notification-announcements

Duyurular

 

KOSGEB Hibesi Başvuru Şartları

KOSGEB Hibe Başvurusu Nasıl Yapılır?

Multinet Up
Multinet Up
İnovasyon & Girişimcilik 5 Dakikalık Okuma Süresi

KOSGEB destekleri, hâlihazırda işletme sahibi olan ya da ilk defa iş kuracak girişimciler için sermaye ve istihdam sağlar. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, girişimcilere geri ödemesiz hibe ve faizsiz kredi gibi olanaklar sunar. Kuruluş tarafından desteklenen sektörlerde iş kurmak isteyenler hem girişimcilik eğitimlerinden faydalanarak sertifika sahibi olabilir hem de istihdama katkı sağlayabilir. 

KOSGEB Hibe Desteği Nedir?

KOSGEB, girişimcilere hibe ve kredi imkânları sunar. Bu noktada bu iki destek türünün arasındaki farklara değinmek faydalı olacaktır. Kredi, belirlenen şartlara uygun şekilde geri ödenir. Hibe ise ön koşullar sağlandığı takdirde geri ödemesiz bir destektir. KOSGEB hibe programları arasında belirli miktarlarda geri ödeme gerektiren ve tamamen geri ödemesiz olan destek seçenekleri mevcuttur. 

Yeni bir iş kurmak isteyenler KOSGEB hibe başvurusu için girişimcilik programlarına katılabilir. Benzer şekilde mevcut bir işletmeye sahip olan bireyler de tesis ya da teknoloji yatırımları için KOSGEB hibe kredi programlarından yararlanabilir. KOSGEB, özellikle kadın girişimcilere destek ve teşvik sağlayan çeşitli uygulamaya sahiptir.  

Geri Ödemesiz KOSGEB Desteği Almak İçin Ne Yapılmalı?

KOSGEB girişimci destekleri için sağlanan ödeneklerde rakamlar işletmelerin boyutuna göre belirlenir. Girişimcilik desteği kapsamında sunulan hibe desteğinden yararlanmak isteyen her birey KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitimine dâhil olmalıdır. Geri ödemesiz destek imkânından yararlanmak için öncelikle başvuru işlemlerinin tamamlanması gerekir. KOSGEB ile hibe almak isteyen işletmeler şu adımları takip edebilir: 

  • KOSGEB’e Kayıt: e-Hizmetler menüsünden başvuru butonuna tıklayarak işletmenizin kaydınızı yapabilirsiniz.
  • KOBİ Beyannamesi: İşletmenizin KOBİ (Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler) vasfı taşıyıp taşımadığının tespit edilebilmesi için beyannameyi doldurmanız gerekir.  
  • Beyanname Kontrol Süreci: İbraz edilen belgenin mevzuata uygunluğu uzmanlar tarafından kontrol edilir. 
  • Desteklere Başvuru: Son olarak planladığınız desteklere KOSGEB uzmanları ile görüştükten sonra başvurabilirsiniz. 

2018 yılından itibaren KOBİ bilgi beyannamesi doldurma ve onay işlemleri elektronik ortamda gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla beyanname ve diğer dokümanların çıktısını alarak ilgili müdürlüklere ibraz etme gerekliliği ortadan kalkmıştır. Bir önceki mali yıla ait verilere Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) veri tabanından otomatik olarak ulaşılır. 

Hangi İşler KOSGEB Desteğinden Yararlanabilir?

KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun kapsamında imalat ve sanayi işletmelerinin ekonomik gelişimine katkı sağlamak ve bu alanlarda istihdam yaratmak için kurulan bir kamu kuruluşudur. Kurum, 1990-2009 yılları arasında imalat ve sanayi alanında faaliyet gösteren KOBİ’lere yönelik pek çok başarılı projeye imza atmıştır. 18 Eylül 2009 tarih ve 27353 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2009/15431 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile imalat ve sanayi dışında kalan pek çok sektör KOSGEB desteğine tabi tutulmuştur. KOSGEB’in hibe verdiği sektörler şunlardır: 

  • Madencilik ve Taş Ocakçılığı
  • İmalat
  • Elektrik, Gaz, Buhar ve İklimlendirme Üretimi ve Dağıtımı
  • Kanalizasyon, Atık Yönetimi ve  İyileştirme Faaliyetleri
  • İnşaat
  • Toptan ve Perakende Ticaret
  • Ulaştırma ve Depolama
  • Konaklama ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri
  • Bilgi ve İletişim
  • Finans ve Sigorta Faaliyetleri
  • Mesleki, Bilimsel ve Teknik Faaliyetler
  • İdari ve Destek Hizmet Faaliyetleri
  • Eğitim
  • Kültür, Sanat, Eğlence, Dinlence ve Spor

Bu sektörlerde hizmet veren işletmeler, KOSGEB hibe başvurusu yapabilir. Dilerseniz KOSGEB tarafından desteklenen sektörler ve iş kolları ile ilgili detaylı bilgi edinebilirsiniz. Bu sayede işletmenizin kapsam dâhilinde olup olmadığını tespit etmeniz mümkün olur.

KOSGEB Hibe Şartları Nelerdir?

KOSGEB hibe şartları arasında genellikle yaş sınırı bulunmamaktadır. Gençlere yönelik olarak düzenlenen bazı programlar istisna teşkil edebilir. Desteklerden yararlanmak isteyen adayların karşılaması gereken KOSGEB hibe başvuru şartları şunlardır: 

  • Programa katılmak için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekir. Üst yaş sınırı bulunmaz. 
  • Adayların KOSGEB hibe başvurusu yapabilmesi için kurum tarafından düzenlenen uygulamalı girişimcilik eğitimlerine katılarak kursu başarıyla tamamlaması beklenir
  • Eğer hâlihazırda mevcut olan bir şirket için destek talep edilecekse işletmenin KOBİ statüsüne sahip olması gerekir. Ayrıca işletmenin KOSGEB veri tabanına kaydı yapılmalıdır.  

Söz konusu destek programlarından yalnızca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları yararlanabilir. Programlar; İşletme Geliştirme, Büyüme ve Uluslararasılaşma Destekleri, AR-GE Teknolojik Üretim ve Yerlileştirme Destekleri gibi eğitimler içerir. KOSGEB hibe başvurusu yapabilmek için başka bir şirkette ortaklığınızın bulunmaması gerekir. Ayrıca işletmenizin son bir yılda açılışı veya kapanışı verilmiş olmamalıdır. 

KOSGEB Hibe Başvuru Süreci Nasıl İşler?

KOSGEB hibe başvuruları, online olarak gerçekleştirilebilir. Başvuru işlemini e-Devlet üzerinden tamamlayabilirsiniz. İşletmenizin kayıt bilgilerini eksiksiz olarak sisteme girdikten sonra KOSGEB’in web sitesinde yer alan destek talep formunu doldurmanız yeterlidir. Veri tabanı kayıt işleminizin zaman aşımına uğramaması için bilgilerinizi en fazla 15 dakika içinde sisteme eklemelisiniz.  

KOSGEB hibe desteğinden yararlanmak isteyenler, geleneksel girişimci destek programlarına katılmalıdır. Online eğitimleri başarıyla tamamlayan adaylar, sertifika almaya hak kazanır. Bu süreçte şirketin kuruluş işlemleri yapılırken aynı zamanda iş planını hazırlamak faydalı olacaktır. 

Girişimcilerin BAĞKUR primlerini kendi işletmeleri üzerinden yatırması gerekir. Katılımcıların aynı anda hem KOSGEB hibe desteklerinden hem de başka bir şirkette çalışması mümkün değildir. Girişimciler, yaptıkları harcamaları dokümanlarla belgeleyerek hak ettikleri hibenin hesaplarına yatırılmasını talep edebilir.  

2023 KOSGEB Destekleri Ne Kadar?

KOSGEB tarafından girişimcilere verilen hibe destekleri, işletmelerin faaliyet alanlarına ve ölçeklerine bağlı olarak farklılık gösterebilir. 2023 yılında söz konusu programlar kapsamında girişimcilere ve işletmelere 5 bin ila 375 bin TL tutarında faizsiz krediler verilmiştir. 2023 yılında verilen KOSGEB destekleri şu şekildedir:

  • Geleneksel Girişimci Programı ile 65 bin TL’ye varan hibe desteği
  • İleri Girişimi Programı ile 375 bin TL’ye varan ödenek
  • Sermaye şirketlerine 10 bin TL, gerçek kişi statüsünde başvuranlara ise 5 bin TL destek
  • Mentorluk, danışmanlık ve işletme koçluğu gibi alanlarda 10 bin TL’ye varan hibe ödeneği 
  • Düşük ve orta teknoloji seviyesinde faaliyet gösteren işletmelere 100 bin TL
  • Orta teknoloji seviyesinde şirketlere 200 bin TL 
  • Yüksek teknoloji seviyesindeki işletmelere 300 bin TL’ye varan destek

İleri girişimcilik programlarına başvurmak için öncelikle geleneksel girişimcilik eğitimine tabi olmak gerekir. Söz konusu eğitim, işletmenin kuruluş tarihinden önce tamamlanmış olmalıdır. 2023 yılında ödenen hibe miktarlarının ilerleyen dönemlerde güncellenecektir. 

Multinet Up Hizmetleri ile İşletmenizin Maliyetlerinde Benzersiz Avantajları Keşfedin!

Multinet Up, sunduğu birbirinden avantajlı kurumsal çözümler ile işletmelerin finansal ve operasyonel harcamalarında büyük kolaylıklar sağlar. Şirketinizin çalışanları Multinet yemek kartı ile market ve restoran harcamalarını gerçekleştirebilir. Üstelik tek tek fiş toplamaya gerek kalmayacağından finansal süreçleri kolayca yönetmek de mümkün olur. 

Multinet Up Blog’da yer alan içeriğin yalnızca bilgi verme amaçlı olduğunu, hukuki görüş ve tavsiye içermediğini, bilgilerin Multinet Up Blog’un hazırlanma tarihindeki mevzuata dayalı olduğunu ve zamanla mevzuat değişiklikleri ile ilgili kurumların görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabileceğini bildiririz.

Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnovasyon
İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
kurumsal seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
lojistik ve filo yönetimi
İlgili Yazılar
Marka Tescili Nedir?
Marka Tescilini Nedir, Nasıl Yapılır?
POS Cihazı Nasıl Alınır?
POS Cihazı Nasıl Alınır?
İleti Yönetim Sistemi Nedir?
İleti Yönetim Sistemi (İYS) Nedir, Ne İşe Yarar?
Marka Tescili Nedir?

Marka Tescilini Nedir, Nasıl Yapılır?

Marka tescili, bir markanın yasal olarak korunmasını sağlayan ve işletmelere önemli avantajlar sunan bir süreçtir. Bir markanın tescili, isim, logo, sembol veya slogan gibi ayırt edici işaretlerin yalnızca tescil sahibi tarafından kullanılmasını garanti eder.

2020 yılının en iyi muhasebe programları

2024 Yılının En İyi Muhasebe Programları

İş yükü çok fazla olan ve doğası gereği çok dikkatli olunması gereken muhasebe konusunda, firmalar ve çalışanlar en doğru çözümü arıyorlar. Bu noktada teknoloji devreye giriyor ve muhasebe alanında çeşitli çözümler sunuyor.

İhbar Tazminatı Nedir, Nasıl Hesaplanır?

İhbar Tazminatı Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Çalışma hayatı içerisinde her daim bir çalışan sirkülasyonu mevcuttur. Özellikle çok çalışanı olan işletmelerde performans, yenilik, büyüme, küçülme gibi birçok sebeple çalışanlar iş yerlerinden ayrılabilir ya da işten çıkarmalar söz konusu olabilir.