Yazılım ve Oyun Geliştiricilere Serbest Bölge Teşviki

Multinet Up Editör

Yazar:

Multinet Up

Editör

24.01.2022
5 Dakika Okuma Süresi

Son dönemlerde kurumların iş süreçlerini iyileştirmelerini ve daha etkin bir şekilde yürütmelerini sağlayan yazılımlar, bireysel kullanıcılar tarafından yoğun talep gören bilgisayar, mobil ve konsol oyunları yazılım ve oyun sektöründe yeni şirketlerin ortaya çıkmasına, mevcut şirketlerin ticari faaliyetlerini güçlendirmek adına kendilerini geliştirmesine neden oldu. Dünya çapında yazılım ve oyun sektörüne yönelik bu ilginin her geçen gün artması ise ülkelerin bu sektöre yönelik yatırımlarını artırmalarını beraberinde getirdi.

Türkiye’de mevcut yazılım ve oyun geliştirici şirketler ile oluşturulan yeni şirketler devlet tarafından çeşitli teşvikler ile destekleniyor. Bu teşviklerden biri olan Serbest Bölge Teşviki ise yazılım ve oyun geliştirici şirketlerine çalışan ücretlerinden kira desteğine, vergi muafiyetinden faaliyet süresine kadar çeşitli açılardan katkı sağlanıyor. Sizler için bu yazımızda, yazılım ve oyun geliştiricilerini yakından ilgilendiren Serbest Bölge Teşviki hakkında ihtiyaç duyulan bilgilere yer verdik.

Serbest Bölge Nedir?

Serbest bölge, bulunduğu ülkenin sahip olduğu vergi, gümrük ve dış ticaret mevzuatları açısından gümrük hattının dışında sayılan bölgedir. Serbest bölgelerde gerçekleştirilen ticari faaliyetler için genellikle ülkede sağlanan muafiyet ve teşviklerin genişliği artırılıyor. Bu sayede, gerçekleştirilen ticari faaliyetlere uluslararası rekabette üretim yapma olanağı yaratılır ve ihracatı artırmaya yönelik teşvik verilir. İhracata yönelik üretim ve yatırımların artmasını sağlayan serbest bölgeler ayrıca teknoloji girişim ve gelişimlerini de hızlandırır.

Çeşitli sektörlerin ticari faaliyetlerini gerçekleştirildiği Serbest Bölge içerisinde faaliyet gösteren sektörlerden birisi de yazılım ve oyun sektörüdür. Uluslararası düzeyde şirketlerin bu alanda yaptığı yatırımlar dünya ülkelerinin kendi sınırlarındaki Serbest Bölge içerisinde yazılım ve oyun geliştiricisi şirketlere çeşitli olanaklar sunabiliyor. Türkiye’de de Serbest Bölge içerisinde faaliyet gösteren yazılım ve oyun geliştiricilerine yönelik ayrıcalıklı teşvikler bulunuyor.


Serbest Bölge Teşvikleri Nelerdir?

Oyun ve yazılım yatırımlarının artırılması, uluslararası piyasada rekabet düzeyinin güçlendirilmesi ve bu alandaki ihracatın genişletilmesi için oyun ve yazılım firmalarına yönelik Serbest Bölge teşvikleri bulunuyor. Oyun ve yazılım sektöründeki şirketlerin Serbest Bölge içerisinde faaliyetlerini gerçekleştirmeleri durumunda faydalanabilecekleri teşvikler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kurumlar Vergisi İndirimi: Serbest bölgeden yurtdışına gerçekleştirilen satışların %85’inin ihraç edilmesi şartı ile satışlar kurumlar vergisinden muaf oluyor. Şirketlerin yıl sonunda %85’lik ihracat şartını YMM raporu ile belgelendirmesi gerekiyor.
  • KDV ve Damga Vergisi Muafiyeti: Serbest bölgede hizmet veren oyun ve yazılım şirketleri KDV ve Damga Vergisi kalemlerinden muaf tutuluyor.
  • Kurumlar ve Gelir Vergisi Muafiyeti: Oyun ve yazılım şirketleri yalnızca lisans, patent gibi gayri maddi haklara karşılık gelen gelirlerini değil, tüm gelirlerini muafiyet kapsamına dahil edebiliyor.
  • Ücret Stopajı: Serbest bölgeden yurtdışına gerçekleştirilen satışların %85’inin ihraç edilmesi şartı ile çalışanlar ücret stopajından muaf kabul ediliyor. 
  • Ücret Desteği: Şirket ortakları ile bağı bulunmayan, en az üniversite mezunu olan çalışanların vergi ve SGK hariç net ücretlerinin yarısı serbest bölge yönetimi tarafından karşılanıyor. 10 kişiye ve 5 yıla kadar verilen ücret desteğinin tutarı aylık 1250 doları aşamıyor.
  • Kira Desteği: Serbest bölge yönetimi yazılım ve oyun şirketlerinin serbest bölgedeki ofis kiralarının yıllık 75.000 dolara kadar yarısını 5 yıl boyunca karşılıyor. Bunun için, kira sözleşmelerinin bölge işletmecisi tarafından onaylanması gerekiyor.
  • Faaliyet Ruhsatı Süresi: Serbest Bölge içerisinde faaliyet göstermek için başvuruları onaylanan yazılım ve oyun geliştiricisi şirketler aldıkları ruhsat ile 20 yıl boyunca ticari faaliyetlerini sürdürebiliyorlar.

Yazılım ve oyun geliştirici şirketlerin ticari faaliyetlerini Serbest Bölge içerisinde gerçekleştirerek faydalanabilecekleri teşvikleri yukarıda listeledik. Bu teşviklere benzer şekilde işletmenizin finansal yönetimine ve operasyonel süreçlerine katkı sağlayacak yeni nesil çözümlerden faydalanarak çeşitli avantajlar elde edebilirsiniz.


Multinet Yemek Kartı ile Finansal Yönetim Avantajları!

Multinet Up bünyesindeki yeni nesil çözümler sayesinde işletmeler hem operasyonel hem de finansal açısından çeşitli avantajlar sunuyor. Bu çözümlerden biri olan MultiNet Yemek Kartı ile elde edilen avantajlar şu şekildedir:

  • Çalışanlarınızın yemek harcamalarından %100 vergi avantajı sağlanabiliyor.
  • QR kod ile ödeme, kartsız kullanım, özel müşteri temsilcisi gibi hizmetleri ile operasyonel kolaylık ve kontrol fırsatı sunuluyor.
  • Muhasebeleştirme sürecindeki iş yükü ortadan kaldırılır.
  • Çalışanlar 35.000’den fazla noktada kullanılabilen MultiNet Yemek Kartı sayesinde mekan ve yemek tercihlerini özgürce yapabilirler.
  • Online yönetim paneli ile yemek ve market harcamaları, mevcut bakiyeleri ve diğer tüm süreçler dijital olarak yönetilebilir.

İşletmeler için hem finansal hem de operasyonel fayda sağlayan MultiNet Yemek Kartı ile tanışmak ve avantajlarından yararlanmak için başvurunuzu hemen yapabilirsiniz!

Submitted bygamzegulden.sigircion24.01.2022

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi girin

Yukarı Çık