Uzaktan Çalışan Ekiplerin Motivasyonunu Artıracak 8 İpucu

Multinet Up Editör

Yazar:

Multinet Up

Editör

04.01.2021
5 Dakika Okuma Süresi

Pandemiyle birlikte en büyükten en küçüğe, imkânı olan neredeyse tüm şirketler evden çalışma sistemine geçti.

Gerek kurumsal şirketler gerekse girişim şirketleri çalışanların taleplerine yanıt verebilmek ve yapılan işten verim almak için yöntemler geliştirmeye uğraşıyor.

Takım liderleri hem ekip motivasyonunu korumak hem de iş süreçlerinin normal akışında devam etmesi için çaba gösteriyor.

andemi sonrası kimi firmalar evden çalışmaya devam etmeyi planlıyor. Mevcut dönemde bazıları sürekli evden, bazıları sürekli ofisten, bazıları da dönüşümlü olarak çalışıyor.

Şimdilerde birçok şirketin gündemindeki konulardan biri de evden çalışanları nasıl motive edecekleri ve bu düzende takım ruhunu nasıl sağlayacakları. Multinet Up’ın bu yazısında, uzaktan çalışan ekiplerin motivasyonunu artıracak ipuçlarını listeledik.

1. Mesleki Gelişimleri İçin Online Eğitimlerden Yararlanmak

Kurumunuzun ihtiyacı dahilinde, personel gelişimi için şirket içi gerekli eğitimlerin ne olduğunu belirleyip personel motivasyonunu ve performansını artıracak online eğitimler vererek çalışanlarınızın gelişimini destekleyip, işe bağlılığını ve çalışma isteğini artırmayı sağlayabilirsiniz. Düşük maliyetli bu tarz yatırımlar hem verimliliği hem de aidiyet hissini pekiştirir.

2. Kendi Çalışma Ortamını Oluşturmak

Evden çalışmada personel verimliliği için önemli noktalardan birisi ofiste çalıştıkları dönemdeki gibi evde kendilerine ortak alan dışında özel bir çalışma alanı oluşturmalarıdır. Yetersiz çalışma alanlarının yanı sıra evdeki sorumlulukları çalışanlar için aksamalara ve düzensizliğe neden oluyor. Yöneticilerin uzaktan çalışma sürecinde dikkat dağıtıcı bu unsurları göz önünde bulundurması gereklidir. İhtiyaç duyacakları tüm teknolojik ve ergonomik çözümler imkân dahilinde sağlanmalıdır. 

3. Çalışma Rutinlerini Kontrol Etmek

Yönetim kısmı çalışanların verimli çalışıp çalışamadığı konusunda endişe duyarken, çalışanlar da yöneticilerin desteğini yeterince alamamaktan dolayı kaygılanmaktadır. Öncelikli olarak ekipteki çalışanların tam olarak hangi işle ilgilendiğini bilmek önemlidir. Uzaktan çalışmada daha fazla esneklik olabilir, yöneticilerin teknolojinin imkanlarından yararlanarak sürdürülebilir bir sistem oluşturmaları yapılan işi değerlendirmek açısından kolaylık sağlayacaktır. Telefon görüşmeleri, mesajlaşmalar veya görüntülü görüşme yolları ile yapılan rutin kontroller ile çalışanların da düşünce kargaşasında bekledikleri destek karşılanmış olacaktır. Diyalog ve geribildirimler çalışan motivasyonunu yüksek tutacaktır.

4. İş Dışı Konularda Yapılan Online Sohbetler

Uzun süredir devam eden uzaktan çalışmalardan dolayı çalışanlar aitlik duygusunu kaybetmeye başlayabilirler. Ekip üyelerinin birbirleriyle bağlantıda olmalarını sağlamak takım çalışmalarında etkili bir yardımcı olacaktır. Belirli periyotlarda iş konuşmanın yasak olduğu ve insanların iletişim ihtiyaçlarını karşılamak amaçlı toplantılar düzenlemek verimliliğe katkı sağlayacaktır. Görüntülü yapılan bu toplantılar aynı zamanda uzaktan çalışanlarda oluşan ait olmama hissini de ortadan kaldıracaktır.

5. Yönetici Motivasyon Desteği

Çalışanlar yaptıkları işlerin görülmediğini düşünerek iş konusunda mutsuzluk ve isteksizlik yaşayabilirler. Bu nedenle çalışma hızlarında gerileme ve verim düşüşü ortaya çıkabilir.

Ekibinizdeki herkesin yaptıkları işe katkısını belirleyip başarılarını takdir etmek, olumlu geri bildirimler yapmak ve tüm ekibi buna teşvik etmek çalışanları pozitif olarak etkileyecektir. Çalışanlarınıza güvendiğinizi ve değer verdiğinizi göstermek motive olmalarına destek olacaktır.

MultiGift hediye kartıyla vergi avantajı sağlayarak çalışanlarınızı ödüllendirmek için hemen bilgilerinizi bırakın, MultiGift ayrıcalıklarını öğrenin.

6. Giyime Önem Gösterme

İşe uygun şekilde giyinme zorunluluğunun olmaması evden çalışanlar için rahatlık olarak görülse de psikolojik olarak insanları etkilemektedir. Mesai başlangıcında evde olsalar dahi pijamalarla çalışmak yerine yine rahat ama iyi hissetmelerini sağlayacak şekilde günlük giyinmek daha etkili çalışmayı sağlayacaktır. Çalışan motivasyonu açısından teşvik edilmesi gereken bir ayrıntıdır.

7. Mesai Saatlerine Dikkat Edilmesi

Mesai başlamadan önce gerekli hazırlıkların yapılması çalışmaya hazır hissetmenizi sağlayacaktır. İş yerindeyken çalışılan saatlerde ne sıklıkla mola veriyorsanız evde de aynı düzende devam edilmelidir. Evde olmanın verdiği rahatlığa kapılmadan mesai saatlerine hem çalışan olarak hem yönetici olarak önem verilmesi gereken kurallar haline getirilmelidir ve buna uygun çalışılmalıdır.

8. Çalışanların Sağlığını Önemsemek

Evden çalışma sisteminin ilk ve öncelikli amacının çalışanların sağlığını korumak olduğu hatırlatılmalıdır. Periyodik olarak sağlık taramaları yapılmalı ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi konusunda gerekli bilgilendirmeler sık sık tekrar edilmelidir. Sağlıklarının sizin için önemli olduğunun belirtilmesi iyi hissetmelerini sağlayacaktır ve çalışan motivasyonunu artıracaktır.

İnsan kaynakları ve ilgi çekici diğer birçok konudaki yazılarımıza MultinetUp Blog sayfasından ulaşabilirsiniz.

Submitted bygamzegulden.sigircion04.01.2021

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi girin

Yukarı Çık