Muhasebe sisteminin ortak bir çerçeveye oturtmak adına oluşturulan tek düzen hesap planının ne kadar önemli olduğunu bütün muhasebeciler ve işletme sahipleri bilir. Sıkça sorulan hesaplardan biri olan ve tek düzen hesap planında maliyet hesaplarının altında bulunan 793 Dışarıdan Sağlanan Fayda ve Hizmetler Hesabı detaylarına bir göz atalım.
Bir işletmenin faaliyetlerini yürütebilmesi için yapılan ve dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler bu hesaptan izlenir. Bu fayda ve hizmetler oldukça çeşitlidir. Birkaç örnek vermek gerekirse elektrik, su, doğalgaz, internet, telefon ve nakliye başlıca dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetlerin altında değerlendirilir. Bu giderler dışında başka fayda ve hizmetler de 793 no'lu hesaptan takip edilir, fakat 793 no'lu hesabın en sık kullanıldığı giderler bunlardır.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 40. maddesi 1. bendinde, "Safi kazancın tespit edilmesi için aşağıda giderlerin indirilmesi kabul edilir." belirtiliyor ve bu giderler için "Ticari kazancın elde edilmesi için yapılan genel giderler." tanımı yapılıyor. Bu genel giderlere örnek olarak da şirket binek otomobillerinin kira ve satın alma harcamaları veriliyor. Bununla birlikte, ihracat, yurt dışında inşaat, onarma, montaj ve taşımacılık faaliyetlerinde bulunan mükelleflerin de döviz olarak elde ettikleri hasılatın binde beşini aşmamak şartıyla yurtdışındaki giderleri indirebildikleri belirtiliyor.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 68. maddesi 1. bendinde ise " Serbest meslek kazancının tespitinde aşağıda yazılı giderler hasılattan indirilir." deniyor ve bu giderler için de "Mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen genel giderler." tanımı yapılıyor. Bu genel giderlerin ne olduğuna dair açıklamalarda ise örnek olarak, işyerini kiralayan mükelleflerin ödedikleri kiranın tamamını, ısıtma ve aydınlatma harcamalarının ise yarısını gider olarak yazabilecekleri belirtiliyor. Eğer iş yeri kira değil de mükellefin kendi mülkü ise, kira yerine amortismanı gideri olarak yazılabiliyor.
Eğer çalışanlarınızın yemek ihtiyaçlarını yemekhane aracılığı ile karşılıyorsanız, su, elektrik ve doğalgaz masraflarının dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetlerden olduğunu bilmelisiniz. Yemekhane bu konuda ayrıca bir masraf kalemi olabilir.
Çalışanlarınıza MultiNet yemek kartı sunduğunuz takdirde hem vergisel hem de muhasebesel birçok avantajdan faydalanabileceğinizi biliyor muydunuz?
MultiNet yemek kartı sayesinde muhasebe birimi çalışanları bütün personellerin yemek fişlerini ve faturaları muhasebeleştirmekle uğraşmazlar. Böylelikle muhasebecilerin işgücü yükü azalır. Ayrıca bu sadece muhasebe birimlerinin değil, bütün birimlerin işgücünü hafifletir çünkü diğer çalışanlar da yedikleri yemeklerin faturalarını ve fişlerini saklamak zorunda kalmazlar.
Muhasebesel avantajlardan da öte MultiNet yemek kartının işverenler için sunduğu en önemli avantaj da vergi avantajıdır. MultiNet yemek kartı ile işverenler, çalışanları için yaptıkları yemek ödemelerinde %100'e varan vergi avantajından faydalanabilir ve gelir vergisi, damga vergisi ve SGK primleri gibi ödemelerden muaf olabilirler. Böylece 10 çalışan için yılda 38.000 TL'ye varan vergi avantajından yararlanabilirler.