Genel tatil günü olarak değerlendirilen bayramlarda belirli işyerleri ve çalışanların iş devamlılığını sağlaması gerekebiliyor. Çalışanların iş sorumluluklarını sürdürdüğü bu süreç bayram mesaisi olarak tanımlanıyor. Resmi olarak da tatil olan bayramlarda mesai çalışanlar ve işyeri arasındaki iş sözleşmesine bağlı olarak yapılabiliyor. Böyle durumlarda, bayramda tatilinde mesai yapan çalışanlara aylık maaşlarına ek olarak bir mesai ücreti ödenir.
Kümülatif vergi, bir çalışanın gelirinden hangi oranda devlet tarafından gelir vergisi payı alınacağını belirleyen esas parametredir. İş veren yükümlülükleri sebebiyle kümülatif vergi oranını doğru hesaplayarak ödeme yapmak zorundadır.
Personelin emeğinin karşılığını aldığının bir ispatı olan belgeye bordro adı verilir. Ücret pusulası olarak da bilinir. Yorumlamaya ve değerlendirmeye açık olmayan, kanunlarla sabit bir belgedir. İlgili belge hakkında bilgi sahibi olmak için doküman üzerinde yer alan verileri ve parametreleri öğrenmek gerekir. Bu yazımızda bordro hakkında tüm merak edilenleri açıklamaya çalıştık.
Asgari ücret, yasal olarak çalışanlara ödenebilecek en düşük ücrettir. Türkiye’de bir işçinin alabileceği en düşük maaş ise 2025’te net 22.104,67 TL’dir. Asgari ücret sadece gerçek kişilere yani bireylere ödenebilir. Gerçek kişilerin, bir takvim yılı içinde elde ettikleri kazancın bir kısmı ise gelir vergisine tabidir. Dolaysız veya daha sık kullanılan ifadesiyle doğrudan bir vergi türü olan gelir vergisinde bazı istisnalar söz konusudur. Sizin için asgari ücrette gelir vergisi istisnasını inceledik.
2025 resmî tatil günleri ve mesai hesaplamaları hem işverenler hem çalışanlar tarafından merak konusudur. Sizin için 2025 resmi tatil günleri, 2025 resmi tatil mesai ücreti ve UBGT ücreti hakkında bilmeniz gerekenleri derledik.
[resmi-tatil-hesaplama-araci-block]
Tatil | Tarih | Hangi Gün? | Süre |
Her personelin görev tanımına ve iş yeri politikalarına uygun bir çalışma süresi bulunur. Bu süreler, Türkiye’de çalışanların haklarını ve sorumluluklarını düzenleyen 4857 sayılı İş Kanunu ile sınırlandırılmıştır. Aynı kanunda mesai saatlerini aşan faaliyetler için işveren tarafından ek ücret ödenmesine dair hükümler de yer alır. Dilerseniz önce hesaplama aracından fazla mesai ücretini belirleyebilir, daha sonra bu konuya ilişkin detayları öğrenebilirsiniz.
Öğrencilerin eğitim-öğretim hayatı çerçevesinde öğrendiği teorik bilgileri uygulamaya dökerek deneyim kazanmasını amaçlayan staj çalışmaları karşılığında 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamına göre belirli bir ödeme yapılması zorunluluğu getirilmiştir. Stajyer maaşları her yıl bu zorunluluğa göre belirlenir ve işletmeler söz konusu ücreti ödemekle yükümlü kılınır.
Her personelin çalıştığı işletme için belli bir maliyeti vardır. Bu maliyet, personele iş karşılığında verilen maaşın yanı sıra bazı giderlerle belirlenir. Söz konusu işletme giderleri arasında prim ve vergi ödemeleri bulunur. İşletmenin aylık maliyetleri hesaplanırken personel masrafları da hesaba katılmalıdır. 2025 yılı işveren maliyeti aşağıdaki gibidir:
Part time çalışma, son yıllarda hem işverenler hem de çalışanlar tarafından tercih ediliyor. 2003'te 4857 sayılı İş Kanunu ile bu sistem kayıt altına alındı. Ayrıca, belirli düzenlemelere tabi tutuldu.
Part time maaş hesaplama işlemi ile ilgili noktalar şöyle sıralanır:
Çalışanlar için işyeri tercihinde maaş önemli bir faktördür. Ancak maaş dışında personele sunulan yan hakları da dikkate alınır. Sosyal güvenlik ve sağlık sigortası dışında personele sağlanan bütün yan haklar işveren tarafından isteğe bağlı olarak verilir. Yol ücreti de isteğe bağlı verilen ve çalışanlar tarafından en çok önemsenen yan haklardan biridir.