Kısa Vadeli Finansman Kaynağı Nedir? İşletmeler Nasıl Uygulayabilirler?

Multinet Up Editör

Yazar:

Multinet Up

Editör

27.08.2020
4 Dakika Okuma Süresi

 İşletmelerin 1 yıldan az süreli borçlanma ile sağladıkları finans kaynaklarına “kısa vadeli finansman kaynağı” denilmektedir. Genellikle yakın gelecekteki stok ya da borç ödemeleri için kullanılan kısa vadeli finansman kaynakları, birçok işletmenin sıklıkla başvurduğu bir finansal çözüm yollarıdır. Multinet Up olarak bu yazımızda, kısa vadeli finansman kaynağı ile ilgili olarak merak edilen konuları bir araya getirdik.

35.000'i aşkın noktada geçerli MultiNet yemek kartının sunduğu operasyonel kolaylıkları öğrenmek ve 73.000 TL'yi aşan vergi avantajından faydalanmak için bilgilerinizi bırakın, sizi arayalım.

Kısa Vadeli Finansman Yöntemleri Nelerdir?
 

Finansal sistem geliştikçe, işletmelerin ihtiyaç duydukları finansmanı sağlayan ürünler ve finansal kurumların sayısı da artmaktadır. Günümüzde, kısa vadeli finansman ihtiyacını karşılamak isteyen bir işletmenin başvurabileceği yöntemlerin en sık kullanılan 7 tanesi şunlardır;

  • Kısa Vadeli Ticari Kredi: Alıcı firmanın, satıcı firmadan sağladığı kredidir. Kısa vadeli olan ve işletmelerin sıklıkla başvurduğu bir yöntem olan kısa vadeli ticari krediler genellikle stok finansmanı için kullanılır ve açık senet ya da cari hesap olarak alınır. Böyle bir finansman yönteminde alıcı, satıcıdan ürünü alır ve karşılığında borç senedi verir ya da borcunu cari hesaba kaydettirir. Taraflar arasındaki güvene bağlı olan bu finansman yöntemi, en eski kısa vadeli finansman yöntemleri arasında yer alır.

  • Ticari Banka Kredisi: İşletmeler tarafından en fazla tercih edilen kısa vadeli finansman kaynakları arasında ticari banka kredisi yer alır. Firmanın sermayesi, alacaklar ya da stoklar için kullanılır ve bankaya borçlanılır. Çeşitli şekillerde olabilen kısa vadeli ticari banka kredilerinin en sık kullanılanları:
     
    • Avans kredisi
    • Teminat karşılığı alınan kredi
    • Cari hesap kredisi
    • Senet iskontosu
    • Kefalet karşılığı alınan kredi
    • Spot kredi

  • Faktoring: İşletmeler, kısa vadeli alacaklarını faktöring şirketine satar ve bunun karşılığında finansman kaynağı sağlarlar. Alacağının belirli bir kısmından vazgeçen firma, bunun karşılığında nakit ihtiyacını karşılar ve alacaklarını tahsil etmekle uğraşmamış olur.

  • Finansman Bonosu: Marka değeri yüksek olan ve piyasada güven oluşturmuş firmalar tarafından kısa vadeli finansman kaynağı yaratmak için kullanılan yöntem finansman bonosudur. Bu uygulamada firma en az 2 ve en çok 12 ay süreli bono ihraç eder ve bunun karşılığında faiz öder.

  • Repo: İşletmeler, sahibi oldukları menkul kıymetleri, gelecekteki belirli bir tarihte satın alma sözü vererek satar ve bu şekilde finansman kaynağı sağlar. Diğer adı “geri satın alma anlaşması” olan repo ile firmalar kısa vadeli finansman kaynağı sağlarlar.

  • Depozito-Avans-Teminat: Özellikle bayilik sistemine sahip işletmeler, bayilerinden teminat ya da depozito adı altında para talep edebilirler. Bayilerden toplanan bu teminatlar ya da depozitolar işletme için kolay ulaşılabilen bir kısa vadeli finansman kaynağı oluşturur.

  • Ödenmesi Gereken Vergiler, Harçlar, Resimler, Ücretler: İşletmeler; vergi daireleri ve SGK gibi kurumlara yatırmaları gereken ve önceden biriken kaynakları kısa vadeli finansman ihtiyaçları için kullanabilirler. Faizsiz ve prosedürsüz bir finansman kaynağı olarak öne çıkan bu yöntem, birçok firma tarafından sıklıkla kullanılır.

İnovasyon ve girişimcilik ile ilgili diğer yazılarımıza Multinet Up Blog sayfasından ulaşabilirsiniz.

Submitted bymultinet-hoston27.08.2020

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi girin

Yukarı Çık