Turnover Nedir, Çalışanların İşten Ayrılması Nasıl Engellenir?

Multinet Up Editör

Yazar:

Multinet Up

Editör

24.01.2022
5 Dakika Okuma Süresi

Turnover diğer adıyla İş gücü devir oranı, işletmelerin iş süreçlerindeki performans ve verimliliği ile doğrudan ilişkili bir etken olduğu için insan kaynakları ekipleri tarafından değerlendirilen en önemli insan kaynakları metrikleri arasında yer alıyor. 

İşletmeler performans kriterlerini değerlendirmek veya olası verimlilik düşüşlerinin önüne geçmek için turnover oranını göz önünde bulundurması gerekiyor. Bu yazımızda sizler için turnover kavramını ve çeşitlerini açıklayarak turnover oranının nasıl hesaplandığına ve bu oranın nasıl düşürülebileceğine yer verdik.

Turnover Nedir?

Türkçeye “devretmek, döndürmek, çevirmek” gibi anlamlarla aktarılan “turnover” sözcüğü ile oluşturulan “turnover rate” kavramı ise “iş gücü devir oranı” olarak aktarılıyor. 

Turnover oranı, işletmelerdeki insan kaynaklarının sirkülasyonuna karşılık geliyor. Başka bir deyişle, bu oran belirli bir süreç içerisinden bir işletmeye giren ve işletmeden ayrılan çalışanların yüzde oranıdır. Bir işletmedeki çalışanların çalışma süresi, işten çıkma sıklıkları ve çalışanların yerlerinin doldurulma süresi gibi etkenlerin her biri turnover kavramı ile ifade ediliyor.

Turnover Çeşitleri Nelerdir?

Turnover, bir işletmedeki çalışanların işten ayrılması ve yerine gelen yeni çalışanın gelmesi sirkülasyonu olarak özetlenebilir. Belirli değişkenler doğrultusunda çalışanların işten ayrılması veya boşalan pozisyonun doldurulması turnover çeşitlerini oluşturuyor. Söz konusu turnover çeşitleri şu şekildedir:

  • İstem Dışı Çalışan Turnover: İş süreçlerindeki performansı ve işyeri politikalarındaki ihlallerinden kaynaklı olarak çalışanların işten çıkarılması istem dışı turnover olarak adlandırılır.
  • Gönüllü Çalışan Turnover: Bir çalışanın işletme içerisindeki görevini kendi isteği doğrultusunda bırakması gönüllü çalışan turnover olarak adlandırılır.
  • İstenilen ve İstenmeyen Turnover: Turnover teriminin her ne kadar olumsuz bir çağrışımı bulunsa da iş verimliliği beklentinin altında seyreden işletmelerde turnover olumlu bir etki yaratabilir. İstenilen turnover, işletmenin rekabet avantajı elde etmesini sağlayacak yetkinlikleri elde etmek için çalışanların değiştirilmesini olarak tanımlanır. İstenmeyen turnover ise beceri ve nitelik açısından değerli olan çalışanların işletmeler tarafından kaybedilmesi olarak tanımlanır.

turnover oranı nasıl hesaplanır
 

Turnover Oranı Nasıl Hesaplanır?

Turnover oranı hesaplanırken belirli değişkenler göz önünde bulundurulur. Bu değişkenler belirli bir zaman dilimi içerisindeki ortalama çalışan sayısı ve toplam işten ayrılan çalışan sayısıdır. Bir işletmedeki ortalama çalışan sayısı belirlenen aylık veya yıllık zaman dilimi içerisindeki tüm çalışan sayısının toplam ay sayısına bölümü ile hesaplanır. Toplam işten ayrılan çalışan sayısının ortalama çalışan sayısına bölümünden elde edilen sayı yüzdelik bir oranla ifade edilir. Özetle, turnover oranı hesaplaması şu şekilde hesaplanır:

Turnover Oranı = (Toplam İşten Ayrılan Çalışan Sayısı / Ortalama Çalışan Sayısı) x 100

Turnover Oranı Nasıl Düşürülür?

Bir işletmede turnover oranının yüksek olması işletme için iyiye işaret değildir. Sürekli olarak pozisyonların boşalması ve yeni adayların aranması ile ortaya çıkan yüksek turnover oranı işletmenin verimliliğini olumsuz yönde etkilerken maliyet ve masrafları da artırır. Bu nedenle, işletmeler olumlu sonuçları da beraberinde getiren düşük turnover oranına sahip olmayı hedefliyor. Düşük turnover oranı, işletmede insan kaynağının etkin bir şekilde değerlendirildiğini ve verimliliğini yüksek olduğunu gösterir.

İşletmelerin turnover oranını düşürmek için uygulayabileceği belirli stratejiler bulunuyor. Bu stratejiler şu şekilde sıralanabilir:

  • İşe alım süreçleri etkin bir şekilde yürütülerek uygun pozisyona uygun çalışanlar yerleştirilebilir.
  • Çalışanların işletmeye uyum sağlayabilmesi için uygun oryantasyon ve eğitim sistemi oluşturulabilir.
  • İşletme içerisinde etkin bir kurum kültürü oluşturulabilir.
  • Çalışan ücretlendirmeleri ve yan hakları değerlendirilebilir.
  • Çalışanların işten ayrılma sürecinde görüşülerek değerlendirmeler yapılabilir.

Turnover oranını düşürmek için işletmelerin temelde çalışanların motivasyon ve bağlılıklarını artıran çözümlerden faydalanılması gerekiyor. Yukarıdaki stratejilere ek olarak çalışanların motivasyon ve bağlılıklarını artırmak için işletmeler yan haklara ve ödüllendirmelere yönelik çözümlere başvurabilir.

MultiNet UP Çözümleri ile Turnover Oranınızı Düşürün!

Çalışanlarınızın motivasyon ve verimliliklerini artıran, bağlılık düzeylerini güçlendiren MultiNet UP çözümleri ile işletmenizin turnover oranını düşürebilirsiniz. Bu çözümler sayesinde işletmenize insan kaynakları açısından katkı sağlamanın yanı sıra muhasebesel ve operasyonel iş yükü, vergi indirimleri gibi konularda da avantaj sağlayabilirsiniz. İşletmenizin turnover oranının düşmesini sağlayacak MultiNet Up çözümleri şunlardır:

MultiNet Yemek Kartı ile Çalışan Memnuniyetini Artırın!

  • 35.000’den fazla noktada geçerli olan MultiNet Yemek Kartı ile çalışanlarınıza yemek molalarında diledikleri mekan ve yemeği seçme özgürlüğünü tanırsınız.
  • Çalışanlarınız bakiyelerini sadece restoranlarda değil market, online market ve yemek ödemelerinde de kullanabilirler.
  • MultiPay uygulaması ile özel indirim ve kampanyaları takip edebilirler.
  • MultiNet Yemek Kartı ile harcama yaptıkça TatlıPara kazanabilir, tüm üye işyerlerinde bakiyelerine eklenen TatlıPara’ları kullanabilirler.

35.000'i aşkın noktada geçerli MultiNet yemek kartının sunduğu operasyonel kolaylıkları öğrenmek ve 73.000 TL'yi aşan vergi avantajından faydalanmak için bilgilerinizi bırakın, sizi arayalım.

MultiGift Hediye Kartı ile Motivasyonu Yükseltin!

  • Hem giyim mağazaları hem de marketlerde geçerli olan ve 20.000’e yakın noktada kullanılabilen MultiGift Hediye Kartı çalışanlarınıza yönelik takdir, ödüllendirme veya ayni yardım faaliyetleri için de kullanabilirsiniz.
  • Geleneksel yan hak çözümleri yerine çalışanlarınıza ürün seçimi özgürlüğü tanırsınız.
  • MultiPay uygulaması üzerinden özel kampanyaları takip ederek, harcadıkça kazanmaya devam edebilirler.
  • MultiGift Hediye Kartı ile çalışanlarınızın yaş, cinsiyet, kültür ve pek çok faktöre göre ödüllendirme seçenekleri oluşturulabilir.

MultiGift hediye kartıyla vergi avantajı sağlayarak çalışanlarınızı ödüllendirmek için hemen bilgilerinizi bırakın, MultiGift ayrıcalıklarını öğrenin.

Siz de MultiNet UP çözümleri ile çalışanlarınızın motivasyon ve bağlılık oranlarını artırarak işletmenizin turnover oranını düşürebilirsiniz. Aynı zamanda, işletmenize pek çok avantaj sağlayabilirsiniz. MultiNet UP çözümleri ile tanışmak için başvurunuzu hemen yapabilirsiniz!

Submitted bygamzegulden.sigircion24.01.2022

Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bilgilerinizi girin

Yukarı Çık