notification-announcements

Duyurular

 

filo yönetimi

Filo Yönetiminde Karşılaşılan 5 Temel Zorluk

Multinet Up
Multinet Up
Lojistik ve Filo Yönetimi 5 Dakikalık Okuma Süresi

Filo yönetimi, şirketlerin ticari amaçlı kullandığı araçların araç bakımından yakıt tüketimine kadar çeşitli süreçleri içerir. Şirketlerin devamlılığı ve başarısı için her bir süreç için filo yönetim süreçlerinde çeşitli zorluklar ile karşılaşabilir. Bu noktada, her bir süreç için çeşitli çözüm ve stratejilere başvurulması gerekebilir. Bu yazımızda, şirketlerin filo yönetimi konusunda karşılaşabileceği beş temel zorluğu listeleyerek ve bu zorluklara yönelik uygulayabileceği çözümlere yer verdik.

 

1. Verimlilik Sorunları

Şirketlerin filo yönetim sürecinde verimlilik açısından karşılaştığı zorluklar temelde yakıt tüketimi, araçların bakım ve onarımı ile bağlantılıdır. Şirketlerin filo yönetiminde akaryakıt harcamalarından kaynaklı verimlilik sorunları finansal olduğu kadar operasyonel de olabiliyor. Bu süreçte, taşıt tanıma sistemi ile araçlara özel harcama limitleri koyarak akaryakıt tüketimi kontrol altına alınabilir. Bu sistem ile şirketler yalnızca finansal açıdan değil, zaman ve işgücünden de tasarruf edebilir.

Şirketler için araçların bakım ve onarımları hem finansal hem de operasyonel açıdan verimliliği etkileyebiliyor. Bu nedenle, şirketler için araçların periyodik bakım büyük önem taşır. Periyodik bakımlar sayesinde araçların ömrü ve sürüş güvenliği artarken, yakıt tüketimi azalır. Ayrıca, periyodik bakımlar ile şirketin operasyonel süreçlerini olumsuz yönde etkileyebilecek beklenmedik arızalar da önlenebilir. Böylece, araç bakım ve onarımından kaynaklı iş süreçlerinin aksaklıkların önüne geçilerek, iş verimliliğinde bir azalma yaşanmaz.

 

 

Shell Türkiye premium distribütörü Multinet Up ile filo yönetimi çok pratik. Taşıt tanıma sistemi, yaygın şube ağı ve daha fazlası MultiPetrol’de! Bilgilerinizi bırakın, sizi arayalım.

05xx xxx xx xx

 

2. Şeffaf Hesap Yönetimi

Filo yönetiminde akaryakıt tüketimi, araç bakım ve onarımı gibi işlemlerin her işlem için ayrı bir faturalandırma sürecinin yürütülmesi gerekebiliyor. Yeni nesil bir filo yönetimi sistemi ile filo yönetimindeki her bir işlemin faturalandırma sürecinin otomatikleştirilmesi muhasebe iş yükünü ortadan kaldırarak hem zamandan hem de iş gücünden tasarruf edilmesini sağlar. Ayrıca, araç gider ve faturalarının kontrolleri daha kolay yapılabileceği için gerekli filo yönetim çözümleri daha hızlı bir şekilde belirlenerek uygulanabilir.

 

 

3. Ekip ve Araç Takibi

Çalışanların araç kullanım amaç ve yöntemleri filo yönetiminde karşılaşılan bir diğer zorluktur. Ayrıca, çalışanların araç kullanımı operasyonel iş süreçlerini de doğrudan etkiler. Başarılı bir filo yönetimi için araçların iş süreçlerindeki kullanım etkinliğinin ve amaçlarının şirketler tarafından takip edilmesi oldukça önemlidir.  Bu noktada, şirketler araç takip sistemi çözümüne başvurarak şirket araçlarının kullanılabileceği güzergahı planlayarak ve araçların anlık konumlarını belirleyerek hem araç kullanımını daha verimli bir hale getirebilir hem de iş planlamasını daha etkin bir şekilde yapabilir.

 

4. Araç Seçimi

Şirketlerin filo yönetiminde karşılaştığı zorluklardan bir diğeri ise iş süreçleri için doğru ve uygun aracın seçilmesidir. İşletmelerin hem filo kiralama hem de şirket aracı satın alma faaliyetlerinde göz önünde bulundurması gereken çeşitli etkenler bulunuyor. İşletmelerin filo kiralama faaliyetinde başta ihtiyaç duyulan araç model ve sayısını belirleyerek sigorta, muayene, bakım ve onarım gibi gerekliliklerin sözleşmede yer alması oldukça önemlidir. İşletmeler araç satın alırken ise ihtiyaç duyulan araç modellerinin satın alma ile vergilendirme maliyetlerine özen göstermelidir.

5. Gerekli Eğitim ve Belgeler

Şirketlerin filosunda yer alan araç türü ve aracın kullanım amacına göre çalışanların çeşitli eğitimleri tamamlayarak belirli belgelere sahip olması gerekiyor. Şirket filosundaki binek araçların sahadaki kullanım sürecinde her ne kadar yalnızca sürücü belgesi gerekse de insan ve yük taşımacılığı için kullanılan ticari araçlar için personellerin sürücü belgesine ek olarak psikoteknik rapor ile kullanım amacına uygun bir SRC belgesine sahip olmaları gerekir. Bu süreçte, şirketlerin personellerinin gerekli belgelere sahip olup olmadığına dikkat etmelidir.

 

Şirketinizde filo yönetim sürecinde karşılaşabileceğiniz zorlukları ve uygulanabilecek çözümleri yukarıda sizler için açıkladık. Multinet Blog ile şirketinizin lojistik ve filo yönetim etkinliğini artıracak gelişmeler ve yararlı bilgilere ulaşabilir, bu alanda şirketinize fayda sağlayacak yenilikçi Multinet UP çözümleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnovasyon
İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
kurumsal seyahat
Lojistik ve Filo Yönetimi
lojistik ve filo yönetimi
İlgili Yazılar
Filo Kaskosu Nedir?
Şirketinizin Güvencesi: Filo Kaskosu Nedir?
Şirket Araçları İçin Trafik Sigortası Nasıl Yaptırılır?
Şirket Araçları İçin Trafik Sigortası Nasıl Yaptırılır?
Şirket Aracı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Şirket Aracı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
İş Arama İzni Nedir?

İş Arama İzni Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Personelin işten çıkarılması veya kendi isteğiyle görevinden ayrılması, iki taraf için de bazı yükümlülükler doğurur. Şirket, yeni bir işçi bulana kadar işlerini sürdürmek durumundadır.

Çalışanlar İçin Kıdem Ödülleri

Kıdem Ödülü Nedir ve Nasıl Seçilir?

Bir firmayı başarıya ulaştırmayı sağlayan en önemli unsur, şirketini seven, yüksek motivasyonlu personelleridir. Çalışanlarının sadakatini kazanan firmalar, rakiplerine karşı oldukça önemli bir avantaj yakalar.

Emekli Çalışan Maliyeti 2024

Emekli Çalışanın İşverene Maliyeti [2024]

Çalışanların işverene maaş ve diğer giderleri içeren bir maliyeti bulunur. Bu maliyete sigorta primi ödemeleri de dâhildir. İşveren, henüz emekli olmayan personeller için SGK primi yatırır.