notification-announcements

Duyurular

 

E-Haciz Nedir, Nasıl Kaldırılır?

Multinet Up
Multinet Up
Vergi & Muhasebe 5 Dakikalık Okuma Süresi
E-Haciz Nedir, Nasıl Kaldırılır?

Haciz, birçok insanın korkulu rüyalarından biridir. Özellikle ticaretle uğraşan ya da parasal işlemlere konu olan mal ve hizmet alım satımı yapan kişiler ise bundan en çok etkilenenlerin başında gelir. Bunun yanı sıra dijitalleşmenin getirdiği teknolojik gelişmeler sonrası haciz işlemleri de e-haciz (elektronik haciz) olarak güncellenmiştir. 

E-Haciz Nedir? 

Devlet kurumları da gelişen teknolojiye ayak uydurmuş ve daha şeffaf bir ortam oluşturulması için bazı gelişmeleri kendi sistemlerine uygulamıştır. Bunların başında da e-haciz işlemleri gelmektedir. Bu noktadan bakıldığında e-haciz; kamu alacağı varsa, borçlunun banka hesaplarına ya da varsa mal varlığına yönelik yetkisini kısıtlamak için koyduğu geleneksel haczin elektronik halidir. 

Haciz ile E-Haciz Arasında Ne Fark Vardır?

Haciz ve e-haciz arasında yaptırım açısından bakıldığında herhangi bir fark yoktur. Ancak haciz işlemleri icra daireleri aracılığıyla yapılırken e-haciz işlemleri Gelir İdaresi Başkanlığı kontrolünde yapılmaktadır. 

E-Haciz Kimlere Uygulanır?

Devlete karşı ödenmemiş borcu ya da cezası olan kişilere e-haciz uygulanır. Bu uygulamanın geçerli olduğu bazı borçları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Tüm vergi borçları
  • Trafik cezaları
  • Mahkeme kararıyla verilen cezalar
  • Ödenmeyen sigorta primleri
  • Karayolları usulsüz geçişler sebebiyle kesilen para cezaları
  • Karayolu taşıma kanununa uymayanlara kesilen para cezaları
  • RTÜK idari para cezaları
  • Gümrük vergileri ve idari para cezaları ile gecikme faizi ve gecikme zamları
  • Öğrencilerin ödenmeyen öğrenim kredisi borçları
  • Ödemesi yapılmayan Motorlu Taşıtlar Vergisi

E-Haczin Yasal Prosedürü Ne Şekildedir?

E-haczin uygulanabilmesi için borçluya vergi dairesi aracılığıyla 6183 sayılı kanunun 55. maddesine göre uygun ödeme emri tebliğ edilir. Sonrasında ise yasal süreç başlar. Tebliğ edilmeden, habersiz e-haciz uygulaması yapılamaz. Tebligat gönderildikten sonraki 15 gün içinde ödeme yapılırsa e-haciz işlemi sona erer. 

E-haciz işlemlerinde maaştan kesinti ya da maaşa bloke konması gibi durumlar söz konusu olabilir. Maaştan yapılan kesinti, çalışanın net maaşının 4’te 1’inden fazlası olamaz. Ancak çalışanın rızası ile bu tutar artabilir. 

Bunun yanı sıra e-haciz bir mal ya da mülke konduysa ve satılması isteniyorsa bu işlem icra yöntemiyle gerçekleşir. Satış yapıldıktan sonra haciz miktarı tahsil edilir ve eğer satış tutarı haciz miktarından fazla ise kalan kısım satışa konu olan malın sahibine iade edilir. 

E-Haciz Borcu Nasıl Sorgulanır?

Gelir İdaresi Başkanlığının web sitesine e-devlet şifreniz ya da farklı giriş yöntemlerinden birini seçerek yapabilir ve kolayca e-haciz borcu sorgulamasını yapabilirsiniz. Yine aynı sistem üzerinden borcunuzu online olarak ödeyebilir veya taksitlendirme işlemini de yapabilirsiniz. 

E-Haciz Borcu Taksitlendirilebilir mi?

E-haciz borcunun taksitlendirilmesi pek çok kişinin ihtiyaç duyduğu uygulamalardan biridir. Tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde ödeme yapılırsa haciz işleminin durdurulduğundan bahsetmiştik. Bunun yanı sıra bu süre zarfı içinde taksitlendirme işlemi de yapılabilir. 

Taksitlendirme işlemi yapmak için öncelikle borcun %20’si ödenmeli kalan borç için ödeme miktarı ve ödeme tutarı belirlenmelidir. Borçlu olduğunuz kuruma başvurarak ilk taksiti yatırabilir ve hesaplarınıza konmuş bir bloke varsa bunu kaldırabilirsiniz. 

E-Haciz Nasıl Kaldırılır?

E-haciz işleminin başlatılması için tebliğ tarihinden itibaren 15 günlük bir sürenin geçmesi gerekir. Bu süre içinde ödeme ya da taksitlendirme yapılmadıysa borçlunun banka hesapları başta olmak üzere mal varlıklarına haciz gelebilir. 

Banka hesaplarına haciz konulduktan sonra kaldırılması için borcun tamamının ödenmesi gerekir. En ufak bir tutar bile kalmayacak şekilde ödeme yapıldıktan sonra “Borcu Yoktur” yazısı ile bankaya ya da kuruma başvurarak kısa sürede e-haciz işleminin sonlandırılmasını talep edebilirsiniz.

E-Haciz İtiraz Süresi Ne Kadardır?

Elinize e-haciz işlemi ile ilgili bir tebligat ulaştığında itiraz süreniz de başlamış olur. Bu tebligat eğer daha önceden ödediğiniz bir borca yönelik ise itiraz süreniz 7 gündür ve bu süre zarfında itiraz sebebini anlatan bir dilekçe ile tahsil dairesine bildirilmesi zorunludur.

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi giriniz

Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnovasyon
İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
kurumsal seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
lojistik ve filo yönetimi
İlgili Yazılar
Temettu Nedir, Nasıl Alınır?
Temettü Nedir, Nasıl Alınır?
TEFE - TÜFE Nedir, Nasıl Hesaplanır?
TEFE-TÜFE Nedir, Nasıl Hesaplanır?
MERSİS No Nedir?
MERSİS No Nedir?
  • Prime Esas Kazanç Nasıl Hesaplanır? [2025]
    Prime Esas Kazanç Nedir? Prime Esas Kazanç Nasıl Hesaplanır?

    Prime esas kazanç çalışılan zamanlarda ödemede bulunulan sigorta getirisine ait brüt tutar olarak tanımlanır. Yani prime tabi tutulan ek ödemeler ve çalışan ücretlerinin geneline verilen isimdir.

  • 2025 Asgari Ücret
    Asgari Ücret Nedir? 2025 Asgari Ücret Tutarı Ne Kadar?

    Asgari veya diğer adıyla minimum ücret, işçilere yasal olarak ödenebilecek en düşük maaş tutarıdır. Yani, bir işçiye ödenebilecek minimum ücrettir.

  • 2025 Vergi Takvimi
    2025 Vergi Takvimi

    Vergi, sektörü veya büyüklüğü fark etmeksizin her işletmenin devlete karşı ödemekle yükümlü olduğu bir kavram olarak tanımlanabilir. Her işletmenin ödemekle yükümlü olduğu vergiler kanunlar tarafından belirleniyor.

  • 2025 Kurumlar Vergisi Ne Kadar?
    Kurumlar Vergisi Nedir ve Nasıl Hesaplanır? [2025]

    Tüzel kişiler yani şirketler ve diğer kurumların, bir mali yıl içerisinde elde ettikleri kazanç için ödedikleri vergi türüne kurumlar vergisi denir. Bir noktaya kadar gelir vergisine benzeyen kurumlar vergisinde en önemli fark ise sabit orandır.

  • 2025 Huzur Hakkı Hesaplama
    Huzur Hakkı Nedir, Nasıl Hesaplanır? [2025]

    Huzun hakkı kavramı iş dünyasında her geçen gün daha sık kullanılmaya başlanan kavramlardan bir tanesidir. Huzur hakkı temelde bir şirkette belirli pozisyonlardaki kişilere yapılan bir ödeme olarak tanımlanabilir.

  • 2025 Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır?
    Gelir Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır? [2025]

    Bir işletmeniz varsa, gelir vergisini hem kendi adınıza hem de çalışanlarınızın kazancı adına ödemeniz gerekir. Bu durumda, beyanname hazırlarken ve ödeme planı yaparken dikkat etmeniz faydalı olur.

  • Araç Giderleri Muhasebe Kaydı 2025
    Araç Giderleri KDV Oranı ve Muhasebe Kayıtları [2025]

    Hem bireysel hem de kurumsal ihtiyaçlar için araç kiralama, farklı açılardan sağladığı avantajlar sayesinde pek çok kişi tarafından tercih edilir.

  • 2025 Binek Araç Gider Kısıtlaması
    Binek Araçlarda Gider Kısıtlaması [2025]

    Gider kısıtlaması, şirket aracı alırken dikkat edilmesi gereken konulardan b

  • 2025 Basit Usul Hadleri
    Basit Usulde Vergilendirme ve 2025 Yılı Basit Usul Hadleri

    Ülkemizde vergi mükellefleri “Gerçek usulde gelir vergisine tabi olanlar” ve “Basit usulde gelir vergisine tabi olanlar” olarak iki gruba ayrılmaktadır.

  • 2025 Amortisman Hesaplama
    Amortisman Nedir, Nasıl Hesaplanır?

    Ticari faaliyette bulunan işletmeler, iş yerlerine aldıkları eşyaları ya da demirbaş sayılabilecek ekipmanları 1 yıldan fazla kullanma yönünde girişimde bulunurlar. Bu noktada eşya ya da ekipmanların bakımları devreye girer.