İşletmeler için Siber Güvenlik: Neden Önemli, Nasıl Sağlanır?

Multinet Up Editör

Yazar:

Multinet Up

Editör

10.11.2023
8 Dakika Okuma Süresi

Günümüzde işletmelerin büyümek ve varlıklarını sürdürebilmek için dijital dünyada yer almaları âdeta zorunludur. Dijital dünya, işletmelere birçok fayda sağlasa da tıpkı fiziksel ortam gibi güvenlik tehditlerine açıktır. Bu tehditleri savuşturamazsanız şirketiniz siber saldırıya uğrayabilir. Bu saldırılara karşı korunmak adına işletmeler için siber güvenlik sağlamak, son derece önemlidir. Siber güvenliğinizi sağlamak için ise başvurabileceğiniz birçok yöntem bulunur. Siber güvenlik yöntemlerini öğrenmek ve uygulamak için içeriği okumaya devam edebilirsiniz.

Siber Güvenlik Ne Demektir?

Cybernetics, kontrol sistemlerini inceleyen bilim dalıdır. Siber terimi buradan gelir ve bilgisayar sistemleri, ağlar ve dijital ortamla ilgili olan her unsura atıfta bulunur. Siber güvenlik ise bilgisayar sistemlerinin, ağların ve dijital verilerin kötü niyetli tehditlere karşı korunmasıdır. Bu tehditler, çoğu zaman bilinçli olabileceği gibi sistemdeki açıklardan da kaynaklanabilir. 

Siber güvenlik alanları, korunması gereken tüm sistemlere vurgu yapar. Ağ, uygulama ve veri güvenliği alanları; dijital iletişiminizi, yazılımlarınızı ve önemli bilgilerinizi korur. Kimlik ve erişim yönetimi, kullanıcıları doğrular. Mobil güvenlik taşınabilir cihazları korur. Fiziksel güvenlik ise sistemlerin ve merkezlerin emniyeti için gereklidir. Sistemdeki açıkları tespit etmek için ise sızma testi yapabilirsiniz. İşletmeler için siber güvenlik önlemleri almadan önce bu alandaki tehditlerin farkında olmanız gerekir.

Günümüzde Sıkça Karşılaşılan Siber Tehditler Nelerdir?

Siber dünyada birçok farklı tehditle karşılaşmak mümkündür. Siber güvenlik tehditleri, gelişen teknolojiyle beraber sürekli güncellenebilir. Günümüzde karşılaşılan siber tehditlerin başında zararlı yazılımlar gelir. Siber dünyada malware olarak bilinen zararlı yazılımlar, bilgisayar sistemlerine sızar. Örneğin herkesin bildiği virüsler, zararlı yazılımdır. Solucanlar, trojanlar ve fidye yazılımlar (ransomware) da buna örnektir. Bu yazılımların spyware ve adware gibi türlerine rastlamak mümkündür.

DDoS saldırıları da işletmeler için siber güvenlik tehditleri arasındadır. Dağıtılmış hizmet reddi saldırıları olarak açılımlanan bu tehdit, bir ağın aşırı yüklenmesine yol açar. Böylece saldırı altındaki hizmet veya ağ erişilemez hâle gelir. Saldırganlar bu işlem için çok sayıda bilgisayar ve cihazı aynı anda kullanırlar. Elbette siber dünyada daha birçok tehdit türü mevcuttur.

Veri Saldırıları

Bir işletme sahibiyseniz büyük olasılıkla uğradığınız siber saldırılar, verilerinize yöneliktir. İşletmeler için siber güvenlik sorunu oluşturan veri saldırı türlerinden ilki, data hırsızlığıdır. Bu saldırı sonucunda kişisel, finansal, ticari ve müşteri bilgileriniz çalınır veya kopyalanır. İkinci yöntem ise veri ifşasıdır. Bu saldırı, müşterilerinizin bilgilerinin afişe edilmesi ve şirket içi belgelerinizin internette yayınlanması gibi sonuçlara sebebiyet verebilir.

Üçüncü olarak veri bozulması yönteminde kayıtlı bilgileriniz kasıtlı olarak değiştirilebilir. Verileriniz silinerek, bozularak, değiştirilerek veya şifrelenerek bütünlüklerini kaybederler. Son olarak veri engelleme tekniği ise hizmet ağında yoğun bir trafik oluşturarak gerçekleştirilir. Bu bilgiler ışığında sisteminizde anormal bir yüklenme olduğunda saldırı ihtimalini düşünmeniz gerektiğini söylemek mümkündür.

Güvenlik Açığı Tehditleri

Güvenlik açığı tehditleri, en çok dikkat edilmesi gereken siber saldırı örneklerini içerir. Bu tehditler, sahip olduğunuz bilgisayar sistemi, yazılım veya ağlarda mevcut olan zayıflıklardan yararlanır. Yaygın güvenlik açığı tehditlerinden ilki, sistem ve uygulama zafiyetleridir. Bu zayıflıklar; izinsiz erişim, yetkilendirme ve verileri ele geçirme gibi sonuçlara yol açabilir.

Güvenlik güncelleştirmelerinin yapılmaması, söz konusu sistem açıklarına sebep olan bir ihmaldir. Kullandığınız güvenlik sistemini gerektiğinde mutlaka güncellemeniz önerilir. Yetersiz veya zayıf şifreleme de sisteminize sızılmasını kolaylaştırır. Sisteminizi şifre kırma veya brute force saldırılarına açık hâle getirir. Güvenlik açığı yaratmamak için şifreleme protokollerini ve algoritmalarını özenli kullanmanız önemlidir.

Kimlik Hırsızlığı

Siber saldırı türlerinden kimlik hırsızlığı; ad-soyad, adres, telefon numarası, doğum tarihi, sosyal güvenlik bilgileri gibi kişisel verilerin ele geçirilmesidir. Kimlik avı olarak bilinen phishing, en yaygın yöntemlerden biridir. Bu saldırılar; sahte e-posta adresleri, web siteleri veya mesajlar aracılığıyla gerçekleştirilir. Bu yöntemde çoğunlukla kurumsal veya finansal şirketler taklit edilir. 

Keylogger yazılımları da kimlik bilgilerini çalmayı hedefler. Bilgisayar sistemine sızarak kullanıcının klavye girişlerini kaydeden bu yazılım; kullanıcı adı, şifre ve diğer hassas bilgileri çalabilir. Halka açık veya güvensiz Wi-Fi ağları da kimlik hırsızlığı için uygundur. Dumpster diving denilen geri dönüşüm kutularının karıştırılması, yine özel bilgilerinizin kötü niyetli kişilerin eline geçmesine yol açan saldırılardır.

Hangi İşletmelerde Siber Güvenlik Sağlamaya İhtiyaç Duyulur?

Siber güvenlik, günümüzde hemen her işletme için büyük önem taşır. Zira artık tüm veriler, bilgisayar sistemlerinde depolanıyor. Dolayısıyla işletmeler için siber güvenlik sağlamak, zorunlu bir adım hâline gelmiştir. Bilhassa çok sayıda çalışana sahip kurumsal şirketlerin ağ yapıları, oldukça karmaşıktır. Bu da şirket verilerini siber saldırılara karşı savunmasız kılar.

Para transferlerini korumak zorunda olan finansal kurumlar, mutlaka siber güvenlik sağlamalıdır. Hastaneler, klinikler, sağlık sigortası şirketleri gibi tıbbi ve son derece kişisel kayıtlar içeren kuruluşlar da mutlaka siber güvenlik alanına yatırım yapmalıdır. Ciddi tehdit altında olan bir diğer işletme türü de e-ticaret şirketleridir. Hükümet kurumları ve küçük işletmeler de yine siber güvenlik sağlamaya ihtiyaç duyan şirketler arasında yer alır.

Siber Güvenliğin Önemi ve Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

İşletmeler için siber güvenlik önlemleri almak, sayısız avantaj sunar. Bunlardan ilki, veri korumasıdır. Siber güvenlik önlemleri sayesinde hassas bilgileriniz; yetkisiz erişim, değiştirme ve çalınma gibi risklere karşı korunur. İkinci avantaj, iş sürekliliğidir. Ağ erişimini engelleme gibi saldırılar, iş sürekliliğini bozabilir. Siber güvenlik sayesinde kesintisiz ve güvenli hizmet alıp vermeye devam edersiniz.

İşletmeler için çok önemli bir husus da müşteri güvenliğidir. İyi bir siber güvenlik programıyla müşterilerinizin güvenini kazanabilirsiniz. Diğer bir avantaj repütasyon korumasıdır. Siber güvenlik önlemleri alarak işletmenizin itibarını ve marka değerini koruyabilirsiniz. Eğer siber tehditlerden korktuğunuz için işletmenizi dijital dünyaya açamıyorsanız bu saldırılardan korunmanın farklı yolları olduğunu bilmelisiniz. Siber güvenlik önlemlerini aldıktan sonra dijital dönüşümün işletmelere faydalarından yararlanabilirsiniz. 

İşletmelerin Karşılaşabileceği Siber Güvenlik Riskleri Nelerdir?

Siber Güvenlik Alanında Riskler

İşletmelerin karşılaşabilecekleri riskler arasına her geçen gün yenileri eklenir. Örneğin son yıllarda işletmeler için siber güvenlik riskleri arasına psikolojik tehditler de eklendi. Sosyal mühendislik olarak bilinen saldırı taktiğinde manipülasyon yöntemi kullanılır. Saldırganlar birebir iletişim kurdukları kişileri yanıltarak güvenlik önlemlerini aşmaya çalışırlar. Güvenlik açığı oluşturarak yetkisiz erişim sağlamayı amaçlarlar.

İç tehditler de ne yazık ki varlığını sürdüren siber güvenlik riskleri arasındadır. Şirket çalışanları arasındaki kötü niyetli kişiler, verilerin kaybolmasına ve yetkisiz erişimine yol açabilir. Fark edilmesi daha uzun sürdüğü için bu tehdit, ciddi bir risktir. Elbette bu risk, her zaman kötü niyetten kaynaklanmaz. İhmaller ve sistem açıkları da aynı sonuçların doğmasına neden olabilir. Siber güvenlik yöntemleri, bu gibi riskleri savuşturmanıza yardımcı olur.

Siber Güvenlik Sağlama Yöntemleri Nelerdir?

Siber güvenlik riskleri her geçen gün yenilense de şirketinizi o tehditlere karşı koruyacak yöntemler de gelişmeye devam ediyor. Günümüzde her şirkete uygun siber güvenlik yöntemlerine rastlamak mümkündür. Bu yöntemlerden ilki, çok faktörlü kimlik doğrulamasıdır. Kullanıcıların sisteme giriş yapmak için birden fazla kontrolden geçmesi, hesap güvenliğini artırır. 

Siber güvenlik yöntemlerinden güncelleme ve yama tekniği de sıkça kullanılır. Kullandığınız tüm sistemlerin güncel olması, güvenlik açısından önem taşır. Sistem yamalarının düzenli uygulanması da açıkları kapatmak için gereklidir. Antivirüs yazılımları, mutlaka kullanmanız gereken ürünlerdir. İşletmenizi korumak için siber güvenlik şirketlerinden eğitim alarak çalışan farkındalığı oluşturmanız da fayda sağlar.

Daima Verilerinizi Yedeklediğinizden Emin Olun

Veri yedekleme ve kurtarma, siber güvenlik yöntemleri arasında yaygındır. Verilerinizin kaybolma ve çalınma riskine karşı düzenli aralıklarla kopyalanması gerekir. Kopyaların ayrı bir yerde saklanması önemlidir. Kurtarma işlemleri ise bir saldırı sırasında veri kaybını önleyecektir. Verilerinizi sadece tehdit altında değil, her zaman yedeklemelisiniz. Çünkü veri kaybı gibi sorunlar, sistem arızaları sonucunda da ortaya çıkabilir.

Veri yedekleme, hızlı çalışmanıza yardımcı olur. Geri dönüp bakmak istediğiniz verilere erişimi hızlandırır. Hiçbir kayıp yaşamadan iş sürekliliğini korumanıza yardımcı olur. Veri bütünlüğünü sağlar. Ayrıca orijinal verileriniz saldırı sonucu şifrelenirse yedekte duranları kullanmanız mümkün olur. Elbette böyle bir durumda şifrelenen verileri kurtarmanız da şirket güvenliği açısından önemlidir.

Parolaların Önemini Hafife Almayın

En basit siber güvenlik yöntemlerinden biri güçlü şifre kullanımıdır. Şirketinizin tüm kullanıcı hesapları, güçlü ve karmaşık şifrelerden oluşmalıdır. Bunun için harf, rakam, sembol ve büyük / küçük karakter kombinasyonlarını kullanabilirsiniz. Bu faktörlerin tümünü taşıyan bir şifrenin kırılması, nispeten zordur. Aynı zamanda şifrelerin düzenli olarak güncellenmesi de güvenlik açısından önemlidir.

Karmaşıklığın yanı sıra şifre uzunluğu da güvenlik sağlar. En az 8 karakter olması gereken hesap şifrelerinin daha fazla uzatılması da mümkündür. Şifrenizin doğum tarihiniz, adınız ve ardışık sayılar gibi tahmin edilebilir ifadeler taşımadığına da emin olmalısınız. Şifre yöneticisi kullanarak güçlü ve benzersiz parolalar oluşturabilirsiniz. Üstelik bu şifreleri unutmadan kullanır ve düzenli olarak yenilersiniz.

Güvenlik Duvarı Oluşturun ve Bilinmeyen E-Postalara Karşı Temkinli Olun

Siber güvenlik yöntemlerinden biri de firewall kullanımıdır. Güvenlik duvarı olarak bilinen bu yöntem, ağ trafiğinizin izlenmesini önler. Aynı zamanda yetkilendirilmemiş erişimi de engeller. Güvenlik duvarı, bilgisayar ağına gelen ve sistemden çıkan trafiği denetler. Böylece kötü niyetli ve zararlı trafiği engeller. İyi yapılandırılmış bir güvenlik duvarı, yalnızca belirlenen kurallara uygun trafiklere izin verir.

Bilinmeyen e-postalar da oldukça tehlikelidir. Ancak ayırt edilmesi kolaydır. Genellikle dikkat çekici başlıklara, imla hatalarına, anormal adreslere ve istenmeyen eklere sahiptir. Bu işaretleri takip ederek zararlı e-postalardan korunabilirsiniz. Daha profesyonel yöntemlerle hazırlanmış, müşterilerinizi ve itibarlı kurumları taklit eden zararlı e-postalar için siber güvenlik uygulamaları kullanmanız mümkündür.

Siber Güvenlik Yazılımları Edinin veya Siber Güvenlik Uzmanlarıyla Çalışın

Siber güvenlik yöntemlerini uygulamak için özel olarak hazırlanmış yazılımları tercih edebilirsiniz. Siber güvenlik yazılımları, çeşitli araç ve programların birleşiminde oluşur. Birçok farklı tehdit ve saldırıya karşı koyarak bilgisayar sisteminizi korumayı başarır. Antivirüs ve güvenlik duvarı yazılımları, bunlara örnektir. Güvenlik izleme ve olay yönetimi yazılımları da büyük fayda sağlar. İnternet üzerinde güvenli bağlantıya ulaşmak için ise VPN yazılımlarını tercih edebilirsiniz.

Eğer büyük bir işletmeniz, karmaşık veri altyapınız ve hassas bilgiler taşıyan sistemleriniz varsa mutlaka bir siber güvenlik uzmanıyla çalışmanız gerekir. Çünkü siber güvenlik uzmanları, tehditleri ve saldırı yöntemlerini tanırlar. Doğabilecek her türlü riske karşı önlem almayı başarırlar. Bir saldırı anında sistemini nasıl savunmanız gerektiğini bilirler. Güncel teknoloji ve siber trendleri devamlı takip etmeleri de sizin için avantaj sağlar. İşletmenizin siber güvenlik risklerinin farkına varmak ve bu riskleri minimize etmek adına güvenlik danışmanlığı desteği için securevent sayfasından uzmanlarımız ile iletişime geçebilirsiniz.

Submitted byeda.ozyildirimon10.11.2023

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi girin

Yukarı Çık