notification-announcements

Duyurular

 

Personel Giyim Yardımı Nasıl Muhasebeleştirilir?

Kazım Taş
Kazım Taş
Vergi & Muhasebe 3 Dakikalık Okuma Süresi
Personel Giyim Yardımı Nasıl Muhasebeleştirilir?

Günümüzde işletmelerin belirli bir kısmı, personeli için çeşitli giyim eşyaları temin eder. Bu giyim ürünlerinden bazıları, iş elbisesi olarak sayılırken bir kısmı da belirtilen kapsam dışındadır. Çalışanlara sağlanan eşyalarının niteliği, vergi kanunları karşısında da farklı yükümlülüklere tabidir. Personel giyim giderleri belirlenirken bahsedilen bu durum göz ardı edilmemelidir.

İşveren tarafından sağlanan giyim ürünlerinin gelir vergisinden müstesna olmasının belirli şartları vardır. Buna göre söz konusu giyim eşyasının işin gerektirdiği nitelikler neticesinde vermiş olması şarttır. Ayrıca iş akdinin sonlanmasıyla da bahsedilen bu eşyaların geri verilmesi gerekir. Bir başka deyişle bu ürünlerin gelir vergisinden müstesna olması için demirbaş niteliğinde olması şarttır.

Personel giyim gideri muhasebe kaydı tutulurken verilen ürünler, çalışanlara menfaat niteliğindeyse farklı bir yol izlenir. Gelir Vergisi Kanunu’nun 61. maddesinde belirtilen ücret tanımı, son derece geniş tutulmuştur. Buna göre “para ve ayınlar ile sağlanan para ile temsil edilebilen menfaatler” ücret sayılmıştır. Dolayısıyla işçilere kıyafet yardımı, Gelir Vergisi Kanunu’na göre, ücret olarak değerlendirilir.

Çalışana Giysi Yardımları Nasıl Yapılabilir?

Personel giyim yardımı, niteliği gereği direkt maddi yönden değil ürün ve hizmet karşılığında yapılır. Bu durumda ayni yardım statüsünde sayılan bu destek, işverenlerin yapmakla mükellef oldukları arasında sıralanmaz. Tamamen çalışanlarının ihtiyacını karşılamaya yönelik atılan bu adım, genellikle yılın belirli zamanlarında görülür. Yan haklar ve çalışan motivasyonu başlığında incelenebilecek bu ayni yardımlar, işveren açısından oldukça avantajlıdır.

Gelir Vergisi Kanunu gereğince ücret olarak tanımlanan bu menfaatler, belirlenmiş kurallar dâhilinde bordrolaştırılır. Ayni yardım bordrolaştırma sürecinde kimi istisnai durumlar da mevcuttur. İstisna olan hâller dışında tüm ayni yardımlar, ücret olarak değerlendirilir ve bu minvalde vergilendirilir. Personel giyim giderleri muhasebe kaydı tutulurken istisnai durumlar göz ardı edilmemelidir.

Giyim Harcamaları Gider Yazılır mı?

Personele verilen giyim eşyalarına yapılan harcamaların niteliği, gider olarak belirtilmesi açısından önemlidir. Eğer giyim eşyası, kullanılma amacına göre işin icabı ise demirbaş statüsündedir. Böyle bir hâlin varlığı durumunda giyim harcamalarının KDV hariç bedeli, gider veya maliyet hesaplarına kaydedilir ve KDV’si indirilir.

Giyim Eşyası kullandırmanın, işin icabı olması ve verilen kıyafetin demirbaş olarak firma mülkiyetinde tutulması, kullanım ömrü dolduğunda veya iş akdi sona erdiğinde geri alınması şartıyla, gelir vergisi stopajından istisna edileceği GVK 27/2. Maddesi ile hükme bağlanmıştır. Personele özel yaşamında da kullanılabilecek türde giyim eşyası temin edildiğinde, bu eşyanın KDV dahil tutarını net ücret sayarak stopaja tabi tutulması gerekecektir.

Kurumlar Vergi̇si̇ Kanunu’na Göre

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 6. maddesi uyarınca, safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanunu hükümleri geçerlidir. Buna göre tespit edilecek kurum kazancından Kurumlar Vergisi Kanunu’nda ve Gelir Vergisi Kanunu’nda sıralanan giderler indirilir. Ticari kazancın elde edilmesi için şart olarak belirtilen kalemler, bu noktada gider olarak kabul edilebilir.

Hüküm ve açıklamalar ışığında personel giyim eşyaları, şirket faaliyetlerinde kullanılsa dahi direkt çalışmayı etkilememesi hâlinde gider olarak belirtilemez. Böyle bir durumda kurumun kazancı ve faaliyetleriyle direkt bir bağ bulunmadığından bahsedilir. Doğrudan bağ bulunmaması hâlinde de kurum kazanç tespitinde gider olarak dikkate alınmaz.

Katma Değer Vergi̇si̇ Kanunu’na Göre

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 30. maddesinin birinci fıkrası altında açıklanan (d) bendi, durumu özetler niteliktedir. Buna göre: “Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunlarına göre kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen giderler dolayısıyla ödenen katma değer vergisi indirilmez.” Söz konusu harcamaların hepsi, Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunları nazarında kazancın tespitinde indirimi kabul edilen giderlerden değildir.

Giyim Kartı ile Vergi Avantajı Fırsatından Yararlanın!

Türkiye’nin ilk kurumsal hediye kartı MultiGift ile çalışanlarınıza giyim yardımı yapabilir, vergi tasarrufundan yararlanabilirsiniz. Giyim kartı seçeneği ile sadece giyim mağazalarında geçerli kartlar sunabilir, %45’e varan vergi avantajı ile binlerce TL tasarruf edebilirsiniz.

Multinet Up Blog’da yer alan içeriğin yalnızca bilgi verme amaçlı olduğunu, hukuki görüş ve tavsiye içermediğini, bilgilerin Multinet Up Blog’un hazırlanma tarihindeki mevzuata dayalı olduğunu ve zamanla mevzuat değişiklikleri ile ilgili kurumların görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabileceğini bildiririz.

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi giriniz

Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnovasyon
İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
kurumsal seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
lojistik ve filo yönetimi
İlgili Yazılar
Muhtasar Beyanname Nedir, Ne Zaman Verilir?
Muhtasar Beyanname Nedir? Ne Zaman Verilir?
Lehtar Ne Demek?
Lehtar Nedir?
Ticaret Odası Kaydı Nasıl Yapılır?
Ticaret Odası Kaydı Nedir? Nasıl Kayıt Yapılır?
  • Vergi Borcu Yoktur Yazısı Nedir? Nereden Alınabilir?
    Vergi Borcu Yoktur Yazısı Nedir? Nereden Alınır?

    Kamu ihalelerine katılmak, kredi başvuruları yapmak veya resmî işlemlerde bulunmak istediğinizde karşınıza çıkan en önemli belgelerden biri, vergi borcu yoktur yazısıdır.

  • FAVÖK Nedir? FAVÖK Nasıl Hesaplanır?
    FAVÖK Nedir? Nasıl Hesaplanır?

    Finansal yönetim ve analiz süreçlerinde, işletmelerin operasyonel performansını değerlendirirken dikkate alınan çeşitli göstergeler mevcuttur. Bu göstergelerden biri de, işletmenin faaliyet kârlılığını net bir şekilde ortaya koyan FAVÖK’tür.

  • Konkordato Nedir, Şartları Nelerdir?
    Konkordato Nedir, Şartları Nelerdir?

    Konkordato, finansal zorluklar yaşayan şirketlerin borçlarını yapılandırma sürecidir. Süreç, şirketlerin alacaklılarla borçlarını yeniden yapılandırmak için anlaşmaya varmalarını sağlayarak, iflasın önüne geçilmesini hedefler.

  • 2024 Asgari Ücret Tutarı
    Asgari Ücret Nedir? 2024 Asgari Ücret Ne Kadar Oldu?

    Asgari veya diğer adıyla minimum ücret, işçilere yasal olarak ödenebilecek en düşük maaş tutarıdır. Yani, bir işçiye ödenebilecek minimum ücrettir. 2023 Temmuz ayında asgari ücret 11.402,32 TL olarak açıklanmıştı.

  • 2020 yılının en iyi muhasebe programları
    2024 Yılının En İyi Muhasebe Programları

    İş yükü çok fazla olan ve doğası gereği çok dikkatli olunması gereken muhasebe konusunda, firmalar ve çalışanlar en doğru çözümü arıyorlar. Bu noktada teknoloji devreye giriyor ve muhasebe alanında çeşitli çözümler sunuyor.

  • Matrah artırımı nedir?
    Matrah Artırımı Nedir? Matrah Türleri Nelerdir?

    Vergi, devletin kamu hizmetleri için harcayacağı gelirin kayda değer bir bölümünü oluşturur. Bu nedenle yetkili merciler, usulsüzlükleri ve vergi kayıplarını önlemek için detaylı incelemeler yapar.

  • Senet Nedir, Nasıl Doldurulur?
    Senet Nedir? Nasıl Doldurulur?

    Senet, kişinin belirli bir tarihte veya şartlarda ödeme yapmayı taahhüt ettiği, yazılı bir belgedir. Hukuki bir değer taşıyan bu belge, borçlu-alacak ilişkilerinde sıkça kullanılır. Senet doldururken borçlunun ve alacaklının adını, ödeme tarihini, tutarı ve varsa faiz oranını belirtmek gerekir.

  • Arbitraj Nedir?
    Arbitraj Nedir?

    Finansal piyasalarda fırsatları değerlendirmek, yatırımcıların sürekli peşinde olduğu bir hedeftir. Bu bağlamda arbitraj, piyasalardaki fiyat farklılıklarından yararlanarak risk almadan kâr elde etme stratejisi olarak öne çıkar.

  • Damga Vergisi Nedir
    Damga Vergisi: Nasıl Hesaplanır, Güncel Oranlar Nelerdir?

    Devlet, kamu harcamaları için gereken mali kaynağı vergi ve çeşitlerinden elde eder.

  • Bilanço Nedir?
    Bilanço Nedir? Bilanço Nasıl Hazırlanır?

    Şirketler, tüm finansal faaliyetlerine ve hedeflerine ulaşmaları için atmaları gereken adımları bir mali yıl içerisinde gerçekleştirmelidir.