Ticari Araçlarda Kış Lastiği Uygulaması

Multinet Up Editör

Yazar:

Multinet Up

Editör

03.01.2022
5 Dakika Okuma Süresi

Şehirler arası yük ve yolcu taşımacılığı yapan ticari araçlar için zorunlu olan kış lastiği uygulaması 1 Aralık tarihinde uygulamaya girdi. Şehirler arası olduğu kadar şehir içi de faaliyet gösteren ticari araçlar için önemli olan bu uygulama ile başta sürücülerin can güvenliğine yönelik olumsuzlukların önüne geçilmesi amaçlanır. Bu nedenle, şirketlerin kış şartlarını göz önünde bulundurarak filolarında yer alan ticari araçlar için belirli hazırlıkları tamamlamanın yanı sıra kış lastiği uygulamasına da gerekli önemi göstermelidirler. 

Şirketlerin zorlu kış şartlarında çalışanlarının sürüş güvenliğini sağlamak ve operasyonel iş süreçlerine yönelik aksamaların önüne geçmek adına filolarında yer alan ticari araçlar için kış lastiği uygulamasını dikkate alması gerekiyor. Söz konusu uygulamanın zorunlu olduğu ticari araçların gerekli koşulları sağlamaması durumunda araç sürücülerine idari para cezası uygulanır. Bu nedenlerden dolayı, şirketlerin kış lastiği uygulamasına yönelik gerekli bilgilere de sahip olması oldukça önemlidir. Bu yazımızda, kış lastiği uygulamasına yönelik ihtiyaç duyulan tüm bilgileri sizler için bir araya getirdik.

Kış Lastiği Ne Zaman Takılır?

Kış şartlarından kaynaklı olası olumsuzlukların önüne geçilmesinde oldukça etkili olan kış lastiği uygulaması yılın belirli bir dönemini kapsıyor. Ticari araçlarda kış lastiği takma zorunluluğu her yıl 1 Aralık tarihinde başlıyor. Bu uygulama, 1 Nisan tarihine kadar devam eder. Bu 4 aylık süreçte şehirler arası yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan ticari araçların kış lastiği kullanması zorunludur. Valilikler tarafından kış lastiği uygulaması Bakanlıkça belirlenen tarih aralığındaki sürenin öncesinde veya sonrasında birer ay arttırılabilir.
 

Kış Lastiği Takmamanın Cezası Nedir?

Şehirler arası yük ve yolcu taşımacılığı amacıyla kullanılan ticari araçlar için 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında zorunlu olan kış lastiği uygulamasına uymayan ticari araç sürücülerine 65/A maddesinde belirlenen idari para cezası uygulanır. Bu cezanın miktarı her sene kanundaki değişikliklere bağlı olarak farklılık gösterebiliyor. Denetimle görevli olanlar tarafından kış lastiği bulunmayan ticari araçların lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine gitmelerine izin verilir.

ticari araçlarda kış lastiği

Kış Lastiği Hangi Araçlarda Zorunludur?

Kış lastiği kullanımını şehirler arası yük ve yolcu taşımacılığı yapan ticari araçlar için zorunlu kılan kış lastiği uygulaması kapsamına;

  • Kamyon, 
  • Çekici, 
  • Tanker, 
  • Otobüs, 
  • Kamyonet, 
  • Minibüs ve 
  • Otomobiller 

giriyor. 

Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türündeki araçların dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin; kamyonet, minibüs ve otomobillerin ise tüm lastiklerinin kış lastiği olması zorunludur. Ayrıca, seyir esnasında değiştirilmesi gereken lastiklerin yerine takılan lastiklerin de aynı şekilde kış lastiği olması gerekiyor. Araç türü fark etmeksizin araçlarda patinaj zincirinin bulunması, kış lastiği kullanım zorunluluğunu ortadan kaldırmıyor.
 

Şirketlerin çalışanlarının can güvenliğini sağlamak ve operasyonel süreçlerini sorunsuz bir şekilde devam ettirebilmeleri için filolarında yer alan ticari araçların kış dönemine hazır olması oldukça önemlidir. Bu dönemde, dikkate alınması gereken uygulamalardan biri olan zorunlu kış lastiği kullanımını sizler için yukarıda açıkladık. Şirketinizin lojistik ve filo yönetimine yönelik önemli ve pratik bilgilere Multinet Blog sayfamız üzerinden ulaşabilir, işletmenize pek çok avantaj sağlayan Multinet UP çözümlerini keşfedebilirsiniz.

Submitted bygamzegulden.sigircion03.01.2022

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi girin

Yukarı Çık