koşulları zaman içerisinde farklılık gösterebiliyor. Bu nedenle, KOBİ'lerin tüm gelişmeleri yakından takip etmeleri gerekiyor. Hem KOBİ hem de diğer tüm girişimcileri yakından ilgilendiren girişimcilik ve inovasyon ile ilişkili güncel konuları Multinet Blog sayfası üzerinden takip edebilir, Multinet UP çözümlerini keşfederek işletmenize pek çok avantaj kazandırabilirsiniz.

Submitted bygamzegulden.sigircion02.12.2021

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi girin

Yukarı Çık