notification-announcements

Duyurular

 

Ticari Araçlarda Kış Lastiği Uygulaması

Multinet Up
Multinet Up
Lojistik ve Filo Yönetimi 5 Dakikalık Okuma Süresi
ticari araçlarda kış lastiği uygulaması

Şehirler arası yük ve yolcu taşımacılığı yapan ticari araçlar için zorunlu olan kış lastiği uygulaması 1 Aralık tarihinde uygulamaya girdi. Şehirler arası olduğu kadar şehir içi de faaliyet gösteren ticari araçlar için önemli olan bu uygulama ile başta sürücülerin can güvenliğine yönelik olumsuzlukların önüne geçilmesi amaçlanır. Bu nedenle, şirketlerin kış şartlarını göz önünde bulundurarak filolarında yer alan ticari araçlar için belirli hazırlıkları tamamlamanın yanı sıra kış lastiği uygulamasına da gerekli önemi göstermelidirler. 

Şirketlerin zorlu kış şartlarında çalışanlarının sürüş güvenliğini sağlamak ve operasyonel iş süreçlerine yönelik aksamaların önüne geçmek adına filolarında yer alan ticari araçlar için kış lastiği uygulamasını dikkate alması gerekiyor. Söz konusu uygulamanın zorunlu olduğu ticari araçların gerekli koşulları sağlamaması durumunda araç sürücülerine idari para cezası uygulanır. Bu nedenlerden dolayı, şirketlerin kış lastiği uygulamasına yönelik gerekli bilgilere de sahip olması oldukça önemlidir. Bu yazımızda, kış lastiği uygulamasına yönelik ihtiyaç duyulan tüm bilgileri sizler için bir araya getirdik.

 

Kış Lastiği Ne Zaman Takılır?

Kış şartlarından kaynaklı olası olumsuzlukların önüne geçilmesinde oldukça etkili olan kış lastiği uygulaması yılın belirli bir dönemini kapsıyor. Ticari araçlarda kış lastiği takma zorunluluğu her yıl 1 Aralık tarihinde başlıyor. Bu uygulama, 1 Nisan tarihine kadar devam eder. Bu 4 aylık süreçte şehirler arası yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan ticari araçların kış lastiği kullanması zorunludur. Valilikler tarafından kış lastiği uygulaması Bakanlıkça belirlenen tarih aralığındaki sürenin öncesinde veya sonrasında birer ay arttırılabilir.
 

Kış Lastiği Takmamanın Cezası Nedir?

Şehirler arası yük ve yolcu taşımacılığı amacıyla kullanılan ticari araçlar için 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında zorunlu olan kış lastiği uygulamasına uymayan ticari araç sürücülerine 65/A maddesinde belirlenen idari para cezası uygulanır. Bu cezanın miktarı her sene kanundaki değişikliklere bağlı olarak farklılık gösterebiliyor. Denetimle görevli olanlar tarafından kış lastiği bulunmayan ticari araçların lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine gitmelerine izin verilir.

 

 

Kış Lastiği Hangi Araçlarda Zorunludur?

Kış lastiği kullanımını şehirler arası yük ve yolcu taşımacılığı yapan ticari araçlar için zorunlu kılan kış lastiği uygulaması kapsamına;

  • Kamyon, 
  • Çekici, 
  • Tanker, 
  • Otobüs, 
  • Kamyonet, 
  • Minibüs ve 
  • Otomobiller 

giriyor. 

Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türündeki araçların dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin; kamyonet, minibüs ve otomobillerin ise tüm lastiklerinin kış lastiği olması zorunludur. Ayrıca, seyir esnasında değiştirilmesi gereken lastiklerin yerine takılan lastiklerin de aynı şekilde kış lastiği olması gerekiyor. Araç türü fark etmeksizin araçlarda patinaj zincirinin bulunması, kış lastiği kullanım zorunluluğunu ortadan kaldırmıyor.
 

Şirketlerin çalışanlarının can güvenliğini sağlamak ve operasyonel süreçlerini sorunsuz bir şekilde devam ettirebilmeleri için filolarında yer alan ticari araçların kış dönemine hazır olması oldukça önemlidir. Bu dönemde, dikkate alınması gereken uygulamalardan biri olan zorunlu kış lastiği kullanımını sizler için yukarıda açıkladık. Şirketinizin lojistik ve filo yönetimine yönelik önemli ve pratik bilgilere Multinet Blog sayfamız üzerinden ulaşabilir, işletmenize pek çok avantaj sağlayan Multinet UP çözümlerini keşfedebilirsiniz.

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi giriniz

Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnovasyon
İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
kurumsal seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
lojistik ve filo yönetimi
İlgili Yazılar
Filo Yönetimi Nedir?
Filo Yönetimi Nedir, Nasıl Yapılır?
Şirket Araçları İçin Periyodik Bakım Süreci
Şirket Araçlarının Periyodik Bakımı
Ticari Araçlarda MTV Oranı Ne Kadardır?
Ticari Araçlarda MTV Oranları Ne Kadar?
  • Filo Kaskosu Nedir?
    Şirketinizin Güvencesi: Filo Kaskosu Nedir?

    Bir şirketin sahip olduğu araçların tümü, filo kapsamında yer alır. Filo yönetimi ise araçların etkin bir şekilde kullanılmasını mümkün kılar. Bakım, onarım ve yakıt alımı gibi konuları içerir.

  • Şirket Araçları İçin Trafik Sigortası Nasıl Yaptırılır?
    Şirket Araçları İçin Trafik Sigortası Nasıl Yaptırılır?

    Trafik sigortası, aracınızla yola çıkmanız için zorunlu tutulan işlemlerden biridir. Trafikte meydana gelecek olası kazalardaki hasarı karşılayabilmenizi sağlayacak bu işlem, oldukça geniş kapsamlıdır. Bu sigortayla birlikte yalnızca maddi kayıpların bir kısmı karşılanabilir.

  • Şirket Aracı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
    Şirket Aracı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Şirket arabası, iş süreçlerinin etkin ve verimli bir biçimde yönetilmesine imkân veren önemli ihtiyaçlar arasında yer alır. Küçük, orta ve büyük ölçekli pek çok şirket, araç satın alma veya kiralama gibi seçenekleri değerlendirir.

  • Şirketler İçin Araç Kredisi Koşulları
    Şirketler İçin Araç Kredisi Koşulları Nelerdir?

    Araç sahibi olmak isteyen ancak yeterli nakit akışını sağlayamayan kişiler bankaların sunduğu kredi hizmetlerinden yararlanabilir. Bu durum şirketler için de geçerlidir. Taşıt kredilerine hem bireysel olarak hem de ticari amaçlı başvuru yapılabilir.

  • Şirket Aracı Satım Süreçleri
    Şirket Aracı Satışı Nasıl Yapılır? Gerekli Prosedürler Nelerdir?

    Şirket araçları, iş akışının devamlılığı açısından oldukça önemlidir. Farklı amaçlar doğrultusunda kullanılan bu araçların alım ve satım süreçlerinde izlenen bazı prosedürler vardır.

  • Filo Sigortası Avantajları
    Filo Yönetimi Sigortası Nedir, Avantajları Nelerdir?

    Filo yönetimi, bir şirketin sahip olduğu araçları verimli şekilde kullanması, bakımını ve idaresini yapması için oluşturulan bir stratejidir.

  • Filo Kiralama Kârlı mı?
    Uzun Dönem Filo Kiralama, Satın Alma ile Karşılaştırması

    Taşımacılık ve ulaşım, reel sektörde faaliyet gösteren şirketlerin önemli bir iş yükümlülüğü ve harcama kalemidir. Hâl böyleyken özellikle büyük ölçekli firmalarda personel kullanımına tahsis edilmiş araçlara sahip olmak daha fazla önem kazanır.

  • araç muayenesi için gerekli evraklar
    Şirket Aracı Muayenesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

    Şirket araçları, firmaların iş süreçlerinin hızlı ve etkili bir şekilde yönetilmesini olanaklı kılan temel ihtiyaçlardan biridir.

  • Araç Takip Sistemi
    Araç Takip Sistemi Verimliliğinizi Nasıl Artırıyor?

    Şirketler, filo yönetimi süreçlerinde çeşitli çözümlere başvurarak araç kullanımındaki verimliliklerini arttırmayı amaçlar.

  • ticari araç nedir
    Ticari Araç Nedir? Ticari Araçlar Rehberi

    Otomotiv sektörü her geçen gün büyüyüp yeni marka ve modeller ile piyasaya çıkmaya devam etmektedir. Ancak araç sayısı ne kadar artarsa artsın araç sınıfı ticari araç ve binek araç olarak ikiye ayrılır.