Dünyada dijitalleşmenin etkileri iş süreçlerinin birçoğunda kendisini gösteriyor. Faturalandırma ise son zamanlarda dijitalleşmenin getirdiği değişikliklerin en yoğun olarak görüldüğü süreçlerden biri. Ülkemizde de yürürlükte olan Vergi Usul Kanunu’nda yer alan e-fatura, faturalandırma süreçleri için şirketlerin faydalanabildiği yeni nesil bir uygulamadır.
Teknolojinin gelişmesi ve internetin yaygınlaşması ile tüm alanlarda olduğu gibi iş dünyasının da dijitalleşme süreci başladı. Dijitalleşme süreci ile iş dünyasında en çok iş süreçlerini gerçekleştirme şekilleri değişti. Yakın geçmişte dijital ortam aracılığı ile iş süreçlerini yürüten şirketler ortaya çıktı. Bu durum tüm ülkelerin dijital ekonominin vergilendirilmesine yönelik bir uygulamanın ortaya konulma gerekliliğini beraberinde getirdi.
İnternet teknolojilerinin gelişmesi ve yaygınlaşması ile dijitalleşmenin etkileri günümüzde iş dünyasının tüm sektörlerinde görülmeye başlandı. İleri görüşlü şirketler çağın gerisinde kalmamak adına iş süreçlerini ve stratejilerini dijitale dönüştürüyor. Şirketler; insan kaynakları, vergilendirme ve muhasebe gibi farklı süreçlere yönelik çözümlerden faydalanarak uygun bir dijital dönüşüm sağlayabiliyor ve bu süreçlerde çeşitli avantajlar elde edebiliyor. Bu yazımızda sizler için dijital dönüşümün şirketinize sağlayacağı faydaları listeledik.
Şirketler, filo yönetimi süreçlerinde çeşitli çözümlere başvurarak araç kullanımındaki verimliliklerini arttırmayı amaçlar. Bu noktada da şirketlerin başvurduğu çözümlerden bir tanesi, araçların internet üzerinden gerçek zamanlı olarak takip edilmesini sağlayan araç takip sistemleridir.
Otomotiv sektörü her geçen gün büyüyüp yeni marka ve modeller ile piyasaya çıkmaya devam etmektedir. Ancak araç sayısı ne kadar artarsa artsın araç sınıfı ticari araç ve binek araç olarak ikiye ayrılır. İster büyük ister küçük ölçekli olsun pek çok şirket hem konforlu yolcu bölümleri hem de geniş bagaj hacmine sahip olması sebebiyle ticari araçları tercih etmektedir.Ticari araç rehberimizle konu ile ilgili merak ettiğiniz pek çok soruya yanıt bulabilirsiniz.
Çalışanların beden ve zihin gücünü kullanmalarının karşılığında işverenden aldıkları bedele ücret denir. İşveren için ücret, çalışana karşı temel borç olup işçi için ise temel haktır. İşçinin bu hakkı Anayasa ve İş Kanunu ile güvence altına alınmıştır. Peki Anayasa’da ve İş Kanunu’nda belirtilen ücret nedir? Çeşitleri ve nitelikleri de dahil olmak üzere ücret ile ilgili bütün detayları birlikte inceleyelim.
İnternet teknolojisinin gelişmesi ve şirketlerin iş süreçlerinin değişmesiyle günümüzde uzaktan ve evden çalışma modelleri daha da yaygınlaştı. Bir şirketten tam bağımsız veya yarım bağımsız olan serbest (freelance) çalışanlar gibi bir şirkete bağlı olan ancak uzaktan veya evden çalışanların da sabit bir çalışma ortamının bulunmuyor. Söz konusu fiziki çalışma ortamının yetersizliği ise iş verimliliği üzerinde olumsuz bir etkisi olabiliyor.
Ortaklık, pek çok işletme ve iş modelinin iş hayatında uzun vadede varlığının korunmasında ve daha büyük başarıların elde edilmesinde önemli bir rol oynar. Ortaklık özellikle yeni girişimlerin büyümesinde ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasında oldukça etkili olabiliyor. Bu noktada, girişimcilerin faydalanabileceği çeşitli ortaklık türleri bulunuyor.
Çeşitli etkenlere bağlı olarak dünya ticareti zaman içerisinde büyük gelişim ve değişim gösterdi. Bu süreçte artan iş hacmi, rekabet ve ciro ise şirketler arasında farklı ticari ilişkilerin ve iş modellerinin ortaya çıkmasını sağladı. Özellikle iş süreçlerinde yararlanılan teknolojinin geliştiği, tedarik sürecinin yoğunlaştığı, müşteri hacminin ve buna bağlı olarak da rekabetin arttığı iş dünyasında şirketler tek başına hem mali hem de teknik açıdan yeterli olamayabiliyor.
Geleneksel iş modellerinin aksine yeni nesil işletmelerin, özgün veya inovatif fikirleri olan girişimciler ve yenilikçi iş modellerinin yaygınlaşması iş süreçlerini faaliyete geçirilmesi için ihtiyaç duyulan finansal kaynak seçeneklerini çeşitlendirdi.