Konaklama vergisi, Türkiye’de faaliyet gösteren ve geceleme hizmeti sunan konaklama alanlarından tahsil edilen bir bedeldir. Geceleme hizmeti ve bu hizmetle beraber satılan diğer hizmetlerin tamamı, vergi kapsamında yer alır. Tatil köyleri, otel, motel ve bungalov başta olmak üzere pek çok işletmeyi kapsar.
Vergi, satın alınan hizmet üzerinden uygulanır. Konaklama bedeline dahil edilen bu vergi, ödeme işlemleri kapsamında yer alır. Konaklama Vergisi Uygulama Tebliği, 14 Aralık 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı ve 1 Ocak 2023 itibarıyla yürürlüğe girdi. Ayrıca 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu’nda 34. maddenin yenilenmesi ile düzenlenmiştir. Peki ama konaklama vergisi nedir, konaklama vergisi hesaplama işlemleri nasıl yapılır?
Konaklama vergisi, Gider Vergileri Kanunu içinde yer alan bir vergi türüdür ve oldukça geniş kapsamlıdır. Konaklama vergisi, gecelik hizmet sunan konaklama alanlarını kapsar. İlgili tesislerin istisna içerisinde yer almaması gerekir. Otel, motel, pansiyon, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan tüm hizmetler konaklama vergisi kapsamındadır.
İşletmenizde çalışanlarınızın seyahatleri sırasında otel rezervasyon işlemlerini gerçekleştirirken verginin, toplam bedele dahil edildiğini fark etmeyebilirsiniz. Fakat toplam ücret içerisinde ilgili vergi de yer alır. Gecelik konaklama hizmetleri vergiye dahil olmakla birlikte tesisin sunduğu diğer hizmetler de bu kapsamda bulunur. Spor alanları, havuz, yeme-içme başta olmak üzere tesisin sunduğu hizmetler; verginin konusunu oluşturur.
Turizm vergisi kapsamında değerlendirilebilen konaklama vergisi;turizm işletme belgesi, işletme belgesi ve işyeri açma belgesine sahip işletmeler için zaruridir. Dolayısıyla ilgili belgeleri bulunduran işletmelerde tesis türü ve sınıfı fark etmeden vergi ödemesi yapılması gerekir. Kamu ve özel sektöre ait tesislerin, ilgili belgeleri bulundurmaları halinde vergi ödemesinde bulunması bir zorunluluktur.
Konaklama vergisi mükellefi, gecelik konaklama hizmeti sunan işletmeler tarafından ödenir. İşletmenizin sunduğu gecelik konaklama hizmeti ve diğer hizmetlerin tamamı vergi kapsamında yer alır. İşletmenizin türü apart otel, dağ evi, yayla evi olsa da işletmeniz vergiye dahil olacaktır.
Sunduğunuz hizmetler kapsamında, vergi tutarını hesaplamalı ve belirlenen dönemde ödeme yapmalısınız. Verginin beyanının verildiği, ödemenin yapıldığı tarihler belirlidir. Dolayısıyla süreç içinde herhangi bir zorlukla karşılaşmamak için ilgili tarihleri takip etmeniz oldukça önemlidir.
Konaklama vergisi bazı durumlarda muafiyet kapsamında yer alabilir. Normalde ilgili vergi miktarı, e-fatura içerisinde gösterilebilir. Fakat vergiden muaf olan işletmelerin faturada vergi bedelini göstermesine gerek bulunmaz.
Konaklama vergisi, belirlenen oran üzerinden hesaplanır ve hesaplamada çeşitli unsurlar önem taşır. Konaklama KDV oranı, vergi tutarı ve KDV matrahı; hesaplamanın yapılabilmesi için gerekli olan bilgilerdir. Bu konuda verilecek bir örnek, konunun çok daha iyi anlaşılmasını sağlayabilir.
KDV hariç geceleme hizmeti 10.000 TL olan bir konaklama tesisindeki vergi tutarı ile toplam ücret şu şekilde olacaktır:
Hesaplamanın doğru bir şekilde yapılması ve e-fatura ile e-arşivde gösterilmesi yasal bir zorunluluktur.
Hesaplama işlemleri yapılırken dikkat edilmesi gereken çeşitli hususlar bulunur. Konaklama vergisi hesaplamada ön planda tutulması son derece önemli olan hususlar genel hatlarıyla şu şekildedir:
Bu tür hususların yanı sıra, vergiyi konaklayan kişilerin tamamı için hesaplamanız oldukça önemlidir. Konaklama süresine bakılmadan her gece için hesaplama yaptığınızdan emin olun.
Vergi takvimi ile ödeme tarihlerinizi hemen öğrenebilirsiniz.
Konaklama vergisi kapsamında hizmet bedeli döviz olarak ödenmesi halinde, birtakım hususlara dikkat edilmesi gerekir. Bu tür hallerde, verginin doğduğu tarihteki Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası döviz alış kuru dikkate alınmak durumundadır. İlgili döviz alış kuru dahilinde Türk parasına çevirme işlemi yapılır.
Gecelik konaklama hizmeti sunan bir işletmeniz bulunuyorsa konaklama vergisi hesaplamasını doğru bir şekilde yapmalı ve daha önceden belirlenen zamanda ödeme gerçekleştirmelisiniz. Vergilendirme dönemini takip etmekte olan ayın 26. günü akşamına kadar beyanname verilmesi gerekir.
Ödemeler, beyanname verme süresi içerisinde gerçekleştirilir. Bu nedenle ilgili dönemde beyanname verdikten sonra ödemenizi pratik bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Eğer bir oteliniz bulunuyorsa ocak ayına ait konaklama vergisini şubat ayının 26. gününün akşamına kadar beyan etmek ve ödemeyi gerçekleştirmek durumundasınız. Sürenin geçmesi halinde, çeşitli cezai yükümlülüklerle karşılaşabilirsiniz.
Konaklama vergisi ödeme yerleri ve yöntemleri değişiklik gösterebilir. Bu durum, ödeme işlemlerinizi çok daha pratik bir şekilde gerçekleştirmeniz anlamına gelir. KDV yönünden bağlı olduğunuz vergi dairesine, daha önceden belirlenen süre içerisinde vergi beyanı yapmanız bir zorunluluktur.
Ödemeyi çeşitli bankalar üzerinden yapabilirsiniz. Bankalar aracılığıyla ödeme, tercih edebileceğiniz ilk yöntemdir. Bankaların şubelerine gidebilir ya da internet bankacılığı hizmetini kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra bağlı olduğunuz vergi dairesine gidip fiziki olarak ödeme gerçekleştirmeniz de mümkündür.
e-Devlet’e giriş yaparak “gelir vergileri” sekmesinde bulunan “konaklama vergisi ödeme” seçeneğini kullanabilir, ödemenizi pratik bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Öte yandan beyanname verdiğiniz vergi dairesine gitmeniz ve çeşitli yöntemleri kullanarak ödeme yapmanız da olanaklıdır.
Vergi ödemeden önce otel konaklama kdv oranları başta olmak üzere birtakım faktörleri göz önünde bulundurduğunuzdan emin olmalısınız. Ayrıca vergi muafiyeti kriterler hakkında bilgi edinebilir, işletmenizin vergiden muaf olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Konaklama vergisi, e-fatura ve e-arşiv sistemlerinde yer alabilir. Bu vergi, 0059 kodu kullanılarak her iki platformda da gösterilebilir. Satış faturası düzenlerken ilgili vergiyi faturaya eklemeniz son derece önemlidir. Eğer istisnai bir durum varsa fatura tipi olarak “istisna” tercih etmelisiniz. İstisna kodu olarak da “001-Diplomatik İstisna” başta olmak üzere farklı seçenekler arasından tercihte bulunmanız olanaklıdır.
Özellikle çalışanları için iş seyahati dahilinde konaklama rezervasyon işlemlerinde bulunan işletmeler adına önemli olan konaklama vergisi, oldukça geniş bir kapsama sahiptir. Bununla birlikte vergi muafiyeti kriterleri dahilinde çeşitli işletmelerin vergiden istisna tutulduğunu belirtmek mümkündür.
Multinet Up, iş seyahatlerinin çok daha pratik bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için yenilikçi hizmet sunmaya devam ediyor. Verilen hizmet sayesinde iş seyahati konaklamaları avantajlı bir şekilde yapılabilir.