Part time çalışma, son yıllarda hem işverenler hem de çalışanlar tarafından tercih ediliyor. 2003'te 4857 sayılı İş Kanunu ile bu sistem kayıt altına alındı. Ayrıca, belirli düzenlemelere tabi tutuldu.
Part time maaş hesaplama işlemi ile ilgili noktalar şöyle sıralanır:
Part time maaş hesaplama işlemi ise "Part Time Maaş = Saatlik Ücret x Çalışma Saati" şeklindedir. Gün şeklinde hesaplama yapılacaksa günlük ücret ve çalışma gününün çarpılması yeterlidir.
16 günlük çalışma süresine göre 2025 part time asgari ücret 11.789,16 TL'dir. Hesaplama ise şöyledir:
Saatlik ücret arttıkça çalışanların maaşları da artış gösterir. Ayrıca 16 günden fazla çalışılan aylarda da minimum ücret artış gösterir.
Aylık çalışma süresinin bir kısmında işbaşı yapılmasına part time çalışma adı verilir. Ülkelerin yasal düzenlemelerine göre part time çalışma süreleri ise değişiklik gösterir. Türkiye'de çalışma hayatını düzenleyen İş Kanunu'na göre part time çalışma süresi, tam zamanlı çalışma sözleşmesi ile yapılan emsal çalışma süresinin üçte ikisi oranındadır. Yani tam zamanlı çalışanlara göre part time çalışanlar yaklaşık %33 daha az çalışır.
Tam zamanlı çalışma süresi, İş Kanunu'na göre haftada 45 saatle sınırlıdır. 6 gün çalışanlar için 1 gün haftalık izin verilmesi zorunludur.
Part time yani yarı zamanlı çalışanlar için ise azami çalışma süresi yine İş Kanunu ile belirlenmiştir ve tam zamanlı çalışanların 2/3'ü kadardır.
45 saat çalışılan iş yerlerinde part time haftalık çalışma süresi 30 saattir. 40 saat çalışılan iş yerlerinde ise bu süre 26,5 saattir. Yani ortalama 45 saat çalışılan bir işletme için aylık part time çalışma süresi 120 saat yani 16 gündür. Bazı aylarda çalışma süresi artıp azalabildiği için bu süre değişiklik gösterebilir.
Yarı zamanlı çalışma ile ilgili bilinmesi gereken diğer bir husus ise günlük çalışma süresidir. Yarı zamanlı çalışan bir kişi, günde 11 saatten fazla çalışamaz.
Part time yani yarı zamanlı çalışanların sigorta primi ile tam zamanlı çalışanların sigorta primi hesaplaması farklılık göstermektedir. Tam zamanlı çalışanların sigorta primi hesaplamasında aylık çalışılan gün sayısı baz alınırken, kısmı zamanlı çalışanların sigorta primi hesaplamasında aylık toplam çalışma saati baz alınıyor.
Part time çalışmada, bir aylık süreçte 7,5 saatlik çalışma için 1 güne tekabül eder. Her 7.5 çalışma saati 1 gün sigorta primine eşittir. Örnek verecek olursak ayda 120 saat çalışan bir personelin sigorta primini hesaplamak için 120 saati 7.5 ile bölmemiz gerekir. Bu işlemi gerçekleştirdiğimizde sonuç 16 çıkmaktadır. Yani ay sonunda 120 saat çalışan personele 16 gün üzerinden sigorta prim bildirimi yapılır.
Part time çalışma şartları, tam zamanlı çalışan personele uygulanan şartlardan farklı olamaz. Yine İş Kanunu yönetmeliğine göre iki farklı çalışma sistemine tabi personeller için aynı şartların sağlanması gerekmektedir.
Part time çalışan personel; prim, gıda, iletişim ve yol masrafı gibi ödemelerden yararlanabilir. Haftalık izinler, iş yerinin çalışma süresine göre değişiklik gösterir. Tam zamanlı çalışanlara verilen haftalık izin, part time çalışanların çalışma süresine göre oranlanır ve part time çalışanların haftalık izinleri hesaplanır. Ayrıca çalışanlar, farklı işletmelerde part time işler bulabilir ve buralarda da sigortalı olarak çalışabilir.
Türkiye'de birçok işveren tarafından kullanılan yan haklar şöyle sıralanır;
Tam zamanlı çalışanlarınız için yukarıda yer alan yan haklardan birini veya birkaçını tercih ediyorsanız, yarı zamanlı çalışanlarınıza da aynı hakları tanımalısınız.
MultiNet ile tüm çalışanlarınız için restoran, market ve kafelerde geçerli yemek kartı sunabilir, her yıl binlerce TL tasarruf edebilirsiniz.
Daha önce de belirttiğimiz gibi part time çalışma şartları, tam zamanlı çalışan personele uygulanan şartlardan farklı olamaz. Bu durum kıdem tazminatı için de geçerlidir. İşçi çalışmaya başladığı tarihten kıdem tazminatı hak ediş süresi dolana kadar geçen süre baz alınarak kıdem tazminatı hesabı yapılır. Özet olarak kıdem tazminatı sigorta giriş ve çıkış tarihleri ile part time çalışma karşılığı alınan ücrete göre hesaplanır.
Kıdem tazminatı alabilmek için en son çalışılan iş yerinde en az bir yıl çalışılması gerekir. Bunu haricinde kendi istek ve kusuru dışında işten çıkartılma şartı vardır. Yani istifa ederek kıdem tazminatı alınamaz.
Sosyal güvenlik bildirgesine göre kısmı zamanlı çalışanlara SGK bildirgesi yapılması zorunludur. Part time çalışan personel sigortalı olarak çalışmak istemese bile iş veren tarafından SGK bildirgesi yapılması gerekir.
Part time çalışanların Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildiri yapabilmesi için il olarak iş veren ve personel arasında iş sözleşmesi imzalanır. Part time çalışan, tam zamanlı çalışana göre eksik gün çalıştığı için bildiri yapılırken nedenini “06 Kısmi İstihdam” olarak belirtilmesi zorunludur. Ayrıca iş verenler tarafından part time çalışan personelleri için hazırlanan iş sözleşmeleri aynı zamanda eksik gün gerekçesi olduğu için saklanmak zorundadır ve istenildiğinde de SGK'ya verilmelidir. Düzenli olarak eksik gün bildirimi, ücretsiz izin belgesi gibi evrakların gönderilmesi gerekli değildir.
Multinet Up Blog’da yer alan içeriğin yalnızca bilgi verme amaçlı olduğunu, hukuki görüş ve tavsiye içermediğini, bilgilerin Multinet Up Blog’un hazırlanma tarihindeki mevzuata dayalı olduğunu ve zamanla mevzuat değişiklikleri ile ilgili kurumların görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabileceğini bildiririz.