Part Time Maaş Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Multinet Up Editör

Yazar:

Multinet Up

Editör

28.12.2023
5 Dakika Okuma Süresi

Yarı zamanlı çalışma olarak da bilinen Part time, son yıllarda Türkiye ve Avrupa ülkelerinde oldukça yaygın olarak kullanılmaya başlandı. 

İşletmelerin iş gücü talebi ve işsizlik sorunu gibi toplumu ilgilendiren konulara Part time çalışma sisteminin büyük ölçüde faydası gözlemlenmiştir. Bu doğrultuda 2003 yılında 4857 sayılı İş Kanunu ile yasal olarak Yarı Zamanlı çalışma sistemi yasal olarak kayıt altına alınarak belirli düzenlemelere tabi tutulmuştur.

Part time çalışma süresi tam zamanlı çalışanlara göre daha az olduğu için genellikle öğrenciler, emekliler ve ev hanımları tarafından tercih ediliyor. 

Part Time Çalışma Nedir?

Part Time çalışma, İş Kanunu maddelerine göre kısmi süreli çalışma, tam zamanlı çalışma süresinin 2/3 oranında mesai yapan personelin çalışma sistemine verilen addır. Part time çalışma sistemini tam olarak anlayabilmek için öncelikle tam zamanlı çalışma modelini öğrenmemiz gerekir. 

Tam zamanlı çalışma süresi haftalık 45 saat ile sınırlıdır ve 6 gün çalışmış olan personele 1 gün haftalık izin verilmesi zorunludur. Bunun üzerine part time çalışma sistemini hesaplayacak olursak 6 gün içinde 30 saat çalışma süresi sınırı vardır. 

Part Time Çalışma Şartları?

Part time çalışma şartları, tam zamanlı çalışan personele uygulanan şartlardan farklı olamaz. Yine İş Kanunu yönetmeliğine göre iki farklı çalışma sistemine tabi personeller için aynı şartların sağlanması gerekmektedir. 

Part time çalışan personel, prim, gıda, iletişim, yol masrafı gibi ödemelerden yararlanabilir. Haftalık izinleri haftada maksimum 30 saat çalışma süresi üzerinden hesaplanır. Ayrıca farklı işletmelerde part time çalışmaya sigortalı olarak devam edebilir. 

Part Time Çalışma Saati Ne Kadar? 

Part time çalışma saatinin sınırı vardır ve bu sınırın altında belirli bir süre yoktur. Yasal olarak part time çalışan olmanız için bir işletmede haftada 30 saat günde ise 11 saatten fazla çalışmamanız gerekir. Çalışmanın geçtiği aydaki çalışma gününe göre hesaplanacak üst sınırı geçmemek üzere haftalık 30 saat çalışma yapılabilir. Hatta işyerinde haftalık çalışma süresi 45 saatin altında ise bu çalışma süresi dikkate alınarak hesap yapılır. 

Part Time Çalışanların Sigorta Primi Nasıl Hesaplanır?

Part time yani yarı zamanlı çalışanların sigorta primi ile tam zamanlı çalışanların sigorta primi hesaplaması farklılık göstermektedir. Tam zamanlı çalışanların sigorta primi hesaplamasında aylık çalışılan gün sayısı baz alınırken, kısmı zamanlı çalışanların sigorta primi hesaplamasında aylık toplam çalışma saati baz alınıyor. 

Part time çalışmada, bir aylık süreçte 7,5 saatlik çalışma için 1 güne tekabül eder. Her 7.5 çalışma saati 1 gün sigorta primine eşittir. Örnek verecek olursak ayda 120 saat çalışan bir personelin sigorta primini hesaplamak için 120 saati 7.5 ile bölmemiz gerekir. Bu işlemi gerçekleştirdiğimizde sonuç 16 çıkmaktadır. Yani ay sonunda 120 saat çalışan personele 16 gün üzerinden sigorta prim bildirimi yapılır.

Part Time Çalışma Maaşı Nasıl Hesaplanır?

Part time çalışma maaşı, tam zamanlı çalışan personelin saatlik ücreti ile aynı olmak zorundadır. Genellikle Part time çalışma ücreti asgari ücret baz alınarak hesaplandığı için bu örnek üzerinden size aktarmaya çalışacağız. 

1 Ocak 2024 tarihinden itibaren asgari ücret 17.002,12 Türk Lirasıdır. Yine part time aylık çalışma süresini 120 saat olarak kabul ederek hesaplamamıza başlayacağız.

  • Yarı zamanlı çalışmada her 7.5 saatlik mesai 1 güne tekabül eder. Bu sebeple personel her 7.5 saatlik çalışmaya 17.002,15 TL / 30 = 566,74 TL ödeme alır. Saatlik ücret ise 75.56 TL'dir.
  • 120 saat 16 part time çalışma gününe eşit olduğu için yarı zamanlı çalışanın alacağı asgari ücret 566,74 TL x16= 9.067,80 TL’dir. 

Kısacası 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren part time çalışma maaşı 9.067,80 TL'dir. 

Part Time Çalışanlara Yemek Kartı Verilir mi?

Tam zamanlı veya yarı zamanlı çalışanlarınıza MultiNet yemek kartı verebilir, Multinet Up avantajlarından yararlanabilirsiniz. MultiNet yemek kartı başvurusu yapmak için hemen aşağıda yer alan formu doldurabilirsiniz.

35.000'i aşkın noktada geçerli MultiNet yemek kartının sunduğu operasyonel kolaylıkları öğrenmek ve 73.000 TL'yi aşan vergi avantajından faydalanmak için bilgilerinizi bırakın, sizi arayalım.

Part-Time Çalışanlar İçin Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır? 

Daha önce de belirttiğimiz gibi part time çalışma şartları, tam zamanlı çalışan personele uygulanan şartlardan farklı olamaz. Bu durum kıdem tazminatı için de geçerlidir. İşçi çalışmaya başladığı tarihten kıdem tazminatı hak ediş süresi dolana kadar geçen süre baz alınarak kıdem tazminatı hesabı yapılır. Özet olarak kıdem tazminatı hesaplaması sigorta giriş ve çıkış tarihleri esas alınır. 

Kıdem tazminatı alabilmek için en son çalışılan iş yerinde en az bir yıl çalışılması gerekir. Bunu haricinde kendi istek ve kusuru dışında işten çıkartılma şartı vardır. Yani istifa ederek kıdem tazminatı alınamaz. 

Part Time Çalışanların Aylık SGK Bildirgesi Nasıl Yapılır?

Sosyal güvenlik bildirgesine göre kısmı zamanlı çalışanlara SGK bildirgesi yapılması zorunludur. Part time çalışan personel sigortalı olarak çalışmak istemese bile iş veren tarafından SGK bildirgesi yapılması gerekir. 

Part time çalışanların Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildiri yapabilmesi için il olarak iş veren ve personel arasında iş sözleşmesi imzalanır. Part time çalışan, tam zamanlı çalışana göre eksik gün çalıştığı için bildiri yapılırken nedenini “06 Kısmi İstihdam” olarak belirtilmesi zorunludur. Ayrıca iş verenler tarafından part time çalışan personelleri için  hazırlanan iş sözleşmeleri aynı zamanda eksik gün gerekçesi olduğu için saklanmak zorundadır ve istenildiğinde de SGK'ya verilmelidir. Düzenli olarak eksik gün bildirimi, ücretsiz izin belgesi gibi evrakların gönderilmesi gerekli değildir. 

Part Time Çalışanların Yan Hakları Nelerdir?

Tam zamanlı çalışanlarınız için verdiğiniz yemek ücreti gibi yan hakları, yarı zamanlı çalışanlarınız için vermek durumundasınız. 2024 yemek ücreti istisna bedeli ise 187,00 TL’dir (170 TL + %10 KDV). Bu tutarın 105,75 TL’ye kadar olan kısmı SGK ve işsizlik sigortası paylarından muaftır. Ayrıca 187,00 TL’ye kadar gelir ve damga vergisinden de muaftır. Kısacası MultiNet yemek kartı ile %100’e varan vergi avantajından faydalanabilirsiniz. Bunun dışında çalışanlarınız için MultiGift hediye kartı gibi yardımlarda da bulunabilirsiniz. Böylece part time çalışanlarınızın hem bağlılıklarını hem de verimliliklerini artırabilirsiniz.

Multinet Up Blog’da yer alan içeriğin yalnızca bilgi verme amaçlı olduğunu, hukuki görüş ve tavsiye içermediğini, bilgilerin Multinet Up Blog’un hazırlanma tarihindeki mevzuata dayalı olduğunu ve zamanla mevzuat değişiklikleri ile ilgili kurumların görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabileceğini bildiririz.

Submitted bykurucayon28.12.2023

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi girin

Yukarı Çık