notification-announcements

Duyurular

 

Part Time Maaş Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Multinet Up
Multinet Up
İnsan Kaynakları 5 Dakikalık Okuma Süresi
Part Time Maaş Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Part time çalışma, son yıllarda hem işverenler hem de çalışanlar tarafından tercih ediliyor. 2003'te 4857 sayılı İş Kanunu ile bu sistem kayıt altına alındı. Ayrıca, belirli düzenlemelere tabi tutuldu.

Part Time Çalışma Maaşı Nasıl Hesaplanır?

Part time maaş hesaplama işlemi ile ilgili noktalar şöyle sıralanır:

  • Part time çalışmada her 7.5 saatlik mesai 1 çalışma günü kabul edilir.
  • Saatlik ücret işveren tarafından belirlenir fakat net asgari ücretin saatlik tutarından düşük olmaz.
  • Haftalık 40 saat çalışılan bir iş yerinde part time çalışma süresi 26,5 saat; 45 saat çalışılan bir iş yerinde ise part time çalışma süresi 30 saattir. 
  • Part-Time çalışma süresi 20 gün ile sınırlıdır.

Part time maaş hesaplama işlemi ise "Part Time Maaş = Saatlik Ücret x Çalışma Saati" şeklindedir. Gün şeklinde hesaplama yapılacaksa günlük ücret ve çalışma gününün çarpılması yeterlidir.

2025 Part Time Maaş Ne Kadar?

16 günlük çalışma süresine göre 2025 part time asgari ücret 11.789,16 TL'dir. Hesaplama ise şöyledir:

  • 2025 yılı için net asgari ücret tutarı 22.104,67 TL'dir.
  • Her 7.5 saatlik çalışmaya 22.104,67 TL / 30 = 736,82 TL ödeme yapılır.
  • Part time çalışan üst sınır olan 120 saat yani 16 gün çalışmışsa 736,82 TL x16= 11.789,16 TL

Saatlik ücret arttıkça çalışanların maaşları da artış gösterir. Ayrıca 16 günden fazla çalışılan aylarda da minimum ücret artış gösterir.

Part Time Çalışma Nedir?

Aylık çalışma süresinin bir kısmında işbaşı yapılmasına part time çalışma adı verilir. Ülkelerin yasal düzenlemelerine göre part time çalışma süreleri ise değişiklik gösterir. Türkiye'de çalışma hayatını düzenleyen İş Kanunu'na göre part time çalışma süresi, tam zamanlı çalışma sözleşmesi ile yapılan emsal çalışma süresinin üçte ikisi oranındadır. Yani tam zamanlı çalışanlara göre part time çalışanlar yaklaşık %33 daha az çalışır.

Part Time Çalışma Saatleri

Part Time Çalışma Saatleri

Tam zamanlı çalışma süresi, İş Kanunu'na göre haftada 45 saatle sınırlıdır. 6 gün çalışanlar için 1 gün haftalık izin verilmesi zorunludur.

Part time yani yarı zamanlı çalışanlar için ise azami çalışma süresi yine İş Kanunu ile belirlenmiştir ve tam zamanlı çalışanların 2/3'ü kadardır. 

45 saat çalışılan iş yerlerinde part time haftalık çalışma süresi 30 saattir. 40 saat çalışılan iş yerlerinde ise bu süre 26,5 saattir. Yani ortalama 45 saat çalışılan bir işletme için aylık part time çalışma süresi 120 saat yani 16 gündür. Bazı aylarda çalışma süresi artıp azalabildiği için bu süre değişiklik gösterebilir.

Yarı zamanlı çalışma ile ilgili bilinmesi gereken diğer bir husus ise günlük çalışma süresidir. Yarı zamanlı çalışan bir kişi, günde 11 saatten fazla çalışamaz.

Part Time Çalışanların Sigorta Primi Nasıl Hesaplanır?

Part time yani yarı zamanlı çalışanların sigorta primi ile tam zamanlı çalışanların sigorta primi hesaplaması farklılık göstermektedir. Tam zamanlı çalışanların sigorta primi hesaplamasında aylık çalışılan gün sayısı baz alınırken, kısmı zamanlı çalışanların sigorta primi hesaplamasında aylık toplam çalışma saati baz alınıyor. 

Part time çalışmada, bir aylık süreçte 7,5 saatlik çalışma için 1 güne tekabül eder. Her 7.5 çalışma saati 1 gün sigorta primine eşittir. Örnek verecek olursak ayda 120 saat çalışan bir personelin sigorta primini hesaplamak için 120 saati 7.5 ile bölmemiz gerekir. Bu işlemi gerçekleştirdiğimizde sonuç 16 çıkmaktadır. Yani ay sonunda 120 saat çalışan personele 16 gün üzerinden sigorta prim bildirimi yapılır.

Part Time Çalışma Şartları Nelerdir?

Part time çalışma şartları, tam zamanlı çalışan personele uygulanan şartlardan farklı olamaz. Yine İş Kanunu yönetmeliğine göre iki farklı çalışma sistemine tabi personeller için aynı şartların sağlanması gerekmektedir. 

Part time çalışan personel; prim, gıda, iletişim ve yol masrafı gibi ödemelerden yararlanabilir. Haftalık izinler, iş yerinin çalışma süresine göre değişiklik gösterir. Tam zamanlı çalışanlara verilen haftalık izin, part time çalışanların çalışma süresine göre oranlanır ve part time çalışanların haftalık izinleri hesaplanır. Ayrıca çalışanlar, farklı işletmelerde part time işler bulabilir ve buralarda da sigortalı olarak çalışabilir.

Part Time Çalışanların Yan Hakları Nelerdir?

Türkiye'de birçok işveren tarafından kullanılan yan haklar şöyle sıralanır;

Tam zamanlı çalışanlarınız için yukarıda yer alan yan haklardan birini veya birkaçını tercih ediyorsanız, yarı zamanlı çalışanlarınıza da aynı hakları tanımalısınız.

MultiNet Tasarruf Etmeye Hemen Başlayın!

MultiNet ile tüm çalışanlarınız için restoran, market ve kafelerde geçerli yemek kartı sunabilir, her yıl binlerce TL tasarruf edebilirsiniz.

41.000'i aşkın noktada geçerli MultiNet yemek kartının sunduğu operasyonel kolaylıkları öğrenmek ve yılda 250.000 TL'lik vergi avantajından faydalanmak için bilgilerinizi bırakın, sizi arayalım.

05xx xxx xx xx

Part-Time Çalışanlar için Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır? 

Daha önce de belirttiğimiz gibi part time çalışma şartları, tam zamanlı çalışan personele uygulanan şartlardan farklı olamaz. Bu durum kıdem tazminatı için de geçerlidir. İşçi çalışmaya başladığı tarihten kıdem tazminatı hak ediş süresi dolana kadar geçen süre baz alınarak kıdem tazminatı hesabı yapılır. Özet olarak kıdem tazminatı sigorta giriş ve çıkış tarihleri ile part time çalışma karşılığı alınan ücrete göre hesaplanır. 

Kıdem tazminatı alabilmek için en son çalışılan iş yerinde en az bir yıl çalışılması gerekir. Bunu haricinde kendi istek ve kusuru dışında işten çıkartılma şartı vardır. Yani istifa ederek kıdem tazminatı alınamaz. 

Part Time Çalışanların Aylık SGK Bildirgesi Nasıl Yapılır?

Sosyal güvenlik bildirgesine göre kısmı zamanlı çalışanlara SGK bildirgesi yapılması zorunludur. Part time çalışan personel sigortalı olarak çalışmak istemese bile iş veren tarafından SGK bildirgesi yapılması gerekir. 

Part time çalışanların Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildiri yapabilmesi için il olarak iş veren ve personel arasında iş sözleşmesi imzalanır. Part time çalışan, tam zamanlı çalışana göre eksik gün çalıştığı için bildiri yapılırken nedenini “06 Kısmi İstihdam” olarak belirtilmesi zorunludur. Ayrıca iş verenler tarafından part time çalışan personelleri için hazırlanan iş sözleşmeleri aynı zamanda eksik gün gerekçesi olduğu için saklanmak zorundadır ve istenildiğinde de SGK'ya verilmelidir. Düzenli olarak eksik gün bildirimi, ücretsiz izin belgesi gibi evrakların gönderilmesi gerekli değildir. 

Multinet Up Blog’da yer alan içeriğin yalnızca bilgi verme amaçlı olduğunu, hukuki görüş ve tavsiye içermediğini, bilgilerin Multinet Up Blog’un hazırlanma tarihindeki mevzuata dayalı olduğunu ve zamanla mevzuat değişiklikleri ile ilgili kurumların görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabileceğini bildiririz.

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi giriniz

Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnovasyon
İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
kurumsal seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
lojistik ve filo yönetimi
İlgili Yazılar
Ayni Yardım Nedir, Nasıl Bordrolaştırılır?
Ayni Yardım Nedir ve Nasıl Bordrolaştırılır?
İş Hayatında Yaratıcılık Nasıl Teşvik Edilir?
İş Hayatında Yaratıcılık Nasıl Teşvik Edilir?
Tersine Mentorluk Nedir?
Tersine Mentorluk Nedir, Faydaları Nelerdir?
  • Çalışan Yaşam Döngüsü Nedir?
    Çalışan Yaşam Döngüsü Nedir?

    Çalışan yaşam döngüsü, çalışanın bir organizasyona katılmasından itibaren geçen tüm süreçleri kapsar. Çalışan döngüsü, çalışanın işe alımından başlayıp organizasyondan ayrılmasına kadar devam eder ve özellikle şirketlerin insan kaynakları yönetiminde önemli bir rol oynar.

  • Ücretli İzin Nedir? 2025 Ücretli İzin Süreleri
    Ücretli İzin Nedir, Ücretli İzin Çeşitleri Nelerdir? [2025]

    Şirketlerde verimliliğin anahtarı, iş ve özel yaşam dengesinin sağlanmasıdır. Çalışanlar, kendisine vakit ayırabildiğinde sorumluluklarına daha rahat odaklanır.

  • 2025 Babalık İzni Kaç Gün?
    Babalık İzni Nedir, Kaç Gündür? [2025]

    Çalışanların ve işverenlerin haklarını düzenleyen kanunlar, bazı özel zamanlara yönelik detaylar içerir. Personellerin ebeveynliğe adım attığı ilk günlerde görevine bir süreliğine ara vermesini sağlayan babalık izni de bu haklar arasındadır.

  • 2025 İş Arama İzni Süresi
    İş Arama İzni Nedir, Nasıl Hesaplanır? [2025]

    Personelin işten çıkarılması veya kendi isteğiyle görevinden ayrılması, iki taraf için de bazı yükümlülükler doğurur. Şirket, yeni bir işçi bulana kadar işlerini sürdürmek durumundadır.

  • Süt İzni Nedir, 2025'te Ne Kadar?
    Süt İzni Nedir? [2025]

    Kanunen çalışanlara çeşitli durumlar için kullanabilecekleri belirli izin türleri sunuluyor.

  • Vefat izni 2024
    Vefat İzni Nedir, Nasıl Kullanılır? [2025]

    Resmî olarak çalışanların sağlık, tatil, doğum veya daha farklı nedenler için kullanabilecekleri çeşitli izin türleri bulunur.

  • 2025'te Mazeret İzni Ne Kadar?
    Mazeret İzni Nedir ve Kaç Gün Alınır? [2025]

    Çalışanların motivasyonunu ve şirkete bağlılığını artırmanın yolu, hakların ve sorumlulukların eksiksiz yerine getirilmesinden geçer.

  • Karne İzni Nedir? 2025'te Kaç Gündür?
    Karne İzni Nedir? [2025]

    Hızla değişen iş dünyasında pek çok şirketi müşteri deneyimini geliştirmeye odaklanmış durumdadır.

  • Şua İzni Nedir? 2025'te Kaç Gündür?
    Şua İzni Nedir, Kimler Kullanır? [2025]

    İş yerlerinde personellerin görev tanımına göre değişen farklı riskler bulunur. Zamanla meslek hastalığına dönüşebilen bu durumlara karşı önlem almak son derece önemlidir.

  • 2025 Refakat İzni Kaç Gün?
    Refakat İzni Nedir ve Kaç Gündür? [2025]

    Çalışanlarınızın zihinsel ve bedensel iyiliğini gözeterek motivasyonunu ve şirkete bağlılığını artırabilirsiniz. Ancak bunun için sadece iş yeri içindeki durumları değil, personellerin kişisel hayatındaki gelişmeleri de göz önünde bulundurmanız gerekir.