Çalışanların veya kendi işinin sahibi olanların sosyal güvenlik sistemine dahil olabilmesi için belirli bir tutarda ücret ödeme yapması gerekir. Bu ödeme, sigorta primi olarak adlandırılır. Peki, sigorta primi nedir?
Çalışanların veya işverenlerin, sosyal güvenlik sistemine dahil olabilmeleri için yapılan ödemelere sigorta primi adı verilir. İşverenler sigorta primlerini kendileri öderler. Çalışanlar ise ödeme yapmak zorunda değildir. SGK primleri gibi ödemeler işveren tarafından yapılır. Böylece sigortalılar, sağlık hizmetlerinden yararlanabilir, gerekli şartları karşılamaları durumunda emekli olabilir veya yine gerekli şartları karşılamaları durumunda işsizlik maaşı alabilirler.
Sizin için "Sigorta prim hesaplaması nasıl yapılır?" ve "Sigorta primi nasıl ödenir?" gibi öne çıkan noktaları özetledik.
4A olarak adlandırılan yani bir işveren için çalışan sigortalar için farklı prim ödemeleri yapılır. Ödeme yapılan primler şöyledir:
4A kapsamındaki çalışanların prim oranları %37,5 olarak uygulanır. Ancak 1 Eylül 2024 tarihi itibarıyla 4/1-A’ya tabi çalışanlar için toplam sigorta bedeli, %37,5 oranından %37,75’e çıkarılmıştır. Prime esas kazanç veya kısaltması ile PEK'e göre ödenecek sigorta primi tutarı ise değişiklik gösterir. 4A ile çalışanlar için prime esas kazanç sınırı asgari ücrete eşitlenmiştir. Üst sınır ise asgari ücretin 7,5 katıdır.
Sigorta primlerine, gelir ve damga vergileri dahil edildiğinde çalışan maliyetine ulaşılır. Yani bordro parametreleri içerisinde gelir ve damga vergisi gibi sigorta primleri de yer alır.
Emekli çalışanlar için SGDP (Sosyal Güvenlik Destek Primi) ve kısa vadeli sigorta kolları primi ödenir. Primler, oranları ile beraber şöyledir:
Yani emekli çalışanlar için %30 SGDP ve %2,25 kısa vadeli sigorta kolları primi ödenir. Bu durumda da ödenecek sigorta priminin oranı %32,25 olur.
Emekli çalışan maliyetlerini hesaplamak için "Emekli Çalışan Maliyeti" başlıklı yazımızı ziyaret edebilirsiniz
Çalışanların maaş hesaplamasında 2 farklı SGK primi yer alır. Bunlardan ilki çalışan payıdır ve net maaşa ulaşmak için kullanılır. İkincisi ise işveren payıdır ve işveren maliyeti hesaplamasında kullanılır. Prim paylarının oranları ise şöyledir:
5510 sayılı Kanunun 81. maddesinde SGK işveren payı için indirim şartları belirlenmiştir. İlgili şartları yerine getiren işverenler için SGK prim payları ise şöyledir:
Yani işverenler, ilgili kanunda yer alan şartları yerine getirdiği takdirde %5'lik indirimden yararlanabilirler.
Sigorta primi, sigorta primine esas kazanç üzerinden hesaplanır. Bu nedenle de net maaş üzerinden değerlendirme yapılmaması gerekir. Çünkü Türkiye'de çalışanlar için gelir vergisi ve damga vergisi uygulanır. Damga vergisi, çalışanlar için sabit bir orana sahiptir. Gelir vergisi ise dilimlere ayrılmıştır. Çalışanların kümülatif vergi matrahına göre gelir vergisi dilimleri farklılık gösterir. Bu nedenle de çalışanların brüt maaşları ile net maaşları arasında aylara göre fark olabilir.
Sigorta primleri, brüt maaş üzerinden hesaplandığı için çalışanların maaşlarına göre yıl içerisinde değişiklik gösterir.
4A statüsünde yer alan, yani maaşlı olarak bir işletmede çalışanlar için sigorta prim hesaplaması şöyledir:
Asgari ücret için sigorta primleri kısaca şöyledir:
İşveren olarak maliyetlerinizi düşürmek istiyorsanız, yemek kartı ve hediye kartı seçeneklerinden yararlanabilirsiniz.
MultiNet yemek kartı ile çalışan maliyetlerinde tasarruf edebilir, günlük yemek ücreti ile vergi istisnalarından yararlanabilirsiniz. Böylece %100'e varan vergi avantajından yararlanabilir, SGK ve işsizlik sigortası paylarını ödemeden çalışanlarınız öğle yemeği ücretlerini karşılayabilirsiniz.
MultiGift hediye kartı ile çalışanlarınız için yapacağınız ayni yardımlarda %45'e varan vergi avantajından yararlanabilirsiniz. Böylece hem çalışanlarınıza market kartı, giyim kartı, Ramazan kartı, Kurban kartı ve Yılbaşı kartı gibi destekler sunabilir hem de tasarruf edersiniz.
Çalışanlar adına sigorta primleri, işverenler tarafından ödenir. Çalışan maaşını aldıktan sonra herhangi bir şekilde sigorta primi ödemesi yapması gerekmez. Kısacası sigorta primi, çalışanlar için işverenler tarafından ödenir.
Çalışan maliyeti hesaplamasına dahil edilen sigorta prim ödemeleri ile çalışanlar, SGK'nın hastanelerinden ücretsiz ve/veya cüzi bir ücretle yararlanma hakkına sahip olurlar. SGK için yapılan ödemeler, özel sağlık sigorta primlerini ise kapsamaz. Eğer çalışanlarınızın özel hastanelerden de yararlanmasını istiyorsanız, sigorta şirketleri ile anlaşmanız ve özel sağlık sigorta poliçelerini düzenletmeniz gerekir. Böylece SGK'ya ek olarak özel sağlık sigortasına da sahip olabilirler.
İşverenler, çalışanların sigorta primlerini hesaplayıp en geç takip eden ayın sonuna kadar ödemekle mükelleftir. Eğer ödeme süresinin son günü resmi tatile denk gelirse prim ücretleri, en geç tatilin sona erdiği iş gününde SGK'ya ödenmelidir.
SGK sigorta prim ödemelerinin çalışma dönemine göre ödenmesi gereken tarihler ise şöyledir:
Multinet Up Blog’da yer alan içeriğin yalnızca bilgi verme amaçlı olduğunu, hukuki görüş ve tavsiye içermediğini, bilgilerin Multinet Up Blog’un hazırlanma tarihindeki mevzuata dayalı olduğunu ve zamanla mevzuat değişiklikleri ile ilgili kurumların görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabileceğini bildiririz.