E-Fatura Cumartesi Günü Kesilebilir Mi?

Multinet Up Editör

Yazar:

Multinet Up

Editör

14.07.2022
5 Dakika Okuma Süresi

Dünyada dijitalleşmenin etkileri iş süreçlerinin birçoğunda kendisini gösteriyor. Faturalandırma ise son zamanlarda dijitalleşmenin getirdiği değişikliklerin en yoğun olarak görüldüğü süreçlerden biri. Ülkemizde de yürürlükte olan Vergi Usul Kanunu’nda yer alan e-fatura, faturalandırma süreçleri için şirketlerin faydalanabildiği yeni nesil bir uygulamadır. 

İlgili kanuna göre e-faturanın ürün veya hizmetin satışını takiben 7 gün içerisinde kesilmesi gerekiyor. Söz konusu sürenin cumartesi veya pazar gününe denk gelmesi ise bu faturanın kesilmesi noktasında bazı soru işaretleri oluşturabiliyor. Bu yazımızda sizler için e-fatura kavramını tanımlayıp “E-faturanın 7 günlük süresi nasıl hesaplanır?” ve “Hafta sonu kesilebilir mi?” gibi soruların cevaplarını derledik.

E-Fatura Nedir?

E-fatura kısaca elektronik ortamda hazırlanan fatura olarak tanımlanabilir. Bu uygulama Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından 2010 yılında başlatılmıştır. E-faturanın geçerliliği, kapsamı ve sahip olduğu özellikler geleneksel fiziki faturalar ile aynıdır. E-faturanın geleneksel fiziki faturadan tek farkı teslimat şeklidir. Fiziki faturalar kâğıda basılı şekilde posta yolu ile teslim edilirken e-faturalar yalnızca elektronik ortam üzerinden iletilir. 

E-fatura ile e-Arşiv aynı kavramlar olarak düşünülebilir ama birbirlerinden farklı işlemlerdir. E-Arşiv sayesinde e-fatura kapsamında olmayan vergi mükellefleri faturalarını elektronik olarak alabilir. Başka bir deyişle, e-Arşiv faturası, e-fatura uygulaması kapsamında olmayan kurum ve kişilerin fiziki fatura işlemlerini elektronik ortama taşıdığı bir fatura türüdür. E-faturaya benzer şekilde e-Arşiv faturasının standartları da Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenmiştir.

E-Faturada 7 Günlük Süre Nasıl Hesaplanır?

Vergi Usul Kanunu kapsamında e-faturada süre hesaplamasının nasıl yapılması gerektiği belirtiliyor. İlgili kanunun 18. maddesine göre ürün veya hizmetin satışını takiben e-faturanın kesilmesi gereken 7 gün süre hesaplanırken sürenin başlangıcı olan ilk gün hesaba katılmıyor. Satış sonrasındaki gün de dahil olmak üzere 7 gün e-fatura kesimi için uygun olarak gösteriliyor. Bu sürenin son günü mesai saatinin geçmesi ile süre bitmiş olarak kabul ediliyor. Bu sürenin bitiminden sonra kesilen e-fatura geçersiz sayılıyor.

Satışı yapılan ürün veya hizmet, teslimat şekli gibi etkenler e-fatura kesiminde belirli değişiklikler yaratabiliyor. Bu noktada, faturanın geçersiz sayılmaması için bu etkenlerin ayrıca göz önünde bulundurulması gerekiyor.

Satışı Kabule Bağlı Mallarda E-Fatura Kesimi

Belirli bir sözleşmeye uygun bir şekilde kabule bağlı satışı gerçekleştirilen ürünlerin faturaları düzenlenirken Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde yer alan 173 seri numaralı madde dikkate alınır. Bu madde içerisinde satışı kabule bağlı ürünler için kesilecek e-faturanın 7 günlük süresinin başlangıç tarihi, kabul tarihi olarak belirtiliyor.

İş Yeri Teslimatında E-Fatura Kesimi

İş yerine teslim edilen ürünlerin faturaları düzenlenirken e-fatura kesimi için söz konusu olan 7 günlük süre geçersiz kabul ediliyor. Faturanın teslimat esnasında düzenlenerek kesilmesi gerekiyor.

Teslimatı Kısım Kısım Yapılan Ürünlerde E-Fatura Kesimi

Satışı gerçekleştirilen ancak teslimatı parça parça yapılan ürünlerin faturaları düzenlenirken e-fatura kesilebilecek tarih, ürüne ait parçaların tamamının teslim edilmesinden veya montajının gerçekleştirilmesinden sonraki ilk 7 gün olarak kabul ediliyor. Bu durumlarda usulsüzlüğün önüne geçmek ve bu durumdan ceza alınmaması adına montaj tarihinin açık bir şekilde bildirilmesi gerekiyor.

Geriye Dönük E-Fatura Nasıl Kesilir?

Ürün veya hizmetin satışından sonraki gün itibarıyla e-faturanın 7 gün içerisinde kesilmesi gerekiyor. Geriye dönük bir şekilde e-fatura kesilebilmesi için söz konusu 7 gün kuralına uyulması gerekiyor. Ancak bu noktada da e-faturanın düzenleneceği tarih ile cari tarih arasındaki sürede farklı bir fatura kesilmemiş olması gerekiyor.

Hafta Sonu E-Fatura Kesilir Mi?

Vergi Usul Kanunu kapsamındaki mevzuatta cumartesi, pazar veya herhangi bir resmi tatil gününde fatura kesilememesi yönünde bir hüküm bulunmuyor. Bu nedenle, hafta sonu da diğer günlerde olduğu gibi e-fatura kesilebilir. Ancak, resmi kurumlar bu kuralın dışında kaldığı için hafta sonu ve resmi tatillerde resmi kurumlara fatura kesilemiyor.

İster fiziki ister elektronik bir şekilde olsun faturalandırma işlemi şirketler vergi ve muhasebe süreçlerinde oldukça önemli bir rol oynuyor. Bu nedenle, bu işlemin mevzuata uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekiyor. Aksi halde, faturalandırma işleminin geçersiz sayılmasının yanı sıra, şirketlere cezai işlem dahî uygulanabilir. Şirketlerin vergi ve muhasebe süreçlerinde yararlanabilecekleri pratik bilgilere Multinet Up Blog sayfası üzerinden ulaşabilir, şirketinizin belirli süreçlerinde çeşitli avantajlar elde etmenizi sağlayan Multinet Up çözümlerini keşfedebilirsiniz.

Submitted bybarison14.07.2022

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi girin

Yukarı Çık