Kümülatif vergi, bir çalışanın gelirinden hangi oranda devlet tarafından gelir vergisi payı alınacağını belirleyen esas parametredir. İş veren yükümlülükleri sebebiyle kümülatif vergi oranını doğru hesaplayarak ödeme yapmak zorundadır.
Asgari ücret, yasal olarak çalışanlara ödenebilecek en düşük ücrettir. Türkiye’de bir işçinin alabileceği en düşük maaş ise 2025’te net 22.104,67 TL’dir. Asgari ücret sadece gerçek kişilere yani bireylere ödenebilir. Gerçek kişilerin, bir takvim yılı içinde elde ettikleri kazancın bir kısmı ise gelir vergisine tabidir. Dolaysız veya daha sık kullanılan ifadesiyle doğrudan bir vergi türü olan gelir vergisinde bazı istisnalar söz konusudur. Sizin için asgari ücrette gelir vergisi istisnasını inceledik.
2025 resmî tatil günleri ve mesai hesaplamaları hem işverenler hem çalışanlar tarafından merak konusudur. Sizin için 2025 resmi tatil günleri, 2025 resmi tatil mesai ücreti ve UBGT ücreti hakkında bilmeniz gerekenleri derledik. [resmi-tatil-hesaplama-araci-block]2025'teki Resmi TatillerTatilTarihHangi Gün?Süre
Part time çalışma, son yıllarda hem işverenler hem de çalışanlar tarafından tercih ediliyor. 2003'te 4857 sayılı İş Kanunu ile bu sistem kayıt altına alındı. Ayrıca, belirli düzenlemelere tabi tutuldu.Part Time Çalışma Maaşı Nasıl Hesaplanır?Part time maaş hesaplama işlemi ile ilgili noktalar şöyle sıralanır:
Yardım ve dayanışmanın en üst seviyeye çıktığı ve bu sene 1 - 29 Mart tarihleri arasında olan Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte şirketlerin çalışanlarına Ramazan yardımı yapmak için hazırlıkları da hız kazandı.
Öğrencilerin eğitim-öğretim hayatı çerçevesinde öğrendiği teorik bilgileri uygulamaya dökerek deneyim kazanmasını amaçlayan staj çalışmaları karşılığında 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamına göre belirli bir ödeme yapılması zorunluluğu getirilmiştir. Stajyer maaşları her yıl bu zorunluluğa göre belirlenir ve işletmeler söz konusu ücreti ödemekle yükümlü kılınır.
Her personelin görev tanımına ve iş yeri politikalarına uygun bir çalışma süresi bulunur. Bu süreler, Türkiye’de çalışanların haklarını ve sorumluluklarını düzenleyen 4857 sayılı İş Kanunu ile sınırlandırılmıştır. Aynı kanunda mesai saatlerini aşan faaliyetler için işveren tarafından ek ücret ödenmesine dair hükümler de yer alır. Dilerseniz önce hesaplama aracından fazla mesai ücretini belirleyebilir, daha sonra bu konuya ilişkin detayları öğrenebilirsiniz.
Çalışanların yeni zam oranını merak mı ediyorsunuz? Maaş zammı hesaplama aracımız ile kolayca zam hesaplaması yapabilirsiniz. [zam-hesaplama-araci-block]2025 asgari ücret zammı %30'dur. Bu oranda bir zam bekliyorsanız, zam tutarı hesapla sekmesine tıklamanız gerekir.
İş dünyası, çalışmanın karşılığında ücret almaya dayalı bir sistem üzerine oturmuştur. Bu sistemde birbirinden farklı ödeme türleri mevcuttur. Akort ücret de bu ödeme türlerinden biridir. Bu sistemde herkes çalıştığı kadar kazanır. Ücretler ise işveren tarafından belirlenen birimler üzerinden hesaplanır. Akort sistem hakkında daha fazla bilgi edinerek bu ödeme türünü kendi beklentilerinize göre değerlendirebilirsiniz.
İş göremezlik raporu, çalışanların sağlık sorunları nedeniyle işine geçici olarak devam edemeyeceğini resmi olarak belgeleyen bir dokümandır. Bu rapor, iş kazası, hastalık ya da gebelik gibi durumlarda, çalışanın iş yerinden uzak kaldığı süreyi yasal çerçevede tanımlar ve SGK tarafından sağlanan iş göremezlik ödeneği gibi yan haklardan yararlanmasını sağlar.