E-Haciz Nedir, Nasıl Kaldırılır?

Multinet Up Editör

Yazar:

Multinet Up

Editör

14.09.2022
5 Dakika Okuma Süresi

Haciz, birçok insanın korkulu rüyalarından biridir. Özellikle ticaretle uğraşan ya da parasal işlemlere konu olan mal ve hizmet alım satımı yapan kişiler ise bundan en çok etkilenenlerin başında gelir. Bunun yanı sıra dijitalleşmenin getirdiği teknolojik gelişmeler sonrası haciz işlemleri de e-haciz (elektronik haciz) olarak güncellenmiştir. 

E-Haciz Nedir? 

Devlet kurumları da gelişen teknolojiye ayak uydurmuş ve daha şeffaf bir ortam oluşturulması için bazı gelişmeleri kendi sistemlerine uygulamıştır. Bunların başında da e-haciz işlemleri gelmektedir. Bu noktadan bakıldığında e-haciz; kamu alacağı varsa, borçlunun banka hesaplarına ya da varsa mal varlığına yönelik yetkisini kısıtlamak için koyduğu geleneksel haczin elektronik halidir. 

Haciz ile E-Haciz Arasında Ne Fark Vardır?

Haciz ve e-haciz arasında yaptırım açısından bakıldığında herhangi bir fark yoktur. Ancak haciz işlemleri icra daireleri aracılığıyla yapılırken e-haciz işlemleri Gelir İdaresi Başkanlığı kontrolünde yapılmaktadır. 

E-Haciz Kimlere Uygulanır?

Devlete karşı ödenmemiş borcu ya da cezası olan kişilere e-haciz uygulanır. Bu uygulamanın geçerli olduğu bazı borçları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Tüm vergi borçları
  • Trafik cezaları
  • Mahkeme kararıyla verilen cezalar
  • Ödenmeyen sigorta primleri
  • Karayolları usulsüz geçişler sebebiyle kesilen para cezaları
  • Karayolu taşıma kanununa uymayanlara kesilen para cezaları
  • RTÜK idari para cezaları
  • Gümrük vergileri ve idari para cezaları ile gecikme faizi ve gecikme zamları
  • Öğrencilerin ödenmeyen öğrenim kredisi borçları
  • Ödemesi yapılmayan Motorlu Taşıtlar Vergisi

E-Haczin Yasal Prosedürü Ne Şekildedir?

E-haczin uygulanabilmesi için borçluya vergi dairesi aracılığıyla 6183 sayılı kanunun 55. maddesine göre uygun ödeme emri tebliğ edilir. Sonrasında ise yasal süreç başlar. Tebliğ edilmeden, habersiz e-haciz uygulaması yapılamaz. Tebligat gönderildikten sonraki 15 gün içinde ödeme yapılırsa e-haciz işlemi sona erer. 

E-haciz işlemlerinde maaştan kesinti ya da maaşa bloke konması gibi durumlar söz konusu olabilir. Maaştan yapılan kesinti, çalışanın net maaşının 4’te 1’inden fazlası olamaz. Ancak çalışanın rızası ile bu tutar artabilir. 

Bunun yanı sıra e-haciz bir mal ya da mülke konduysa ve satılması isteniyorsa bu işlem icra yöntemiyle gerçekleşir. Satış yapıldıktan sonra haciz miktarı tahsil edilir ve eğer satış tutarı haciz miktarından fazla ise kalan kısım satışa konu olan malın sahibine iade edilir. 

E-Haciz Borcu Nasıl Sorgulanır?

Gelir İdaresi Başkanlığının web sitesine e-devlet şifreniz ya da farklı giriş yöntemlerinden birini seçerek yapabilir ve kolayca e-haciz borcu sorgulamasını yapabilirsiniz. Yine aynı sistem üzerinden borcunuzu online olarak ödeyebilir veya taksitlendirme işlemini de yapabilirsiniz. 

E-Haciz Borcu Taksitlendirilebilir mi?

E-haciz borcunun taksitlendirilmesi pek çok kişinin ihtiyaç duyduğu uygulamalardan biridir. Tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde ödeme yapılırsa haciz işleminin durdurulduğundan bahsetmiştik. Bunun yanı sıra bu süre zarfı içinde taksitlendirme işlemi de yapılabilir. 

Taksitlendirme işlemi yapmak için öncelikle borcun %20’si ödenmeli kalan borç için ödeme miktarı ve ödeme tutarı belirlenmelidir. Borçlu olduğunuz kuruma başvurarak ilk taksiti yatırabilir ve hesaplarınıza konmuş bir bloke varsa bunu kaldırabilirsiniz. 

E-Haciz Nasıl Kaldırılır?

E-haciz işleminin başlatılması için tebliğ tarihinden itibaren 15 günlük bir sürenin geçmesi gerekir. Bu süre içinde ödeme ya da taksitlendirme yapılmadıysa borçlunun banka hesapları başta olmak üzere mal varlıklarına haciz gelebilir. 

Banka hesaplarına haciz konulduktan sonra kaldırılması için borcun tamamının ödenmesi gerekir. En ufak bir tutar bile kalmayacak şekilde ödeme yapıldıktan sonra “Borcu Yoktur” yazısı ile bankaya ya da kuruma başvurarak kısa sürede e-haciz işleminin sonlandırılmasını talep edebilirsiniz.

E-Haciz İtiraz Süresi Ne Kadardır?

Elinize e-haciz işlemi ile ilgili bir tebligat ulaştığında itiraz süreniz de başlamış olur. Bu tebligat eğer daha önceden ödediğiniz bir borca yönelik ise itiraz süreniz 7 gündür ve bu süre zarfında itiraz sebebini anlatan bir dilekçe ile tahsil dairesine bildirilmesi zorunludur.

Submitted bykurucayon14.09.2022

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi girin

Yukarı Çık