11 Mart 2020’de Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının görülmesiyle birlikte, tüm çalışma hayatı da derinden etkilendi. Kısa zamanda ülkemizi etkisine alan Covid-19, işverenleri ve insan kaynakları uzmanlarını, kaybı en az indirmek için yeni çalışma koşulları ve çözümler üzerinde çalışmaya itti.
2020 yılını bitirip, 2021’e başlamışken, firmaların büyük çoğunluğunun evden çalışma uygulamasına geçtiğini biliyoruz.
(Yeni nesil çalışma sistemini incelemek için Hibrit Çalışma modeli içeriğimizi inceleyebilirsiniz.)
Hem kamu hem de özel kurumların hatırı sayılır bir kısmı ise kısa çalışma ödeneği ve diğer teşviklerden yararlandı. Buna karşın sürecin başına, çalışanlarda işten çıkarılmaya dair çok büyük bir korku vardı.
26 Mart’ta uygulamaya geçen işten çıkarma yasağı ile bu korku kendini ücretsiz izne ayrılabilecek olmanın verdiği tedirginliğe bıraktı. Multinet Up olarak bu yazımızda, ayrıntıları sizin için açıkladık.
Koronavirüs önlemleri kapsamında yasal mevzuatlarda birçok değişiklik yapıldı:
4857 sayılı İş Kanunu’na geçici olarak eklenen 10. madde ile, 17.04.2020 tarihinden itibaren 3 ay süreli fesih yasağı gelmişti. Bu madde ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler dışında işveren tarafından iş sözleşmesinin feshedilmesini yasakladı. Hükümlere ayrı davranan işverene ise idari para verileceği söylendi.
Çalışanın iş sözleşmesinde veya işyeri ile yapılan toplu iş sözleşmesinde aksi madde olmadığı sürece, çalışanın rızası alınmaksızın, şirketlerin tek taraflı olarak ücretsiz izne çıkarması mümkün değil. 2021 yılı Ocak ayı dönemi itibariyle işverenler tarafından ücretsiz izin verilen çalışanlara devlet tarafından verilen nakdi ücret desteğine %21,56 oranında zam yapıldı. Ücretsiz izin kullandırılan çalışanlara devlet tarafından sağlanan nakdi ücret desteği 2021 yılında 39,24 TL’den 47,00 TL’ye yükseldi. Yol, mazeret ve annelik izinleri hakları iste korunmaya devam ediyor.
Eski Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yaptığı açıklamada, iş akdinin feshi kısıtının bitiş tarihinin 17 Eylül 2020 tarihinden 17 Kasım 2020 tarihine uzatıldığı açıklamıştı. Sonraki düzenlemeler ile 17 Ocak 2021 ve sonrasında 17 Mart tarihine uzatılan iş akdinin feshi kısıtı son düzenlemeler ile 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatılmıştı.
30 Haziran 2021 tarihinde sonlanan iş akdinin feshi kısıtı ile ilgili yeni bir düzenleme getirilmedi. Bu durum, 2022 yılı için de geçerliliğini koruyor. Yeni bir düzenlemenin gelip gelmeyeceği ise pandemi sürecinin gidişatı ile cevap bulacak. Kış mevsimi, aşılama süreci ve vaka sayılarına bağlı olarak benzer bir düzenlemenin gelme olasılığı her zaman bulunuyor. Ancak, resmi kaynaklarda bununla ilgili net bir bilgi yer almıyor.
Yeni normal adını verdiğimiz bu süreçte istihdamın korunması, çalışan ve işverenlere destek ve kolaylıklar sağlanması amacıyla her zaman benzer düzenlemelerin gelme ihtimali bulunuyor. İşverenlerin ise bu gelişmeleri yakından takip etmeleri oldukça önemlidir. İş dünyası ve iş kanunları ile ilgili gelişmeleri takip etmek için Multinet Up Blog sayfamızı takip edebilir, işletmenize avantaj sağlayacak Multinet Up çözümleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.