Şirketinizin yemek kartından, hediye kartına, akaryakıttan, kurumsal seyahat platformuna kadar, çalışana bağlı tüm giderlerinize özel çözümlerimiz için başvurun, sizi arayalım.
Lojistik ve Filo Yönetimi
3
Dakikalık Okuma Süresi
Bir malın üretimindeki ilk basamaktan, nihai tüketiciye ulaştırıldığı son basamağa kadar ki süreçte gerçekleştirilen depolama, nakliye, paketleme, gümrükleme ve dağıtım gibi işlerin tamamı “Lojistik” kavramı ile ifade edilir. Teknolojinin gelişmesi, yurt içi ve yurt dışı piyasalara ulaşımın kolaylaşması, rekabetin artması, üretim ya da satış yapan firmaların geleneksel satış mekanizmalarının değişmesine ve lojistik yönetiminin öneminin artmasına neden oldu. MultiNet Up olarak, bu yazımızda lojistik süreçleri ve yönetimi ile ilgili önemli noktalara değindik.
Lojistik Yönetimi Nedir?
En basit tanımıyla “Lojistik yönetimi”, bir ürünün üretim aşamasındaki ilk adımından tüketiciye ulaştırıldığı son adımına kadar olan tüm taşıma ve depolama süreçlerinin verimli bir şekilde planlanması, denetlenmesi ve uygulanmasıdır. Doğru şekilde uygulanan bir lojistik yönetimi ile maliyetleri düşürmek, verimliliği artırmak ve müşteri memnuniyetini sağlamak mümkün olur.
Lojistik Yönetimi Nasıl Yapılmalıdır?
Lojistik yönetimi, iş yapılan sektöre göre farklı adımlar içerebilir. Ancak hangi sektörde iş yapıldığına bakılmaksızın uygulanacak bazı ortak kurallar sayesinde verimliliği artırma ve lojistik süreçlerini daha başarılı bir şekilde yönetme imkânı elde edilebilir.
Sosyal Yönü Kuvvetli İnsanlarla Çalışın: Oldukça stresli ve dikkat gerektiren lojistik süreçleri, ikna kabiliyeti yüksek, lojistik sektöründe deneyimli ve insan ilişkilerinde başarılı yöneticiler tarafından daha kolay yönetilebilir. Bu özelliklere sahip yöneticiler deneyimleri sayesinde, çıkabilecek sorunları önceden kestirebilir ya da çıkan sorunlarda uygulanacak çözümleri önceden bilebilirler. Bunun yanı sıra, mavi yakalı çalışanların verimliliklerini artırıp, insanlardan kaynaklanan sorunları ya da gecikmeleri de önleyebilirler.
Takım Çalışmasına Özendirin: Lojistik ile ilgili her adımda takım çalışması gerekir. Adımların herhangi birinde yaşanacak olan aksaklık, o adımdan sonra gelen tüm adımları olumsuz etkileyeceği için, çalışanların bilinçlendirilmesi ve birlikte hareket etmeyi öğrenmesi önem taşımaktadır.
Aksiliklere Hazır Olun: Lojistik süreçleri tek bir plan ile yürütülmemelidir. Birçok aşama içeren ve süreçler içerisinde farklı insanlar, araçlar ve mekanlar barındıran lojistik çalışmalarının en az aksaklıkla yürütülebilmesi için sürekli olarak B, C ve hatta D planlarının el altında bulunması gerekir. Asıl plana alternatif olarak hazırlayacağınız diğer planlar, sürecin her adımını içermeli ve aksilik çıkan adımda, çözüm sunabilecek şekilde hazır bulunmalıdır.
Otomasyona Önem Verin: Baştan da belirttiğimiz gibi lojistik artık çok daha detaylı planlama, hazırlık ve uygulama aşamalarına sahiptir. Daha uzak yerlerden, daha fazla ürünün lojistik işlemlerini el yordamıyla kayıt altına almak ve süreci yönetmeye çalışmak yerine, doğru şekilde kurulmuş bir otomasyon sistemi ile çalışmak hem zamandan kazandıracak hem de insanlardan kaynaklanabilecek hataların önemli bir kısmını ortadan kaldıracaktır. Otomasyon sayesinde herhangi bir işin nerede, kim tarafından ve ne zaman gerçekleştirildiğini görebilir, tüm adımları kolay ve hızlı bir şekilde takip edip, tüm süreci kontrol altında tutabilir; zaman, para ve müşteri kayıplarının önüne geçebilirsiniz.
Tedarik yönetimi ile ilgili diğer yazılarımızı okumak için, web sitemizde yer alan Blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi giriniz
Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
İlgili Yazılar
Ticari Araçlarda MTV Oranları Ne Kadar? [2025]
UTTS Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Uzun Dönem Filo Kiralama, Satın Alma ile Karşılaştırması
Filo Yönetimi Nedir, Nasıl Yapılır?
Filo yönetimi, bir şirketin sahip olduğu araçların etkin ve verimli bir şekilde yönetilmesini sağlar.
Şirket Araçlarının Periyodik Bakımı
Şirket araçları periyodik bakımı, araçların belirli aralıklarla kontrol edilmesi ve gerekli bakım işlemlerinin yapılması sürecidir. Bu hizmet, araçların güvenli, verimli ve uzun ömürlü olmasını sağlamak amacıyla gerçekleşir.
Şirketinizin Güvencesi: Filo Kaskosu Nedir?
Bir şirketin sahip olduğu araçların tümü, filo kapsamında yer alır. Filo yönetimi ise araçların etkin bir şekilde kullanılmasını mümkün kılar. Bakım, onarım ve yakıt alımı gibi konuları içerir.
Şirket Araçları İçin Trafik Sigortası Nasıl Yaptırılır?
Trafik sigortası, aracınızla yola çıkmanız için zorunlu tutulan işlemlerden biridir. Trafikte meydana gelecek olası kazalardaki hasarı karşılayabilmenizi sağlayacak bu işlem, oldukça geniş kapsamlıdır. Bu sigortayla birlikte yalnızca maddi kayıpların bir kısmı karşılanabilir.
Şirket Aracı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Şirket arabası, iş süreçlerinin etkin ve verimli bir biçimde yönetilmesine imkân veren önemli ihtiyaçlar arasında yer alır. Küçük, orta ve büyük ölçekli pek çok şirket, araç satın alma veya kiralama gibi seçenekleri değerlendirir.
Şirketler İçin Araç Kredisi Koşulları Nelerdir?
Araç sahibi olmak isteyen ancak yeterli nakit akışını sağlayamayan kişiler bankaların sunduğu kredi hizmetlerinden yararlanabilir. Bu durum şirketler için de geçerlidir. Taşıt kredilerine hem bireysel olarak hem de ticari amaçlı başvuru yapılabilir.
Şirket Aracı Satışı Nasıl Yapılır? Gerekli Prosedürler Nelerdir?
Şirket araçları, iş akışının devamlılığı açısından oldukça önemlidir. Farklı amaçlar doğrultusunda kullanılan bu araçların alım ve satım süreçlerinde izlenen bazı prosedürler vardır.
Filo Yönetimi Sigortası Nedir, Avantajları Nelerdir?
Filo yönetimi, bir şirketin sahip olduğu araçları verimli şekilde kullanması, bakımını ve idaresini yapması için oluşturulan bir stratejidir.
Şirket Aracı Muayenesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Şirket araçları, firmaların iş süreçlerinin hızlı ve etkili bir şekilde yönetilmesini olanaklı kılan temel ihtiyaçlardan biridir.
Araç Takip Sistemi Verimliliğinizi Nasıl Artırıyor?
Şirketler, filo yönetimi süreçlerinde çeşitli çözümlere başvurarak araç kullanımındaki verimliliklerini arttırmayı amaçlar.