notification-announcements

Duyurular

 

Konaklama Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Kazım Taş
Kazım Taş
Kurumsal Seyahat 6 Dakikalık Okuma Süresi
Konaklama Vergisi Nedir?

Konaklama vergisi, Türkiye’de faaliyet gösteren ve geceleme hizmeti sunan konaklama alanlarından tahsil edilen bir bedeldir. Geceleme hizmeti ve bu hizmetle beraber satılan diğer hizmetlerin tamamı, vergi kapsamında yer alır. Tatil köyleri, otel, motel ve bungalov başta olmak üzere pek çok işletmeyi kapsar.

Vergi, satın alınan hizmet üzerinden uygulanır. Konaklama bedeline dahil edilen bu vergi, ödeme işlemleri kapsamında yer alır. Konaklama Vergisi Uygulama Tebliği, 14 Aralık 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı ve 1 Ocak 2023 itibarıyla yürürlüğe girdi. Ayrıca 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu’nda 34. maddenin yenilenmesi ile düzenlenmiştir. Peki ama konaklama vergisi nedir, konaklama vergisi hesaplama işlemleri nasıl yapılır?

Konaklama Vergisi Neleri Kapsar?

Konaklama vergisi, Gider Vergileri Kanunu içinde yer alan bir vergi türüdür ve oldukça geniş kapsamlıdır. Konaklama vergisi, gecelik hizmet sunan konaklama alanlarını kapsar. İlgili tesislerin istisna içerisinde yer almaması gerekir. Otel, motel, pansiyon, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan tüm hizmetler konaklama vergisi kapsamındadır.

İşletmenizde çalışanlarınızın seyahatleri sırasında otel rezervasyon işlemlerini gerçekleştirirken verginin, toplam bedele dahil edildiğini fark etmeyebilirsiniz. Fakat toplam ücret içerisinde ilgili vergi de yer alır. Gecelik konaklama hizmetleri vergiye dahil olmakla birlikte tesisin sunduğu diğer hizmetler de bu kapsamda bulunur. Spor alanları, havuz, yeme-içme başta olmak üzere tesisin sunduğu hizmetler; verginin konusunu oluşturur.

Turizm vergisi kapsamında değerlendirilebilen konaklama vergisi;turizm işletme belgesi, işletme belgesi ve işyeri açma belgesine sahip işletmeler için zaruridir. Dolayısıyla ilgili belgeleri bulunduran işletmelerde tesis türü ve sınıfı fark etmeden vergi ödemesi yapılması gerekir. Kamu ve özel sektöre ait tesislerin, ilgili belgeleri bulundurmaları halinde vergi ödemesinde bulunması bir zorunluluktur.  

Konaklama Vergisinin Mükellefi Kimdir?

Konaklama vergisi mükellefi, gecelik konaklama hizmeti sunan işletmeler tarafından ödenir. İşletmenizin sunduğu gecelik konaklama hizmeti ve diğer hizmetlerin tamamı vergi kapsamında yer alır. İşletmenizin türü apart otel, dağ evi, yayla evi olsa da işletmeniz vergiye dahil olacaktır.

Sunduğunuz hizmetler kapsamında, vergi tutarını hesaplamalı ve belirlenen dönemde ödeme yapmalısınız. Verginin beyanının verildiği, ödemenin yapıldığı tarihler belirlidir. Dolayısıyla süreç içinde herhangi bir zorlukla karşılaşmamak için ilgili tarihleri takip etmeniz oldukça önemlidir.

Kimler Konaklama Vergisinden Muaftır?

Konaklama vergisi bazı durumlarda muafiyet kapsamında yer alabilir. Normalde ilgili vergi miktarı, e-fatura içerisinde gösterilebilir. Fakat vergiden muaf olan işletmelerin faturada vergi bedelini göstermesine gerek bulunmaz.

  • Öğrencilere yönelik yurt, pansiyon ve konaklama hizmetleri,
  • Yabancı ülkelerin diplomatik temsilcilerine anlaşmalar gereceği verilen konaklama hizmetleri,
  • Geceleme hizmeti sunmayan mola yerleri ve dinlenme tesisleri,
  • Çeşitli organizasyonların yapıldığı salon ve bahçe gibi alanlar konaklama vergisinden muaftır.

Konaklama Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Konaklama vergisi, belirlenen oran üzerinden hesaplanır ve hesaplamada çeşitli unsurlar önem taşır. Konaklama KDV oranı, vergi tutarı ve KDV matrahı; hesaplamanın yapılabilmesi için gerekli olan bilgilerdir. Bu konuda verilecek bir örnek, konunun çok daha iyi anlaşılmasını sağlayabilir.

KDV hariç geceleme hizmeti 10.000 TL olan bir konaklama tesisindeki vergi tutarı ile toplam ücret şu şekilde olacaktır:

  • 10.000 TL üzerinden %2’lik konaklama vergisi bedeli 200 TL olacaktır.
  • KDV matrahı 10.000 TL’dir.
  • KDV oranı %10 olduğundan KDV hariç 10.000 TL konaklama ücretinin KDV dahil ücreti 11.000 TL olacaktır.
  • KDV oranı ve %2’lik konaklama vergisi bedelinin dahil edilmesiyle toplamda 11.200 TL’lik ücret ortaya çıkar.

Hesaplamanın doğru bir şekilde yapılması ve e-fatura ile e-arşivde gösterilmesi yasal bir zorunluluktur.

Konaklama Vergisi Hesaplarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hesaplama işlemleri yapılırken dikkat edilmesi gereken çeşitli hususlar bulunur. Konaklama vergisi hesaplamada ön planda tutulması son derece önemli olan hususlar genel hatlarıyla şu şekildedir:

  • Konaklama vergisinin konaklama hizmetinin brüt tutarı üzerinden hesaplanması gerekir.
  • Oran %2 olduğundan vergi miktarı, gecelik kişi başı KDV hariç konaklama bedelinin %2’si alınarak hesaplanır.
  • Vergi miktarını, işletmeniz için düzenlediğiniz faturada göstermeniz yasal bir zorunluluktur.
  • Verginin tutarını açıkça ve doğru bir şekilde belirtmeniz gerekir.

Bu tür hususların yanı sıra, vergiyi konaklayan kişilerin tamamı için hesaplamanız oldukça önemlidir. Konaklama süresine bakılmadan her gece için hesaplama yaptığınızdan emin olun.

Vergi takvimi ile ödeme tarihlerinizi hemen öğrenebilirsiniz. 

Konaklama Vergisinde Kur Farkı Neye Göre Hesaplanır?

Konaklama vergisi kapsamında hizmet bedeli döviz olarak ödenmesi halinde, birtakım hususlara dikkat edilmesi gerekir. Bu tür hallerde, verginin doğduğu tarihteki Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası döviz alış kuru dikkate alınmak durumundadır. İlgili döviz alış kuru dahilinde Türk parasına çevirme işlemi yapılır.

Konaklama Vergisi Beyannamesi Ne Zaman Verilir ve Ne Zaman Ödenir?

Gecelik konaklama hizmeti sunan bir işletmeniz bulunuyorsa konaklama vergisi hesaplamasını doğru bir şekilde yapmalı ve daha önceden belirlenen zamanda ödeme gerçekleştirmelisiniz. Vergilendirme dönemini takip etmekte olan ayın 26. günü akşamına kadar beyanname verilmesi gerekir.

Ödemeler, beyanname verme süresi içerisinde gerçekleştirilir. Bu nedenle ilgili dönemde beyanname verdikten sonra ödemenizi pratik bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Eğer bir oteliniz bulunuyorsa ocak ayına ait konaklama vergisini şubat ayının 26. gününün akşamına kadar beyan etmek ve ödemeyi gerçekleştirmek durumundasınız. Sürenin geçmesi halinde, çeşitli cezai yükümlülüklerle karşılaşabilirsiniz.

Konaklama Vergisi Nasıl Ödenir?

Konaklama vergisi ödeme yerleri ve yöntemleri değişiklik gösterebilir. Bu durum, ödeme işlemlerinizi çok daha pratik bir şekilde gerçekleştirmeniz anlamına gelir. KDV yönünden bağlı olduğunuz vergi dairesine, daha önceden belirlenen süre içerisinde vergi beyanı yapmanız bir zorunluluktur.

Ödemeyi çeşitli bankalar üzerinden yapabilirsiniz. Bankalar aracılığıyla ödeme, tercih edebileceğiniz ilk yöntemdir. Bankaların şubelerine gidebilir ya da internet bankacılığı hizmetini kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra bağlı olduğunuz vergi dairesine gidip fiziki olarak ödeme gerçekleştirmeniz de mümkündür.

e-Devlet’e giriş yaparak “gelir vergileri” sekmesinde bulunan “konaklama vergisi ödeme” seçeneğini kullanabilir, ödemenizi pratik bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Öte yandan beyanname verdiğiniz vergi dairesine gitmeniz ve çeşitli yöntemleri kullanarak ödeme yapmanız da olanaklıdır.

Vergi ödemeden önce otel konaklama kdv oranları başta olmak üzere birtakım faktörleri göz önünde bulundurduğunuzdan emin olmalısınız. Ayrıca vergi muafiyeti kriterler hakkında bilgi edinebilir, işletmenizin vergiden muaf olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

e-Fatura ve e-arşiv Faturada Konaklama Vergisi Nasıl Gösterilir?

Konaklama vergisi, e-fatura ve e-arşiv sistemlerinde yer alabilir. Bu vergi, 0059 kodu kullanılarak her iki platformda da gösterilebilir. Satış faturası düzenlerken ilgili vergiyi faturaya eklemeniz son derece önemlidir. Eğer istisnai bir durum varsa fatura tipi olarak “istisna” tercih etmelisiniz. İstisna kodu olarak da “001-Diplomatik İstisna” başta olmak üzere farklı seçenekler arasından tercihte bulunmanız olanaklıdır.

Özellikle çalışanları için iş seyahati dahilinde konaklama rezervasyon işlemlerinde bulunan işletmeler adına önemli olan konaklama vergisi, oldukça geniş bir kapsama sahiptir. Bununla birlikte vergi muafiyeti kriterleri dahilinde çeşitli işletmelerin vergiden istisna tutulduğunu belirtmek mümkündür.

Multinet Up, iş seyahatlerinin çok daha pratik bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için yenilikçi hizmet sunmaya devam ediyor. Verilen hizmet sayesinde iş seyahati konaklamaları avantajlı bir şekilde yapılabilir.

Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnovasyon
İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
kurumsal seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
lojistik ve filo yönetimi
İlgili Yazılar
Günübirlik İş Seyahatleri
Günübirlik İş Seyahatlerini Verimli Hale Getirme Yolları
İş Seyahati Harcamalarında Tasarruf Yöntemleri
İş Seyahati Harcamalarında Tasarruf Yöntemleri
İş Seyahatlerinde Kullanılabilecek Mobil Uygulamalar
İş Seyahatlerinizde İhtiyacınız Olan Mobil Uygulamalar
  • Workation Nedir?
    Workation Nedir ve Nasıl Yapılır?

    Workation iş ve tatili bir araya getiren yenilikçi bir kavram olarak ön plana çıkar.

  • Bleisure Nedir?
    Bleisure Nedir, Avantajları Nelerdir?

    Bleisure anlam olarak tatil ve iş seyahatini birleştiren bir kavramdır. İlk olarak 2009 yılında kullanılan bu kavram, iş seyahati sırasında boş zamanların eğlenmek için de kullanılmasını ifade eder. Özellikle uzun iş seyahatlerinde yapılması çok daha mümkündür.

  • İş Seyahatinin Kurumsal Verimliliğe Etkisi
    İş Seyahatlerinin Kurumsal Verimlilik Üzerindeki Etkisi

    İş seyahati ve verimlilik, birbirleriyle bağdaştırılan ve başarı için gerekli önemli parçalardır. İş seyahati, çalışanların profesyonel gelişimine katkı sağlayarak kurumsal başarıya doğru atılan sağlam adımlardan biridir.

  • Hava Yolu Kurumsal Seyahat Programı Nedir?
    Hava Yolu Kurumsal Seyahat Programı Nedir?

    Hava yolları kurumsal seyahat, iş dünyasının dinamik ihtiyaçlarına uygun çözümler sunan kurumsal gezi programlarının merkezindedir.

  • İstanbul Toplantı Otelleri
    İstanbul’un En İyi Toplantı Otelleri

    İstanbul'un iş dünyasının kalbinde konumlanmış toplantı otelleri, iş seyahatlerinizi verimli kılmak için mükemmel bir seçenektir.

  • İş Seyahatinde Valiz Nasıl Hazırlanır?

    İş seyahatlerinin en zorlayıcı özelliği, zaman kısıtıdır. Sürecin öncesinde ve içerisinde daima dakik olmanız ve hızlı hareket etmeniz gerekir. Pratikliğe önem vermek, bu noktada hayat kurtarır.

  • İş Seyahatinde Otel Seçimi Nasıl Yapılır?
    İş Seyahati İçin Otel Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

    Kurumsal seyahatler; ticaret, finans, teknoloji, inşaat ve sağlık sektörlerinde faaliyet gösteren pek çok kişinin çalışma hayatının önemli bir parçasıdır. Günümüz iş dünyasında y

  • Kurumsal seyahat nedir?
    Kurumsal Seyahat Nedir?

    Firmalar, gelişebilmek ve yeni iş bağlantıları edinebilmek veya var olan bağlantılarını güçlendirebilmek için zaman zaman seyahate ihtiyaç duyabilirler. İş amaçlı bu tip seyahatler ise “kurumsal seyahat” adıyla anılır.

  • İş Seyahati Nasıl Planlanır?
    İş Seyahati: Nasıl Planlanmalı, Nelere Dikkat Edilmeli?

    İş seyahatine çıkmadan önce tüm detayları profesyonelce planlamak, süreçten maksimum verim alınmasını sağlar. Planlamanın önemi özellikle yurt dışı iş seyahatlerinde kendini gösterir.

  • İş Seyahatleri Nasıl Muhasebeleştirilir?
    İş Seyahatlerinin Muhasebe Kaydı Nasıl Yapılır?

    Kurumsal seyahatlerde seyahat ve konaklama giderlerinin muhasebeleştirilmesi sürecinde dikkate alınması gereken birçok husus bulunur. Sizin için bu hususları ve bilmeniz gerekenleri derledik.