Stratejik Plan Nedir? Neden Gereklidir?

Multinet Up Editör

Yazar:

Multinet Up

Editör

28.05.2023
5 Dakika Okuma Süresi

İş dünyasının rekabetçi atmosferinde ön plana çıkmanın yolu, her detaya gereken özeni göstermenizden geçer. Bunun için geçmişi, bugünü ve geleceği aynı anda hesaba katmanız önemlidir. Emin adımlarla ilerlemeniz tecrübelerin, öngörülerin ve hedeflerin aynı potada buluştuğu kapsamlı bir iş planı sayesinde mümkün olur. Başarı grafiğinizi yükseltmek ve faaliyet alanınızı genişletmek için bu stratejik plan hazırlama rehberinden yararlanabilirsiniz. 

Stratejik Plan Nedir?

Strateji, bir organizasyonu hedeflerine götüren yöntemleri içerir. Verilerin analizinden elde edilen sonuçlara göre yeni yolların çizilmesine kadar geniş bir süreci kapsar. Stratejik planın tanımı ise işletmelerin gidişatına yön veren dinamiklerin belirli kurallar çerçevesinde düzenlenmesidir. Yani bu planla işletmeler, hedeflerine ulaşmak için izleyeceği en hızlı ve etkili yolu belirler. Kapasitesi ve imkânları dâhilinde potansiyelini gerçekleştirmeye çalışır. Böylece kısa ve uzun vadeli amaçlarına ulaşma şansı bulur. 

Strateji, günlük hayatın her alanında kendisini gösterir. Örneğin henüz öğrenci olan bireyin kariyer planlanmasında dahi bir strateji vardır. Fakat kurumsal strateji, bahsi geçen süreçten daha fazlasını ifade eder. Çünkü şirketin hem bugünü hem de geleceği için geniş bir perspektiften bakarak en doğru kararları vermeyi gerektirir. Her detayın hesaba katıldığı stratejik plan ile işletmenizin kayda değer gelişim göstermesi ve başarısını sürdürmesi mümkündür. 

Şirketler İçin Stratejik Planlamanın Yararları Nelerdir?

Şirketinizi yönetirken çok sayıda değişkeni sürekli kontrol altında tutmanız gerekir. Ancak kimi zaman gerek planlamalardaki eksiklikler gerek beklenmeyen gelişmelerden dolayı sorunlar yaşanabilir. Böyle durumlara karşı kapsamlı bir kriz yönetimi planınızın olması önemlidir. Etkili kriz yönetimiyle ani sorunları en az zararla atlatabilirsiniz. Benzer şekilde stratejik plan da şirketiniz için âdeta can simidi görevi üstlenir. İşletmelerin her türden krize karşı önlem almasını sağlayan stratejik planlamanın yararları şunlardır:   

  • Şirketlere geleceğe dönük bir perspektif sunarak tahmin edilen ve öngörülemeyen tüm durumlara hazırlıklı olma imkânı tanır. 
  • Güncel trendlere ve çözümlere ayak uydurma şansı verdiği için işletmelerin yerinde saymasını engeller.
  • Hedeflere ulaşmada en ideal yöntemleri belirlemeyi desteklediği için verimliliği artırır. 
  • Şirketin faaliyetlerine yön ve ivme kazandırarak kısa sürede gözle görülür bir ilerleme sağlar. 
  • Şirketin pazar payını ve kârlılığını artırmasına yardımcı olur. 

Stratejik plan, şirketinizin operasyonel ve finansal süreçlerine istikrar da kazandırır. Dönem dönem ekonomik dalgalanmalar ve diğer etkenlere bağlı olarak faaliyetleriniz istediğiniz gibi gitmeyebilir. Stratejik plan yaptığınızda şartları kabullenmek yerine mevcut durumdan en iyi şekilde yararlanabilirsiniz. Buna riski öngörerek harekete geçmek, yani proaktif tutum izlemek denir. Böylece koşulların elverişli olmadığı durumlarda dahi avantajlı konuma ve rakiplerinizin önüne geçmeniz mümkün hâle gelir. 

İyi Bir Stratejik Plan Nasıl Olmalıdır?

İyi bir stratejik plan hazırlama sürecinde ilk sırada elbette işletmenin yapısına hâkim olmak gelir. Yani sürece sağlam temeller atmak için öncelikle şirketinizi tanımanızda fayda vardır. Bu sayede hem planlama hem de uygulama aşamasında karşılaştığınız pürüzlere hızlı çözümler getirebilirsiniz. Üstelik stratejik plan, güçlü ve zayıf yönlerinizi göstererek hedeflere ulaşma şeklinizi belirlemenizi de sağlar. Bu süreçte etkili bir plan hazırlamak için şu sorulara yanıt aramanız yararlı olabilir:

  • İşletmenizin emsallerinden ayrılan yönleri nelerdir?
  • Belirlediğiniz hedefler gerçekçi, faydalı ve ölçülebilir mi?
  • Karşılaşacağınız sorunlara karşı önlem aldınız mı?
  • Kısa ve orta vadeli hedefler için alternatif stratejileriniz var mı?
  • Planlama sürecinde farklı bakış açılarına yer verdiniz mi?
  • Planınız işletmenizin imkânlarına ve takvimine uygun mu?
  • Sürecin aksamasını önleyecek kontrol ve müdahale noktaları belirlediniz mi?

Sıralanan hususlar, başarılı bir stratejik planın özelliklerini meydana getirir. Bu bağlamda rakip analizlerinin göz ardı edilmemiş olmaması da bulunur. Rakip analizi ile sizinle aynı pazarda faaliyet gösteren işletmelerin avantajlı ve dezavantajlı yönlerini tespit edebilirsiniz. Böylelikle sizi öne çıkaracak fırsatları görme şansınız da olur. 

Stratejik Planlama Aşamaları Nelerdir?

Stratejik plan aşamaları, mevcut verilerin analiziyle başlar. Örneğin işletmenin yetersiz kaldığı noktaları bu incelemelerle belirleyebilirsiniz. Bu sayede neleri daha iyi yapabileceğiniz açığa çıkar. Yani stratejik plan analizi sonucunda ulaşılan sonuçlarla ayrıntılar oluşmaya başlar. Ardından şirketin temellerini oluşturan bazı değerleri belirlemeniz gerekir. Proje ve performans ölçümüyle de planın başarısını ya da eksikliklerini görmek mümkün olur. Bu bilgiler ışığında hem kapsamlı hem de etkili bir strateji ortaya çıkarabilirsiniz. 

Durum Analizi Oluşturulması

Durum analizi, şirketin mevcut konumuna ışık tutar. İşletmenin şu anda nerede olduğunu ve stratejik planlamaya hangi noktadan başlanacağını gösterir. Bahsi geçen yönüyle sürecin ilk adımını oluşturduğunu söylemek mümkündür. Bu ilk adımı atmak için SWOT analizinden yararlanabilirsiniz. Stratejik plan SWOT analizi aşamaları, şu sıralamaya göre ilerler:

  • Strengths (Güçlü yanlar): Şirketinizin başarılı olduğu süreçleri ifade eder. Hangi alanlarda rakiplerinizden daha önde olduğunuzu gösterir. 
  • Weaknesses (Zayıf yanlar): Rekabette dezavantajlı konuma düştüğünüz yönlerdir. Sizi gerileten ve bazı süreçlerde çeşitli sorunlarla karşılaşmanıza neden olan özellikleri içerir. 
  • Opportunities (Fırsatlar): Sektörde işinize yarayacak imkânları görmenize yardımcı olur. Şimdiye kadar gözden kaçırdığınız fırsatları değerlendirmenize olanak tanır.
  • Threats (Riskler): İşinizi olumsuz etkileyebilecek her türden faktörü açığa çıkarır. Faaliyetlerinizi sekteye uğratacak unsurlardan kaçınmanızı sağlar. 

Bu adımlara göre şirketiniz için bir yol haritası çizebilirsiniz. SWOT analiziyle istikrarlı ve her ihtimale karşı hazırlıklı bir stratejik plan yapmanız mümkün olur. Bu sayede kısa, orta ve uzun vadede sağlam adımlar atmanız da kolaylaşır. 

Misyon ve İlkeler

Misyon, şirketlerin temelini oluşturan kavramlardan biridir. İşletmenin kuruluş amacını ifade eder. Özetle bu kelime, şirketin hangi amaçla yola çıktığını, kullandığı yöntemleri ve hizmet alanını gösterir. İlkeler ise şirketinizin bağlı olduğu değerlerdir. Stratejik plan hazırlama sürecinde şirketinizin misyonunu ve değerlerini merkeze koymanız gerekir. Böylece amaçtan sapmadan planlama yapabilir ve belirlenen hedeflere daha rahat ulaşabilirsiniz. 

Vizyon Belirleme

Stratejik plan, amaç ve hedefleri bir araya getirir. Bir diğer ifadeyle, şirketin misyonu ve vizyonu arasındaki bağı korur. Vizyon, işletmenizi hangi noktaya taşımak istediğinizi gösterir. Faaliyetleriniz sonucunda ulaşmak istediğiniz hedefleri ortaya koyar. Bu yönüyle stratejik plan için pusula vazifesi görür. İşletmenizin amacına, kapasitesine ve potansiyeline uygun bir vizyon belirleyerek stratejik planının detaylarını oluşturabilirsiniz. 

Proje Belirleme ve Performans Ölçümü

Stratejik planlamada aynı anda birden fazla proje yürütmek mümkündür. Farklı departmanlar arasında yapılan görev dağılımıyla çok yönlü bir süreç yönetebilirsiniz. Daha sonra bu projelerin başarısını görmek için ölçümler yapmanız gerekir. Performans ölçümü, stratejik plan hedefleri ve sonuçları arasındaki ayrımı gösterir. Verim artışı ve maliyet azalışı gibi bulgular, planın etkili olduğunu ortaya koyar. Detaylı bir stratejik plan izleme ve değerlendirme raporu hazırlayarak süreci daima kontrol altında tutabilirsiniz. 

Hangi İşletmeler Stratejik Planlama Yapmalıdır?

Faaliyetlerini farklı ölçekte sürdüren her işletmenin stratejik plan yapması gerekir. Zira tüm şirketlerin kendi içerisinde bazı hedefleri bulunur. Örneğin küçük işletmeler, operasyonlarını genişleterek daha büyük işlere imza atmak ister. Büyük firmalar ise mevcut pazar payını ve rekabet avantajını korumak için bu plana ihtiyaç duyar. Özetle, faaliyet alanı ve kapsamı fark etmeksizin tüm şirketlerin etkili bir stratejik planı olmalıdır. 

Multinet Up Çözümleri ile İşletmenizin Maliyetlerinde Eşsiz Fırsatlar Elde Edin!

Stratejik planda işletmenizin operasyonel maliyetlerini de hesaba katmanız gerekir. Multinet Up, sunduğu fark yaratan çözümlerle daima yanınızdadır. Örneğin çalışanlarınızın mesai saatleri dâhilindeki beslenme giderleri için MultiNet yemek kartından yararlanabilir, günlük yemek bedeli sınırına kadar vergi istisnasından faydalanabilirsiniz.Böylelikle şirketinizin giderleri ve bu süreç için harcayacağınız operasyonel yük de kayda değer bir şekilde azalır. 

35.000'i aşkın noktada geçerli MultiNet yemek kartının sunduğu operasyonel kolaylıkları öğrenmek ve 73.000 TL'yi aşan vergi avantajından faydalanmak için bilgilerinizi bırakın, sizi arayalım.

Multinet Up, çalışanlarınızın motivasyonunu artıracak ayrıcalıklı çözümler de sağlar. Dilerseniz MultiGift kurumsal hediye kartıyla personelinizin başarılarını ve özel günlerini kutlayabilirsiniz. Marketten kırtasiyeye geniş bir yelpazeye sahip bu kurumsal hediye kartı, çalışanlarınıza esneklik işletmenize de %45’e varan vergi avantajı sağlar. Daha fazla fırsat için vakit kaybetmeden Multinet Up ile iletişime geçebilirsiniz. 

MultiGift hediye kartıyla vergi avantajı sağlayarak çalışanlarınızı ödüllendirmek için hemen bilgilerinizi bırakın, MultiGift ayrıcalıklarını öğrenin.

Submitted bykurucayon28.05.2023

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi girin

Yukarı Çık