Filo Yönetiminde Karşılaşılan 5 Temel Zorluk

Multinet Up Editör

Yazar:

Multinet Up

Editör

02.12.2021
5 Dakika Okuma Süresi

Filo yönetimi, şirketlerin ticari amaçlı kullandığı araçların araç bakımından yakıt tüketimine kadar çeşitli süreçleri içerir. Şirketlerin devamlılığı ve başarısı için her bir süreç için filo yönetim süreçlerinde çeşitli zorluklar ile karşılaşabilir. Bu noktada, her bir süreç için çeşitli çözüm ve stratejilere başvurulması gerekebilir. Bu yazımızda, şirketlerin filo yönetimi konusunda karşılaşabileceği beş temel zorluğu listeleyerek ve bu zorluklara yönelik uygulayabileceği çözümlere yer verdik.

1. Verimlilik Sorunları

Şirketlerin filo yönetim sürecinde verimlilik açısından karşılaştığı zorluklar temelde yakıt tüketimi, araçların bakım ve onarımı ile bağlantılıdır. Şirketlerin filo yönetiminde akaryakıt harcamalarından kaynaklı verimlilik sorunları finansal olduğu kadar operasyonel de olabiliyor. Bu süreçte, taşıt tanıma sistemi ile araçlara özel harcama limitleri koyarak akaryakıt tüketimi kontrol altına alınabilir. Bu sistem ile şirketler yalnızca finansal açıdan değil, zaman ve işgücünden de tasarruf edebilir.

Şirketler için araçların bakım ve onarımları hem finansal hem de operasyonel açıdan verimliliği etkileyebiliyor. Bu nedenle, şirketler için araçların periyodik bakım büyük önem taşır. Periyodik bakımlar sayesinde araçların ömrü ve sürüş güvenliği artarken, yakıt tüketimi azalır. Ayrıca, periyodik bakımlar ile şirketin operasyonel süreçlerini olumsuz yönde etkileyebilecek beklenmedik arızalar da önlenebilir. Böylece, araç bakım ve onarımından kaynaklı iş süreçlerinin aksaklıkların önüne geçilerek, iş verimliliğinde bir azalma yaşanmaz.

Shell Türkiye premium distribütörü Multinet Up ile filo yönetimi çok pratik. Taşıt tanıma sistemi, yaygın şube ağı ve daha fazla

2. Şeffaf Hesap Yönetimi

Filo yönetiminde akaryakıt tüketimi, araç bakım ve onarımı gibi işlemlerin her işlem için ayrı bir faturalandırma sürecinin yürütülmesi gerekebiliyor. Yeni nesil bir filo yönetimi sistemi ile filo yönetimindeki her bir işlemin faturalandırma sürecinin otomatikleştirilmesi muhasebe iş yükünü ortadan kaldırarak hem zamandan hem de iş gücünden tasarruf edilmesini sağlar. Ayrıca, araç gider ve faturalarının kontrolleri daha kolay yapılabileceği için gerekli filo yönetim çözümleri daha hızlı bir şekilde belirlenerek uygulanabilir.

filo yönetimi zorlukları

3. Ekip ve Araç Takibi

Çalışanların araç kullanım amaç ve yöntemleri filo yönetiminde karşılaşılan bir diğer zorluktur. Ayrıca, çalışanların araç kullanımı operasyonel iş süreçlerini de doğrudan etkiler. Başarılı bir filo yönetimi için araçların iş süreçlerindeki kullanım etkinliğinin ve amaçlarının şirketler tarafından takip edilmesi oldukça önemlidir.  Bu noktada, şirketler araç takip sistemi çözümüne başvurarak şirket araçlarının kullanılabileceği güzergahı planlayarak ve araçların anlık konumlarını belirleyerek hem araç kullanımını daha verimli bir hale getirebilir hem de iş planlamasını daha etkin bir şekilde yapabilir.

4. Araç Seçimi

Şirketlerin filo yönetiminde karşılaştığı zorluklardan bir diğeri ise iş süreçleri için doğru ve uygun aracın seçilmesidir. İşletmelerin hem filo kiralama hem de şirket aracı satın alma faaliyetlerinde göz önünde bulundurması gereken çeşitli etkenler bulunuyor. İşletmelerin filo kiralama faaliyetinde başta ihtiyaç duyulan araç model ve sayısını belirleyerek sigorta, muayene, bakım ve onarım gibi gerekliliklerin sözleşmede yer alması oldukça önemlidir. İşletmeler araç satın alırken ise ihtiyaç duyulan araç modellerinin satın alma ile vergilendirme maliyetlerine özen göstermelidir.

5. Gerekli Eğitim ve Belgeler

Şirketlerin filosunda yer alan araç türü ve aracın kullanım amacına göre çalışanların çeşitli eğitimleri tamamlayarak belirli belgelere sahip olması gerekiyor. Şirket filosundaki binek araçların sahadaki kullanım sürecinde her ne kadar yalnızca sürücü belgesi gerekse de insan ve yük taşımacılığı için kullanılan ticari araçlar için personellerin sürücü belgesine ek olarak psikoteknik rapor ile kullanım amacına uygun bir SRC belgesine sahip olmaları gerekir. Bu süreçte, şirketlerin personellerinin gerekli belgelere sahip olup olmadığına dikkat etmelidir.

Şirketinizde filo yönetim sürecinde karşılaşabileceğiniz zorlukları ve uygulanabilecek çözümleri yukarıda sizler için açıkladık. Multinet Blog ile şirketinizin lojistik ve filo yönetim etkinliğini artıracak gelişmeler ve yararlı bilgilere ulaşabilir, bu alanda şirketinize fayda sağlayacak yenilikçi Multinet UP çözümleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Submitted bygamzegulden.sigircion02.12.2021

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi girin

Yukarı Çık