SRC Belgesi Nedir, Nasıl Alınır?

Multinet Up Editör

Yazar:

Multinet Up

Editör

02.12.2021
5 Dakika Okuma Süresi

Yurt içi ve yurt dışında güvenli yük ve yolcu taşımacılığı standartlarını oluşturmak için sürücülerden belirli yeterliliklere sahip olması ve bu yeterliliği tescil eden belirli belgelerin sağlanması gerekir. Kamyonet, kamyon, panelvan, minibüs gibi ticari araçlarla yük ve yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin sürücü belgesi ve psikoteknik raporu yanı sıra mesleki yeterliliklerini gösteren SRC belgesine ihtiyaçları vardır. 

Yapılan taşımacılık türüne bağlı olarak farklı çeşitleri bulunan SRC belgesi, gerekli koşulları sağlayan kişilerin belirli bir eğitim sürecinin ardından gerçekleştirilen sınav sonucuna bağlı olarak alınabiliyor. SRC belgesi bulunmadan ticari amaçlı herhangi bir taşımacılık faaliyetinin gerçekleştirilmesi durumunda hem sürücülere hem de ruhsat sahibine idari para cezası uygulanır. Bu yazımızda, tüm ayrıntılarıyla SRC belgesi ve çeşitlerini, alma sürecini sizler için açıkladık.

SRC Belgesi Nedir?

SRC belgesi, 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında yolcu ve yük taşımacılığı faaliyetlerini gerçekleştiren ve bu faaliyetleri meslek olarak edinmiş sürücülerin sürücü belgesi ve psikoteknik raporuna ek olarak alması zorunlu olan bir mesleki yeterlilik belgesidir. Ulaştırma Bakanlığı tarafından sürücülere verilen bu belge belirli koşullar doğrultusunda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen çeşitli eğitim ve sınavlar ile alınabiliyor. SRC belgesi, gerçekleştirilen taşımacılık faaliyetine göre belirli çeşitlere ayrılır.

SRC Belgesi Nasıl Alınır?

SRC belgesi, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kurumlardan alınabilir. SRC belgesi başvurusu yapan sürücüler öncelikle ilgili kurumlardan SRC belge türüne göre eğitim görürler. Eğitim sonrasında yapılan sınav sonucuna göre sürücüler SRC belgesi almaya hak kazanırlar. Son düzenlemeler ile sürücülerin SRC sınavından en az 70 puan almaları gerekiyor. SRC belgesi kayıt işlemleri için belirli evraklar ilgili kuruma sunulur:

  • Kimlik Fotokopisi
  • Sürücü Belgesi Fotokopisi
  • Diploma Aslı
  • 2 Adet Biyometrik Fotoğraf
  • Sabıka Kaydı

25 Şubat 2003 tarihinden öncesine ait geçerli ehliyete sahip sürücüler sınav ve eğitime girmeden ehliyet türüne uygun SRC belgesi alabilirler. Bu tarihten önce B sınıfı sürücü belgesi olan sürücüler SRC 2 ve SRC 4 belgelerini, C ve D sınıfı sürücü belgesi olan sürücüler ise SRC 2, SRC 3 ve SRC 4 belgelerini alabiliyorlar. Sınavsız SRC belgesi almak isteyen sürücülerin bu koşulların yanı sıra kaçakçılık ile terör suçlarından sabıkası bulunmaması ve 66 yaşından gün almamış olması gerekiyor. Sınavsız SRC belgesi almak için belirli evraklar ilgili kuruma sunulur:

  • Kimlik Fotokopisi
  • Sürücü Belgesi Fotokopisi
  • 2 Adet Vesikalık Fotoğraf
  • Dilekçe

SRC belgesi almadan ticari amaçlı yapılan herhangi bir yük veya yolcu taşımacılık faaliyetinin gerçekleştirilmesi durumunda hem araç sürücüsüne hem de ruhsat sahibine cezai işlem uygulanır. Bu nedenle, yolcu ve yük taşımacılığı faaliyetlerini gerçekleştiren tüm sürücülerin yeterliliklerini gösteren SRC belgelerini alması gerekir.

src belgesi nasıl alınır

SRC Belgesi Hangi Araçlar İçin Geçerlidir?

SRC belgesi kamyon, kamyonet, panelvan, çekici, minibüs ve otobüs gibi araçları kullanan sürücüler için zorunludur. SRC belgesi, bu araç türleri ile yapılan ticari amaçlı yük, yolcu ve yük gibi karayolu taşımacılığı faaliyetlerinde mesleki yeterlilik belgesi olarak istenir.

SRC Belgesi Çeşitleri Nelerdir?

Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan taşımacılık faaliyetine göre verilen 5 çeşit SRC belgesi bulunuyor. SRC belge çeşitleri taşımacılık faaliyetinin yapıldığı yük ve bölgeye göre birbirinden ayrılıyor. SRC belge çeşitleri ve özellikleri şu şekilde özetlenebilir:

  • SRC 1 Belgesi: Bu SRC belge çeşidi, uluslararası yolcu taşımacılığı faaliyeti yapan sürücülerin yeterliliklerini gösteren belgedir. SRC 1 belgesini almak için sürücülerin yeni düzenlemeler ile en az ilkokul mezunu olmaları ve 32 saatlik eğitim sürecini tamamlamaları gerekiyor. SRC 1 belgesi ile büyük otobüs kullanan sürücülerin 26 yaşından gün almış olma, 66 yaşından ise gün almamış olma; minibüs kullanan sürücülerin ise 19 yaşından gün almış olma koşulları bulunuyor.
  • SRC 2 Belgesi: Bu SRC belge türü, yurt içi yolcu taşımacılığı faaliyeti yapan sürücülerin yeterliliklerini gösteren belgedir. SRC 1 belgesi bulunan sürücüler aynı zamanda SRC 2 belgesine de sahip oldukları için ayrıca SRC 2 belgesi almaları gerekmiyor. Şehirlerarası otobüs sürücüleri veya şehir içi yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin SRC 2 belgesine sahip olması gerekiyor.
  • SRC 3 Belgesi: Bu SRC belge sınıfı, uluslararası yük taşımacılığı faaliyeti yapan sürücülerin yeterliliklerini gösteren belgedir. Kamyon, çekici, kamyonet, panelvan gibi ticari araç kullanan sürücülerin SRC 3 belgesine sahip olması gerekiyor. SRC 3 belgesi için sürücülerin 19 yaşından gün almış olma, 66 yaşından ise gün almamış olma koşulu bulunuyor.
  • SRC 4 Belgesi: Bu SRC belge çeşidi, yurt içi yük taşımacılığı faaliyeti yapan sürücülerin yeterliliklerini gösteren belgedir. SRC 3 belgesi bulunan sürücüler aynı zamanda SRC 4 belgesine de sahip oldukları için ayrıca SRC 4 belgesi almaları gerekmiyor. SRC 4 belgesi için sürücülerin 28 saatlik eğitimin ardından sınavdan geçerli not almaları ve 19 yaşından gün almış olmaları gerekiyor.
  • SRC 5 Belgesi: Bu SRC belge türü, tehlikeli mal ve madde taşımacılığı faaliyeti yapan sürücülerin yeterliliklerini gösteren belgedir. SRC 5 belgesi almak isteyen sürücülerin 19 saatlik temel eğitimin ve 19 yaşından gün almış olmalarının yanı sıra tanker taşımacılığı için 13 saatlik, patlayıcı ve radyoaktif madde taşımacılığı için 8 saatlik eğitimden geçmeleri gerekiyor.

Şirket yöneticilerinin hangi SRC belge çeşidinin hangi ticari amaçlı taşımacılık faaliyeti için çalışanların sahip olması gerektiğini bilmesi oldukça önemlidir. SRC belge çeşitleri kullanım amaçlarına göre şu şekilde özetlenebilir:

  • SRC 1 Belgesi: Uluslararası yolcu taşımacılığı.
  • SRC 2 Belgesi: Yurtiçi yolcu taşımacılığı.
  • SRC 3 Belgesi: Uluslararası yük ve kargo taşımacılığı.
  • SRC 4 Belgesi: Yurtiçi yük ve kargo taşımacılığı.
  • SRC 5 Belgesi: Tehlikeli madde taşımacılığı.

Shell Türkiye premium distribütörü Multinet Up ile filo yönetimi çok pratik. Taşıt tanıma sistemi, yaygın şube ağı ve daha fazla

SRC Belgesi 2021 Ücreti Ne Kadardır?

SRC belge fiyatları, alınan ders saati ve ücreti üzerinden hesaplanıyor. Bu nedenle, SRC belge türünün zorunlu olan ders saat sayısına göre belge fiyatı farklılık gösteriyor. Bununla birlikte, SRC belgesi mesleki yeterlilik kurs programlarının ders saat ücretleri valilikler tarafından belirleniyor. Bu nedenle, belgenin alınacağı il ve ilçeye göre de belge fiyatlarında değişiklik olabiliyor. Yaklaşık saatlik ders ücretleri ile hesaplandığında SRC belgesi için gerekli olan eğitimin fiyatları 2021 yılı için şu şekildedir:

SRC 1 Belgesi: 40 saat x 28 TL = 1.120 TL

SRC 2 Belgesi: 36 saat x 28 TL = 1.008 TL

SRC 3 Belgesi: 41 saat x 28 TL = 1.148 TL

SRC 4 Belgesi: 36 saat x 28 TL = 1.008 TL

SRC 5 Belgesi: 19 saat x 28 TL = 750 TL

SRC belge türüne göre yaklaşık eğitim ücretleri yukarıda sunuluyor. Eğitim ücretleri il ve ilçeye göre değişebildiği için tam bir fiyatlandırma için yetkili SRC kurumundan bilgi alınabilir. 

Eğitim ücretinin haricinde SRC belgesinin belirli bir sınav harç ücretinin ve kart ücretinin ödenmesi gerekiyor. 2021 yılı için SRC belgesi sınav harç ücreti 110 TL, kart ücreti ise 24 TL’dir. SRC 2 belgesi olan ve SRC 4 belgesi de almak isteyen sürücülerin 1008 TL’lik eğitim ücretinin yarısı olan 504 TL eğitim ücretini öderler. Aynı ücretin, SRC 4 belgesi olan ve SRC 2 belgesi de almak isteyen sürücüler tarafından ödenmesi gerekir.


Çeşitli düzenlemelere bağlı olarak SRC belgesi alma süreci veya gerekli evraklar zaman içerisinde farklılık gösterebilir. Bu nedenle, işletmenizdeki yük ve yolcu taşımacılığı faaliyetlerini uygun şekilde gerçekleştirmek için güncel bilgilerin takip edilmesi önemlidir. Lojistik ve filo yönetimine yönelik tüm gelişmeler ve yenilikçi çözümler hakkında bilgi sahibi olmak için Multinet Blog sayfamızı takip edebilirsiniz.

Submitted bygamzegulden.sigircion02.12.2021

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi girin

Yukarı Çık