Doğum Yardımı Şartları Nelerdir?

Multinet Up Editör

Yazar:

Multinet Up

Editör

20.09.2023
5 Dakika Okuma Süresi

İş hayatına ara vermeyi gerektiren bazı zorunlu durumlar mevcuttur. Doğum süreci, söz konusu durumlar arasında yer alır. Ebeveynlerin yeni doğan bebekle ilgilenmek ve bu süreci sağlıklı bir biçimde atlatmak için çalışma hayatından bir süre uzak kalması gerekir. Böyle durumlarda işverenin personele izin verme yükümlülüğü bulunur. Yeni doğan bebeği olan ebeveynler devlet tarafından yürürlüğe konan doğum yardımından da yararlanabilir. Sizin için hazırladığımız bu yazıda babalık izni ve doğum yardımları konusunda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Çalışan Ebeveynlere Ödenen Yardımlar Nelerdir?

İş sigortası, kişisel sağlık ve emeklilik durumlarının yanı sıra doğum süreçlerini de kapsar. Bu sigorta kapsamında çalışan ebeveynlere gebelik ve doğum aşamalarında bazı yardımlar yapılır. SGK doğum yardımı, kişinin daha önce ödemiş olduğu primlerden karşılanır. Ebeveynler bu süreçte süt parası ve ilerleyen zamanlarda kreş desteği gibi yardımlardan yararlanabilir.

Çalışan ebeveynlere iş yeri tarafından da yardımda bulunulması mümkündür. Bu yardımlar maddi olarak veya hediye kartlarıyla yapılabilir. Söz konusu destekler, yeni doğum sürecindeki çalışanların şirkete bağlılığını ve işe dönmek için motivasyonunu artırır. Multinet Up tarafından geliştirilen kurumsal doğum hediyesi ürünlerinden yararlanarak çalışanlarınıza söz konusu süreçlerde yardımcı olabilirsiniz.

Doğum Parası Nasıl Alınır, Kimler Alabilir?

Doğum Yardımı, Türk vatandaşları ile Mavi kart sahiplerine verilir. Annenin veya babanın veyahut her ikisinin de Türk vatandaşı ya da Mavi kart sahibi olması gerekmektedir. Doğum Yardımı, 15.05.2015 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için verilir. Bu tarihten önce doğan çocuklar için Doğum Yardımı verilmez. Ancak ödeme miktarına esas çocuk sırasının tespitinde, diğer bir deyişle yeni doğan çocuğun kaçıncı çocuk olduğunun belirlenmesinde 15.05.2015 tarihinden önce doğmuş olan çocuklar da sayılır.

Doğum Yardımı Şartları Nelerdir?

Doğum yardımı başvurusu, söz konusu olanaktan yararlanmak için temel şartlardan biridir. Yardımlardan yararlanmak isteyen kişilerin yeni doğan çocuğu Kimlik Paylaşım Sistemi’ne (KPS) kaydetmesi gerekir. Sistem kaydı yapıldıktan sonra “Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi” eksiksiz olarak doldurulmalıdır. Bu dilekçe şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine iletilmelidir. 

Başvuru yapıldıktan sonra ebeveyn tarafından yapılan beyanın doğru olup olmadığı görevliler tarafından incelenir. Bu beyanın doğru olduğu ve ebeveynin yardımı almaya hak kazandığı tespit edilirse doğum parası şartları gerçekleşmiş kabul edilir. Böyle bir durumda ebeveyn, bakanlık tarafından verilen ödenek ve desteklerden yararlanmaya hak kazanır.

Doğum Yardımı Ödemeleri Ne Zaman ve Nereden Yapılır?

Doğum Yardımı tek seferlik bir yardımdır. 15.05.2015 tarihi sonrasında doğan/doğacak her bir çocuk için bir kereye mahsus ödeme yapılacaktır. Doğum Yardımı ödemeleri yapılan başvurunun Doğum Yardımı Sistemine (DYS) girildiği ayı takip eden ay içerisinde hak sahiplerince PTT şubelerinden çekilebilmektedir. PTT aracılığıyla hak sahiplerinin TC kimlik numaraları ya da Mavi Kart numaraları üzerinden gerçekleştirilen ödemeler 1 (bir) yıl içinde teslim alınmalıdır. Aksi takdirde 1 (bir) yıl içerisinde teslim alınmayan ödemeler iade olmaktadır.

Doğum İzni Kaç Aydır?

Doğum yardımı süreçlerinde annenin ve babanın yeni doğan çocukla ilgilenmesi için bir izin söz konusudur. Anneler için geçerli olan doğum izni süresi 16 haftalık bir süreci kapsar. Başka bir ifadeyle anne adayları doğum öncesi ve sonrası dâhil olmak üzere 112 günlük izin hakkına sahiptir. Anneler, doğumdan sonra ücretsiz izin de kullanabilir. İşveren, söz konusu izin koşullarını sağlamakla yükümlüdür.

Doğum sürecinde babalar için de bir izin söz konusudur. Yeni doğan bebeği olan babalar 5 gün izin kullanabilir. Bu izin süresi takvim gününü ifade eder ve iş gününden farklı olarak tatil günlerini de kapsar. Ayrıca izin, kişinin maaşında düşüşe neden olmaz. Söz konusu süre, evlat edinme hâlinde 3 günle sınırlandırılır. Ebeveynin bu süreçte SGK primlerine bağlı olarak babalık parası alma hakkı da mevcuttur.

Rapor Parası Şartları Nelerdir?

Personelin geçici olarak iş göremez durumda olması hâlinde aldığı ödenek, rapor parası olarak adlandırılır. Doğum süreci, geçici bir iş göremezlik durumu olduğu için bu ödeneğe tabidir. Doğum yardımı için gerekli belgeler hastaneden temin edildikten sonra rapor parası başvurusu yapılabilir. Söz konusu ödenekten yararlanmak için gereken koşullar şunlardır: 

  • Ebeveynin sigortalılık hâlinin devam etmesi
  • Ebeveynin rapor süresince çalışmıyor olması
  • Doğumun gerçekleşmiş olması
  • Ebeveynin doktordan alınan raporu iş yerine teslim etmesi

Doğum rapor parası hesaplama günlük brüt ücret baz alınarak yapılır. Söz konusu ücret, annenin doğum izin süresi olan 112 ile çarpılır. Çıkan rakamın üçte ikisi ise doğum parası olarak ödenir. Bu ödenek, her doğum sürecinde bir kereye mahsus olmak üzere sağlanır.

Süt Parası / Emzirme Ödeneği Nasıl Alınır?

Emzirme ödeneği, sigortalı çalışanlara doğum sürecinde sağlanan yardımlardan biridir. Bu ödenek, sigortalı çalışan kadına veya eşi sigorta kapsamında olmayıp kendisi olan erkeğe verilir. Söz konusu ödenekten yararlanmak için e-Devlet sistemine kayıtlı olmak gerekir. Emzirme ödeneği, rapora istinaden otomatik olarak yatar. 

Süt parası hesaplama işlemi bakanlık tarafından onaylanan tarife üzerinden yapılır. SGK’nın yönergelerine göre 2023 yılı için geçerli olan rakam 520 TL’dir. Söz konusu tutar, bir kereye mahsus olarak verilir ve ödenek PTT üzerinden alınır.

6 Ay Süt Parası Nasıl Alınır?

Süt parası yardım başvurusu doğumdan sonraki 5 yıl içinde geçerlidir. Dolayısıyla 6 aylık bebeği olan annelerin süt parasına başvurma hakkı bulunur. Bu süreçte e-devlet üzerinden başvuru yaparak yardımdan yararlanmak mümkündür. Söz konusu ödenek her ayın 8 ile 14’üncü günleri arasında yapılır. Doğum meydana geldiğinde yapılan başvurulara ilişkin ödenek sonraki ayın bu günleri arasında ödenir.

Yarım Çalışma Ödeneği Tutarı Nedir?

Doğum veya evlat edinme sonrasında çalışanlar, geçici süre ile yarım çalışma sisteminden yararlanabilir. Ödenecek ücret ise çalışanın işte aldığı ücret ne olursa olsun, günlük brüt asgari ücret kadardır. Ayrıca yarım çalışma ödeneği, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmamaktadır. 

Personele Verilen Altın Ayni Yardım mıdır?

Personelin doğrudan ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak verilen hediyeler ayni yardım olarak adlandırılır. Bu yardımlar; yiyecek, giyinme ve ısınma gibi temel ihtiyaçları kapsar. İşçiye doğum sonrasında altın hediye edilmesi ise özel bir durumdur ve 5510 Sayılı Kanun ile prime esas kazançtan muaf tutulmuştur. Yani doğum sonrasında çalışana altın vererek yardım etmeniz durumunda ödeme sigorta primine tabi tutulmayacaktır. Bu nedenle de SGK primleri kesilmeyecektir. 

MultiGift: Doğum Yapan Çalışanlarınız İçin En İyi Hediye

20.000’i aşkın noktada geçerli MultiGift Kurumsal Hediye Kartı ile anne olan çalışanlarınız, en iyi hediyeleri kendileri için seçebilirler. Sizse nakit yardıma göre %45’e varan vergi avantajı fırsatından yararlanabilirsiniz. Detaylar için formu doldurun sizi arayalım.

MultiGift hediye kartıyla vergi avantajı sağlayarak çalışanlarınızı ödüllendirmek için hemen bilgilerinizi bırakın, MultiGift ayrıcalıklarını öğrenin.

Submitted bykurucayon20.09.2023

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi girin

Yukarı Çık