notification-announcements

Duyurular

 

Doğum Yardımı Şartları Nelerdir?

Multinet Up
Multinet Up
İnsan Kaynakları 5 Dakikalık Okuma Süresi
Doğum Yardımı Şartları Nelerdir?

İş hayatına ara vermeyi gerektiren bazı zorunlu durumlar mevcuttur. Doğum süreci, söz konusu durumlar arasında yer alır. Ebeveynlerin yeni doğan bebekle ilgilenmek ve bu süreci sağlıklı bir biçimde atlatmak için çalışma hayatından bir süre uzak kalması gerekir. Böyle durumlarda işverenin personele izin verme yükümlülüğü bulunur. Yeni doğan bebeği olan ebeveynler devlet tarafından yürürlüğe konan doğum yardımından da yararlanabilir. Sizin için hazırladığımız bu yazıda babalık izni ve doğum yardımları konusunda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Çalışan Ebeveynlere Ödenen Yardımlar Nelerdir?

İş sigortası, kişisel sağlık ve emeklilik durumlarının yanı sıra doğum süreçlerini de kapsar. Bu sigorta kapsamında çalışan ebeveynlere gebelik ve doğum aşamalarında bazı yardımlar yapılır. SGK doğum yardımı, kişinin daha önce ödemiş olduğu primlerden karşılanır. Ebeveynler bu süreçte süt parası ve ilerleyen zamanlarda kreş desteği gibi yardımlardan yararlanabilir.

Çalışan ebeveynlere iş yeri tarafından da yardımda bulunulması mümkündür. Bu yardımlar maddi olarak veya hediye kartlarıyla yapılabilir. Söz konusu destekler, yeni doğum sürecindeki çalışanların şirkete bağlılığını ve işe dönmek için motivasyonunu artırır. Multinet Up tarafından geliştirilen kurumsal doğum hediyesi ürünlerinden yararlanarak çalışanlarınıza söz konusu süreçlerde yardımcı olabilirsiniz.

Doğum Parası Nasıl Alınır, Kimler Alabilir?

Doğum Yardımı, Türk vatandaşları ile Mavi kart sahiplerine verilir. Annenin veya babanın veyahut her ikisinin de Türk vatandaşı ya da Mavi kart sahibi olması gerekmektedir. Doğum Yardımı, 15.05.2015 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için verilir. Bu tarihten önce doğan çocuklar için Doğum Yardımı verilmez. Ancak ödeme miktarına esas çocuk sırasının tespitinde, diğer bir deyişle yeni doğan çocuğun kaçıncı çocuk olduğunun belirlenmesinde 15.05.2015 tarihinden önce doğmuş olan çocuklar da sayılır.

Doğum Yardımı Şartları Nelerdir?

Doğum yardımı başvurusu, söz konusu olanaktan yararlanmak için temel şartlardan biridir. Yardımlardan yararlanmak isteyen kişilerin yeni doğan çocuğu Kimlik Paylaşım Sistemi’ne (KPS) kaydetmesi gerekir. Sistem kaydı yapıldıktan sonra “Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi” eksiksiz olarak doldurulmalıdır. Bu dilekçe şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine iletilmelidir. 

Başvuru yapıldıktan sonra ebeveyn tarafından yapılan beyanın doğru olup olmadığı görevliler tarafından incelenir. Bu beyanın doğru olduğu ve ebeveynin yardımı almaya hak kazandığı tespit edilirse doğum parası şartları gerçekleşmiş kabul edilir. Böyle bir durumda ebeveyn, bakanlık tarafından verilen ödenek ve desteklerden yararlanmaya hak kazanır.

Doğum Yardımı Ödemeleri Ne Zaman ve Nereden Yapılır?

Doğum Yardımı tek seferlik bir yardımdır. 15.05.2015 tarihi sonrasında doğan/doğacak her bir çocuk için bir kereye mahsus ödeme yapılacaktır. Doğum Yardımı ödemeleri yapılan başvurunun Doğum Yardımı Sistemine (DYS) girildiği ayı takip eden ay içerisinde hak sahiplerince PTT şubelerinden çekilebilmektedir. PTT aracılığıyla hak sahiplerinin TC kimlik numaraları ya da Mavi Kart numaraları üzerinden gerçekleştirilen ödemeler 1 (bir) yıl içinde teslim alınmalıdır. Aksi takdirde 1 (bir) yıl içerisinde teslim alınmayan ödemeler iade olmaktadır.

Doğum İzni Kaç Aydır?

Doğum yardımı süreçlerinde annenin ve babanın yeni doğan çocukla ilgilenmesi için bir izin söz konusudur. Anneler için geçerli olan doğum izni süresi 16 haftalık bir süreci kapsar. Başka bir ifadeyle anne adayları doğum öncesi ve sonrası dâhil olmak üzere 112 günlük izin hakkına sahiptir. Anneler, doğumdan sonra ücretsiz izin de kullanabilir. İşveren, söz konusu izin koşullarını sağlamakla yükümlüdür.

Doğum sürecinde babalar için de bir izin söz konusudur. Yeni doğan bebeği olan babalar 5 gün izin kullanabilir. Bu izin süresi takvim gününü ifade eder ve iş gününden farklı olarak tatil günlerini de kapsar. Ayrıca izin, kişinin maaşında düşüşe neden olmaz. Söz konusu süre, evlat edinme hâlinde 3 günle sınırlandırılır. Ebeveynin bu süreçte SGK primlerine bağlı olarak babalık parası alma hakkı da mevcuttur.

Rapor Parası Şartları Nelerdir?

Personelin geçici olarak iş göremez durumda olması hâlinde aldığı ödenek, rapor parası olarak adlandırılır. Doğum süreci, geçici bir iş göremezlik durumu olduğu için bu ödeneğe tabidir. Doğum yardımı için gerekli belgeler hastaneden temin edildikten sonra rapor parası başvurusu yapılabilir. Söz konusu ödenekten yararlanmak için gereken koşullar şunlardır: 

  • Ebeveynin sigortalılık hâlinin devam etmesi
  • Ebeveynin rapor süresince çalışmıyor olması
  • Doğumun gerçekleşmiş olması
  • Ebeveynin doktordan alınan raporu iş yerine teslim etmesi

Doğum rapor parası hesaplama günlük brüt ücret baz alınarak yapılır. Söz konusu ücret, annenin doğum izin süresi olan 112 ile çarpılır. Çıkan rakamın üçte ikisi ise doğum parası olarak ödenir. Bu ödenek, her doğum sürecinde bir kereye mahsus olmak üzere sağlanır.

Süt Parası / Emzirme Ödeneği Nasıl Alınır?

Emzirme ödeneği, sigortalı çalışanlara doğum sürecinde sağlanan yardımlardan biridir. Bu ödenek, sigortalı çalışan kadına veya eşi sigorta kapsamında olmayıp kendisi olan erkeğe verilir. Söz konusu ödenekten yararlanmak için e-Devlet sistemine kayıtlı olmak gerekir. Emzirme ödeneği, rapora istinaden otomatik olarak yatar. 

Süt parası hesaplama işlemi bakanlık tarafından onaylanan tarife üzerinden yapılır. SGK’nın yönergesine göre 2024 yılı için geçerli olan rakam 857 TL’dir. Söz konusu tutar, bir kereye mahsus olarak verilir ve ödenek PTT üzerinden alınır.

6 Ay Süt Parası Nasıl Alınır?

Süt parası yardım başvurusu doğumdan sonraki 5 yıl içinde geçerlidir. Dolayısıyla 6 aylık bebeği olan annelerin süt parasına başvurma hakkı bulunur. Bu süreçte e-devlet üzerinden başvuru yaparak yardımdan yararlanmak mümkündür. Söz konusu ödenek her ayın 8 ile 14’üncü günleri arasında yapılır. Doğum meydana geldiğinde yapılan başvurulara ilişkin ödenek sonraki ayın bu günleri arasında ödenir.

Yarım Çalışma Ödeneği Tutarı Nedir?

Doğum veya evlat edinme sonrasında çalışanlar, geçici süre ile yarım çalışma sisteminden yararlanabilir. Ödenecek ücret ise çalışanın işte aldığı ücret ne olursa olsun, günlük brüt asgari ücret kadardır. Ayrıca yarım çalışma ödeneği, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmamaktadır. 

Personele Verilen Altın Ayni Yardım mıdır?

Personelin doğrudan ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak verilen hediyeler ayni yardım olarak adlandırılır. Bu yardımlar; yiyecek, giyinme ve ısınma gibi temel ihtiyaçları kapsar. İşçiye doğum sonrasında altın hediye edilmesi ise özel bir durumdur ve 5510 Sayılı Kanun ile prime esas kazançtan muaf tutulmuştur. Yani doğum sonrasında çalışana altın vererek yardım etmeniz durumunda ödeme sigorta primine tabi tutulmayacaktır. Bu nedenle de SGK primleri kesilmeyecektir. 

MultiGift: Doğum Yapan Çalışanlarınız İçin En İyi Hediye

35.000’i aşkın noktada geçerli MultiGift Kurumsal Hediye Kartı ile anne olan çalışanlarınız, en iyi hediyeleri kendileri için seçebilirler. Sizse nakit yardıma göre %45’e varan vergi avantajı fırsatından yararlanabilirsiniz. Detaylar için formu doldurun sizi arayalım.

MultiGift hediye kartıyla vergi avantajı sağlayarak çalışanlarınızı ödüllendirmek için hemen bilgilerinizi bırakın, MultiGift ayrıcalıklarını öğrenin.

05xx xxx xx xx

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi giriniz

Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnovasyon
İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
kurumsal seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
lojistik ve filo yönetimi
İlgili Yazılar
İdeal Çalışan Profili Nasıl Oluşturulur?
İşverenler İçin İdeal Çalışan Profili Nasıl Oluşturulur?
4A/4B/4C Sigorta Çeşitleri Nedir?
4A/4B/4C Sigorta Çeşitleri Nedir?
E-Devlet'ten İkametgah Değişikliği Nasıl Yapılır?
E-Devlet İkametgah (Adres) Değişikliği Nasıl Yapılır?
  • İstihdam Ne Demek?

    İstihdam Ne Demek?

    İstihdam ne demek ya da istihdam nedir sorularına “Çalışma çağındaki bireylerin iş hayatına ve üretim faaliyetlerine katılması” şeklinde yanıt verilebilir.

  • Çalışanlarınız için Kurumsal Yılbaşı Hediyeleri

    Çalışanınız için Yılbaşı Hediyeleri

    Yeni yıl, yeni umutlar ve heyecanı beraberinde getiriyor. Yeni yılda çalışanlarınızın umutlarına ve heyecanına ortak olmak için ise yılbaşı hediyelerinden faydalanabilirsiniz. Kutlamaya dahil olmak için yapabileceklerinizin ise adeta sınırı yok.

  • Bayramda Nakdi Ücret Ödemesi

    Bayramda Çalışanları Teşviklendirme: Nakdi Ücret

    Bayramlar her birimiz için farklı bir anlam taşıyor. Bazılarımız bayramları aile büyükleri ve dostlar ile bir arada geçirerek yaşarken; bazılarımız ise yoğun iş temposundan bir süreliğine uzaklaşarak geçiriyor.

  • Ramazan Kolisinde Ne Olur?

    Ramazan Kolisi Yardımı Nedir? Ramazan Kolisi İçinde Neler Olur?

    Ramazan ayının başlangıcı 2024’te 11 Mart Pazartesi gününe denk geliyor. Çalışanlarının sahur veya iftar sofralarına ortak olmak ya da ihtiyaç sahiplerini desteklemek isteyenler için ise Ramazan kolileri satışa sunuluyor.

  • Mobbing Nedir, Nasıl İspatlanır?

    Mobbing Nedir? Mobbing Türleri Nelerdir?

    İş hayatında görülen en ciddi sorunlardan biri, çalışanların karşı karşıya kaldığı psikolojik baskıların ve zorbalıkların yarattığı olumsuz etkilerdir. Bu zorlayıcı davranışların en yaygın türlerinden biri ise mobbing olarak adlandırılır.

  • İş Kazası Nedir, İş Kazası Sayılan Haller Nelerdir?

    İş Kazası Nedir, İş Kazası Sayılan Durumlar Nelerdir?

    İş yerinde yaşanan kazaları çoğu zaman bireysel bir talihsizlik olarak görürüz. Ancak bu tür olaylar; aynı zamanda işverenin sorumluluklarını, çalışan haklarını ve iş güvenliği standartlarını da doğrudan ilgilendirir.

  • İşten Çıkış Kodları Nelerdir?

    İşten Çıkış Kodları Nelerdir? İşten Çıkış Kodları ve Anlamları

    İşten çıkış kodları, bir çalışanın iş akdinin neden sonlandığını ifade eden kodlardır. Bu kodlar, çalışanın işten çıkarılmasının sebebinin daha iyi anlaşılmasını sağlar. Bu kodlar, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenmiştir.

  • Evlilik Tazminatı Nedir, Nasıl Hesaplanır?

    Evlilik Tazminatı Nedir, Nasıl Hesaplanır?

    Evlilik tazminatı, kadın çalışanların evlilik nedeniyle işten ayrılma durumunda alabildikleri bir tazminat türüdür. Nikah kıyılması sonrasındaki 1 yıl içerisinde kadın çalışanın işten ayrılmış olması gerekir. Aksi takdirde bu tazminatı alamaz.

  • Ayni Yardım Nedir, Nasıl Bordrolaştırılır?

    Ayni Yardım Nedir ve Nasıl Bordrolaştırılır?

    “Doğrudan parasal olmayan; ürün ya da hizmet olarak sağlanan yardımlar”, ayni yardım olarak adlandırılır.

  • İş Hayatında Yaratıcılık Nasıl Teşvik Edilir?

    İş Hayatında Yaratıcılık Nasıl Teşvik Edilir?

    Şirketler, her biri farklı potansiyeller taşıyan çalışanlardan meydana gelir. Yetenekleri, bakış açıları ve fikirleriyle birbirinden ayrılan ekip üyelerinin firmanın başarısında kritik rolleri vardır. Bu çeşitlilikten en iyi şekilde faydalanmanın yolu ise yaratıcılığı teşvik etmekten geçer.