İşverenlerin, çalışanlarına dair bazı bilgileri ellerinde bulundurması yasal olarak zorunlu bir uygulamadır. Personellerle ilgili olan bu bilgiler, işçilerin sigorta işlemleri sırasında kullanılır. Böylece hem çalışan hem de işveren için geçerli olan vergi ödemelerinde herhangi bir aksaklık yaşanmaz. Söz konusu işlemlerin eksiksiz bir şekilde yapılabilmesi için de özlük dosyasına ihtiyaç duyulur.
Özlük dosyası için gerekli evrakın temin edilmesini sağlamak, düzenli bir şekilde ve güncel olarak saklamak insan kaynakları departmanının en önemli görevlerinden biridir. İşe başlayacak olan her personele özlük dosyası oluşturulur. Sadece işe yeni girişte değil, personel için işe devam ettiği sürece özlük dosyası için gerekli evrakın güncellenmesi ve takibi devam eder. Multinet Up’ın bu yazısında özlük dosyasına ve nasıl hazırlanması gerektiğine dair bilgiler paylaştık.
Çalışmaya yeni başlayan bireylerden, işe giriş sürecinde bazı belgeleri teslim etmesi beklenir. İşe başlanan kurum tarafından istenen bu belgeler, şirketlerin çalışma alanlarına ve sistemlerine göre farklılık gösterir. Örneğin bazı işyerleri için sağlık raporu yeterlidir. Ancak kimi kurumlar çalışanlarından daha detaylı sağlık tetkikleri talep edebilir. Çalışanlar, şirketin istediği tüm belgeleri işe başladıkları gün teslim ederler. İşçilerle ilgili özel bilgilerin bulunduğu bu dosya ise personel özlük dosyası olarak adlandırılır.
Personel veya diğer adıyla işçi özlük dosyası, küçük ya da büyük fark etmeksizin tüm şirketlerde kullanılan bir sistemdir. İşverenler, yasal düzenlemelerle belirlenmiş bu uygulama kapsamında, çalışanlarına ait bilgileri dosyalamak zorundadır. Özlük dosyasında çalışanın ikametgâh belgesi, kimlik fotokopisi ve adli sicil kaydı gibi evrak bulunur. Ayrıca bu dosyada sadece çalışana ait bilgiler yer almaz. Bunların dışında yine işverenin yasal olarak bulundurması zorunlu olan birtakım belgeler de söz konusu dosyada saklanır.
Personel özlük dosyası yönetmeliği 4857 sayılı Türk İş Kanunu, 75. maddede; “İşveren çalıştırdığı her işçi için bir özlük dosyası düzenler. İşveren bu dosyada, işçinin kimlik bilgilerinin yanında, bu Kanun ve diğer kanunlar uyarınca düzenlemek zorunda olduğu her türlü belge ve kayıtları saklamak ve bunları istendiği zaman yetkili memur ve mercilere göstermek zorundadır. İşveren, işçi hakkında edindiği bilgileri dürüstlük kuralları ve hukuka uygun olarak kullanmak ve gizli kalmasında işçinin haklı çıkarı bulunan bilgileri açıklamamakla yükümlüdür.” şeklinde belirtilmiştir. Özlük dosyası çalışanın o iş yerinde çalıştığının, işçinin çalıştığı süre boyunca işverenle kurduğu iş ilişkisiyle alakalı oluşturulan her evrak, yazışmayı içeren belgelerden oluşmaktadır. Çalışanın işiyle alakalı her hareketin her değişikliğin belgelendiği bir kayıt dosyasıdır.
Özlük dosyası saklama süresi işverenlerin hassasiyetle yaklaşması gereken bir konudur. Hem işveren hem de insan kaynakları personeli söz konusu dosyayı kaç yıl saklayacağını bilmelidir. Bu noktada iş kanunda özlük dosyasının saklanma süresi ile ilgili herhangi bir madde yer almaz. Ancak bu süre vergi uygulamaları kapsamında 5 yıl olarak belirlenmiştir. Ayrıca SGK bakımından da 10 yıl saklanması zorunludur. İş sağlığı ve güvenliği uygulamaları gereği ise özlük dosyasının 15 yıl saklanması gerekir.
Her işveren, çalışanlarıyla ilgili bilgiler içeren özlük dosyası tutmakla mükelleftir. 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 75. maddesi işçi özlük dosyasının düzenlenmesiyle ilgilidir. Bahsi geçen kanunun 104. maddesinde ise işverenin çalışan için herhangi bir özlük dosyası tutmaması durumunda idari para cezasına çarptırılacağı belirtilir. 4857 Sayılı İş Kanunu 104. maddesinde ‘’75 inci maddesindeki işçi özlük dosyalarını düzenlemeyen, 76 ncı
maddesinde belirtilen yönetmelik hükümlerine uymayan işveren veya işveren vekiline
idari para cezası verilir.’’ ifadesi yer alır. İşçi özlük dosyası cezası 2023 yılı itibarıyla 9.303,00 TL olarak belirlenmiştir.
Özlük dosyası evrakı, çoğunlukla şirketlerin insan kaynakları departmanında çalışan personel tarafından tutulur. İlgili departman işe yeni giren çalışandan şirketin sistemine ve faaliyet alanına uygun olarak bazı belgeleri teslim etmesini talep eder. Özlük dosyası içeriğine uygun olarak teslim alınan belgelerin eksiksiz olması gerekir.
Özlük dosyasının standart bir formatı bulunmaz. Şirket, söz konusu dosyanın formatına ve içeriğine kendisi karar verebilir. Özlük dosyası hazırlama işlemi sırasında dikkat edilmesi gereken konu, şirketin talep ettiği belgelerin ve bilgilerin eksiksiz bir şekilde sağlanmış olmasıdır.
Personel özlük dosyası her işçi için ayrı ayrı hazırlanır. Bu noktada ilk olarak dikkat edilmesi gereken personelin gerekli belgeleri teslim etmesidir. Ayrıca işe alım yapan kurumun, özlük dosyasında bulunması gerekenlerin eksiksiz teslim edilip edilmediğini kontrol etmesi gerekir. Özlük dosyası hazırlama ise şu şekilde gerçekleşir:
Personel özlük dosyası hazırlanırken standart bir formata uyma zorunluluğu bulunmaz. Şirketler kendi sistemlerine göre farklı formatlarda özlük dosyası hazırlayabilir. Ancak yine bu noktada dikkat edilmesi gereken her personel için istenen belgelerin eksiksiz olmasıdır. Hata payını minimuma düşürmek için gerekli belgeler listesi ve şablonu oluşturabilirsiniz.
Özlük dosyası şirketlerin insan kaynakları birimlerinde saklanır. Söz konusu dosyanın, işçi hakkında bilgiler içermesi sebebiyle hukuka uygun olarak muhafaza edilmesi önemlidir. Bu noktada ilgili dosya, yetkili olmayan kişilerin ve diğer işçilerin göremeyeceği şekilde saklanmalıdır. Buna ek olarak özlük dosyasının herhangi bir denetleme durumunda matbu olarak ibraz edilmesi gerekir. İlgili dosyanın bir kopyası gerçek ortamda ve ıslak imzalı şekilde tutulmalıdır.
Personel özlük dosyası hazırlama işlemleri; bireyin işe giriş, çalışma ve ayrılma süreçlerinin tamamını kapsar. İşveren kurum, özlük dosyasını sadece iş başlangıcı için düzenlemez. Personelin, kurumda çalışmaya devam ettiği süre boyunca bu dosyanın sürekli olarak takip edilmesi gerekir. Dosyada yer alan bilgilerin ve belgelerin gerektiği durumlarda güncellenmesi son derece önemlidir.
Personel özlük dosyasında şirketin faaliyet alanına göre farklı evrak yer alır. İşe yeni başlayan elemanın özgeçmişi, vesikalık fotoğrafı, nüfus kayıt örneği ve ikametgâh belgesi gibi evrak söz konusu dosyada yer alır. Personel sicil dosyasında olması gereken evrak ise genel anlamda şu şekilde sıralanır:
İşe yeni başlayan çalışanın sigorta başlangıç işlemlerinin eksiksiz bir şekilde yapılması adına şirket tarafından istenen belgelerin kuruma ibraz edilmesi gerekir. Kurumun insan kaynakları departmanı gerekli evrakı düzenli bir şekilde dosyalar. Personel özlük dosyası örneği şirketin kendi sistemine bağlı olarak değişiklik gösterir.
Özlük dosyasında bulunması gereken evrak bazı özel durumlarda değişiklik gösterir. Çalışanın 18 yaşının altında olması, teşvikten faydalanması veya engellilik ödeneği alması gibi hâller bu özel durumlara örnek olarak gösterilebilir. Özel durumlar söz konusu olduğunda personel özlük dosyasında yer alması gereken belgelerin listesi şu şekildedir:
Çalışanın işe giriş işlemleri sırasında özel durumlarını kuruma bildirmesi gerekir. Yaş, engellilik, yabancı uyruklu veya eski hükümlü olma gibi durumların tümünün belgelendirilmesi önemlidir. İşveren, bu tip özel durumları göz önünde bulundurarak özlük dosyası için gerekli belgeleri çalışandan talep etmelidir.
Özlük dosyası personelin sadece işe giriş döneminde değil çalıştığı süre boyunca önem arz eder. Bu durumdan kaynaklı olarak çalışanın işe devam ettiği süre boyunca özlük dosyasında yer alan belgelerin güncellenmesi gerekir. Personelin çalışma döneminde söz konusu dosyada bulunması gereken evrak şöyledir:
İzinler, kaza raporları, imzalı bordrolar, terfi yazıları gibi pek çok resmî evrak özlük dosyasında yer almalıdır. Personelin işe devam ettiği süre boyunca dosyasına eklenmesi gereken belgelerin de tıpkı işe girişte olduğu gibi eksiksiz olması son derece önemlidir.
Personel özlük dosyası her çalışan için ayrı ayrı ve özel olarak hazırlanır. Bu bağlamda çalışanın iş birimi ve niteliği dosyadaki belgelerin değişmesini gerektirir. Sağlık raporu, mesai bilgileri, sürücü belgesi gibi evrak ilgili dosyada yer bulur. Personelin işinin niteliğine göre olması gereken belgeler şunlardır:
Çalışılan işin niteliği özlük bilgilerinin yer aldığı dosyanın içeriğini değiştirir. Örneğin makine ve ekipman kullanımının gerekli olduğu iş alanlarında personelden sertifika istenebilir. Bu tip özel koşulları göz önünde bulundurarak söz konusu dosyanın içeriğinin belirlenmesi önemlidir.
Personelle ilgili özlük bilgilerinin bulunduğu dosyanın kişinin hem çalıştığı hem de işten ayrıldığı dönemlerde saklanması önemlidir. Bu durum göz önünde bulundurularak işten ayrılan personelin özlük dosyasına eklenmesi gereken bazı belgeler bulunur. İlgili evrak ise şu şekilde sıralanır:
Personel işten ayrılırken özlük bilgilerinin bulunduğu dosyaya eklenen belgeler insan kaynakları departmanında saklanır. İstifa dilekçesi, ihbarname ve SGK işten ayrılma bildirimi gibi önemli evrakın dosyada yer alması önemlidir. Bu belgeler çalışanın işten ayrılmasıyla ilgili herhangi bir hukuki durum için muhafaza edilir.
Personel özlük dosyasında bulunan belgelerin ve kayıtların hukuki dayanağı 4857 Sayılı İş Kanunu’na göre belirlenir. İlgili kanunda ‘’İşveren çalıştırdığı her işçi için bir özlük dosyası düzenler. İşveren bu dosyada, işçinin kimlik bilgilerinin yanında, bu Kanun ve diğer kanunlar uyarınca düzenlemek zorunda olduğu her türlü belge ve kayıtları saklamak ve bunları istendiği zaman yetkili memur ve mercilere göstermek zorundadır.’’ ifadesi bulunur. Kanunun yanı sıra özel nitelikteki mevzuatlar da özlük dosyasının hukuki dayanağını oluşturur. Bu noktada Toplu İş ve Sosyal Güvenlik mevzuatlarına bağlı kalınarak işlem yapılır.
İnsan kaynakları ve iş yaşamı ilgili çeşitli bilgiler içeren diğer yazılarımıza Multinet Up Blog sayfasından ulaşabilirsiniz.
Multinet Up Blog’da yer alan içeriğin yalnızca bilgi verme amaçlı olduğunu, hukuki görüş ve tavsiye içermediğini, bilgilerin Multinet Up Blog’un hazırlanma tarihindeki mevzuata dayalı olduğunu ve zamanla mevzuat değişiklikleri ile ilgili kurumların görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabileceğini bildiririz.