Taşıt tanıma sistemi, şirket araçlarına ait akaryakıt tüketiminin takip edilmesini sağlayan bir raporlama sistemi olarak tanımlanıyor. Her ne kadar genellikle akaryakıt tüketimi ile özdeşmiş olsa da taşıt tanıma sistemi aslında farklı alanlarda da kullanılabiliyor. Bu sistem köprü, otoyol geçişlerinde kullanılarak sürücülerin ücret ödeme, fatura alma gibi işlemlerle vakit harcamadan seyahatlerine devam etmelerini sağlıyor.
Araç kiralama özellikle son dönemlerde, birçok şirket tarafından oldukça sık tercih edilen bir yöntemdir. Şirketlerin araç kiralamasının birçok nedeni ve yöntemi bulunuyor. Bu nedenlerin başında şirketlerin maddi şartlarını zorlamadan iş ihtiyaçlarına uygun araç tiplerine, ihtiyaç duyulan süre boyunca sahip olabilmeleri geliyor. Şirketler araç kiralamayı tercih ederek hem finansal hem de operasyonel avantajlarından faydalanıyor. Böylece, araç satın almak için gereken bütçe işletmenin geliştirilmesi için kullanılabiliyor.
Ticari araçlar yük, eşya ve yolcu taşımak amacıyla kullanılan araçlar olarak tanımlanır. Ticari araçların kullanım amaçlarının yanı sıra binek araçlardan ayıran belirli özellikler bulunur. Bu ayırıcı özelliklerden bazıları MTV (Motorlu Taşıt Vergisi), ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ve KDV (Katma Değer Vergisi) giderleridir. Araç giderleri, işletmelerin Kurumlar Vergisi’nden düşebileceği kalemlerden biridir.
Şahıs şirketleri ve sermaye şirketleri olarak şirket türleri iki temel türe ayrılır. Sermaye şirketleri, temeli sermayeden oluşan ve sermayeye katılım oranlarına göre ortakların hak sahibi olduğu bir şirket türüdür. Anonim şirketler, limited şirketler ve paylı komandit şirketler olmak üzere sermaye şirketi olarak değerlendirilen üç şirket türü bulunuyor.
Şirketlerin kuruluş aşamasından itibaren çeşitli etkenlerden ortaya çıkan belirli giderleri bulunur. Bu giderler bir şirketin devamlılığı için büyük önem taşır. Şirketler düzenli bir kazanç sağladığı halde devamlı yükselen ve düzenli yönetilemeyen giderler nedeni ile zarar edebilir hatta kapanmak durumunda kalabilir. Bu nedenle, şirketlerin sürdürdükleri faaliyetlerden elde ettiği kazancın yanı sıra bu süreçteki giderlerini de göz önünde bulundurması ve bu giderlere yönelik uygun tasarruf yöntemlerini uygulanması gerekir.
Büyük kurumlar veya şahıs şirketleri tarafından tercih edilen filo kiralama uzun dönem araç kiralama hizmetidir. Filo araç kiralama işlemi filo kiralama şirketi ile şirket sahibi arasında yapılan bir anlaşma ile gerçekleştirilir. Şirket ihtiyaçları doğrultusunda araba, kamyon, SUV gibi araç modellerinden oluşan araç filosunu belirli bir süre kullanmak için ödeme yaparak araçları kiralar.
Çalışan bağlılığı, yalnızca çalışanların işletmedeki devamlılığını değil, ortaya koyduğu performansı ve işletmeye yaptığı katkıları da kapsar. İş verimliliği, ürün kalitesi, müşteri memnuniyeti gibi iş performansı üzerinde doğrudan etkisi olan çalışan bağlılığı hem insan kaynakları uzmanlarının hem de yöneticilerin önem verdiği konuların başında geliyor.
Zaman yönetimi ile zamanın etkili bir şekilde değerlendirilmesi ve doğru zamanın uygun etkinlikler için nasıl kullanılacağının belirlenmesi amaçlanır. Zaman yönetimi daha kısa zamanda daha fazla iş yapabilme becerilerini geliştirerek, stres miktarının azalmasına verimliliğin artmasına yardımcı olur. Zaman yönetimi için farklı uygulama şekillerine ve farklı avantajlara sahip çeşitli yöntemler bulunuyor.
Şirketler hedeflerine ulaşmaya çalışırken, bazen beklenmedik olay ve durumlarla karşılaşabilirler. Tahmin edilemeyen ve müdahale gerektiren bu olay ve durumlar kriz olarak tanımlanır. Şirketlerin ise bu olay ve durumların önüne geçebilmesi, müdahale edebilmesi ve sonuçlarını değerlendirmesi gerekir. Bunun için, şirketlerin krizi kabul etmeleri ve etkili bir şekilde yönetmeleri gerekir. Bu yazımızda kriz yönetiminin ne ifade ettiğini örnek vakalarla birlikte ele aldık.
Türk mutfağına ait lezzetlere ulaşmanın en kolay yolu olan esnaf lokantaları fast food kültürünün oldukça yaygınlaştığı özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde geleneksel tatları bizlerle buluşturuyor. Ev yemeklerinin lezzetini, ev ortamının sıcaklığında servis eden esnaf lokantaları lezzetlerini camekanlı tezgahlarda sunarak bir semte ait gastronomi müzesi gibidir.