notification-announcements

Duyurular

 

Şirketler Corona Virüsü Sürecini Nasıl Yönetmeli?

Multinet Up
Multinet Up
İnsan Kaynakları 4 Dakikalık Okuma Süresi
şirketler korona virüsü sürecini nasıl yönetmeli

Corona virüsü sadece insanların değil aynı zamanda şirketlerin de düzenlerini alt üst etti. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de işletmeler bu süreci en az hasarla atlatmanın yollarını arıyorlar ve yeni düzene ayak uydurmaya çalışıyorlar. Multinet Up olarak, başta KOBİ’ler olmak üzere tüm işletmelerin Corona virüsü ile mücade sürecinde ihtiyaç duyabilecekleri bilgileri bu yazımızda paylaştık.

Doğru Bilgi Edinin ve Çalışanlarınızla Paylaşın

Virüsten korunmanın temel kuralı, bilinçli olmaktır. Bu nedenle, Corona virüsü ile ilgili doğru bilgilere ulaşmak ve çalışanları bilgilendirmek, uygulanacak olan diğer tedbirlerin sonuç vermesine büyük katkı sağlayacaktır.

Bilgilendirme ile ilgili bir diğer önemli konu ise, özellikle şirket içi dedikoduların önüne geçmek ve olası motivasyon düşüşlerini önlemek adına, şirketle ve şirketin geleceği ile ilgili konularda diğer zamanlara göre daha şeffaf ve bilgilendirici açıklamalarda bulunulmasıdır.

Hijyen Önlemlerini Artırın

İşletmenizde çalışanların tamamı ya da bir kısmı, işlerin devamlılığı için işe gelmek zorundaysa, koruyucu hijyen önlemlerini olabildiğince artırın. Gerekli görüldüğünde konfordan vazgeçilmeli ve çalışanların dezenfektan, sabun ya da diğer hijyen malzemeleri kullanmaları özendirilmelidir. Yine bu süreçte, klima kullanımı yerine pencere açılarak temiz hava alınması sağlanmalıdır.

Corona virüsüne karşı önemli bir koruyucu önlem olan “Sosyal mesafe” kuralının çalışanlar tarafından uygulandığına emin olun. Şirket içerisinde tokalaşma, şakalaşma ya da yakın mesafeden çalışma gibi durumların önüne geçin.

Çalışanların öğle yemeklerini hep birlikte yemelerinin yasaklayın ve mümkünse, sosyal mesafe kuralına uygun düzenlemelerle, gruplar halinde yemek verin.

Toplu Taşımaya Alternatif Yaratın

Toplu taşıma araçları ciddi riskler içermektedir. Çalışanlarınızın toplu taşıma kullanarak işe gelmeleri ise, harcayacağınız tüm emeklerin bir anda boşa gitmesi anlamına gelebilir. Bu nedenle, çalışanlarınız için servis düzenine geçin ve servis araçlarında hijyen ve sosyal mesafe kurallarını uygulayın.

Covid-19 ile Mücadele Ekibi Kurun

Sürecin ciddiyeti, mücadelenin ek iş olarak algılanmamasını gerektirmektedir. Bu nedenle, şirket çalışanlarından bir ekip oluşturup, bu ekibe kontrol ve müdahale yetkisi verin. Ekipte yer alan kişilerin görevleri, süreç sonuna kadar sadece Corona virüsü ile mücadele ile sınırlı kalmalıdır.

Uzaktan Çalışmayı Destekleyin

Corona virüsü, birçok firmaya “evden çalışma” ile ilgili deneyim kazandırdı ve evden çalışma sistemini doğru uygulayan firmalar, çalışanlarının verimliliklerinin arttığını görmeye başladı.

Eğer bulunduğunuz sektör evden çalışma düzenine uygunsa, en kısa sürede siz de çalışanlarınızı bu düzene yönlendirin. Bu tarz bir yaklaşım, çalışanlarınızın sağlığına verdiğiniz önemi ve iş konusunda onlara olan güveninizi görmelerini sağlayacaktır. Uzaktan çalışma sistemi aynı zamanda sorumluluk ve maliyet düşürücü etkileriyle de işletmenize fayda sağlayacaktır. 

Uzaktan çalışma sisteminde dikkat edilmesi gereken nokta; bunun çalışana bir lütuf değil, işlerin düzgün yürütülebilmesi ve çalışanın sağlığının korunması amacıyla gerçekleştirilen bir uygulama olduğunun unutulmamasıdır.

Likidite Senaryoları Oluşturun

Hiçbir şirketin daha önce yaşamadığı bir süreç içerisinde olduğumuzdan, uzmanlardan destek alarak, veriler ve sektörel analizler ışığında, nakit akışı ile ilgili risk senaryo alternatifleri oluşturun. Oluşturulan her senaryoya uygun modellemeleri ve önlemleri belirleyerek, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı hazırlıklı olun.

Benzer bir şekilde, tedarik zincirinde yaşanabilecek aksaklıkları göz önünde bulundurup, alternatif çözümler oluşturun.

Sosyal Çalışmalara Önem Verin

İşletmelerin yeteneklerini ve kapasitelerini toplumsal faydaya yönlendirmeleri gereken bir süreçten geçiyoruz. İşletmeler, yetenekleri ve imkanları ile toplumsal ihtiyaçların kesiştiği noktalarda, diğer zamanlara göre çok daha duyarlı olmalılar ve imkanları dahilinde, sürecin atlatılmasına destek olmalılar. İşletmeniz herhangi bir şekilde Corona ile mücadele sürecinde topluma faydalı bir üretim ya da hizmet gerçekleştirebiliyorsa, bunu en kısa sürede hayata geçirin.

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi giriniz

Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnovasyon
İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
kurumsal seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
lojistik ve filo yönetimi
İlgili Yazılar
İşten Çıkış Kodları Nelerdir?
İşten Çıkış Kodları Nelerdir? İşten Çıkış Kodları ve Anlamları
Evlilik Tazminatı Nedir, Nasıl Hesaplanır?
Evlilik Tazminatı Nedir, Nasıl Hesaplanır?
Ayni Yardım Nedir, Nasıl Bordrolaştırılır?
Ayni Yardım Nedir ve Nasıl Bordrolaştırılır?
  • İş Hayatında Yaratıcılık Nasıl Teşvik Edilir?
    İş Hayatında Yaratıcılık Nasıl Teşvik Edilir?

    Şirketler, her biri farklı potansiyeller taşıyan çalışanlardan meydana gelir. Yetenekleri, bakış açıları ve fikirleriyle birbirinden ayrılan ekip üyelerinin firmanın başarısında kritik rolleri vardır. Bu çeşitlilikten en iyi şekilde faydalanmanın yolu ise yaratıcılığı teşvik etmekten geçer.

  • Tersine Mentorluk Nedir?
    Tersine Mentorluk Nedir, Faydaları Nelerdir?

    Geleneksel mentorluk, kıdemli olanların ya da daha deneyimli kişilerin yeni yetişen kişilere yol göstermesi olarak tanımlanır. Ancak günümüzde dünya giderek hızlanıyor ve teknolojiler çok hızlı bir şekilde geliştirilip hayatımıza dahil ediliyor.

  • Çalışan Yaşam Döngüsü Nedir?
    Çalışan Yaşam Döngüsü Nedir?

    Çalışan yaşam döngüsü, çalışanın bir organizasyona katılmasından itibaren geçen tüm süreçleri kapsar. Çalışan döngüsü, çalışanın işe alımından başlayıp organizasyondan ayrılmasına kadar devam eder ve özellikle şirketlerin insan kaynakları yönetiminde önemli bir rol oynar.

  • Ücretli İzin Nedir? 2025 Ücretli İzin Süreleri
    Ücretli İzin Nedir, Ücretli İzin Çeşitleri Nelerdir? [2025]

    Şirketlerde verimliliğin anahtarı, iş ve özel yaşam dengesinin sağlanmasıdır. Çalışanlar, kendisine vakit ayırabildiğinde sorumluluklarına daha rahat odaklanır.

  • 2025 Babalık İzni Kaç Gün?
    Babalık İzni Nedir, Kaç Gündür? [2025]

    Çalışanların ve işverenlerin haklarını düzenleyen kanunlar, bazı özel zamanlara yönelik detaylar içerir. Personellerin ebeveynliğe adım attığı ilk günlerde görevine bir süreliğine ara vermesini sağlayan babalık izni de bu haklar arasındadır.

  • 2025 İş Arama İzni Süresi
    İş Arama İzni Nedir, Nasıl Hesaplanır? [2025]

    Personelin işten çıkarılması veya kendi isteğiyle görevinden ayrılması, iki taraf için de bazı yükümlülükler doğurur. Şirket, yeni bir işçi bulana kadar işlerini sürdürmek durumundadır.

  • Süt İzni Nedir, 2025'te Ne Kadar?
    Süt İzni Nedir? [2025]

    Kanunen çalışanlara çeşitli durumlar için kullanabilecekleri belirli izin türleri sunuluyor.

  • Vefat izni 2024
    Vefat İzni Nedir, Nasıl Kullanılır? [2025]

    Resmî olarak çalışanların sağlık, tatil, doğum veya daha farklı nedenler için kullanabilecekleri çeşitli izin türleri bulunur.

  • 2025'te Mazeret İzni Ne Kadar?
    Mazeret İzni Nedir ve Kaç Gün Alınır? [2025]

    Çalışanların motivasyonunu ve şirkete bağlılığını artırmanın yolu, hakların ve sorumlulukların eksiksiz yerine getirilmesinden geçer.

  • Karne İzni Nedir? 2025'te Kaç Gündür?
    Karne İzni Nedir? [2025]

    Hızla değişen iş dünyasında pek çok şirketi müşteri deneyimini geliştirmeye odaklanmış durumdadır.