notification-announcements

Duyurular

 

Zam Hesaplama, Maaş Yüzdesi Nasıl Hesaplanır?

Multinet Up
Multinet Up
İnsan Kaynakları 5 Dakikalık Okuma Süresi
Maaş Zammı Nasıl Hesaplanır?

İşverenler, senenin belirli dönemlerinde çalışanların alım güçlerini dengeleyebilmek için maaş zammı yaparlar. Zam oranı ise birçok farklı kritere göre değerlendirilir. TÜFE, TEFE, enflasyon veya asgari ücret zam oranı gibi değişken ya da sabit oranlarla yıllık maaş zammı yapılabilir. Sizin için zam oranın nasıl hesaplandığını ve zam oranları hakkında dikkat etmeniz gerekenleri derledik. 



Zam Oranı Nasıl Hesaplanır?

Maaş zam hesaplama işlemi, yıllık artış oranları ve enflasyon gibi ekonomik değişkenler göz önünde bulundurularak yapılır. Bu kriterler değerlendirilerek genellikle çalışan maaş zammının alınan ücretin alım gücünü koruyacak düzeyde olması amaçlanır. Söz konusu hesaplar, çoğunlukla işçinin 30 günlük ücreti üzerinden gerçekleştirilir. Şirketin belirttiği yüzdelik bir oran varsa zamlı maaşı hesaplama işlemi kolaylıkla yapılabilir.

Yüzdelik Orana Göre Zamlı Maaş Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Şirketin çalışan maaşlarına yapacağı iyileştirmeler, genellikle yüzde zam hesaplama yöntemiyle gerçekleştirilir. Bu yöntemde 6 aylık ya da yıllık artış oranı belirlenir. Söz konusu oran, artıştan önceki aylık ücret baz alınarak maaşa dâhil edilir. Bu sayede çalışanların ekonomik koşullarını korumak için gereken iyileştirmeler yapılmış olur.

Zam oranına göre maaş hesaplama, ekonomik değişkenlerden bağımsız olarak uygulanan ücret politikasına bağlıdır. Şirketlerin her zaman bu orana sadık kalmaları mümkün olmayabilir. Örneğin; iş sözleşmesinde bir zam oranı belirtilmemiş ise asgari ücretin altında kalmayacak şekilde bir ücret politikası belirlenebilir. Bu tür durumların dışında her şirket en az asgari ücret kadar maaş vermek koşuluyla kendi ücret politikalarını belirleyebilir.

Yüzde 10 Zam Ne Kadar?

Yüzde 10 zam hesaplama, mevcut maaş üzerinden söz konusu oran bulunarak yapılır. Özel sektörde bu oran net veya brüt maaş üzerinden belirlenir. Söz konusu hesaplama işlemi için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

  • Var olan maaş tutarını artış oranıyla çarpın.
  • Çıkan sayıyı yüze bölün.
  • Sonucu önceki maaş tutarına ekleyin.

Yukarıda bahsedilen işleme göre, ayda 20.000 TL maaş alan bir personelin zamlı maaş miktarı 22.000 TL olarak hesaplanır. Ücret politikası yine %10 üzerinden belirleniyorsa söz konusu personel sonraki yıl 24.200 TL net maaş alır. Bu artış, her seferinde önceki maaş miktarına göre hesaplanır. İşçilerin hizmetlerini ihtiyaçları için verilen diğer ücretler ise prime esas kazanca dahil edilir. 

Zamlı Maaşa Göre Yüzdelik Oran Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Zamlı maaşı baz alarak yüzdelik oranı hesaplamak mümkündür. Bunun için öncelikle güncellenen maaştan eski tutarı çıkarmak gerekir. Örneğin, bir personelin maaşı 20.000 TL’den 22.000 TL’ye yükseldiyse 2.000 TL’lik bir artış söz konusudur. 2.000 TL eski maaşa bölündüğünde 0.1 sonucu çıkar. Bu sonuç 100 ile çarpıldığında ise zam oranı %10 olarak tespit edilir.

%20 artış nasıl hesaplanır?

Maaş artışı hesaplama işlemi %20’lik miktara göre yukarıdaki işleme benzer bir biçimde yapılır. Bu işlem için önceki maaşın %20 tutarını bulmak gerekir. 20.000 TL maaş alan bir personelin aldığı ücretin %20’si 4.000 TL olarak hesaplanır. Söz konusu personel bu durumda %20 artışla 24.000 TL maaş alır.

Enflasyona Göre Maaş Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Enflasyona göre maaş zammı hesaplama, personelin aldığı ücretin değerini ve alım gücünü koruması için yapılması gereken bir işlemdir. Bu hesaplama, fiyat artışları baz alınarak yapılır. Söz konusu zamlar için Türkiye İstatistik Kurumunun açıkladığı resmî enflasyon oranları takip edilmelidir. Aşağıdaki endeksler doğrultusunda hesaplama yaparak maaşı enflasyonun tahrip edici etkisinden korumak mümkündür.

  • 12 Aylık TÜFE: Tefe tüfe zam hesaplama işlemi 12 aylık oranların belirlenmesiyle yapılır. Bu oranlar toplanıp sonuç 12’ye bölündükten sonra yıl ortalaması bulunur. Söz konusu ortalama maaşa eklenebilir.
  • Geçen Yılın Aynı Ayına Göre TÜFE: Aylık bazdaki artışlar, maaş zamları konusunda fikir edinmenize yardımcı olabilir. Örneğin; Temmuz 2024’te yapılacak bir zam için önceki yılın aynı ayındaki TÜFE artışı dikkate alınabilir. Bu artışı personel ücretine ekleyerek enflasyona karşı önlem almak mümkündür.
  • 12 Aylık Ortalamalı Yİ-ÜFE: Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) maaşın değerini belirlemek için kullanılabilecek bir göstergedir. Bu endeksin 12 aylık oranı bulunarak maaş zam oranı belirlenebilir.
  • Geçen Yılın Aynı Ayına Göre TÜFE + Yİ-ÜFE: Tüfe ve Yİ-ÜFE, ülkedeki ekonomik değişimleri gösteren endekslerdir. Bu endeksler, temel tüketim malzemelerinden konut fiyatlarına kadar birçok alanda belirleyicidir. Personel maaşlarını söz konusu göstergelerin aydan aya değişim oranlarını toplayıp ikiye bölerek belirleyebilirsiniz.

Yukarıdaki işlemleri uygulayarak personelinizin maddi gücünün korunmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için Türkiye İstatistik Kurumu verilerini düzenli olarak takip etmeniz gerekir. TÜİK; TÜFE, Yİ-ÜFE ve enflasyon oranlarını düzenli olarak açıklar. Yapmayı planladığınız zamlarda kurumun açıklamalarını dikkate alabilirsiniz.

Brütten Nete Maaş Hesaplama Nasıl Yapılır?

Özel sektör zam hesaplama işlemi damga ve gelir vergisi ile SGK ve işsizlik sigortası işçi payları kesintileri çıkarıldıktan sonra net rakam üzerinden yapılır. Personel zamlarını belirlemek için öncelikle brütten nete bir hesap yapmak gerekir. Brütten zam hesaplama tüm çalışanlar için geçerli bir işlemdir. Bu işlem için internet üzerinde bulunan birçok aracı kullanmanız mümkündür. Zam yapılacak miktarı belirlemek için brüt rakamdan aşağıdaki kalemler çıkarılır.

  • SGK primi
  • Damga Vergisi
  • Aylık Gelir Vergisi
  • İşveren Primi
  • Kümülatif Vergi Matrahı
  • İstisna Gelir Vergisi
  • Damga Vergisi
  • SGK işveren payı
  • İşsizlik primi

Yukarıda bahsedilen kalemler bordro üzerinde yer alır. Net ve brüt maaş arasındaki fark çalışanın bordrosunda açık bir biçimde görülebilir. Maaş zammı, bordro üzerinde hesaplandıktan sonra çalışanın eline geçen net rakama göre yapılır. Net ücret, çalışanın eline geçen meblağı ifade ettiğinden kişinin alım gücünün önemli bir göstergesi olarak değerlendirilebilir.

Çalışan Maaşına Yemek Ücreti Dahil midir?

Yol ve yemek ücreti çalışan maaşlarına dahil değildir. Bu nedenle de çalışanların maaş artışı ile aynı oranda yemek ücreti artırmak zorunda değilsiniz. Yemek ücreti çalışanların maaşlarına ek olarak nakit veya MultiNet yemek kartı ile ödenebilir.

35.000'i aşkın noktada geçerli MultiNet yemek kartının sunduğu operasyonel kolaylıkları öğrenmek ve yılda 113.000 TL'yi aşan vergi avantajından faydalanmak için bilgilerinizi bırakın, sizi arayalım.

05xx xxx xx xx

MultiNet ile günlük 187 TL’lik yemek ödemesi yaparsanız, 10 çalışan için yılda 113.000 TL’ye varan tasarruf fırsatından yararlanabilirsiniz. Yemek ücreti hakkında daha detaylı bilgi almak için “2024 Yemek Ücreti” sayfamızı ziyaret edebilir ya da “Yemek Kartı Başvuru” sayfamız üzerindense başvurunuzu yapıp tasarruf edebilirsiniz.

Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnovasyon
İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
kurumsal seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
lojistik ve filo yönetimi
İlgili Yazılar
kurumsal yılbaşı hediyeleri - yılbaşı hediye kartı
Çalışanınız için Yılbaşı Hediyeleri
Emekli Çalışanın İşverene Maliyeti Ne Kadar?
Emekli Çalışanın İşverene Maliyeti [2024]
Sigorta Primi Nedir, Nasıl Hesaplanır?
Sigorta Primi Nedir, Nasıl Hesaplanır?
  • Akort Ücret Nedir, Nasıl Hesaplanır?
    Akort Ücret Nedir, Nasıl Hesaplanır?

    İş dünyası, çalışmanın karşılığında ücret almaya dayalı bir sistem üzerine oturmuştur. Bu sistemde birbirinden farklı ödeme türleri mevcuttur. Akort ücret de bu ödeme türlerinden biridir.

  • İş Göremezlik Raporu Nedir, Nasıl Alınır?
    İş Göremezlik Raporu Nedir, Nasıl Alınır?

    İş göremezlik raporu, çalışanların sağlık sorunları nedeniyle işine geçici olarak devam edemeyeceğini resmi olarak belgeleyen bir dokümandır.

  • Ara Dinlenme Nedir?
    Ara Dinlenme (Mola) Nedir, Ne Kadardır?

    İş Kanunu'na göre, çalışanların ara dinlenme süreleri günlük çalışma saatlerine bağlı olarak değişiklik gösterir. İşçi ara dinlenme süreleri, çalışanların sağlığını korumak ve verimliliğini artırmak için kritik bir rol oynar.

  • İhbar Tazminatı Nedir, Nasıl Hesaplanır?
    İhbar Tazminatı Nedir, Nasıl Hesaplanır?

    Çalışma hayatı içerisinde her daim bir çalışan sirkülasyonu mevcuttur. Özellikle çok çalışanı olan işletmelerde performans, yenilik, büyüme, küçülme gibi birçok sebeple çalışanlar iş yerlerinden ayrılabilir ya da işten çıkarmalar söz konusu olabilir.

  • 2024 Stajyer Maaşı Ne Kadar?
    2024 Stajyer Yasal Maaşı Ne Kadar?

    Öğrencilerin eğitim-öğretim hayatı çerçevesinde öğrendiği teorik bilgileri uygulamaya dökerek deneyim kazanmasını amaçlayan staj çalışmaları karşılığında 33

  • Imposter Sendromu Nedir?
    Imposter Sendromu Nedir, Nasıl Aşılır?

    İş yerlerinde her biri ayrı özelliklere sahip çok sayıda çalışan bulunur. Genellikle dışarıya yansıttıkları karakterleriyle tanınan personellerin iç dünyasını tam anlamıyla bilmek mümkün olmaz.

  • Asgari Ücret Gelir Vergisi İstisnası Nedir?
    Asgari Ücret Gelir Vergisi İstisnası Nedir?

    Asgari ücret, yasal olarak çalışanlara ödenebilecek en düşük ücrettir. Türkiye’de bir işçinin alabileceği en düşük maaş ise 2024’te net 17.002,12 TL’dir. Asgari ücret sadece gerçek kişilere yani bireylere ödenebilir.

  • Yıllık izin 2024
    Yıllık İzin Nedir? Yıllık İzin Süreleri Ne Kadardır?

    Çalışanların tatil, sağlık, özel durumlar gibi çeşitli nedenler ile iş yerinde bulunamadıkları süreler için izin kullanmaları gerekebilir.

  • Ayni Yardın Nedir, Nasıl Başvurulur?
    Ayni Yardım Nedir? Ayni Yardım Bordrolaştırma Kolaylıkları

    “Doğrudan parasal olmayan; ürün ya da hizmet olarak sağlanan yardımlar”, ayni yardım olarak adlandırılır.

  • Stajyer Çalıştırma Zorunluluğu Nedir?
    Stajyer Çalıştırma Zorunluluğu Nedir, Kimleri Kapsar?

    Stajyerlik, eğitim ve öğretim hayatı boyunca teoride öğrenilenlerin pratiğe aktarılması anlamını taşır. Deneysel öğrenme yollarından biri olan stajyerlikte, bilgisi ve deneyimi daha fazla olan çalışanlar, yol gösterici konumundadır.