Turnover diğer adıyla İş gücü devir oranı, işletmelerin iş süreçlerindeki performans ve verimliliği ile doğrudan ilişkili bir etken olduğu için insan kaynakları ekipleri tarafından değerlendirilen en önemli insan kaynakları metrikleri arasında yer alıyor.
İşletmeler performans kriterlerini değerlendirmek veya olası verimlilik düşüşlerinin önüne geçmek için turnover oranını göz önünde bulundurması gerekiyor. Bu yazımızda sizler için turnover kavramını ve çeşitlerini açıklayarak turnover oranının nasıl hesaplandığına ve bu oranın nasıl düşürülebileceğine yer verdik.
Türkçeye “devretmek, döndürmek, çevirmek” gibi anlamlarla aktarılan “turnover” sözcüğü ile oluşturulan “turnover rate” kavramı ise “iş gücü devir oranı” olarak aktarılıyor.
Turnover oranı, işletmelerdeki insan kaynaklarının sirkülasyonuna karşılık geliyor. Başka bir deyişle, bu oran belirli bir süreç içerisinden bir işletmeye giren ve işletmeden ayrılan çalışanların yüzde oranıdır. Bir işletmedeki çalışanların çalışma süresi, işten çıkma sıklıkları ve çalışanların yerlerinin doldurulma süresi gibi etkenlerin her biri turnover kavramı ile ifade ediliyor.
Turnover, bir işletmedeki çalışanların işten ayrılması ve yerine gelen yeni çalışanın gelmesi sirkülasyonu olarak özetlenebilir. Belirli değişkenler doğrultusunda çalışanların işten ayrılması veya boşalan pozisyonun doldurulması turnover çeşitlerini oluşturuyor. Söz konusu turnover çeşitleri şu şekildedir:
Turnover oranı hesaplanırken belirli değişkenler göz önünde bulundurulur. Bu değişkenler belirli bir zaman dilimi içerisindeki ortalama çalışan sayısı ve toplam işten ayrılan çalışan sayısıdır. Bir işletmedeki ortalama çalışan sayısı belirlenen aylık veya yıllık zaman dilimi içerisindeki tüm çalışan sayısının toplam ay sayısına bölümü ile hesaplanır. Toplam işten ayrılan çalışan sayısının ortalama çalışan sayısına bölümünden elde edilen sayı yüzdelik bir oranla ifade edilir. Özetle, turnover oranı hesaplaması şu şekilde hesaplanır:
Turnover Oranı = (Toplam İşten Ayrılan Çalışan Sayısı / Ortalama Çalışan Sayısı) x 100
Bir işletmede turnover oranının yüksek olması işletme için iyiye işaret değildir. Sürekli olarak pozisyonların boşalması ve yeni adayların aranması ile ortaya çıkan yüksek turnover oranı işletmenin verimliliğini olumsuz yönde etkilerken maliyet ve masrafları da artırır. Bu nedenle, işletmeler olumlu sonuçları da beraberinde getiren düşük turnover oranına sahip olmayı hedefliyor. Düşük turnover oranı, işletmede insan kaynağının etkin bir şekilde değerlendirildiğini ve verimliliğini yüksek olduğunu gösterir.
İşletmelerin turnover oranını düşürmek için uygulayabileceği belirli stratejiler bulunuyor. Bu stratejiler şu şekilde sıralanabilir:
Turnover oranını düşürmek için işletmelerin temelde çalışanların motivasyon ve bağlılıklarını artıran çözümlerden faydalanılması gerekiyor. Yukarıdaki stratejilere ek olarak çalışanların motivasyon ve bağlılıklarını artırmak için işletmeler yan haklara ve ödüllendirmelere yönelik çözümlere başvurabilir.
Çalışanlarınızın motivasyon ve verimliliklerini artıran, bağlılık düzeylerini güçlendiren MultiNet UP çözümleri ile işletmenizin turnover oranını düşürebilirsiniz. Bu çözümler sayesinde işletmenize insan kaynakları açısından katkı sağlamanın yanı sıra muhasebesel ve operasyonel iş yükü, vergi indirimleri gibi konularda da avantaj sağlayabilirsiniz. İşletmenizin turnover oranının düşmesini sağlayacak MultiNet Up çözümleri şunlardır:
Siz de MultiNet UP çözümleri ile çalışanlarınızın motivasyon ve bağlılık oranlarını artırarak işletmenizin turnover oranını düşürebilirsiniz. Aynı zamanda, işletmenize pek çok avantaj sağlayabilirsiniz. MultiNet UP çözümleri ile tanışmak için başvurunuzu hemen yapabilirsiniz!