notification-announcements

Duyurular

 

Serbest Meslek Kazancından İndirilebilen Giderler

Multinet Up
Multinet Up
İnovasyon & Girişimcilik 4 Dakikalık Okuma Süresi
serbest meslek kazancından indirilebilen giderler

Birçok işletme, çeşitli giderlerini beyan ettikleri vergiden indirmektedir. Gelir Vergisi Kanunu’nun çeşitli maddeleri, farklı sektörlerde ya da durumlarda geçerli birçok vergi indirim maddesi içermektedir. Multinet Up olarak, bu maddelerden serbest meslek kazancı ile ilgili olanlarını bu yazımızda bir araya getirdik.

Ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler

Bu madde, bir ticari organizasyonun ayakta kalabilmesi ve sürdürülebilmesi için gerekli olan giderleri kapsamaktadır. Aşağıda sıraladığımız giderler bu grupta yer alan giderlerden bazılarıdır;

  • Yapılan işle ilgili temsil ve ağırlama giderleri
  • Kırtasiye, telefon, su, ısıtma, temizlik gibi giderler
  • İşyeri ya da araç kirası gibi giderler
  • Reklam giderleri
  • Pazarlama, satış ve dağıtım giderleri
  • Ayıplı ya da bozuk ürünlerin iade işlemlerinden doğan giderler.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta, indirim konusu olacak giderin işletme ve faaliyet alanı ile ilgisinin olmasıdır. Yani bir fotokopi dükkanına aylık 100 litre mürekkep almak gider gösterilebilirken, böyle bir harcamanın eczane tarafından yapılması gider göstermeyi sağlamamaktadır.  Aynı şekilde çamaşır yıkama salonunun aylık 200 kg deterjan harcaması ve bunu gider olarak göstermesi uygun görülürken, evcil hayvan dükkanının benzer miktarda deterjanı gider olarak göstermesi mümkün değildir.
 


Vergi ve harçlar

İşle ilgili olmak kaydıyla, çeşitli vergiler gelir vergisinden indirilebilmektedir. Bu vergi ve harçların bazıları şunlardır;

  • Bina vergisi
  • Damga vergisi
  • Belediyeye ödenen vergiler ve harçlar
  • İstihlak vergisi


Bireysel emeklilik katkı payları

İşveren tarafından personel adına ödenen bireysel emeklilik katkı payları, indirilebilecek giderler arasında yer almaktadır..


Menkul Kıymet İhraç Giderleri

Sermaye piyasası araçları olan hisse senedi, borsa yatırım fonu, özel sektör tahvili, özel sektör bonoları, kira sertifikaları gibi araçların satışı sırasında oluşan giderler, gelir vergisinden düşülmektedir.


Home office çalışanlar tarafından indirilebilen giderler

Her geçen gün popülerliği artan homeoffice çalışma sistemine ait giderler de vergiden düşülebilmektedir. Evin kira olması ve işin de evden yapılıyor olması durumunda kira giderinin tamamı gider olarak indirim konusu olmaktadır. Bunun yanı sıra evin ısınma, elektrik, su gibi giderlerinin de yarısı gider olarak indirim konusu olmaktadır.


Mesleki faaliyette kullanılan eşya ve taşıtlar için ayrılan amortismanlar

Yapılan işle ilgili olarak satın alınan ve envantere kaydedilen bilgisayar, yazıcı, masa, sandalye, cep telefonu, tablet gibi eşyalar ve şirket adına satın alınan otomobillerin amortisman gideri indirim konusu olmaktadır.


Mesleki faaliyetle ilgili seyahat giderleri

Şirket adına şehir dışına ya da yurtdışına seyahat eden personelin giderleri iki şekilde beyan edilebilir.

  • Gerçek gider yöntemi: Bu yöntemde, personelin yaptığı harcamalar tam olarak beyan edilir ve gider olarak gösterilir.
  • Harcırah yöntemi: Bu yöntemde, devlet tarafından belirlenen üst limit aşılmamak kaydı ile gider yazılabilir.


Personel yemek giderleri

Firma, personelinin yemek harcamalarını yemek kartı ile karşılıyorsa, günlük (KDV dahil) 25,25 Türk Lirası’na kadar olan kısmını gider olarak gösterebilir.


Personel servis giderleri

2021 yılı itibariyle, personel başına günlük (KDV dahil) 13 Türk Lirası’na kadar olan işyerine ulaşım harcamaları gider olarak gösterilebilir.


Eğitim ve sağlık harcamaları

Eğitimin ya da sağlık hizmetinin Türkiye sınırları içerisinde olması şartıyla; firma sahibinin, eşinin ya da çocuklarının eğitim ve sağlık giderleri, beyan edilen gelirin %10’unu aşmamak kaydıyla indirilebilir giderler arasında yer almaktadır.


Bağışlar ve yardımlar

Devletin belirlediği vakıflara ya da derneklere yapılan bağışların, beyan edilen gelirin %5’ine kadar olan kısmı için vergi indirimi konusu olmaktadır. Ancak bağış yerine okul, hastane ya da 100 yatak kapasitesinden az olmamak şartıyla öğrenci yurdu yaptırılması durumunda, yapılan tüm harcama,beyan edilen gelirden indirilebilmektedir.

İnovasyon ve girişimcilik ile ilgili diğer yazılarımızı Multinet Up Blog sayfamızda bulabilirsiniz.

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi giriniz

Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnovasyon
İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
kurumsal seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
lojistik ve filo yönetimi
İlgili Yazılar
Franchising Nedir?
Franchising Nedir?
Tüzel Kişi Nedir?
Tüzel Kişi Nedir? Tüzel Kişi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Bir İşçinin Maliyeti Nasıl Hesaplanır?
Personelin İşletmeye Maliyeti Nasıl Hesaplanır?
  • Komandit Şirket Nedir, Nasıl Kurulur?
    Komandit Şirket Nedir, Nasıl Kurulur?

    Ticari faaliyet göstermek isteyenler, öncelikle şirket türleri arasında seçim yapmalıdır. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’na göre 5 ayrı şirket çeşidi bulunur.

  • 10 Kârlı İş Fikri
    Kendi İşini Kurmak İsteyenler İçin 10 Kârlı İş Fikri

    Girişimcilik, şüphesiz son dönemlerde sıkça bahsedilen konuların başında gelir.

  • ROAS Nedir Nasıl Hesaplanır?
    ROAS Nedir? Nasıl Hesaplanır?

    Return on advertising spend (ROAS) ya da Türkçesi ile reklam harcamasının getirisi, reklam üzerinden elde edilen getiriyi hesaplayıp reklamların optimize edilmesi için kullanılır.

  • SWOT Analizi Nedir, Nasıl Yapılır? Örnek SWOT Analizi
    SWOT Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

    SWOT analizi, işletmelerin içsel ve dışsal faktörleri göz önünde bulundurarak stratejik planlamalar yapmalarına olanak tanıyan, oldukça kapsamlı ve etkili bir yöntemdir.

  • Kitle İletişimi Nedir?
    Kitle İletişimi Nedir, Kitle İletişimi Araçları Nelerdir?

    Kitle iletişimi, geniş kitlelere bilgi, fikir ve mesajların etkili bir şekilde iletilmesini sağlayan stratejik bir süreçtir. Bu süreçte kullanılan kitle iletişiminin özellikleri, mesajların hızla yayılmasını, geniş kitlelere ulaşmasını ve hedeflenen etkileşimin sağlanmasını mümkün kılar.

  • İnovasyon Nedir, Çeşitleri Nelerdir?
    İnovasyon Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

    İnovasyon veya bir diğer ismiyle yenileşim; bir ürün, hizmet, süreç veya iş modeline yenilikçi çözümler getirerek mevcut durumu iyileştirme ve geliştirme sürecidir.

  • ROI Nedir, Nasıl Hesaplanır?
    ROI Nedir, Nasıl Hesaplanır?

    Her başarılı yatırım şirketinizin büyümesine ve rekabet edebilme gücünün artmasına yardımcı olur. Yatırımların başarısının ölçülmesi noktasında da "ROI Nedir?" sorusu ile karşılaşılır.

  • Malware Nedir?
    Zararlı Yazılım (Malware) Nedir?

    Zararlı yazılımlar veya diğer bir adıyla malware, bilgisayar sistemlerine zarar verme amacıyla tasarlanan yazılımlardır. Halk arasında sıkça virüs olarak bilinse de aslında virüs, bu zararlı yazılım türlerinin sadece bir tanesidir.

  • Instagram Reklam Görseli Boyutları
    Instagram Reklam Formatları ve Görsel Boyutları

    Sosyal medya uygulamaları arasında en popüler platformlardan biri olan Instagram’da reklam verebilmek için görsel veya video kullanmanız gerekir. Türlerine göre reklam boyutları ve bilmeniz gerekenleri sizin için listeledik.

  • Sosyal Medya Görsel Boyutları
    2024 Sosyal Medya Görsel Boyutları Nelerdir?

    Instagram post boyutu, Facebook kapak fotoğrafı ölçüleri veya X (eski adıyla Twitter) profil resmi boyutları gibi detaylar, paylaşımların etkisini artırmada büyük rol oynar.