Çalışanların çalışma hayatının nasıl olması gerektiğini belirleyen ve bunun düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlayan, işçi ve işveren ilişkisinin nizamını sağlayan 4857 sayılı İş Kanunu’dur. Bu kanun genel olarak işçi lehine olan bir kanun olduğu kadar işverene de bazı imkanlar sağlamaktadır
4857 Sayılı iş kanunun 4. Bölümündeki "işin düzenlemesinin" 68. Maddesin ara dinlenme süreleri düzenlenmiştirPersonellerin çalışma ve mola sürelerinin minimum ne kadar süre olması gerektiği ile ilgili bilgiler bu kanunda yer almaktadır. Ayrıca İş Kanunu çalışma saatleri konusunda da oldukça nettir.
Çalışanların iş yerinde geçirdiği mesai süresi içerisinde yeme içme veya temel kişisel ihtiyaçlarını yerine getirmesi amacıyla tanımlanan süre ara dinlenme (Mola) olarak adlandırılmaktadır. Ara dinlenme süreleri İş Kanunu’nda açıkça belirlenmiştir.
Çalışanlar ara dinlenme yani molalarını arzu ettikleri gibi geçirebilir. Temel ihtiyaçların giderilmesi, yemek, çay veya kahve molası olarak değerlendirilmesi, kişisel işlerinin yerine getirilmesi ya da sadece dinlenme olarak kullanılabilmesi mümkündür.
Günlük çalışma süresinin ortalama bir zamanında o yerin gelenekleri ve işin gereğine göre ayarlanmak suretiyle işçilere;
ara dinlenme süresi verilir.
Bu dinlenme süreleri taban sınır olup aralıksız yani kesintisiz süreli olarak verilir. Ancak bu süreler, iklim, mevsim, o yerdeki gelenekler ve işin niteliği göz önünde tutularak sözleşmeler ile aralıklı olarak da kullandırılabilir. Dinlenmeler, bir iş yerinde işçilere aynı saatlerde veya farklı saatlerde kullandırılabilir. Mola saatleri çalışma süresinden sayılmaz.
İş kanunu çalışma saatleri ve molalar ile ilgili kurallar, gece ve gündüz olmak üzere ayrı ayrı ele alınmaktadır. Çalışanların genel olarak çalışma süresi, haftada en çok 45 (kırk beş) saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, iş yerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır.
Gece çalışma saati: Çalışma hayatında "gece" en geç saat 20.00'de başlayarak en erken saat 06.00'ya kadar geçen ve her koşulda en fazla 11 (on bir) saat süren dönemdir. Bazı işlerin niteliğine ve gereğine göre çalışma saatlerine ilişkin "gece" başlangıcının daha geriye alınması veya yaz ve kış saatleri uygulamasının ayarlanması yapılabilir. İş Kanunu’na göre işçilerin gece çalışmaları yedi buçuk saati geçemez. Ancak, turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde işçinin yazılı onayının alınması şartıyla yedi buçuk saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilir.
Gece ve gündüz işletilen ve nöbetleşme usulü yani vardiya sistemi kullanılan işlerde, bir çalışma haftası gece çalıştırılan işçilerin, ondan sonra gelen ikinci çalışma haftası gündüz çalıştırılmaları suretiyle vardiyaya tabii olur. Gece ve gündüz vardiyalarında iki haftalık nöbetleşme esası da uygulanabilir. Vardiyası değiştirilecek işçi, kesintisiz en az on bir saat dinlendirilmeden diğer vardiyada çalıştırılamaz.
Çalışanların ara dinlenmelerini ve yemek molalarını kullanırken yemek, çay, kahve gibi ihtiyaçlarında rahatlıkla harcayabilmesi amacıyla şirketleri tarafından temin edilip kendilerine verilen yemek kartlarını kullanmaları oldukça yaygındır. Multinet Up, yıllardır kurumsal firmaların personel yemek masraflarında kullanmak üzere son teknolojiyle geliştirmiş olduğu MultiNet Yemek Kartı ile bu soruna kurumsal çözüm oluyor. MultiNet Yemek Kartı’na sahip çalışanlar bakiyelerini Türkiye genelindeki anlaşmalı noktalarda harcayabiliyor ve kafe, restoran ve büfelerden alışveriş yapabiliyor. Üstelik MultiNet, firmalara %100 vergi avantajı fırsatı sunarak personel giderlerinden tasarruf etmelerine yardımcı oluyor. Çalışanlar bakiyelerini özgürce harcamanın keyfini çıkarırken motivasyonları yükseliyor, iş verenlerin ise operasyonları hafifliyor.