Ticari faaliyetlerinizde başarıya ulaşmak için sizinle aynı yollardan geçenlerin tecrübelerinden yararlanmak isteyebilirsiniz. Bunun için mesleki açıdan gelişmenizi ve teknik konular hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayan birliklere katılmanızda fayda vardır. Esnaf ve Sanatkârlar Odası, işletmelere yönelik hizmetleri ve imkânlarıyla pek çok avantaj sunar. Dilerseniz bu fırsatlardan yararlanmak için yapacağınız Esnaf ve Sanatkârlar Odası kayıt işlemlerinden önce konuya dair detaylara birlikte bakalım.
Esnaf ve Sanatkârlar Odası, işletmelerin gelişimini sağlayan yasal kuruluştur. Farklı ölçekteki işletmeleri destekleyerek sektörel ilerlemeye katkıda bulunur. Üstelik bu birlik hem esnaf ve sanatkârlara hem de yanındaki çalışanlara destek verir. Bu sayede tüm meslek mensuplarının teknik konularda yetkin olmasını mümkün kılar. Ayrıca bu kuruluş, kobilerin büyük firmalara dönüşmesine de yardımcı olur. Böylece mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin gelişiminde önemli bir rol üstlenir.
Bu birliğin esasları, 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu’ndan gelir. Kanuna göre tüm esnaf ve sanatkârların bu odaya kayıt yaptırması zorunludur. Bunun için öncelikle çalışmaya başlanan tarihten itibaren 30 gün içerisinde Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesine ilan vermek gerekir. Aksi takdirde başvurular kabul edilmediği gibi işletmenin ticari faaliyetlerinin durdurulması da söz konusu olur. Yasal prosedürü izleyerek Esnaf ve Sanatkârlar Odası kayıt işlemlerini tamamlayabilirsiniz.
Esnaf ve Sanatkârlar Odasına üye olmak için bazı özellikleri taşımanız gerekir. Bu bağlamda öncelikle esnaf ve sanatkârlardan bahsetmekte yarar vardır. Konuyla ilgili 5362 sayılı kanun, söz konusu meslek grubunun tanımını yapar. Kanun maddesine göre kazancını sermayesiyle beraber beden gücünden alanlara esnaf ve sanatkârlar denir. Ayrıca aynı maddede bu kişilerin muhasebe defterlerini işletme hesabı esasına göre tuttuğu da yer alır.
Diğer taraftan, bu süreçte esnaf ve sanâtkarların karşılaması gereken başka koşullarda bulunur. Aşağıda Esnaf ve Sanatkârlar Odası kayıt şartlarını görebilirsiniz.
Son madde, esnaf ve tacir ayrımından kaynaklanır. Bu ayrım ise her yıl Cumhurbaşkanı kararı ile belirlenen kazanç sınırından gelir. Belirli bir sınırın üzerinde kazanç elde edenler tacir; geliri bu rakamın altında kalanlar ise esnaftır. Meslek mensuplarının bahsi geçen ayrıma göre ya Esnaf ve Sanatkârlar Odasına ya da TOBB odalarına kayıt yaptırması gerekir.
Esnaf ve Sanatkârlar Odası kayıt sürecini tamamladığınızda sizi bekleyen pek çok fırsat bulunur. Örneğin oda tarafından düzenlenen mesleki eğitimlerden destek alabilirsiniz. Ticari faaliyetlerinizi geliştirmeye yönelik eğitimler sayesinde kısa sürede kayda değer ilerleme kaydetmeniz mümkün olur. Üstelik sizinle beraber çalışanlarınız da bu imkândan yararlanabilir. Esnaf ve Sanatkârlar Odasına üye olmanın getirdiği diğer avantajlar ise şunlardır:
Esnaf ve Sanatkârlar Odası, üyelerinin mesleki menfaatlerini korur. Resmî ve özel kurumlarla iletişime geçerek üyelerinin uğrayacağı hak kayıplarını önler. Ayrıca meslek mensupları arasındaki iletişimi de güçlendirir. Hem işletmeler bazında hem de sektörel gelişimde önemli rol oynayan bu kuruluşa üye olarak bahsi geçen avantajlardan yararlanabilirsiniz.
Esnaf olarak faaliyetlerinizi genişlettiğinizde zamanla daha fazla çalışana ihtiyaç duyabilirsiniz. Tabii bu durum bazı operasyonel ve finansal süreçleri daha detaylıca düşünme gerekliliğini beraberinde getirir. Örneğin personelinizin mesai saatlerindeki beslenme ihtiyacını karşılamak için yüksek maliyetler getirmeyen profesyonel çözümlere ihtiyacınız olur. Bu noktada MultiNet yemek kartı yardımınıza koşar.
MultiNet yemek kartı, 35.000’i aşkın noktada geçerli olduğu için çalışanlarınıza esneklik tanır. İşverenlere ise vergi avantajlarından yararlanarak günlük 118.80 TL yemek ücreti ile 10 çalışan için yılda 38.000 TL’ye varan tasarruf etme imkânı sağlar. Multinet Up tarafından işverenlere sunulan bu kart sayesinde günlük yemek bedeli istisnasına kadar olan ödemeler için %100 vergi muafiyetinden faydalanabilirsiniz.
Esnaf ve sanatkârların maliyetlerinde araç giderlerinin önemli bir payı bulunur. MultiPetrol yakıt kartı ile akaryakıt masraflarından tasarruf edebilirsiniz. Multinet Up, Shell’in premium aracı kurumudur. Bu sayede de MultiPetrol yakıt kartı ile 1.000’den fazla Shell istasyonunda geçerlidir. MultiPetrol ile limitleme özelliği sayesinde haftalık, aylık ve yıllık akaryakıt harcama sınırları belirlemenizi mümkündür. Raporlama hizmetiyle de yakıt alım zamanı ve miktarını takip edebilir, araç giderlerini kontrol altında tutabilirsiniz.
Esnaf ve Sanatkârlar Odası kayıt sürecine geçmeden önce sicil işlemlerini yapmanız gerekir. Bunun için Esnaf ve Sanatkârlar Odası Müdürlüğüne yazılı şekilde ya da elektronik ortamdan başvurabilirsiniz. Elektronik ortamdaki başvurular, e-Devlet kapsamındaki ESBİS (Esnaf ve Sanatkârlar Bilgi Sistemi) üzerinden yapılır. ESBİS üzerinden işlem yaparken belgeleri sisteme yükleyebilir, onay için elektronik imzanızı kullanabilirsiniz. Esnaf ve Sanatkârlar Odası sicil kaydında sizden istenenler ise şunlardır:
Maddelerde yer alan NACE kodu, işletmenin faaliyet gösterdiği iş kolunun sınıfını gösterir. Bu bilgileri yazılı dilekçeyle ya da elektronik ortamdan Esnaf ve Sanatkârlar Müdürlüğüne bildirerek başvuru yapabilirsiniz. Sicilin tescili durumunda sıra, Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesine ilan vermeye gelir. İlanın ardından oda kayıt işlemlerine başlayabilirsiniz.
Esnaf ve Sanatkârlar Odası kayıt belgelerini tamamladıktan sonra üyelik için başvuru yapabilirsiniz. Ancak evrak tesliminden önce başvuru dilekçesinin çıktısını alıp doldurmanız gerekir. Eksiksiz olarak doldurduğunuz dilekçeyle beraber teslim edeceğiniz Esnaf ve Sanatkârlar Odası kaydı için gerekli belgeler şunlardır:
Bunlara ek olarak işletmenin hizmet alanını ve devamlılığını gösteren Esnaf ve Sanatkârlar Odası faaliyet belgesini de almanız gerekir. Alınması zorunlu olan bu belge, ödenen ücret karşılığında verilir ve belirli bir süre geçerlidir. Belgenin geçerliliği genelde 3 ay sürer. Denetim işlemlerinde herhangi bir sorunla karşılaşmamak için bu sürenin ardından yeniden başvuru yapabilirsiniz. Ödenecek ücret ise iş kolu ve bağlı olunan oda gibi kriterlere göre değişiklik gösterir.
Esnaf ve Sanatkârlar Odası kayıt ücreti, illere ve bağlı olunan odaya göre değişir. Burada büyükşehirleri, kalkınmada öncelikli illeri ve diğer yerleri gruplara ayıran bir sistem bulunur. Aşağıda bu grupları ve 2023 kayıt ücreti tarifesini görebilirsiniz.
ODA GRUPLARI | Kayıt Ücreti ve Yıllık Aidat | ||
Birinci Grup Odalar | Ankara, İstanbul, İzmir ve bu illerin büyükşehir kapsamındaki ilçeleri | 1001,00 TL | |
İkinci Grup Odalar | Birinci gruptaki ve kalkınmada öncelikli illerin dışında kalan şehirlerin ilçeleri | 1001,00 TL | |
Üçüncü Grup Odalar | Kalkınmada öncelikli illerin büyükşehir belediyesi sınırlarındaki tüm ilçeleri | 1001,00 TL |
Tablodan görüleceği üzere, 2023 yılında tüm gruplar 1001,00 TL kayıt ücreti öder. Bu rakam, asgari ücretin onda birinden az ya da yarısından fazla olamaz. Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu, her yıl asgari ücrete göre söz konusu rakamı günceller.
Esnaf ve sanatkârlar, kayıtlı oldukları odaya dönem içinde aidat öder. Ancak odaya kayıt olduğunuz yıl, ayrıca aidat ödemenize gerek yoktur. Ödenecek tutar, tıpkı kayıt ücreti gibi yıldan yıla değişiklik gösterir. Yıllık aidatı, nisan ve ekim aylarında olmak üzere iki taksitle ödemeniz mümkündür. Esnaf ve Sanatkârlar Odası aidat ödemesini, bağlı olduğunuz odaya ait banka hesap numarasına gerçekleştirebilirsiniz.
Esnaf ve Sanatkârlar Odası kayıt sorgulamasını e-Devlet üzerinden yapabilirsiniz. Meslek Kuruluşları Girişi sayfasında ilgili bölümlere sizden istenenleri yazmanız gerekir. Bu bölümleri doldurduktan sonra işletme bilgileriniz karşınıza çıkar. Açılan sayfada Esnaf ve Sanatkârlar Odası kayıt işlemlerinize dair tüm detayları görebilirsiniz.