notification-announcements

Duyurular

 

Çalışan Maaş Zammı Nedir, Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Multinet Up
Multinet Up
İnsan Kaynakları 5 Dakikalık Okuma Süresi
Çalışan Maaş Zammı Nedir, Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Yıl sonunun yaklaşmasıyla hem çalışanları hem de yöneticileri yakından ilgilendiren maaş zammı konusu gündeme gelmeye başlıyor. Çalışan ücretleri, bir çalışanın bağlılığını ve verimliliğini doğrudan etkileyen bir unsurdur. Bu nedenle, hem çalışanın motive edilmesi hem de şirketin çıkarlarının korunması amacıyla çalışan maaşlarına uygulanacak zam oranlarının belirlenme sürecinin ve belirlenen zam oranlarının uygun şekilde planlanması gerekir.

Sizler için bu yazımızda, maaş zammının ne zaman ve nasıl yapıldığını açıkladık.

Maaş Zammı Ne Zaman Yapılır?

Her bir şirketin uyguladığı zam oranı farklılık gösterebileceği gibi maaş zammının yapılma sıklığı ve zamanı da şirketlere göre değişebiliyor. Bazı şirketler yılda bir kez çalışanlarının maaşlarını güncellerken, bazı şirketler altı ayda bir gibi sıklıkla yılda iki kez çalışan maaşlarına zam yapabiliyor. Benzer şekilde, şirketler çalışan ücretlerine zam yapacağı zamanı belirlerken ise iki etkeni göz önünde bulundurabiliyor. Bazı şirketler çalışanın çalışma süresini temel alırken, bazı şirketler maaş zammı için yeni yıla girmeyi yani Ocak ayını temel alıyor. 

Maaş Zammını Belirleyen Unsurlar Nelerdir?

Maaş zam oranını şirketler arası farklılık gösterse de şirketler zam oranını belirlerken belirli temel etkenleri göz önünde bulundurur. Bazı şirketler, zam oranını belirli bir yüzde aralığında belirleyerek zam döneminde çalışan maaşına bu oran doğrultusunda zam yapabilir. Bazı şirketler ise enflasyon oranı doğrultusunda çalışan maaşlarını güncelleyebiliyor. Bunlara ek olarak, şirketler maaş zam oranını belirlemek için çalışan performansı, piyasa koşulları, çalışanın pozisyonu ve beklentileri gibi etkenler de göz önünde bulundurulabiliyor. Bu durumda, her çalışan için farklı bir maaş zam oranı sunulabiliyor.

Maaş Zammı Nasıl Hesaplanır?

Maaş zammını hesaplamadan önce yöneticilerin uygulanacak zam oranını belirleyen etkenleri değerlendirmesi gerekiyor. Maaş zammı sabit bir yüzdelik orana göre hesaplanabileceği gibi Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan resmi oranlar doğrultusunda enflasyona göre de hesaplanabilir. Enflasyona bağlı hesaplamada Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) gibi endeksler göz önünde bulundurulur. Aşağıda bu iki yöntem ile yapılacak çalışan maaş zammı hesaplanmasına örnek olarak gösterilebilir.

Sabit Yüzdelik Orana Göre Zamlı Maaş Hesaplaması

Mevcut maaşı 5.000 TL bir çalışanın %15 sabit yüzdelik orana göre zamlı maaşı şu şekildedir:

  • 5.000 TL x %15 = 750 TL
  • Zam Miktarı = 750 TL
  • Zamlı Maaş = 5.750 TL

Enflasyona Göre Zamlı Maaş Hesaplaması

Mevcut maaşı 5.000 TL bir çalışanın TÜFE ve/veya Yİ-ÜFE enflasyon endekslerine göre zamlı maaş hesaplanması için başvurulabilecek çeşitli seçenekler bulunuyor. Ayrıca, TÜFE ve Yİ-ÜFE enflasyon endekslerine ait oranlar zaman içerisinde değişiklik gösterebildiği için kesin bir maaş zammı hesaplaması için güncel endeks verilerinin kontrol edilmesi gerekiyor. Enflasyona göre zamlı maaş hesaplaması yaparken faydalanabileceğiniz seçenekler şu şekildedir:

  • 12 aylık TÜFE ortalaması
  • Geçen yılın aynı ayına ait TÜFE oranı
  • 12 aylık Yİ-ÜFE ortalaması
  • Geçen yılın aynı ayına ait TÜFE oranı
  • 12 aylık TÜFE + Yİ-ÜFE ortalaması
  • Geçen yılın aynı ayına ait TÜFE + Yİ-ÜFE oranı


Çalışanların motivasyonu, verimliliği ve bağlılıkları ile doğrudan ilişkili olan maaş zammı konusunu yukarıda sizler için açıkladık. Şirketinizin insan kaynakları süreçlerine yönelik benzer konu ve uygulamalar hakkında güncel bilgilere Multinet Blog sayfamız üzerinden ulaşabilir, bu süreçlerdeki etkinliğinizi arttırmayı sağlayacak Multinet UP çözümlerini keşfedebilirsiniz.

MultiGift hediye kartıyla vergi avantajı sağlayarak çalışanlarınızı ödüllendirmek için hemen bilgilerinizi bırakın, MultiGift ayrıcalıklarını öğrenin.

05xx xxx xx xx

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi giriniz

Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnovasyon
İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
kurumsal seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
lojistik ve filo yönetimi
İlgili Yazılar
Ayni Yardım Nedir, Nasıl Bordrolaştırılır?
Ayni Yardım Nedir ve Nasıl Bordrolaştırılır?
İş Hayatında Yaratıcılık Nasıl Teşvik Edilir?
İş Hayatında Yaratıcılık Nasıl Teşvik Edilir?
Tersine Mentorluk Nedir?
Tersine Mentorluk Nedir, Faydaları Nelerdir?
  • Çalışan Yaşam Döngüsü Nedir?
    Çalışan Yaşam Döngüsü Nedir?

    Çalışan yaşam döngüsü, çalışanın bir organizasyona katılmasından itibaren geçen tüm süreçleri kapsar. Çalışan döngüsü, çalışanın işe alımından başlayıp organizasyondan ayrılmasına kadar devam eder ve özellikle şirketlerin insan kaynakları yönetiminde önemli bir rol oynar.

  • Ücretli İzin Nedir? 2025 Ücretli İzin Süreleri
    Ücretli İzin Nedir, Ücretli İzin Çeşitleri Nelerdir? [2025]

    Şirketlerde verimliliğin anahtarı, iş ve özel yaşam dengesinin sağlanmasıdır. Çalışanlar, kendisine vakit ayırabildiğinde sorumluluklarına daha rahat odaklanır.

  • 2025 Babalık İzni Kaç Gün?
    Babalık İzni Nedir, Kaç Gündür? [2025]

    Çalışanların ve işverenlerin haklarını düzenleyen kanunlar, bazı özel zamanlara yönelik detaylar içerir. Personellerin ebeveynliğe adım attığı ilk günlerde görevine bir süreliğine ara vermesini sağlayan babalık izni de bu haklar arasındadır.

  • 2025 İş Arama İzni Süresi
    İş Arama İzni Nedir, Nasıl Hesaplanır? [2025]

    Personelin işten çıkarılması veya kendi isteğiyle görevinden ayrılması, iki taraf için de bazı yükümlülükler doğurur. Şirket, yeni bir işçi bulana kadar işlerini sürdürmek durumundadır.

  • Süt İzni Nedir, 2025'te Ne Kadar?
    Süt İzni Nedir? [2025]

    Kanunen çalışanlara çeşitli durumlar için kullanabilecekleri belirli izin türleri sunuluyor.

  • Vefat izni 2024
    Vefat İzni Nedir, Nasıl Kullanılır? [2025]

    Resmî olarak çalışanların sağlık, tatil, doğum veya daha farklı nedenler için kullanabilecekleri çeşitli izin türleri bulunur.

  • 2025'te Mazeret İzni Ne Kadar?
    Mazeret İzni Nedir ve Kaç Gün Alınır? [2025]

    Çalışanların motivasyonunu ve şirkete bağlılığını artırmanın yolu, hakların ve sorumlulukların eksiksiz yerine getirilmesinden geçer.

  • Karne İzni Nedir? 2025'te Kaç Gündür?
    Karne İzni Nedir? [2025]

    Hızla değişen iş dünyasında pek çok şirketi müşteri deneyimini geliştirmeye odaklanmış durumdadır.

  • Şua İzni Nedir? 2025'te Kaç Gündür?
    Şua İzni Nedir, Kimler Kullanır? [2025]

    İş yerlerinde personellerin görev tanımına göre değişen farklı riskler bulunur. Zamanla meslek hastalığına dönüşebilen bu durumlara karşı önlem almak son derece önemlidir.

  • 2025 Refakat İzni Kaç Gün?
    Refakat İzni Nedir ve Kaç Gündür? [2025]

    Çalışanlarınızın zihinsel ve bedensel iyiliğini gözeterek motivasyonunu ve şirkete bağlılığını artırabilirsiniz. Ancak bunun için sadece iş yeri içindeki durumları değil, personellerin kişisel hayatındaki gelişmeleri de göz önünde bulundurmanız gerekir.