Taşınma İzni Nedir ve Nasıl Alınır?

Multinet Up Editör

Yazar:

Multinet Up

Editör

14.08.2023
5 Dakika Okuma Süresi

Çalışanlarınızın iş yerindeki durumu kadar, kişisel hayatındaki gelişmelere de önem vermeniz gerekir. Böylece personellerinizin işlerini kolaylaştırabilir, görevlerine daha yüksek motivasyonla devam etmesini sağlayabilirsiniz. Örneğin mevcut evinden ayrılarak başka bir konuta yerleşen çalışanlarınıza taşınma izni vermenizde fayda vardır. Yazının devamında personellerin yoğun ve yorucu geçen taşınma süreçlerini bir nebze rahatlatan taşınma iznini ele aldık. 

Taşınma İzni Nedir?

Taşınma izni, işverene bağlı olarak çalışanların yeni eve yerleşmek için görevine bir süre ara vermesidir. Bu sayede personeller; aboneliklerin aktarılması, tadilat süreçleri, eşyaların  taşınması ve yerleştirilmesi gibi işlemler için gerekli olan zamanı elde eder. Hem işlerle hem taşınma sürecinin getirdiği sorumluluklarla aynı anda uğraşmak zorunda kalmaz. Böylelikle çalışanlar, yeni eve yerleşme aşamalarını tamamladıktan sonra işine yüksek bir motivasyonla geri döner. 

Taşınma İzni İş Kanunu Nedir?

4857 sayılı İş Kanunu, çalışanların izin haklarına yer verir. Ancak bu kanunda doğrudan taşınma iznine yönelik herhangi bir hüküm yoktur. Taşınma izninin hukuki dayanağı, ilgili yasanın 55.maddesinde yer alan “j” bendidir. Ücretsiz ve ücretli izin haklarından bahsedilen bu bende göre taşınma sırasında izin kullanmak mümkündür. Fakat bu yasal taşınma izni süresince maaş kesintisi yapılıp yapılmayacağı, çalışanın ve işverenin ortak kararına bağlıdır. 

Yeni Eve Taşınma İzni Kaç Gündür?

Ev taşıma izni süresi, çalışanın talebi ve işverenin kararına göre 1 ya da 2 gündür. Bu noktada İş Kanunu’nun “İşverenin Haklı Nedenlerle Derhal Fesih Hakkı” adlı bölümüne değinmek gerekir. İlgili bölümde yer alan “g” bendine göre işveren, izin almadan ya da haklı sebep olmadan 2 gün üst üste görevine devam etmeyen çalışanın iş akdini sonlandırabilir. 

Ev Taşıma İzni Nasıl Alınır?

Çalışanlar, işveren tarafından uygun bulunması durumunda ücretli ya da ücretsiz taşınma izni kullanabilir. Ancak ev taşınma izninin iş akışını aksatmamak için önceden planlanması önemlidir. Böylece hem personelin hem işverenin zararını önlemek mümkün olur. Örneğin taşınma iznini bir hafta önceden alabilir, bunu yazılı belgeyle somutlaştırabilirsiniz. 

Taşınma İzni Zorunlu mu?

4857 sayılı İş Kanunu’na göre zorunlu ve işverenin kararına bırakılan farklı izin türleri vardır. Mesela mazeret izinleri, çalışanların talep etmesi durumunda verilmesi gereken izinler arasındadır. Doğumda, evlat edinmede, birinci derece yakınların ölümünde ve en az %70 engeli ya da süreğen hastalığı bulunan ebeveynlere verilir. Yani şartları kesin olarak çizilen bu izin türünde taşınmaya yönelik bir düzenleme yoktur. Özetle, yeni eve yerleşenlere izin vermek işverenin inisiyatifindedir

Taşınma İzni Verilmezse Ne Olur?

Taşınma, mazeret iznini gerektiren koşullar arasında yer almaz. Bu nedenle işveren, yeni eve taşınmak için izin isteyen çalışanlarının talebini kabul etmeme hakkına sahiptir. Lakin bu kararın personellerin fiziksel ve zihinsel iyiliği açısından hatalı olduğunu belirtmekte fayda vardır. Zira taşınma sürecinde bir hayli yorulan çalışanların görevine aynı performansla devam etmesi oldukça zordur. Personellerine önem veren şirketler, taşınma gibi kişisel durumlarda esnek bir yaklaşım göstermelidir. 

Taşınma İzni Mazeret İzni Yerine Geçer mi?

İş Kanunu ile düzenlenen mazeret izni, çalışanların kişisel hayatındaki acil nedenler için kullandığı bir haktır. Genel anlamda bakıldığında taşınma da personellerin şahsi durumları arasındadır. Ancak mazeret izni, daha çok çalışanların kendisinin ve yakınlarının sağlığıyla ilgili sebepleri kapsar. Taşınma izni, bu bakımdan isteğe bağlı ve işverenin onayıyla kullanılan haklardan biridir. 

Öte yandan, bireysel ve toplu iş sözleşmelerine taşınma izni hakkını içeren maddeler eklemek mümkündür. İşverenler ve çalışanlar, bu akde taşınma süreçlerinde izin kullanma şartlarına yönelik hükümler dâhil edebilir. Zira İş Kanunu’nda “diğer izinler” şeklinde açık uçlu bir ibare vardır. Yani taraflar, iş sözleşmesinde yasal zeminden ayrılmadan farklı amaçlarla kullanılabilen izin haklarına yer verebilir. 

Taşınma İzinleri Kapsamında Taşınma Yardımı Nedir?

Şirketler, çalışanlarının motivasyonunu ve refahını yükseltmeye yönelik farklı uygulamalara başvurur. Örneğin yuva kurma hazırlığındaki personellerine evlilik yardımı gerçekleştirir. Böylece evlenecek çalışanlarına destek olurken kurum kültürünü de pekiştirir. Firmayla personel arasındaki bağı güçlendiren unsurlar arasında taşınma yardımı da yer alır. 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümlerine göre yapılan kamu çalışanları için taşınma yardımı, yeni bir eve yerleşenlere maddi destek sağlar. 

Ayrıca şirketler, bu izni ücretli olarak vererek de çalışanlarını destekler. Ücretli izinde personelin maddi ve sosyal hakları kesintiye uğramaz. Yani maaşta ya da sigorta primi ödemelerinde herhangi bir değişiklik olmaz. Bu sayede çalışanlar, yeni bir eve yerleştikleri aylarda diğer dönemlerdeki haklarından feragat etmeden ücretli taşınma izni kullanabilir. 

Multinet Up Çözümleri ile Çalışanlarınıza Benzersiz Yan Haklar Tanıyın!

Firmalara tasarruf, çalışanlara esneklik tanıyan Multinet Up çözümleriyle finansal ve operasyonel süreçlerinizi profesyonel şekilde yönetebilirsiniz. Bu çözümler arasında yer alan MultiGift Kurumsal Hediye Kartı, personellerinize binlerce mağazada gıdadan giyime çok sayıda kategoride alışveriş özgürlüğü sunar. Böylelikle tek bir kart üzerinden çalışanlarınıza Ramazan ve kurban bayramı yardımları yapabilir, özel gün hediyeleri ve kıdem ödülleri verebilirsiniz. 


MultiGift Kurumsal Hediye Kartı, şirketinizin ayni yardım ve esnek yan hak masraflarını azaltır. Nakit olarak yapılan yardımları bordroya yansıtma ve bunun için vergi ödeme gibi hem operasyonel hem maddi yük getiren süreçleri ortadan kaldırır. Bu sayede %45’e varan vergi avantajı elde etmeniz mümkün hâle gelir. Ayrıca bu kurumsal hediye kartıyla bayiliklerle aranızdaki ilişkilere de yeni bir soluk getirme şansınız olur. Daha pek çok fırsatı beraberinde getiren bu çözümden yararlanmak için Multinet Up ile iletişime geçebilirsiniz.

Audio file
Submitted bykurucayon14.08.2023

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi girin

Yukarı Çık