Şirketinizin yemek kartından, hediye kartına, akaryakıttan, kurumsal seyahat platformuna kadar, çalışana bağlı tüm giderlerinize özel çözümlerimiz için başvurun, sizi arayalım.
Leasing Nedir ve Leasing’ten Kimler Yararlanabilir?
Multinet Up
Bağlantı kopyalandı
İnovasyon & Girişimcilik
3
Dakikalık Okuma Süresi
Leasing, işletmelerin faaliyetlerinde kullanmak üzere sahip olmak istediği malların kiralama yoluyla elde edilmesidir.
Leasing firmaları bu malları işletme adına satın alır, işletmelere kiralar. Anonim şirketler, limited şirketler, şahıs şirketleri leasing sayesinde öz kaynak ve kredi kullanmadan bu malların kullanım hakkını elde ederek karlılıklarını ve verimliliklerini artırabilirler.
Bir üretim işletmesinde üretim makinası, bir diş hekiminin muayenehanesindeki ekipmanlar, çiftçilerin kullandığı tarım araç ve gereçleri hatta ofislerdeki yazıcılara kadar çeşitli mallar leasing kapsamına alınabilir.
Proje bazlı iş yapan işletmeler kullandıkları makina ve ekipmanları leasing ile alarak maliyetlerini önemli ölçüde azaltabilirler.
Leasing Sözleşmesi Nasıl Yapılır?
Leasing sözleşmelerinin süreleri Hazine Bakanlığı’nın izin verdiği bazı durumlar hariç en az 4 senedir.
İşletme almak istediği malı leasing şirketine bildirir ve bir ödeme planı hazırlanır. İşletme bu ödeme planın kabul ederse proforma fatura ve gerekli evrakları leasing şirketine verir ve noter onaylı leasing sözleşmesi imzalar, şirket de satıcıya ödemeyi yapar. Satın alınan mal en fazla iki yıl içerisinde kiracıya teslim edilmek zorundadır.
Leasing sözleşmesi boyunca malın sahibi leasing şirketidir ancak kullanım hakkı kiracıdadır.
Sözleşme sona erdiğinde malın kullanım hakkı da sona erer. Eğer sözleşmede belirtilmişse kiracı belli bir ücret karşılığında ya da bedelsiz olarak malı şirketten satın alabilir.
Leasing sözleşmesi boyunca sözleşmede belirtilmemişse kiracı malı başkasının kullanımına veremez ya da devredemez. Leasing firması sözleşme süresince geçerli olmak üzere kiralanan malı sigortalamak zorundadır. Sigorta primlerinin ödemesi kiracının sorumluluğunda olur. Sözleşme süresince mal zarar görürse sigortanın karşılamadığı kısmı kiracı karşılar.
Leasing’in Avantajları Nelerdir?
İşletmeler yatırım yaparken nakit ve nakit benzeri varlıklarını korumak amacıyla leasing’i tercih edebilirler.
Orta ve uzun vadeli esnek ödeme planı sayesinde işletmeler öz kaynaklarını ve finansman kapasitelerini başka yatırımlara ayırabilirler.
Sabit ve uzun zamana yayılan leasing ödemeleri banka kredisi ile satın almadan daha avantajlı olduğundan işletmelerin finansal olarak tercih sebebidir.
Banka kredisi ya da öz kaynaklar ile satın almalarda KDV oranı %18 ve %8 olabilirken, leasing ile yapılan alımlarda çoğu malda KDV oranı %1 olarak belirlenir.
Leasing sözleşmeleri ve leasing için alınan teminatlara ait işlemler her türlü vergiden muaftır.
Sözleşme bitiminde kiracı malı almak isterse devir işleminde harç ödemesinden de muaftır bu da leasing ile kiralamayı kredi ile satın almaktan daha avantajlı hale getirir.
Kiracı, kiralanan mal için amortisman ayırabilir ve bunu gider olarak gösterebilir.
Leasing’te satın almayı leasing firması yaptığından ve malın kullanım hakkı kiracıda olmasına rağmen sahibinin leasing firması olması sebebiyle vade ve faiz konusunda banka kredilerinden daha avantajlıdır.
Leasing’in finansal ve muhasebesel avantajlarının yanı sıra operasyonel avantajları da vardır. Satın alma süreçlerini leasing firması yöneteceği için işletmeler iş yükünden kurtulmuş olur.
Kiralanan mal ithal edilecekse nakliye bedeli, gümrük bedeli ve sigorta bedeli gibi yan bedeller de “tam leasing sözleşmesi” kapsamında yer alabilir.
Finansal kiralama (leasing) muhasebe, vergi ve finansal açılardan geleneksel satın almadan daha avantajlıdır ve daha kolaydır.
Kiralamak istediğiniz ürün ile ilgili bankanıza veya leasing şirketlerine başvurarak daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi giriniz
Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
İlgili Yazılar
Franchising Nedir?
Tüzel Kişi Nedir? Tüzel Kişi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Personelin İşletmeye Maliyeti Nasıl Hesaplanır?
Komandit Şirket Nedir, Nasıl Kurulur?
Ticari faaliyet göstermek isteyenler, öncelikle şirket türleri arasında seçim yapmalıdır. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’na göre 5 ayrı şirket çeşidi bulunur.
Kendi İşini Kurmak İsteyenler İçin 10 Kârlı İş Fikri
Girişimcilik, şüphesiz son dönemlerde sıkça bahsedilen konuların başında gelir.
ROAS Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Return on advertising spend (ROAS) ya da Türkçesi ile reklam harcamasının getirisi, reklam üzerinden elde edilen getiriyi hesaplayıp reklamların optimize edilmesi için kullanılır.
SWOT Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?
SWOT analizi, işletmelerin içsel ve dışsal faktörleri göz önünde bulundurarak stratejik planlamalar yapmalarına olanak tanıyan, oldukça kapsamlı ve etkili bir yöntemdir.
Kitle iletişimi, geniş kitlelere bilgi, fikir ve mesajların etkili bir şekilde iletilmesini sağlayan stratejik bir süreçtir. Bu süreçte kullanılan kitle iletişiminin özellikleri, mesajların hızla yayılmasını, geniş kitlelere ulaşmasını ve hedeflenen etkileşimin sağlanmasını mümkün kılar.
İnovasyon Nedir, Çeşitleri Nelerdir?
İnovasyon veya bir diğer ismiyle yenileşim; bir ürün, hizmet, süreç veya iş modeline yenilikçi çözümler getirerek mevcut durumu iyileştirme ve geliştirme sürecidir.
ROI Nedir, Nasıl Hesaplanır?
Her başarılı yatırım şirketinizin büyümesine ve rekabet edebilme gücünün artmasına yardımcı olur. Yatırımların başarısının ölçülmesi noktasında da "ROI Nedir?" sorusu ile karşılaşılır.
Zararlı Yazılım (Malware) Nedir?
Zararlı yazılımlar veya diğer bir adıyla malware, bilgisayar sistemlerine zarar verme amacıyla tasarlanan yazılımlardır. Halk arasında sıkça virüs olarak bilinse de aslında virüs, bu zararlı yazılım türlerinin sadece bir tanesidir.
Instagram Reklam Formatları ve Görsel Boyutları
Sosyal medya uygulamaları arasında en popüler platformlardan biri olan Instagram’da reklam verebilmek için görsel veya video kullanmanız gerekir. Türlerine göre reklam boyutları ve bilmeniz gerekenleri sizin için listeledik.
2024 Sosyal Medya Görsel Boyutları Nelerdir?
Instagram post boyutu, Facebook kapak fotoğrafı ölçüleri veya X (eski adıyla Twitter) profil resmi boyutları gibi detaylar, paylaşımların etkisini artırmada büyük rol oynar.