Şehirler arası yük ve yolcu taşımacılığı yapan ticari araçlar için zorunlu olan kış lastiği uygulaması 1 Aralık tarihinde uygulamaya girdi. Şehirler arası olduğu kadar şehir içi de faaliyet gösteren ticari araçlar için önemli olan bu uygulama ile başta sürücülerin can güvenliğine yönelik olumsuzlukların önüne geçilmesi amaçlanır.
Araç kiralama, şirketlerin lojistik ve filo yönetimi süreçleri için tercih ettikleri çözümlerden biridir. Şirketlerin araç kiralarken göz önünde bulundurması gereken çeşitli etkenler bulunuyor. Bu etkenlerden biri de şirketin operasyonel süreçler için kiralamayı planladığı araca ihtiyaç duyulan süredir. Bir aracın kiralama süresi şirketlerin filo yönetimi kadar finans yönetimini de yakından ilgilendiriyor.
Yıl sonunun yaklaşmasıyla hem çalışanları hem de yöneticileri yakından ilgilendiren maaş zammı konusu gündeme gelmeye başlıyor. Çalışan ücretleri, bir çalışanın bağlılığını ve verimliliğini doğrudan etkileyen bir unsurdur.
Kış mevsiminin yaklaşmasıyla sürüş güvenliğini sağlamak için şirketlerin filolarında yer alan araçların hava koşullarına hazır olduğundan emin olması gerekiyor. Şirketler filodaki araçlarını kışa hazırlayarak sürüş performansını arttırabilir ve kaza gibi istenmeyen riskleri en aza indirebilir. Böylece, başta çalışanların can güvenliğine yönelik olumsuzlukların ve operasyonel süreçlerdeki iş aksamalarının önüne geçilebilir. Bu yazımızda, sizler için araç filonuzun kışa hazır olması için yapılması gerekenleri listeledik.
Günümüzde, otomotiv sektörü sıfır atık ve temiz çevre kavramlarıyla yeni teknolojiler ortaya koymaya çalışıyor. Bu teknolojilerden biri olan AdBlue ise araçların performansına veya yakıt tüketimine katkı sağlayan diğer sıvıların aksine zararlı gaz salınımını azaltmak için geliştirilmiş bir emisyon sıvısıdır. Özellikle dizel motorlu araçların zararlı gaz salınımını düşürülmesi amacıyla kullanılması önerilen çözümlerden biri olarak sunuluyor.
Filo yönetimi, şirketlerin ticari amaçlı kullandığı araçların araç bakımından yakıt tüketimine kadar çeşitli süreçleri içerir. Şirketlerin devamlılığı ve başarısı için her bir süreç için filo yönetim süreçlerinde çeşitli zorluklar ile karşılaşabilir. Bu noktada, her bir süreç için çeşitli çözüm ve stratejilere başvurulması gerekebilir.
Yurt içi ve yurt dışında güvenli yük ve yolcu taşımacılığı standartlarını oluşturmak için sürücülerden belirli yeterliliklere sahip olması ve bu yeterliliği tescil eden belirli belgelerin sağlanması gerekir. Kamyonet, kamyon, panelvan, minibüs gibi ticari araçlarla yük ve yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin sürücü belgesi ve psikoteknik raporu yanı sıra mesleki yeterliliklerini gösteren SRC belgesine ihtiyaçları vardır.
Şirketler sermaye şirketleri ve şahıs şirketleri olarak iki ana türe ayrılıyor. Bu şirket türlerinden her birinin kendine özgü özellikleri, kurulum süreçleri ve gereklilikleri bulunuyor. Bu nedenle, şirketlerin türüne göre kurulum maliyetleri farklılık gösterebiliyor. Bu yazımızda, sizler için şirket türlerini açıklayarak türüne göre şirketlerin kurulum süreçlerinde ortaya çıkan maliyet kalemlerini bir araya getirdik.
İşletmelerin lojistik ve filo yönetim süreçleri için hayati önem taşıyan ticari araçlar sahip oldukları fiyatları açısından işletmenin maliyet yönetimi süreçlerini etkileyebiliyor. Bu nedenle, ticari araç satın almak isteyen işletmeler ihtiyaçları doğrultusunda araç türü, motor tipi, araç hacmi gibi özellikleri kadar satış fiyatlarını da göz önünde bulunduruyor.
İşletmelerin yük, eşya ve yolcu taşımacılığı faaliyetleri için özel olarak üretilen ve 3,5 tondan fazla olmayan ticari araçlar, hafif ticari araç olarak adlandırılır. Kamyonet, panelvan, minivan ve minibüs hafif ticari araç olarak değerlendirilir.