Kişilik Envanteri Testi Nedir ve Nasıl Uygulanır?

Multinet Up Editör

Yazar:

Multinet Up

Editör

07.10.2023
5 Dakika Okuma Süresi

Şirketinizin değerlerine ve niteliklerine uygun personelleri seçmek için pek çok kriteri göz önünde tutmanız gerekir. Böylece kurum içi kültürü koruyabilir, finansal ve operasyon süreçlerinizin aksamadan devam etmesini sağlayabilirsiniz. Firmanızın bugününde ve geleceğinde önemli roller üstlenmesini istediğiniz çalışanları belirlerken kişilik envanteri testinden destek almanızda fayda vardır. Bu yazıda personel adaylarının görev tanımına ve şirkete uygunluğunu ortaya çıkaran kişilik envanterine dair detaylardan bahsettik. 

Kişilik Envanteri Nedir?

Kişilik envanteri, işverenlerin adayların karakteristik özelliklerini belirlemek ve değerlendirmek için kullandığı psikolojik ölçüm aracıdır. İşe alım sürecini yönetenler için personel adaylarının kendine özgü yönlerine dair objektif ve bilimsel bir perspektif sunar. Bu testlere tabi tutulan adaylar, bazı soruları cevaplar ya da durumları yorumlar. Kişilik envanteri testi sonuçlarına göre iş ilanına başvuranların görev tanımına ve firmanın değerlerine uyumlu olup olmadığını belirlemek mümkün hâle gelir. 

İşe Alımda Kişilik Testi Ne işe Yarar?

Kişilik Envanteri Testi Ne İşe Yarar?

İşe alım süreci, şirketlerin başarısında önemli bir rol oynar. İş görüşmelerinde görev tanımını doğru belirlemek ve personel adaylarını da bu çerçevede seçmek önemlidir. Ancak adayları sadece yetenekleri ve tecrübeleriyle değerlendirmek oldukça yanlıştır. Zira nispeten daha az deneyime sahip biri, güçlü kişilik özellikleriyle firmanızın geleceğine yön verebilir. Yani bu süreçte adayların nitelikleri kadar karakterine de dikkat etmeniz gerekir. İşe alımda kişilik envanteri testi yapmanın faydaları şunlardır:

  • Personel adaylarının güçlü ve zayıf yönlerini öğrenebilirsiniz.
  • İşe başvuranların geleceğe dönük performansını tahmin edebilirsiniz.
  • Bireylerin takım çalışmasına yatkın olup olmadığını belirleyebilirsiniz.
  • Kişilerin zorlu durumlarda nasıl davranacağını öngörebilirsiniz.
  • Adayların organizasyon kabiliyetini ölçebilir, liderliğe yatkınlığını anlayabilirsiniz. 

Kişilik envanteri sayesinde doğru adayları belirlediğiniz için çalışanlarınızla daha uzun sürelerle yola devam edebilirsiniz. Böylelikle şirketinizin turnover oranı yani personel devir hızı da düşer. Kişilik envanteri, mevcut çalışanların performans değerlendirmelerinde de önemli rol oynar. Belirli periyotlarda personellerinize kişilik envanteri testi yapabilir, ekip üyelerine ön plana çıkan karakteristik özelliklerine göre yeni roller ve görev tanımları verebilirsiniz.   

Adayların Daha İyi Tanınması

İşe alımda karakter analizi testi yaparak personel adaylarını daha iyi tanıyabilirsiniz. Kişilik envanteri testi, işverenlere adayların bakış açılarına ve davranış biçimlerine dair kapsamlı bir profil sunar. Bu sayede görev tanımına uyan, şirketin kültürüne ve ekip ruhuna kolay adapte olan bireyleri kolaylıkla belirleyebilirsiniz. Mesleki kişilik envanteri testiyle adayların şu özelliklerini öğrenmek mümkündür:

  • Dürüstlük
  • Çalışkanlık
  • Azimlilik
  • Uyumluluk
  • İstikrarlılık
  • Dışa dönüklük

Bu özelliklerden her biri, personel adayına dair farklı ipuçları sunar. Örneğin dışa dönüklük, adayın takım çalışmasına ve ekipçe gerçekleştirilen aktivitelerde yer almaya yatkın olduğunu gösterir. Kişilerin duygusal stabilitesini ölçen istikrarlılık ise adayların endişe ve stres gibi ruhsal durumları hakkında detaylar aktarır. 

İşe Alım Sürecini Hızlandırılması

Kişilik envanteri testi, işe alım süreçlerini daha hızlı ve verimli hâle getirir. Zira bu testlerde nokta atışı sonuçlara ulaştıran sorular ve durumlar yer alır. Personel adayları, belli başlı sorulara kendi perspektiflerinden yanıt verir. Ayrıca örnek olaylara yorumlar yaparak kendine özgü bakış açısını ve karakterini yansıtır. Böylece işe başvuran kişilerin göreve ya da şirkete uygunluğunu ölçmek için kapsamlı ve uzun süreli ölçümler gerçekleştirmeye gerek kalmaz. 

Temel Yetkinlikleri Değerlendiren Kişilik Testi Nasıl Uygulanır?

Temel yetkinlikleri değerlendirmeye yardımcı olan kişilik envanteri testine hazırlık ve planlama aşamasıyla başlamanızda fayda vardır. Görev tanımına uygun adayları belirlemek için doğru soruları yöneltmeniz oldukça önemlidir. Ardından potansiyel çalışanlarınıza, kişilik envanteri testini tanıtabilirsiniz. Bu sayede adayların testi özenle doldurması mümkün olur. Daha sonra sıra, sonuçların doğru analizine gelir. Online yollarla ya da fiziki yöntemlerle uyguladığınız kişilik envanteri testi sonuçlarını, rapor hâline getirerek analiz edebilirsiniz. 

İşe alımda karakter analiziyle ilerlemek istiyorsanız tercih edebileceğiniz çok sayıda test bulunur. Bu seçenekler arasında 16 farklı kişilik tipine yer veren 16Personalities testi ön plana çıkar. Aşağıda Myers-Briggs Kişilik Tipi (MBTI) kuramına göre birbirinden ayrılan kişilik tiplerinden bazılarını görebilirsiniz.

  • Becerikli (ISTP): ISTP, zanaatkâr kişilik tipidir. El becerisi ve alet kullanma yetenekleri gelişmiş kişileri yansıtır.
  • Girişimci (ESTP): ESTP, ikna edici kişileri içerir. Bu kişilik tipindekiler, yenilikçi bakış açısına ve risk alma kabiliyetine sahiptir.
  • Tartışmacı (ENTP): ENTP’ler, takım çalışmasına ve beyin fırtınalarında fikirlerini savunmaya yatkındır. 
  • Savunucu (INFJ): INFJ kişilik tipinde yer alanlar, kararlı ve öz güvenli yönleriyle dikkat çeker. 
  • Önder (ENFJ): ENFJ’ler, topluluk önünde konuşma ve ekip motivasyonunu yükseltme gibi yetenekler taşır.
  • Yönetici (ESTJ): ESTJ kişilik tipindekiler, düzeni sürdürme ve yönlendirme becerileriyle ön plana çıkar. 

Sayılanlara ek olarak maceracı, mimar, mantıkçı, buyurucu, arabulucu, kampanyacı, lojistikçi ve organizatör gibi kişilik tipleri de vardır. İşe alım süreçlerinde görev tanımına göre bu karakteristik özellikleri inceleyebilirsiniz. Örneğin fiziksel işler için becerikli kişilik tipine sahip olanlar son derece idealdir. İleride başarılı bir lidere dönüşecek adayları ise önder ve yönetici kişilik tipleri arasından belirleyebilirsiniz. 

Kişilik Envanteri Testinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kişilik envanteri testi püf noktalarını gözeterek bu değerlendirmeyle istediğiniz sonuçlara ulaşabilirsiniz. Bunların başında ilgili testin geçerli psikolojik kuramlara ve güvenilir kaynaklara dayanması yer alır. Böylelikle hem adayların kişilik envanteri testini çözmesini kolaylaştırabilir hem de yanlış sonuçlar elde etmeyi önleyebilirsiniz. Ayrıca testin tarafsız olması, sürekli aynı soruları tekrar etmemesi, etik ilkelere göre hazırlanması ve yetkin kişilerce değerlendirilmesi de oldukça önemlidir. 

Multinet Up Çözümleri ile Çalışanlarınızın Motivasyonunu Artırın!

İşletmelerin finansal ve operasyonel süreçlerine yön veren Multinet Up, çalışanlarınızın motivasyonunu artıran çözümler sunar. Bu çözümler arasındaki MultiGift Kurumsal Hediye Kartı, personellere binlerce kategoride ve mağazada alışveriş özgürlüğü, firmanıza ise %45’e varan vergi avantajı sağlar. Ayrıca 35.000’i aşkın noktada geçerli MultiNet Yemek Kartı ile günlük yemek bedeli istisnasına kadar %100 vergi avantajına ulaşmanız da mümkündür. Daha fazla kurumsal çözüm ve fırsat için Multinet Up ile tanışabilirsiniz.

Submitted bykurucayon07.10.2023

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi girin

Yukarı Çık