İşten çıkış kodları, bir çalışanın iş akdinin neden sonlandığını ifade eden kodlardır. Bu kodlar, çalışanın işten çıkarılmasının sebebinin daha iyi anlaşılmasını sağlar. Bu kodlar, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenmiştir. İşten çıkarılma ya da istifa gibi durumlarda çalışanların SGK’ya bildirilmesini olanaklı hale getirir.Her kodun anlamı farklıdır. İşten çıkış kodları nedir, anlamları nelerdir soruları kapsamında her kodun farklı bir anlama sahip olduğunu belirtmek mümkündür. Örneğin 1, deneme süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından feshini ifade ederken 8, emeklilik (yaşlılık)ya da toptan ödeme nedeniyle işten çıkışı bildirir. İşten çıkış kodlarının yasal anlamı kapsamında her kodun farklı bir anlama sahip olduğunun altını çizmek mümkündür.
Ekonomi, bireylerin ve işletmelerin kararlarını şekillendiren en önemli unsurlardan biridir. Özellikle fiyat değişimlerini anlamak ve ekonomik süreçlere hâkim olmak, günlük hayattan uzun vadeli stratejilere kadar pek çok alanda kritik rol oynar.
MERSİS ya da Merkezi Sicil Kayıt Sistemi, ticari işletmelerin sicil kayıtlarının yer aldığı elektronik bir sistemdir. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından geliştirilen sistem üzerinden şirketler ve ticari işletmelere ait değişiklik ve kayıt işlemleri gerçekleştirilebilir. Elektronik ortamda yapılan işlemler, zamandan tasarruf sağlanması bakımından son derece önemlidir.
Evlilik tazminatı, kadın çalışanların evlilik nedeniyle işten ayrılma durumunda alabildikleri bir tazminat türüdür. Nikah kıyılması sonrasındaki 1 yıl içerisinde kadın çalışanın işten ayrılmış olması gerekir. Aksi takdirde bu tazminatı alamaz.
Franchising, ürün ya da hizmetin imtiyaz hakkına sahip tarafın, imtiyaz hakkını daha önceden belirlenmiş bir süre ve şartlar dahilinde ikinci tarafa vermesidir. Birbirinden bağımsız bu iki taraf arasında sözleşme imzalanır. Sözleşme ile imtiyaz hakkı ikinci tarafa verilmekle birlikte organizasyon, yönetim ve pazarlama ile ilgili bilgiler de aktarılır.
Yemek kartı, işverenler tarafından çalışanlara sağlanan özel bir yan haktır. Yemek kartı ile çalışanlar, anlaşmalı restoranlarda bakiyelerini kullanabilirler. Bakiyeler ise işverenler tarafından düzenli aralıklarla yüklenir.Yemek kartları ile ilgili hem işverenlerin hem de çalışanların merak ettiği; "Yemek Kartı Nedir?", "Yemek Kartı Ne İşe Yarar?", "Yemek Kartı SGK Ödemeleri Ne Kadar?", "Yemek Kartı Gelir Vergisi Ne Kadar?" ve "Yemek Kartı Damga Vergisi Ne Kadar?" gibi birçok soru bulunur. Sizin için tüm bu soruların cevaplarını derledik.