Şirketinizin yemek kartından, hediye kartına, akaryakıttan, kurumsal seyahat platformuna kadar, çalışana bağlı tüm giderlerinize özel çözümlerimiz için başvurun, sizi arayalım.
Kısa Vadeli Finansman Kaynağı Nedir? İşletmeler Nasıl Uygulayabilirler?
Multinet Up
Bağlantı kopyalandı
İnovasyon & Girişimcilik
4
Dakikalık Okuma Süresi
İşletmelerin 1 yıldan az süreli borçlanma ile sağladıkları finans kaynaklarına “kısa vadeli finansman kaynağı” denilmektedir. Genellikle yakın gelecekteki stok ya da borç ödemeleri için kullanılan kısa vadeli finansman kaynakları, birçok işletmenin sıklıkla başvurduğu bir finansal çözüm yollarıdır. Multinet Up olarak bu yazımızda, kısa vadeli finansman kaynağı ile ilgili olarak merak edilen konuları bir araya getirdik.
Kısa Vadeli Finansman Yöntemleri Nelerdir?
Finansal sistem geliştikçe, işletmelerin ihtiyaç duydukları finansmanı sağlayan ürünler ve finansal kurumların sayısı da artmaktadır. Günümüzde, kısa vadeli finansman ihtiyacını karşılamak isteyen bir işletmenin başvurabileceği yöntemlerin en sık kullanılan 7 tanesi şunlardır;
Kısa Vadeli Ticari Kredi: Alıcı firmanın, satıcı firmadan sağladığı kredidir. Kısa vadeli olan ve işletmelerin sıklıkla başvurduğu bir yöntem olan kısa vadeli ticari krediler genellikle stok finansmanı için kullanılır ve açık senet ya da cari hesap olarak alınır. Böyle bir finansman yönteminde alıcı, satıcıdan ürünü alır ve karşılığında borç senedi verir ya da borcunu cari hesaba kaydettirir. Taraflar arasındaki güvene bağlı olan bu finansman yöntemi, en eski kısa vadeli finansman yöntemleri arasında yer alır.
Ticari Banka Kredisi: İşletmeler tarafından en fazla tercih edilen kısa vadeli finansman kaynakları arasında ticari banka kredisi yer alır. Firmanın sermayesi, alacaklar ya da stoklar için kullanılır ve bankaya borçlanılır. Çeşitli şekillerde olabilen kısa vadeli ticari banka kredilerinin en sık kullanılanları:
Avans kredisi
Teminat karşılığı alınan kredi
Cari hesap kredisi
Senet iskontosu
Kefalet karşılığı alınan kredi
Spot kredi
Faktoring: İşletmeler, kısa vadeli alacaklarını faktöring şirketine satar ve bunun karşılığında finansman kaynağı sağlarlar. Alacağının belirli bir kısmından vazgeçen firma, bunun karşılığında nakit ihtiyacını karşılar ve alacaklarını tahsil etmekle uğraşmamış olur.
Finansman Bonosu: Marka değeri yüksek olan ve piyasada güven oluşturmuş firmalar tarafından kısa vadeli finansman kaynağı yaratmak için kullanılan yöntem finansman bonosudur. Bu uygulamada firma en az 2 ve en çok 12 ay süreli bono ihraç eder ve bunun karşılığında faiz öder.
Repo: İşletmeler, sahibi oldukları menkul kıymetleri, gelecekteki belirli bir tarihte satın alma sözü vererek satar ve bu şekilde finansman kaynağı sağlar. Diğer adı “geri satın alma anlaşması” olan repo ile firmalar kısa vadeli finansman kaynağı sağlarlar.
Depozito-Avans-Teminat: Özellikle bayilik sistemine sahip işletmeler, bayilerinden teminat ya da depozito adı altında para talep edebilirler. Bayilerden toplanan bu teminatlar ya da depozitolar işletme için kolay ulaşılabilen bir kısa vadeli finansman kaynağı oluşturur.
Ödenmesi Gereken Vergiler, Harçlar, Resimler, Ücretler: İşletmeler; vergi daireleri ve SGK gibi kurumlara yatırmaları gereken ve önceden biriken kaynakları kısa vadeli finansman ihtiyaçları için kullanabilirler. Faizsiz ve prosedürsüz bir finansman kaynağı olarak öne çıkan bu yöntem, birçok firma tarafından sıklıkla kullanılır.
İnovasyon ve girişimcilik ile ilgili diğer yazılarımıza Multinet Up Blog sayfasından ulaşabilirsiniz.
Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi giriniz
Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
İlgili Yazılar
Franchising Nedir?
Tüzel Kişi Nedir? Tüzel Kişi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Personelin İşletmeye Maliyeti Nasıl Hesaplanır?
Komandit Şirket Nedir, Nasıl Kurulur?
Ticari faaliyet göstermek isteyenler, öncelikle şirket türleri arasında seçim yapmalıdır. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’na göre 5 ayrı şirket çeşidi bulunur.
Kendi İşini Kurmak İsteyenler İçin 10 Kârlı İş Fikri
Girişimcilik, şüphesiz son dönemlerde sıkça bahsedilen konuların başında gelir.
ROAS Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Return on advertising spend (ROAS) ya da Türkçesi ile reklam harcamasının getirisi, reklam üzerinden elde edilen getiriyi hesaplayıp reklamların optimize edilmesi için kullanılır.
SWOT Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?
SWOT analizi, işletmelerin içsel ve dışsal faktörleri göz önünde bulundurarak stratejik planlamalar yapmalarına olanak tanıyan, oldukça kapsamlı ve etkili bir yöntemdir.
Kitle iletişimi, geniş kitlelere bilgi, fikir ve mesajların etkili bir şekilde iletilmesini sağlayan stratejik bir süreçtir. Bu süreçte kullanılan kitle iletişiminin özellikleri, mesajların hızla yayılmasını, geniş kitlelere ulaşmasını ve hedeflenen etkileşimin sağlanmasını mümkün kılar.
İnovasyon Nedir, Çeşitleri Nelerdir?
İnovasyon veya bir diğer ismiyle yenileşim; bir ürün, hizmet, süreç veya iş modeline yenilikçi çözümler getirerek mevcut durumu iyileştirme ve geliştirme sürecidir.
ROI Nedir, Nasıl Hesaplanır?
Her başarılı yatırım şirketinizin büyümesine ve rekabet edebilme gücünün artmasına yardımcı olur. Yatırımların başarısının ölçülmesi noktasında da "ROI Nedir?" sorusu ile karşılaşılır.
Zararlı Yazılım (Malware) Nedir?
Zararlı yazılımlar veya diğer bir adıyla malware, bilgisayar sistemlerine zarar verme amacıyla tasarlanan yazılımlardır. Halk arasında sıkça virüs olarak bilinse de aslında virüs, bu zararlı yazılım türlerinin sadece bir tanesidir.
Instagram Reklam Formatları ve Görsel Boyutları
Sosyal medya uygulamaları arasında en popüler platformlardan biri olan Instagram’da reklam verebilmek için görsel veya video kullanmanız gerekir. Türlerine göre reklam boyutları ve bilmeniz gerekenleri sizin için listeledik.
2024 Sosyal Medya Görsel Boyutları Nelerdir?
Instagram post boyutu, Facebook kapak fotoğrafı ölçüleri veya X (eski adıyla Twitter) profil resmi boyutları gibi detaylar, paylaşımların etkisini artırmada büyük rol oynar.